Liječenje bolnih hemoroida – metode, postupci i oporavak

bolni-hemoroidi

Hemoroidi su analne varikozne vene, te se nalaze neposredno ispod sluznice zadnjeg dijela rektuma i analnog otvora. Oticanje vena javlja se zbog učestalog povišenog pritiska, što je posljedica naprezanja prilikom obavljanja nužde

Naprezanje prilikom obavljanja nužde uglavnom je rezultat zatvora ili tvrde stolice. Tegobe s hemoroidima često će se javiti i u trudnoći ili kod pretilih osoba. 

Glavni simptom hemoroida ja krvarenje. Kod mnogo osoba to je zapravo i jedini simptom. Krv možete zamijetiti u obliku pruga na toaletnom papiru pa i na stolici, ali krv može i curiti. Obavljanje nužde postaje neugodno, bolno, praćeno svrbežom i sluzavim iscjetkom. 

Simptomi hemoroida ometaju ljude u ispunjavanju svakodnevnih obaveza, narušavaju zdravstveno stanje organizma, mogu dovesti do većih komplikacija i zato se već pri pojavi prvih simptoma moraju liječiti. Liječenje hemoroida se može provesti operativnim i neoperativnim metodama.

Pročitajte više o hemoroidima u našem članku o Hemoroidima. 

Liječenje hemoroida bez operacije 

Hemoroidi se ne mogu izliječiti bez operacije ali se donekle mogu ublažiti tegobe koje ih prate primjenom konzervativne terapije koja uključuje izmjenu dijete i higijenskog režima, terapije s elastičnim ligaturama ili skleroterapije.

Jedan od nekirurških načina liječenja hemoroida je metoda koja koristi Barron ligature kojima se podvezuju hemoroidalni čvorovi putem anoskopa. Elastična ligatura se plasira na sluznicu iznad hemoroidalnog čvora koji odumire kroz neko vrijeme.

Ova nekirurška procedura tzv. podvezivanje hemoroida izvodi se bez anestezije, u ambulantnim uvjetima. Vrlo rijetko dolazi do komplikacija, ali je broj recidiva vrlo visok.

Hemoroidi se mogu ukloniti i primjenom skleroterapije. Ovaj tretman se sastoji u injektiranju sklerozantnog sredstva u sam hemoroidalni čvor uslijed čega on odumire i sam otpada. Ova metoda privremeno rješava problem ali se ubrzo javljaju novi hemoroidalni čvorovi.

Hemoroidi

Skleroterapija hemoroidi

Skleroterapijski zahvat odnosno terapija traje kratko, svega nekoliko minuta i to bez anestezije. Pacijent nakon tretmana odmah ide kući. Većina pacijenata nakon jednog tretmana više nema simptome. 

Nakon tretmana postoji rizik od inkontinencije, koja se ponekad pojavljuje kao posljedica kirurškog liječenja. 

Ova vrsta terapije preporučuje se kod prvog stupnja hemoroidalne bolesti, a može poslužiti i kao dobra zamjena operativnom zahvatu kada je u pitanju drugi stupanj bolesti. 

Sklerozacija se izvodi posebnom špricom, tako što se sklerozantno sredstvo ubrizgava direktno u hemoroidalni jastučić. Cijena ovog jednostavnog zahvata u privatnim klinikama varira od 500 kn pa na više, ovisno o tome što je uključeno u paket.

Barron ligatura

Podvezivanje hemoroida odnosno Barron ligatura vrši se posebnim instrumentima uz pomoć kojih se oko hemoroida postavljaju omče od gumice tzv. ligature. 

Gumice se postavljaju precizno na hemoroide iznad nazubljene linije, te sam proces ne izaziva bolove. Gumice pritisne hemoroide, te se prekine dotok krvi što uzrokuje otpadanje hemoroida unutar desetak dana

Podvezivanje hemoroida se tijekom prvog postupka vrši postavljanjem jedne ligature, a ostali hemoroidi se liječe nakon 3 tjedna. Kada hemoroid otpadne, a rana zaraste može se nastaviti s procesom. 

Za postavljanje ligatura nije potrebna anestezija i nije potrebno čišćenje crijeva. Postupak traje oko jednu minutu. Podvezivanje hemoroida vrši se dok pacijent leži na lijevom boku.

Uspješnost samog zahvata učinkovita je prilikom prva tri stupnja bolesti, dok u četvrtom stupnju bolesti ovaj zahvat nema smisla provoditi. Ako se hemoroidi ponovno pojave – postavlja se nova ligatura i tako se postupak ponavlja. 

Nakon podvezivanja hemoroida dobit ćete posebne instrukcije za kućnu njegu. Cijena postavljanja ligature iznosi 250 kn

Liječenje hemoroida kirurškim metodama

Kirurške metode koje se koriste pri liječenju oboljelih hemoroida su THD operativna procedura i klasična operacija hemoroida. Operacija hemoroida Milligen – Morganovom metodom, odnosno klasičnom operacijom sastoji se u odstranjivanju hemoroida putem reza.

Pri klasičnoj operaciji se primjenjuje opća anestezija. Oporavak nakon ove operacije je vrlo neugodan, bolan i može trajati od 4 do 5 tjedana.

Kao i kod nekirurških tretmana tako i kod operacije hemoroida klasičnom metodom najveći problem predstavlja njihovo ponovno vraćanje uslijed čega ove procedure gube na značaju i polako ih potiskuju suvremene metode za liječenje hemoroida.

Jedna od tih metoda je i THD operativna procedura.

THD operacija

Potpuno izlječenje hemoroida THD metodom (trajno uklanjanje hemoroida) 

Najnovija i najbolja metoda liječenja hemoroida je THD metoda. Hemoroidi se mogu potpuno izliječiti samo THD operativnom metodom. Nakon THD operacije simptomi hemoroida zauvijek nestaju i hemoroidi se više ne vraćaju.

Jedna od prednosti ovakvog zahvata je to što nije potrebna nikakva prethodna priprema niti obrada. Dovoljno je javiti se u kliniku koja obavlja zahvat te se konzultirati s liječnikom u klinici o svemu vezanom uz zahvat. 

Ovom metodom operacije podvezuju se arterije koje dovode krv u hemoroidalne čvorove i tako se otklanja sam uzrok nastanka problema s hemoroidima. Može proći i nekoliko tjedana prije nego se hemoroidi isprazne i smanje na normalnu veličinu čime nestaju svi simptomi.

Ova operativna metoda se izvodi u lokalnoj anesteziji. Učinak je trajan, a komplikacije su izuzetno rijetke. Postotak vraćanja tegoba iznosi svega 3%.

Bolovi i tegobe nakon zahvata neusporedivo su manji nego nakon klasične operacije. Postoperativni period traje otprilike 5 do 7 dana nakon čega se pacijent može vratiti svakodnevnim obvezama. 

Cijena THD tretmana u privatnim klinikama iznosi 8900 kn. Ako je potrebno učiniti drugi zahvat onda je cijena 3950 kn i u slučaju trećeg zahvata cijena je 1975 kn.

Pročitajte više o prirodnom liječenju hemoroida.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   30

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: detralex hemoroidi, detralex tablete za hemoroide, oporavak nakon operacije hemoroida, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu