Taheebo čaj – ljekovita svojstva, nuspojave i doziranje

taheebo naslovna

Taheebo čaj se priprema od mješavine kore drveta roda Tabebuia, koje dolazi iz prašuma Južne Amerike. Tradicionalno se koristi za liječenje niza bolesti, poput bolesti dišnog sustava i urinarnog trakta te infekcija i upalnih procesa.

Ipak, još uvijek se ne zna dovoljno o učinkovitosti djelovanja taheebo čaja na ljudski organizam te o prikladnim dozama za svakoga. U nastavku članka doznajte nešto više o pripremi samog taheebo čaja te njegovoj upotrebi. 

Taheebo čaj – što je?

Zdravstvene prednosti taheebo čaja poznate su već tisućama godina Inkama i plemenima na jugu američke prašume. Također poznat i kao Pau d’ Arco, taheebo čaj dolazi iz unutarnje kore stabla Tabebuia avellanedae ili Tabebuia impetiginosa, koje se obično nalazi u južnoameričkim prašumama, a može narasti i do 90 metara.

Stablo roda Tabebuia ima duboki korijen te je otporno na loše i ekstremne vremenske uvjete. Unatoč vlažnosti prašume, odnosno prirodnom staništu na kojem drvo raste, stablo je rijetko zaraženo.

Usto, kora stabla je toliko čvrsta da su brazilski domoroci od nje izrađivali lukove i strijele, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Very Well Health.

Taheebo čaj se koristi zbog iznimne ljekovitosti i pozitivnih učinaka na zdravlje. Više o tome kada i kako koristiti taheebo čaj doznajte u nastavku teksta.

taheebo caj
Foto: Photospin

Taheebo čaj – ljekovitost

Taheebo čaj se tradicionalno koristi u liječenju brojnih stanja i bolesti, poput dijabetesa, kožnih problema, bronhitisa i astme te upalnih procesa.

Međutim, dokazano ljekovito djelovanje taheebo čaj trenutno ima za:

 • upalne procese u tijelu, poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa te povećane prostate,
 • infektivnih procesa u tijelu, poput onih uzrokovanih gljivicama, bakterijama i gljivicama.

Ljekovita svojstva taheebo zahvaljuje određenim aktivnim biljnim spojevima tj. fitokemikalijama. Brazilski znanstvenici su u istraživanju iz 2001. godine istaknuli prisutnost naftokinona, antrakinona i kinoida. Protuupalna i antimikrobna svojstva taheebo posjeduje i zbog:

 • saponina,
 • flavonoida,
 • kumarina,
 • lapahola.

Danas se taheebo čaj najčešće koristi kao pomoć u liječenju raka. Interes za ovu upotrebu osnažilo je opsežno istraživanje provedeno 1960. godine, međutim, ono je zaustavljeno uz službeni zaključak da količine potrebne za liječenje raka mogu biti iznimno opasne te da, između ostalog, mogu izazvati ozbiljno unutarnje krvarenje.

Također, doze koje su se dokazano pokazale učinkovitima za tretiranje infekcija u laboratoriju su općenito visoke i bile bi toksične za ljudski organizam, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Taheebo čaj – nuspojave

U prevelikim dozama, taheebo čaj može uzrokovati:

 • snažnu mučninu,
 • povraćanje,
 • proljev,
 • vrtoglavicu,
 • ozbiljno unutarnje krvarenje.

Taheebo čaj se ne preporučuje koristiti tijekom trudnoće i dojenja zbog njegovog nepoznatog učinka na dijete. 

Osim trudnica, taheebo čaj ne bi trebale konzumirati ni osobe koje imaju problem zgrušavanja krvi. Riječ je o vrsti čaja koja može ometati liječenje osoba s poremećajima zgrušavanja. 

Kao što smo već naveli, taheebo čaj nemojte koristiti u količini većoj od one propisane od strane proizvođača ili preporučene od strane liječnika.

Ako vam se taheebo čaj čini zanimljivim ali ga se bojite primjenjivati, posavjetujte se sa stručnjakom koji će vas više informirati o načinu primjene ali i samom djelovanju ovog čaja.

Taheebo čaj mogu piti i djeca, ali nikako bez stručnog savjeta. 

taheebo caj zdravlje
Foto: Photospin

Taheebo čaj – doziranje

Prikladna doza ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su dob, opće zdravlje i nekoliko drugih uvjeta. U ovom trenutku nema dovoljno znanstvenih informacija da bi se utvrdio odgovarajući raspon doza taheebo čaja.

Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu nužno uvijek sigurni i doze mogu biti važne. Budite sigurni da slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije korištenja.

Taheebo čaj možete potražiti u lokalnoj ljekarni ili specijaliziranoj prodavaonici zdrave prehrane, pa čak i u DM-u.

Taheebo čaj – priprema

Taheebo čaj se priprema na poseban način. Za pripremu taheebo čaja je potrebna filtrirana ili prokuhana voda. Prilikom pripreme taheebo čaja, nemojte upotrebljavati nikakve metalne posude. Čaj je potrebno kuhati u vatrostalnim ili zemljanim posudama ili čajnicima. 

Na jednu litru čaja koristi se jedna žličica čaja, a čaj se priprema na sljedeći način:

 1. Čajnu mješavinu je potrebno dodati u proključalu vodu.
 2. Sve skupa je potrebno kuhati još pet minuta na jakoj vatri i dvadesetak minuta na laganoj vatri.
 3. Potrebno je pričekati da čajna mješavina potone na dno posude.
 4. Potom je otopinu potrebno procijediti kroz gazu ili cjedilo.

Tako pripremljen čaj može se piti vruć, mlak ili hladan. Čaj možete zasladiti. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.27 / 5   41

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: taheebo čaj, tahebo čaj, taheebo, tahebo, tahebo čaj iskustva, taheebo čaj nuspojave, taheebo caj iskustva, tahebo caj cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu