Pečena paprika za zimnicu: Imamo recept za najfiniji prilog
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Spoj ljetnog raspoloženja, godišnjeg i vlastitog vrta idealan je za pripremu zimnice. Pored kiselih krastavaca, ajvara, miješanog povrća i sl., rado pravimo i pečene paprike za zimu koje kasnije jedemo kao prilog ili koristimo dalje za recepte.
Iako paprike obiluju vitaminom C i drugim vitaminima i mineralima, nažalost, dio će se izgubiti kod pravljenja zimnice. No, to nije razlog da ih ne napravimo i jednostavno uživamo u okusu i laganom prilogu.
Osim kao prilog, najčešće mesu, pečene paprike možete koristiti i za:
- spremanje ajvara
- puniti ih sa sirom, povrćem ili mesom
- namaze i umake
- variva i paprikaše.


Kako spremiti pečene paprike za zimnicu?
Pečena paprika za zimnicu zahtijeva nekoliko osnovnih koraka nakon što ste obavili berbu ili kupili paprike:
- pečenje
- parenje
- ljuštenje
- pasterizacija staklenki
- pohranjivanje.
Za ovu vrstu zimnice odaberite crvene rog paprike.

Pečena rog paprika za zimnicu
Količinu pečene paprike za zimu odredite sami. Ako želite više, udvostručite količinu sastojaka. Paprike će biti najukusnije ako ih ispečete na roštilju, no možete ih peći i u pećnici.
Sastojci:
- 5 kg crvene rog paprike
- 4 dl suncokretovog ulja
- 1 dl alkoholnog octa
- 2 čajne žličice soli
- lovorov list po želji.
Priprema
- Paprike najprije operite i osušite.
- Zapalite roštilj, ali pazite da vatra ne bude prejaka.
- Pecite paprike na roštilju oko osam minuta sa svake strane.
- Kad su pečene, ubacite paprike u lonac, pokrijte ih krpom, a nakon što se ohlade, ogulite kožicu.
- Nakon što ste ih ogulili, izvadite sjemenke i prerežite ih napola.
- U loncu prokuhajte alkoholni ocat i suncokretovo ulje, a potom dodajte sol i lovorov list.
- Uronite paprike u mješavinu od octa, a potom ih prebacite u sterilizirane staklenke.
- U staklenke ulijte mješavinu s alkoholnim octom, a po želji, u svaku staklenku dodajte lovorov list.
- Staklenke zatvorite poklopcima i pohranite ih na tamno i hladno mjesto.
Ako vam nije poznato kako sterilizirati staklenke, evo postupka.
- Staklenke i poklopce najprije dobro operite deterdžentom.
- Potom ih naopačke posložite na krpu i pustite da se osuše.
- Zagrijte pećnicu na 130 °C.
- Stavite staklenke na pleh te ih sterilizirajte u pećnici oko 10 – 15 minuta.
- Kad su staklenke sterilizirane, pažljivo ih izvadite iz pećnice i punite zimnicom.

U slučaju da nemate mogućnost korištenja roštilja, crvene rog paprike za zimnicu ispecite u pećnici.
- Paprike operite i osušite, a potom ih stavite na pleh za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- Kada primijetite da su se paprike zapekle i dobile koju crnu točkicu, okrenite ih i pustite da se ispeku i s druge strane.
- Kad su pečene, prebacite paprike u lonac i pokrijte krpom te pustite da se ohlade.
- Kad su se paprike ohladile, uklonite kožicu, peteljke i sjemenke.
- Paprike potom izrežite na filee i dalje ih pohranite u sterilizirane staklenke s napravljenom mješavinom ulja i octa.

Pečena paprika s češnjakom za zimnicu
Češnjak je jedna od glavnih namirnica kad su u pitanju zima i jačanje imuniteta. Zato ga rado dodajemo gdje možemo, a pečene rog crvene paprike bit će još pikantnije uz dodatak češnjaka.
Sastojci:
- 5 kg crvene rog paprike
- pola glavice češnjaka
- 4 dl suncokretovog ulja
- 1 dl alkoholnog octa
- 2 čajne žličice soli
- lovorov list po želji.
Priprema
- Paprike najprije operite i osušite.
- Zapalite roštilj, ali pazite da vatra ne bude prejaka.
- Pecite paprike na roštilju oko osam minuta sa svake strane.
- Kad su pečene, ubacite paprike u lonac, pokrijte ih krpom, a nakon što se ohlade, ogulite kožicu.
- Nakon što ste ih ogulili, izvadite sjemenke i prerežite ih napola.
- Režnjeve češnjaka nasjeckajte.
- U loncu prokuhajte alkoholni ocat i suncokretovo ulje, a potom dodajte sol, lovorov list i sjeckani češnjak.
- Uronite paprike u mješavinu od octa, a potom ih prebacite u sterilizirane staklenke.
- U staklenke ulijte mješavinu s alkoholnim octom, a po želji, u svaku staklenku dodajte lovorov list.
- Staklenke zatvorite poklopcima i pohranite ih na tamno i hladno mjesto.
Za više ideja oko zimnice posjetite našu podrubriku Zimnica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja