Kiseljenje paprika: Znamo omjer octa i vode, imamo i recepte

Kiseljenje paprike - recept

Kiseljenje paprika više je od običnog spremanja zimnice. Dio je tradicije, djetinjstva, lijepih sjećanja i nosi živu uspomenu na bakinu kuhinju. Ako ste imali sreću, vjerojatno čuvate recepture svoje bake za prave domaće bakine kisele paprike.

Kiseljenje paprika

Iako danas možemo kupiti kisele paprike u trgovini, sasvim je nešto drugo kada smo sami uključeni u cjelokupan proces, od sadnje i branja do kiseljenja paprika te uživanja u njihovoj konzumaciji. Paprike su zahvalne za konzumiranje, a kao kisele mogu biti dodatak sendvičima, kiseli snack ili dodatak pečenju.

Kiseljenje paprike – recept

Prvi korak kod kiseljenja paprika je odabir kvalitetnih plodova. Birajte čvrste paprike bez oštećenja, a dodatni bonus je ako su paprike srednje veličine, bez mrlja i ujednačenih boja.

Nakon što ste pronašli odgovarajuće paprike, operite ih, odstranite peteljke i po želji uklonite sjemenke.

Hoćete li ih ostaviti cijele, prepoloviti ili narezati na četvrtine, ovisi o vama i željenoj upotrebi kasnije. Također, paprike možete blanširati kako bi omekšale i lakše ušle u staklenku, ali ako preferirate čvrste paprike, možete preskočiti ovaj korak i odlučiti se za hladno kiseljenje paprika.

Dodatni trik za zadržavanje boje i čvrstoće paprika jest da ih dan ranije ostavite u posoljenoj hladnoj vodi, tako da na jednu litru vode stavite dvije jušne žlice soli. Što se tiče vrsta paprika, najčešći odabir mnogih su paprike babure.

Kiseljenje paprika babura je zahvalno jer su mesnate i blage slatkoće. Dodatno, paprike babure možete puniti kupusom, mrkvom, zelenim rajčicama ili ih jednostavno ostaviti prazne. Ako se odlučite za punjenje, nemojte ih napuniti do vrha, već ostavite malo prostora.

Kiseljenje paprika
FOTO: Shutterstock
Sastojci:
Priprema
  1. Paprike operite te prema želji očistite od sjemenki i narežite.
  2. Vodu, ocat, šećer, sol, papar i lovor zakuhajte.
  3. Sterilizirajte staklenke, a potom u njih dodajte paprike.
  4. Dodajte češnjak.
  5. Zalijte vrućom mješavinom octa i na vrhu ostavite malo prostora za kap, dvije ulja.
  6. Zatvorite staklenke i ostavite ih da se ohlade, a potom ih pohranite na tamno i hladno mjesto.

Omjer octa i vode za kiseljenje paprike

Ovaj omjer ovisi o željenoj kiselosti. Tradicionalni omjer je jedan (ocat) naprema tri (voda). Omjer može biti i 1:2 za kiseliju verziju. Točnije, ovako to izgleda za željeni okus:

  • za blaži okus u 2,5 l vode ulijte 750 ml octa
  • za srednje kiseli okus u tri litre vode ulijte jednu litra octa
  • za kiseli okus u dvije litre vode dodajte jednu litra octa.
Hladno kiseljenje paprika
FOTO: Shutterstock

Hladno kiseljenje paprika

Ako želite da paprike zadrže boju i teksturu, hladno kiseljenje paprika će to i omogućiti jer se koristi sirova marinada bez prokuhavanja. U ovom procesu se nerijetko izostavlja i konzervans.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte vodu, sol, ocat i šećer.
  2. U staklenke stavite paprike i začine.
  3. Prelijte paprike hladnom mješavinom i ostavite na hladnom da se kisele oko tjedan dana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu