Kiseljenje paprika: Znamo omjer octa i vode, imamo i recepte
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Kiseljenje paprika više je od običnog spremanja zimnice. Dio je tradicije, djetinjstva, lijepih sjećanja i nosi živu uspomenu na bakinu kuhinju. Ako ste imali sreću, vjerojatno čuvate recepture svoje bake za prave domaće bakine kisele paprike.
Kiseljenje paprika
Iako danas možemo kupiti kisele paprike u trgovini, sasvim je nešto drugo kada smo sami uključeni u cjelokupan proces, od sadnje i branja do kiseljenja paprika te uživanja u njihovoj konzumaciji. Paprike su zahvalne za konzumiranje, a kao kisele mogu biti dodatak sendvičima, kiseli snack ili dodatak pečenju.
Kiseljenje paprike – recept
Prvi korak kod kiseljenja paprika je odabir kvalitetnih plodova. Birajte čvrste paprike bez oštećenja, a dodatni bonus je ako su paprike srednje veličine, bez mrlja i ujednačenih boja.
Hoćete li ih ostaviti cijele, prepoloviti ili narezati na četvrtine, ovisi o vama i željenoj upotrebi kasnije. Također, paprike možete blanširati kako bi omekšale i lakše ušle u staklenku, ali ako preferirate čvrste paprike, možete preskočiti ovaj korak i odlučiti se za hladno kiseljenje paprika.
Dodatni trik za zadržavanje boje i čvrstoće paprika jest da ih dan ranije ostavite u posoljenoj hladnoj vodi, tako da na jednu litru vode stavite dvije jušne žlice soli. Što se tiče vrsta paprika, najčešći odabir mnogih su paprike babure.
Kiseljenje paprika babura je zahvalno jer su mesnate i blage slatkoće. Dodatno, paprike babure možete puniti kupusom, mrkvom, zelenim rajčicama ili ih jednostavno ostaviti prazne. Ako se odlučite za punjenje, nemojte ih napuniti do vrha, već ostavite malo prostora.

Sastojci:
- 5 kg paprika
- 2 l vode
- 1 l alkoholnog octa
- 200 g šećera
- 4 čajne žličice soli
- 10 zrna papra
- 3 lovorova lista
- 1 režanj češnjaka (po staklenci)
- 1 konzervans
- ulje.
Priprema
- Paprike operite te prema želji očistite od sjemenki i narežite.
- Vodu, ocat, šećer, sol, papar i lovor zakuhajte.
- Sterilizirajte staklenke, a potom u njih dodajte paprike.
- Dodajte češnjak.
- Zalijte vrućom mješavinom octa i na vrhu ostavite malo prostora za kap, dvije ulja.
- Zatvorite staklenke i ostavite ih da se ohlade, a potom ih pohranite na tamno i hladno mjesto.
Omjer octa i vode za kiseljenje paprike
Ovaj omjer ovisi o željenoj kiselosti. Tradicionalni omjer je jedan (ocat) naprema tri (voda). Omjer može biti i 1:2 za kiseliju verziju. Točnije, ovako to izgleda za željeni okus:
- za blaži okus u 2,5 l vode ulijte 750 ml octa
- za srednje kiseli okus u tri litre vode ulijte jednu litra octa
- za kiseli okus u dvije litre vode dodajte jednu litra octa.

Hladno kiseljenje paprika
Ako želite da paprike zadrže boju i teksturu, hladno kiseljenje paprika će to i omogućiti jer se koristi sirova marinada bez prokuhavanja. U ovom procesu se nerijetko izostavlja i konzervans.
Sastojci:
- 1 kg paprika
- 500 ml vode
- 250 ml octa
- 1 jušna žlica soli
- 1 jušna žlica šećera
- češnjak
- crni papar
- peršin
- ulje.
Priprema
- Pomiješajte vodu, sol, ocat i šećer.
- U staklenke stavite paprike i začine.
- Prelijte paprike hladnom mješavinom i ostavite na hladnom da se kisele oko tjedan dana.
Pročitajte i ove članke:
- Pečena paprika za zimnicu: Imamo recept za najfiniji prilog
- Pinđur recepti: 5 ideja za najbolji domaći namaz
- 5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Vježbe za jačanje leđa, bolje držanje i protiv bolova
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja