Pinđur recepti: 5 ideja za najbolji domaći namaz

Pinđur recepti

Pinđur je tradicionalni namaz s ovih prostora napravljen od pečene paprike, rajčice, češnjaka i začina, a najčešće se priprema ljeti i početkom jeseni. Iako podsjeća na ajvar, pinđur je rjeđi, aromatičniji i lakši za pripremu, a nerijetko sadrži i patlidžan. Ako želite pripremiti pinđur, recepti u nastavku su definitivno za vas.

Pinđur – recepti

Iako je napravljen od povrća, pinđur tretirajte kao dodatak, ali ne i kao dnevnu dozu povrća jer, ovisno o recepturi, sadrži ulje i povrće se ipak termički obrađuje.

No, kod onoga tko voli klasične proizvode s naših prostora zasigurno će se u ostavi naći i teglica pinđura.

Nakon što napravite pinđur, možete ga mazati na kruh, poslužiti uz meso, ribu ili roštilj, koristiti kao preljev za tjesteninu ili rižu, dodati u variva, omlete i sendviče ili pak poslužiti kao umak uz krekere ili svježe povrće.

Recept za domaći pinđur
FOTO: Shutterstock

Recept za domaći pinđur

Rekli bismo da najbolji recept za pinđur znaju oni koji ga godinama rade i bruse svoju vještinu pripreme pinđura, ali to ne znači da i vaš neće uspjeti od prve.

Nakon otvaranja pinđur pohranite u hladnjak i potrošite unutar pet dana.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Paprike operite i posušite.
  3. Rajčice operite, posušite pa im na dnu nožem napravite “X” i prokuhajte ih 1 – 2 minute.
  4. Paprike i rajčice pecite u pećnici do pola sata dok ne potamne i dobiju mjehuriće, a paprike svako malo okrenite.
  5. Nakon pečenja paprike stavite u zdjelu i pokrijte krpom da se napare.
  6. Nakon 10 minuta očistite paprike od koštica i kožice.
  7. Rajčice ogulite i narežite na manje komade.
  8. Češnjak protisnite, a paprike i rajčice usitnite vilicom ili u blenderu za finiju teksturu.
  9. Zagrijte ulje u velikom loncu, a zatim dodajte paprike i rajčice.
  10. Kuhajte na srednje laganoj vatri oko 40 minuta uz miješanje, dok tekućina ne ispari, a smjesa treba postati ujednačena i gusta.
  11. Dodajte češnjak, papar, sol i ocat. Ocat nije obavezan, ali daje potrebnu kiselost. Kuhajte još oko 10 minuta.
  12. Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
  13. Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
  14. Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.
Brzi pinđur
FOTO: Shutterstock

Brzi pinđur

Ako ne želite kuhati pinđur i paliti pećnicu, možete napraviti svježu verziju spremnu odmah za konzumaciju. Naravno, klasični pinđur ipak daje bogatstvo okusa, a svježi je dobar odabir i za one koji žele spojiti tradiciju i fit pristup kuhanju.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke, osim začina, usitnite u blenderu.
  2. Dodajte papar, sol i peršin te pomiješajte.

Poslužite odmah kao namaz ili umak.

Pinđur s patlidžanom
FOTO: Shutterstock

Pinđur s patlidžanom

Ako želite dodati i patlidžan u pinđur, evo recepta. Uglavnom slijedite korake kao i za klasični pinđur. Ovo je dobar način kako iskoristiti rodnu godinu patlidžana.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Pecite paprike, rajčice i patlidžane u pećnici oko pola sata dok ne omekšaju, odnosno dok im kožica ne potamni.
  3. Usitnite povrće vilicom ili u blenderu, a potom ga kuhajte na ulju oko 40 minuta uz miješanje.
  4. Dodajte protisnuti češnjak, papar, sol i šećer te kuhajte još oko 10 minuta.
  5. Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
  6. Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
  7. Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.
Mediteranska varijanta pinđura
FOTO: Shutterstock

Mediteranska varijanta pinđura

Kuhanje nam nudi beskrajno mnogo mogućnosti kombiniranja sastojaka i igranja, istraživanja okusa i nadopunjavanja klasičnih recepata.

Ovaj pinđur je za vas koji se vodite mediteranskim pristupom prehrani. Također, ovo je hladna i svježa varijanta pinđura za brzinsko posluživanje.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte.

Poslužite kao umak uz glavno jelo.

Ljuti pinđur s čilijem
FOTO: Shutterstock

Ljuti pinđur s čilijem

Za kraj evo i jednog recepta za ljubitelje ljutih okusa i čilija. Ovo će biti savršeno uz domaće tortilje ili kao dip uz tortilja čips.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Paprike i rajčice operite, posušite i pecite u pećnici do pola sata dok ne potamne i dobiju mjehuriće, a svako malo ih okrenite.
  3. Kad je pečeno, u povrće dodajte češnjak i čili papričice te sve usitnite.
  4. Zagrijte ulje u velikom loncu, a zatim dodajte paprike i rajčice s češnjakom i čilijem.
  5. Kuhajte na srednje laganoj vatri oko 40 minuta uz miješanje. Kuhajte dok tekućina ne ispari, a smjesa treba postati ujednačena i gusta.
  6. Dodajte papar, sol i ocat. Kuhajte još oko 10 minuta.
  7. Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
  8. Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
  9. Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu