Cikla za zimnicu: Imamo recepte za kiselu i slatku verziju
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Cikla je hranjivo i nutritivno povrće, bogato vitaminima i vlaknima. Može se jesti sirova, kuhana ili ukiseljena. Izvrstan je izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja u sezoni infekcija i gripe.
U nastavku članka saznajte koliko dugo treba kuhati ciklu za zimnicu i kako se cikla ukiseljava.
Cikla kao lijek
Cikla je ljekovito povrće čiji se crveni korijen koristi u kulinarstvu. Ima poseban, pomalo slatkasti okus i škrobastu strukturu. 100 grama cikle sadrži:
- 43 kalorije
- 0,2 g polinezasićenih masti
- 78 mg natrija
- 325 mg kalija
- 2,8 mg dijetalnih vlakana
- 16 mg kalcija
- 0,8 mg željeza
- 4,9 mg vitamina C
- 33 jedinice aktivnosti vitamina A
- 23 mg magnezija
- 0,1 mg folne kiseline
- minerale poput selena, joda i kobalta.
Ljekoviti antioksidansi nađeni u cikli pripisuju se pigmentima:
- betacijaninima
- betainima
- betaninima.
Cikla pomaže kod:
- visokog krvnog tlaka
- anemije
- bolesne jetre
- detoksikacije organizma
- loše probave
- razvoja djeteta tijekom trudnoće
- pamćenja i koncentracije.
Koliko dugo kuhati ciklu za zimnicu?
Cikla koja je pogodna za kuhanje treba biti intenzivno ljubičaste boje i glatke kore. Najbolje vrijeme za branje cikle koju želite skuhati za zimnicu je rana jesen. Cikla dozrijeva kroz ljetne mjesece, a u ranu jesen je puna hranjivih tvari koje mikroorganizmi još uvijek nisu počeli razgrađivati.
Dosta hranjivih tvari, a posebno dijetalna vlakna, nalaze se u kori cikle. Zbog toga se preporučuje kuhanje neoguljene cikle, a ciklu će biti puno lakše oguliti nakon kuhanja.
Kuhana cikla je osnova za pravljenje zimnice. Mali do srednje veliki plodovi cikle kuhaju se oko 45 minuta, a veliki sat vremena i više.
Kuhana cikla – recepti
Ciklu nije teško skuhati jer je postupak poprilično jednostavan. Bitno je odabrati plodove otprilike jednake veličine i dobre kvalitete.
- Plodove cikle dobro operite u hladnoj vodi.
- U većem loncu ugrijte vodu do vrenja i posolite je.
- Ciklu stavite u proključalu vodu i kuhajte je 45 – 60 minuta.
- Cikla je gotova kad je možete probosti vilicom.
- Kuhanu ciklu ogulite.
Ciklu možete skuhati i na pari. Tako se bolje sačuvaju inače termolabilni sastojci ovog zdravog povrća.
- Izaberite manje plodove cikle i dobro ih operite u hladnoj vodi.
- U lonac ulijte dosta vode i zagrijte je do vrenja.
- U gornju posudu za kuhanje na pari ravnomjerno posložite plodove cikle i posolite ih.
- Poklopite lonac i ciklu kuhajte sve dok je ne budete mogli probosti vilicom.
- Kuhanu ciklu ogulite odmah kad je gotova.
Zimnica – cikla u tegli
Najbolji omjer za kiseljenje cikle je 3:1, odnosno tri dijela cikle i jedan dio smjese vode i octa. Na pet kilograma cikle to bi bilo otprilike tri litre tekućine. Domaća kisela cikla se radi bez dodatka konzervansa, najčešće od sljedećih sastojaka:
- kuhane cikle
- octa
- šećera
- soli.
Ocat za ciklu može biti alkoholni ili jabučni, koji će zimnici od cikle dati poseban okus. Često se radi posebni ocat za ciklu koja se priprema za zimnicu. Takav ocat se priprema od sljedećih sastojaka:
- pola litre alkoholnog octa
- pola litre aceto balsamica
- 200 g crvenog luka
- 30 g soli
- 70 g šećera.
Ova količina je dovoljna za 2,5 kg skuhane cikle koju želite spremiti u tegle i napraviti zimnicu. Evo pripreme.
- Luk ogulite, očistite i narežite na debele kolutove.
- Prokuhate ga s obje vrste octa, soli i šećerom oko 20 minuta.
- Gotovi ocat ohladite i procijedite.
Tako pripremljeni ocat za zimnicu se prelije preko kuhane cikle u teglama. Idealan je za pripremu cikle za zimnicu s jabučnim octom, a može se koristiti i kao začin za druge salate.
Cikla za zimnicu bez konzervansa
Sastojci koje možete iskoristiti kod pravljenja domaće zimnice od cikle su:
- kuhana cikla
- alkoholni ocat
- aceto balsamico
- sol
- šećer
- crveni luk
- voda.
Prirodno kiseljenje cikle znači da kuhanu ciklu pohranite u staklene tegle i prelijete pripremljenim octom. Trebat ćete:
- 5 kg kuhane cikle
- 2,5 l vode
- 1 jušna žlica soli
- 800 ml alkoholnog octa.
Točan postupak pripreme je sljedeći.
- Kuhanu ciklu možete narezati na ploške debljine par milimetara ili naribati na trakice debljine 2 – 3 mm.
- Pripremite ocat za zimnicu od smjese octa, vode i soli koju trebate malo prokuhati.
- Kuhanu ciklu spremite u staklene tegle koje ste prije malo ugrijali u pećnici kako bi se sterilizirale.
- Složenu ciklu u potpunosti prelijte smjesom od octa, dok ne ispunite cijelu teglu.
- Tegle ostavite par minuta dok se smjesa ne slegne, a zatim pripremljenim octom prelijte one tegle u kojima je cikla ostala nepokrivena. Dok prelijevate ocat preko kuhane cikle u tegli, s jedne strane ubacite žlicu ili vilicu kako biste spriječili da se zrak zadrži u tegli.
Slatka cikla za zimnicu
Slatku zimnicu od cikle možete pripremiti od sličnih sastojaka kao i običnu, ali uz dodatak šećera. Omjeri sastojaka su sljedeći:
- 5 kg cikle
- 2,5 l vode
- 800 ml octa
- 1,5 jušna žlica soli
- 3,5 jušne žlice šećera.
Sve sastojke osim cikle kratko prokuhajte, otprilike 20 minuta. Tu smjesu prelijte preko skuhane cikle koju ste raspodijelili po teglama.
Cikla za zimnicu s jabučnim octom
Jednostavno kiseljenje cikle uključuje kuhanje cikle i pripremu octa za zimnicu. Možete koristiti jabučni ocat koji trebate kratko prokuhati i preliti preko skuhane cikle u teglama.
Potrebni sastojci su:
- 5 kg cikle
- 1 l jabučnog octa
- 3 l vode
- 15 jušnih žlica šećera
- 5 jušnih žlica soli.
Priprema je jednostavna.
- Skuhanu ciklu narežite na ploške debljine par milimetara i rasporedite je po teglama.
- U posebnom loncu kuhajte jabučni ocat, vodu, šećer i sol oko 15 – 20 minuta.
- Kuhanu ciklu prelijte pripremljenim octom za zimnicu, pazeći da ne ostane previše zraka.
- Tegle ostavite otvorene par minuta da se ocat slegne i zatim ga nadopunite po potrebi.
Cikla na salatu
Svježa cikla na salatu može biti ukusan i zdrav prilog bilo kojem glavnom jelu. Cikla se preporučuje ljudima koji pate od anemije jer je puna željeza i antioksidansa koji štite srce i krvne žile. Također sadrži malo kalorija te je zbog toga idealna dijetalna namirnica.
Ako ne želite raditi ciklu za zimnicu, već samo salatu od cikle, prvo je skuhajte prema sljedećim koracima.
- Pazite da je ne ogulite i ne uklonite korijen prije kuhanja, a uzavrelu vodu dobro posolite.
- Nakon kuhanja operite ciklu u hladnoj vodi i ogulite je.
- Skuhanu ciklu dobro ohladite prije pravljenja salate.
- Oguljenu ciklu narežite na komade debljine oko 3 – 4 mm i začinite po želji.
Ciklu možete začiniti s:
- jabučnim ili alkoholnim octom
- uljem
- soli i paprom
- lukom ili hrenom
- acetom balsamicom.
Sirova cikla na salatu može biti dobar lijek za lošu probavu jer pospješuje rad želuca, crijeva i žuči.
Pročitajte i ove članke:
- Sok od cikle kao lijek: Prirodni eliksir za zdravlje srca, ali i bolju izvedbu u treningu! Evo kako ga pripremiti kod kuće
- Rižoto od cikle: Oduševit će vas izgledom i okusom! Imamo tri kremasta recepta koji će vam podići imunitet
- Krem juha od cikle: Zasigurno će vas osvojiti okusom, ali i izgledom! Evo 3 recepta za nutritivno bogatu i ukusnu juhu.