Krem juha od cikle: Zasigurno će vas osvojiti okusom, ali i izgledom! Evo 3 recepta za nutritivno bogatu i ukusnu juhu

Krem juha od cikle

Krem juha od cikle je nutritivno bogata juha koja će vas zasigurno osvojiti okusom, ali i izgledom. Slatka okusom, cikla sadrži vlakna i brojne vitamine i minerale, kao što su magnezij, željezo i vitamin C. Konzumacija cikle nudi različite prednosti za zdravlje, među kojima su regulacija krvnog tlaka i poboljšanje izdržljivosti tijekom fizičke aktivnosti.

Više o blagodatima cikle možete saznati u članku “Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati“.

Cikla se može jesti sirova, na primjer naribana u salati, ili kuhana. Slatka i kremasta juha od cikle jedan je od vrlo finih načina na koji možete pripremiti ciklu. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini na koju narežete ciklu, stoga što je cikla sitnije izrezana, to je vrijeme kuhanja kraće. Ako imate ostatke već pečene ili kuhane cikle, juhu možete pripremiti i od već termički obrađene cikle. U tom slučaju ciklu dodajte u juhu kada je ostalo povrće kuhano. U nastavku vam donosimo tri recepta za ovu ukusnu juhu.

Krem juha od cikle i mrkve
FOTO: Shutterstock

Krem juha od cikle i mrkve

Ovaj jednostavan recept za juhu od cikle dolazi iz moje osobne kuharice, a za pripremu je potrebno samo šest sastojaka!

Sastojci:

Priprema

  1. Ciklu ogulite i narežite na kockice. Što su kockice manje, to je vrijeme kuhanja juhe kraće. Očistite i mrkve i krumpir te ih također usitnite.
  2. Usitnite luk i u loncu pržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast, 5 – 6 minuta.
  3. Pred kraj dodajte usitnjeni češnjak i kratko sve skupa popržite.
  4. U zdjelu dodajte ciklu, mrkvu i krumpir te papar i sol po želji. Dodajte povrtnog temeljca ili vode koliko je potrebno da povrće bude pokriveno. Radije dodajte manje vode ili temeljca za početak, pa prilikom blendanja možete prilagoditi količinu ako je juha pregusta.  
  5. Poklopite lonac i juhu kuhajte 30 – 40 minuta ili dok cikla ne omekša.
  6. Kada je cikla kuhana, sve sastojke izblendajte štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode ili povrtnog temeljca te papar i sol po ukusu.

Juhu možete servirati s dodatkom limunovog soka, vrhnja i/ili krutona. Ukusna je dok je topla, ali možete je jesti i hladnu.

Kako biste smanjili bacanje hrane, možda želite iskoristiti i listove od sirove cikle koji su jednako nutritivno bogati kao sama cikla. Listovi od cikle mogu se pripremiti kao blitva, s krumpirom, a s njima se može napraviti i ukusna juha od listova cikle. Potrebno ih je dobro oprati i staviti kuhati zajedno s ostalim povrćem. Listovima treba 15 – 20 minuta da se skuhaju, a najbolje ih je na kraju izblendati s ostalim sastojcima.

Listove možete dodati i u juhe i variva u koja biste inače dodali špinat, ali uz duže vrijeme kuhanja.
Juha od cikle i batata
FOTO: Shutterstock

Juha od cikle i batata

Slatkoću ovoj juhi osim cikle daje i batat krumpir, a kokosovo mlijeko čini je posebno kremastom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Ciklu i batat ogulite i izrežite na kockice sličnih veličina.
  2. Usitnite luk i u loncu pržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast, 5 – 6 minuta.
  3. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite sve skupa oko minutu.
  4. Pred kraj dodajte začine i kratko sve skupa popržite.
  5. Ubacite batat, ciklu i vodu ili povrtni temeljac, poklopite lonac i kuhajte oko 30 minuta ili dok povrće nije kuhano.
  6. Kada je povrće kuhano, dodajte kokosovo mlijeko i sve skupa izblendajte štapnim mikserom. Dodajte sol i papar po ukusu.

Juha od cikle i đumbira također je nutritivno bogata juha i može se odlično ukomponirati u ovaj recept. Ako volite đumbir jednostavno dodajte 1 – 2 jušne žlice usitnjenog đumbira u zdjelu u isto vrijeme kada dodate češnjak.

Juha od cikle i jabuke
FOTO: Shutterstock

Juha od cikle i jabuke

Cikla, mrkva i jabuka često se pripremaju u obliku soka kao napitak koji podiže imunitet. Ako nemate sokovnik, ne želite unositi kalorije kroz piće ili jednostavno želite isprobati ovu kombinaciju na drugačiji način, ova juha mogla bi biti baš za vas.

Sastojci:

Priprema

  1. Ciklu i jabuku ogulite i izrežite na kockice sličnih veličina.
  2. Usitnite luk i u loncu pržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast, 5 – 6 minuta.
  3. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite sve skupa oko minutu.
  4. Ubacite ciklu, jabuku i vodu ili povrtni temeljac, poklopite lonac i kuhajte oko 30 minuta ili dok cikla nije kuhana.
  5. Kada je cikla kuhana, sve sastojke izblendajte štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode ili povrtnog temeljca te papar i sol po ukusu.

Juhu servirajte toplu ili hladnu s limunovim sokom, vrhnjem ili svježim koprom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu