Rižoto od cikle: Oduševit će vas izgledom i okusom! Imamo tri kremasta recepta koji će vam podići imunitet
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Osim što izgleda lijepo zbog intenzivne ružičaste boje, rižoto od cikle je iznimno zdravo i ukusno jelo. Možete ga pripremiti na nekoliko načina – od sirove, pečene ili kuhane cikle. U svakoj varijanti ovaj rižoto oduševit će vas okusom i obogatiti vaše tijelo nutrijentima.
Za rižoto su potrebni strpljenje i vrijeme. To znači da je potrebno postepeno dodavati jednu po jednu zaimaču (šeflja, kaciol, palj, kutlača … ) temeljca.
Ako ovaj rižoto pripremate od sirove cikle uz koju ste dobili i listove cikle, nemojte ih baciti! Listove cikle možete izrezati na manje komadiće i skuhati u rižotu ili pripremiti sirove u salati. Više o načinima na koje možete smanjiti bacanje hrane saznajte u članku “Gotovo 1/3 proizvedene hrane se baci: Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?“.
U rižoto se klasično stavlja parmezan, ali pripazite kakav parmezan kupujete ako se pridržavate vegetarijanske prehrane. Naime, parmezan često sadrži sirilo, ekstrakt koji se dobiva iz želuca životinja. Ako se pridržavate vegetarijanske prehrane, potražite parmezan ili slični tvrdi sir bez sirila, a oni koji se pridržavaju veganske prehrane mogu koristiti veganske zamjene za parmezan ili parmezan od indijskih oraščića i nutritivnog kvasca.
Ako želite, rižoto od cikle možete ukrasiti i svježim začinima, kao što su kopar i/ili peršin ili pak osvježiti s malo limunovog soka.
Rižoto od cikle – recept sa sirovom ciklom
Ovaj recept idealan je za one koji su kupili sirovu ciklu, a ne žele dodatan korak termičke obrade cikle (tj. kuhanje ili pečenje). Ovaj recept je jednostavan jer se rižoto priprema upravo sa sirovom ciklom, koja se potom kuha zajedno s rižom.
Sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 350 g sirove cikle
- 250 g riže za rižoto
- 100 ml bijelog vina
- 50 g maslaca
- parmezan.
Priprema
- Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto.
- Usitnite luk i češnjak, a ciklu ogulite i izrežite na kockice ili naribajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi te dinstajte luk i ciklu dok ne omekšaju, 6 – 8 minuta.
- Pred kraj dodajte češnjak i sve skupa još kratko dinstajte.
- Zatim dodajte rižu i sve skupa dinstajte još par minuta.
- Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru.
- Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite soli i paprom.
- Pred kraj u rižoto ubacite maslac i malo parmezana te, ako želite, ukrasite svježim peršinom prije serviranja.
Kremasti rižoto od pečene cikle
Ovaj kremasti rižoto priprema se na način da se pečena cikla izblenda i dodaje u rižoto. Upravo ova krema od cikle čini rižoto posebno kremastim. Stoga, ako imate vremena, pripremite rižoto od cikle na ovaj način.
Sastojci:
- 500 g sirove cikle
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 250 g riže za rižoto
- 150 ml bijelog vina
- 700 g povrtnog temeljca
- parmezan.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ciklu ogulite i izrežite na kocke, pa začinite jednom jušnom žlicom maslinovog ulja, soli i paprom.
- Obložite pleh papirom za pečenje te ciklu stavite na njega. Pecite oko sat vremena ili dok cikla ne omekša (ovisno na koju veličinu ste izrezali ciklu).
- Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto.
- U međuvremenu usitnite luk i češnjak.
- Zagrijte jednu jušnu žlicu maslinovog ulja u dubokoj tavi i dinstajte luk dok ne omekša. Pred kraj dodajte češnjak.
- Potom dodajte rižu i sve skupa dinstajte još par minuta.
- Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru.
- Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite soli i paprom.
- Pred kraj kuhanja izvadite ciklu iz pećnice. 1/4 cikle izblendajte kako biste dobili kremu od cikle. Ostatak cikle usitnite na manje komadiće.
- Kremu od cikle i pečenu ciklu dodajte u rižu te servirajte s parmezanom.
Rižoto od cikle s kozjim sirom i orasima
Ako želite dodati poseban okus svojem rižotu od cikle, ovaj recept s dodatkom kozjeg sira i oraha baš je za vas. Za pripremu ovog recepta koristi se već kuhana cikla koju možete kupiti u trgovini ili na tržnici, ako je nemate vremena sami kuhati. Krema od cikle dio je i ovog recepta, što čini i ovaj rižoto posebno kremastim.
Sastojci:
- 500 g kuhane cikle
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 300 g riže za rižoto
- 100 ml bijelog vina
- 75 g usitnjenih oraha
- limunov sok (opcionalno)
- 150 g kozjeg sira.
Priprema
- Pola količine cikle izblendajte s temeljcem, a ostatak izrežite na kockice.
- Zagrijte povrtni temeljac (izblendan s ciklom) i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto.
- Usitnite luk i češnjak.
- Zagrijte maslinovo ulje i maslac u dubokoj tavi i dinstajte luk dok ne omekša. Pred kraj dodajte češnjak.
- Potom dodajte rižu i sve skupa dinstajte još par minuta.
- Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru.
- Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite soli i paprom.
- Pred kraj umiješajte kockice kuhane cikle i 2/3 oraha. Provjerite okus rižota i po želji dodajte sol, papar i svježe začine kao što su peršin i kopar te limunov sok.
- Servirajte s kozjim sirom i ostatkom oraha.
Cikla je namirnica koju možete iskoristiti na brojne različite načine, ne samo za salatu. Sljedeći recepti mogli bi vam dati ideju kako uklopiti ciklu u svoju prehranu:
- Hladna juha: 5 recepata za hladne juhe idealne tijekom ljetnih vrućina
- Sok od cikle kao lijek: Prirodni eliksir za zdravlje srca, ali i bolju izvedbu u treningu! Evo kako ga pripremiti kod kuće
- Pljeskavice bez mesa: Recept za brzinske burgere od cikle i feta sira.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- krema od cikle
- kremasti rižoto
- kuhana cikla
- pečena cikla
- recepti
- rižoto od cikle
- rižoto od cikle s kozjim sirom
- sirova cikla
- Beetroot and goats’ cheese risotto. BBC Food.
- Beetroot risotto with goats’ cheese and walnuts (vegetarian). Delicious.
- Beetroot risotto with thyme and Parmesan recipe. Tesco Real Food.
- Lewis, E. Creamy beetroot risotto. BBC Good Food.