Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Kada se napravi turšija, složit ćete se, izgleda kao prava dekoracija na policama smočnice. Riječ je o mješavini ukiseljenog povrća koja se sprema na tradicionalan način konzerviranjem u slanoj vodi ili octu, a dodaju se i začini te bilje.
Turšija je zimnica koju ćemo rado otvarati u zimskim mjesecima kada se zasitimo svježeg povrća koje nije toliko raznoliko kao u toplijem dijelu godine. Najbolji recept za turšiju proizaći će iz prakse, pa ako ste početnik, evo nekih savjeta o tome kako se radi turšija i recept za početnike koji možete isprobati.
Turšija – recept za početnike
Za pripremu turšije dovoljno je slijediti nekoliko osnovnih koraka.
- Odaberite željeno povrće (krastavci, mrkva, paprika, cvjetača, kupus i sl.).
- Povrće operite i narežite na komade (npr. cvjetaču natrgajte na cvjetiće).
- Napravite mješavinu vode i soli ili octa te šećera.
- Stavite povrće u staklenku i prelijte prethodno napravljenom mješavinom.
- Dodajte začine po želji (crni papar, kopar, lovorov list, češnjak i sl.).
- Stavite staklenke na fermentaciju na tamno i hladno mjesto (ovaj postupak traje nekoliko tjedana).
Prije nego staklenke napunite povrćem, važno ih je sterilizirati u pećnici, a evo i kako.
- Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom, a onda dobro isperite.
- Zagrijte pećnicu na 130 °C.
- Staklenke okrenute prema gore posložite na rešetku tako da se međusobno ne dodiruju te isto tako posložite i poklopce.
- Ostavite staklenke u pećnici oko 20 minuta.
- Prije punjenja ostavite staklenke da se malo ohlade.
Ako vas zanima kako se priprema brza turšija, recept za početnike pogledajte u nastavku.

Brza turšija
Evo brzog recepta za turšiju.
Sastojci:
- 1 kg raznolikog povrća
- 1 l vode
- 0,5 l octa
- 2 jušne žlice soli
- 2 jušne žlice šećera
- 5 režnjeva češnjaka
- 3 lovorova lista
- 1 jušna žlica zrna crnog papra
- 1 jušna žlica zrna gorušice
- 3 lista vinove loze.
Priprema
- Povrće operite, očistite i natrgajte ili narežite na komade.
- Staklenke i poklopce sterilizirajte u pećnici.
- U svaku staklenku rasporedite začine i listove bilja.
- Napunite staklenke povrćem koliko god možete.
- U loncu pomiješajte ocat, sol vodu i šećer. Zagrijte mješavinu do vrenja i dok se šećer ne otopi.
- Prelijte mješavinu preko povrća tako da pokrije povrće u staklenkama.
- Staklenke dobro zatvorite, a potom ih okrenite naopačke dok se ne ohlade.
- Potom, okrenite ponovno staklenke na pravu stranu te ih ostavite nekoliko tjedana na hladnom i tamnom mjestu.
Pročitajte i ove članke:
- Cikla za zimnicu: Imamo recepte za kiselu i slatku verziju
- Pečena paprika za zimnicu: Imamo recept za najfiniji prilog
- Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja