Zamjena za kruh: 10 zdravijih alternativa

Zamjena za kruh

Kruh se često smatra nezdravim, ali ugljikohidrati sami po sebi nisu štetni. Zapravo, oni osiguravaju esencijalnu energiju za tjelesne stanice, tkiva i organe. Kvalitetni ugljikohidrati također nude dijetalna vlakna i minerale poput magnezija.

Ako težite zdravoj prehrani, nema potrebe za potpunim izbacivanjem kruha. Kriška tosta može se dobro uklopiti u uravnoteženu prehranu. Međutim, ako morate izbjegavati kruh zbog stanja poput celijakije ili alergije na pšenicu ili pak želite probati nešto drugo, postoje ukusne alternative. Evo 10 zdravih zamjena za kruh koje treba razmotriti.

Zamjena za kruh

Isprobajte ove opcije.

Cloud bread

Cloud bread je odlična zamjena za kruh u keto dijeti napravljena od jaja, krem ​​sira ili grčkog jogurta, što mu daje laganu teksturu. Ima malo ugljikohidrata i nudi više proteina od običnog kruha, što ga čini dobrim izborom za one koji smanjuju unos ugljikohidrata ili traže domaći kruh bez glutena.

Pročitajte članak “Cloud bread ili oopsie kruh: Ovaj zdravi kruh postao je instantno viralan na društvenim mrežama! Evo kako ga pripremiti“.

Kukuruzne tortilje

Kukuruzne tortilje idealne su kao zdrava zamjena za kruh bez glutena za osobe s celijakijom ili osjetljive na gluten jer kukuruz prirodno ne sadrži gluten.

Međutim, provjerite deklaraciju jer može biti dodano pšenično brašno.

Napravljene od jednostavnih sastojaka poput kukuruza, soka od limete, soli i vode, savršene su za tacose i quesadille.

zdrava zamjena za kruh bez glutena
FOTO: Shutterstock

Palačinke

Napravljene od jaja, brašna, maslaca, mlijeka i vode, palačinke mogu biti brza zamjena za kruh bez glutena korištenjem heljdinog brašna, koje je bogato vlaknima i proteinima. Jaja dodaju važne nutrijente poput proteina, kolina i vitamina D, što palačinke čini odličnim izborom.

Batat

Kriške batata mogu zamijeniti kruh kao alternativa bez žitarica. Nutritivne su, sadrže složene ugljikohidrate, vlakna i antioksidanse poput beta karotena, koji podržavaju zdravu razinu šećera i kolesterola u krvi. Pecite ih dok ne porumene i gore stavite omiljene sastojke.

Wrapovi i peciva od zelene salate

Lisnato povrće kao što je zelena salata može se koristiti za wrapove i sendviče. Blanširanje zelenog lisnatog povrća čini ga dovoljno mekanim za zamotavanje, zbog čega nudi opciju s niskim udjelom ugljikohidrata i bogatu vitaminom K.

Cvjetača

Cvjetača je odlična bezglutenska zamjena za tijesto za pizzu. Iako je podloga od cvjetače vlažnije i spužvaste teksture u usporedbi s tradicionalnim tijestom, pruža dijetalna vlakna, vitamin C i kalij.

Rižin papir

Rižin papir, iako nije izravna zamjena za kruh, služi kao wrap bez pšenice. Savršen je za izradu ljetnih rolada sa sastojcima kao što su škampi, tofu, rezanci i povrće. Blagog je okusa i lagano ljepljiv kada je hidratiziran, a njime treba rukovati nježno kako bi se izbjeglo trganje.

brza zamjena za kruh
FOTO: Shutterstock

Alge

Morske alge, posebice nori, bogate su jodom i malim količinama vitamina B12. Nnjihov pikantan, slan okus i hrskava tekstura čine ih prikladnim bezglutenskim wrapom. Nori listove napunite rižom, krastavcem, avokadom, tunom i kimchijem za obrok koji je ugodan za crijeva.

Bademovo brašno

Bademovo brašno, napravljeno od blanširanih mljevenih badema, odlično je za pečenje bez glutena. Iako mnogi tvrde da je ovo zamjena za kruh bez ugljikohidrata, ipak ih sadrži u manjoj mjeri. S nižim udjelom ugljikohidrata i većim sadržajem mononezasićenih masnoća korisnih za srce od bijelog brašna ono također osigurava vitamin E.

Bademovo brašno dodaje orašasti okus i vlažnu teksturu pečenim proizvodima, a idealno je kao zamjena za kruh za dijabetičare.

Rižini krekeri

Rižini krekeri jednostavna su, niskokalorična i niskonatrijska alternativa tostu. Njihov blagi okus dobro se slaže s raznim dodacima poput humusa i puretine ili maslaca od badema i pasiranih malina, što ih čini svestranom opcijom međuobroka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Levi, A. (2024). 10 Nutritious Bread Alternatives To TryHealth.
  2. Bjarnadottir, A. (2017). 10 Healthy Ways to Replace Conventional Wheat BreadHealthline.
  3. Top 10 bread alternatives. Good Food.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu