Cloud bread ili oopsie kruh: Ovaj zdravi kruh postao je instantno viralan na društvenim mrežama! Evo kako ga pripremiti

Cloud bread ili oopsie kruh

Putem društvenih mreža puno toga saznamo i puno toga postane popularno – baš kao i cloud bread. Kada bismo doslovno preveli ovaj izraz, značio bi “kruh od oblaka”. Dijeljenje ovog recepta na društvenim mrežama postalo je viralno i privuklo brojne znatiželjnike da se okušaju u pravljenju ovog kruha. 

Još jedan naziv koji se koristi za cloud bread je oopsie kruh. Paralelno, kako je keto dijeta postala popularna kao brzi način skidanja kilograma (ali ne nužno i najzdraviji), tražila su se rješenja koja bi zamijenila kruh. Tako je napravljen proteinski kruh bez ugljikohidrata

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Oopsie kruh
FOTO: Shutterstock

Drugim riječima, ovo je keto kruh od jaja. Sastoji se od svega nekoliko sastojaka, a tekstura mu je mekana ili spužvasta, baš kao da jedemo oblak. Nakon što se napravi, doista se može kombinirati s drugim namirnicama poput pravog kruha. 

Kako oopsie kruh u sebi ne sadrži žitarice, tako je lišen vlakana vrlo važnih za našu probavu i zdravlje općenito. Ako ste se odlučili za dijetu s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata, nikako je nemojte provoditi duže vrijeme.

Potrebno je unositi više vode i pronaći način unosa vlakana. 

Važno je naglasiti da nas ugljikohidrati ne debljaju, posebice kad je riječ o složenim ugljikohidratima kao što su cjelovite žitarice, mahunarke, škrobno povrće i pojedino voće. Za mršavljenje je jedino bitan kalorijski deficit, ako govorimo o gubitku kilograma, ali kalorijski deficit baziran na principima pravilne prehrane

No, ako smatrate da ne možete bez kruha i pretjerujete u njegovoj svakodnevnoj konzumaciji, tada će vas zanimati kako napraviti cloud bread. Kad je ovaj kruh u pitanju, trebali biste gledati kako povećati unos proteina, a ne smanjiti unos ugljikohidrata. No, cloud bread će odgovarati osobama koje ne podnose gluten

Cloud bread - recept
FOTO: Shutterstock

Cloud bread – recept

Da biste napravili cloud bread ili oopsie kruh, dovoljno vam je svega nekoliko sastojaka koje obično imate kod kuće. Količina sira varira, dodajte je sami proizvoljno ili po osjećaju tako da najbolji recept za oopsie kruh proizlazi iz malo eksperimentiranja. 

Sastojci:

  • 60 – 100 g sira (najbolje krem sir)
  • 3 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanjci)
  • prstohvat soli
  • prašak za pecivo (u nekim receptima se izostavlja, opcionalno).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
  3. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. 
  4. U žumanjke dodajte krem sir i sjedinite smjesu. 
  5. Potom, lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka smjesi žumanjaka i krem sira te sjedinite
  6. Obložite pleh papirom za pečenje. 
  7. Žlicom dodajte kruščiće na papir.
  8. Pecite oko 30 minuta dok ne porumene. 

Cloud bread – kcal

Ako uzmemo u obzir 100 g krem sira i tri jaja, ta količina sadrži oko 450 kcal i 27 g proteina. Ako ispadne šest komada od ove smjese, jedan oopsie kruh sadrži 75 kcal i oko pet grama proteina. 

Jedna šnita većeg integralnog tosta američkog tipa sadrži oko 110 kcal i tri grama proteina. Kao što vidimo, razlika u kalorijama i količini proteina nije značajna. Ono što može imati presudnu ulogu u kalorijama su dodaci koji se dodaju na tost ili cloud bread

Cloud bread - kcal
FOTO: Shutterstock

Oopsie kruh – koliko može stajati?

Ako se pitate koliko dugo može stajati oopsie kruh, odgovor je do tri dana, ali s obzirom na sastojke od kojih se pravi najbolje ga je pojesti unutar jednog dana.

Svježi cloud bread je najukusniji i najsigurniji za konzumaciju.

Oopsie kruh dalje možete namazati namazom po želji poput hummusa ili domaće paštete od tune. Dodajte zeleno lisnato povrće po izboru, a odlično će se slagati i s vege burgerom ili tofuom

Cloud bread pizza - recept
FOTO: Shutterstock

Cloud bread pizza – recept

Recept za cloud bread možete iskoristiti i za izradu malih ili mini pizza. Slijedite recept za klasični cloud bread, ali ovaj se put poigrajte mediteranskim začinima i nadjevom. 

Sastojci za koru:

Sastojci za nadjev:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
  3. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. 
  4. U žumanjke dodajte krem sir, začine i sjedinite smjesu. 
  5. Potom, lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka smjesi žumanjaka i krem sira te sjedinite
  6. Obložite pleh papirom za pečenje. 
  7. Žlicom dodajte kruščiće na papir. Prstima napravite rub pizze
  8. Pecite ih oko 15 minuta. 
  9. Šampinjone narežite na ploške, a crvenu papriku i luk na trakice te malo prodinstajte na čajnoj žličici maslinovog ulja. 
  10. Izvadite cloud bread iz pećnice, premažite domaćim umakom od rajčice te na svaki stavite malo šampinjona, crvene paprike i luka. 
  11. Posipajte ribanom mozzarellom i pecite još 10 – 15 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu