Sadrže oko 20 g proteina, nemaju kolesterola i lako se spremaju: Ova 3 biljna burgera morate probati
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Svake se godine, s ciljem da se potrošačima ponudi ono najbolje od burgera kao simbola brze hrane koji u svojoj biljnoj varijanti postaje i znatno zdraviji proizvod, obilježava Dan biljnih burgera. Razne biljne varijante burgera zanimljive su svima, bilo da se radi o burgerima od žitarica i mahunarki ili onima na bazi biljnih proteina koji svojim okusom, bojom, teksturom i mirisom vjerno imitiraju burgere od životinjskog mesa, pa čak i “krvare”, a svojim nutritivnim sastavom ih nadmašuju.
Sadrže oko 20 g proteina, sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i s razlogom već godinama osvajaju police trgovina i restorane.
Zbog sve većeg interesa raste i raznovrsnost ponude biljnih burgera. Na hrvatskom tržištu već postoji nekoliko vrsta biljnih varijanti burgera poput Beyond Burgera tvrtke Beyond Meat, Next Level burgera, Vegefino burgera, SPAR Veggie burgera, The Amaze Foods burgera, Planet of Plants burgera, Green Beast burgera i mnogih drugih.
Ovi ukusni i zdravi biljni proizvodi iz godine u godinu postaju sve popularniji i dostupniji svima. Razlozi tome su brojni – od brige za vlastito zdravlje i druge ljude do zaštite životinja i očuvanja okoliša.
Zato vam u nastavku donosimo recepte Prijatelja životinja za tri različita biljna burgera i recept za peciva za burgere gotova u sat vremena.
Homemade Burger
Prvi burger slasna je kombinacija slanutka i začina.
Sastojci:
- 150 g kuhanog slanutka
- sol i papar
- 4 jušne žlice delikatesnog kvasca
- 1 jušna žlica češnjaka u prahu
- 1 jušna žlica dimljene crvene paprike
- 1 jušna žlica senfa
- 100 g pirea od rajčice
- 100 ml povrtnog temeljca (ili 100 ml vode i 1 povrtna kocka za juhu)
- 2 jušne žlice tamari sosa
- 250 g glutenskog brašna (pšenični gluten).
Sastojci za umak za pečenje:
- 6 jušnih žlica tamari sosa
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 jušna žlica dimljene paprike.
Priprema
- Sve sastojke izblendajte.
- Smjesu umijesite s brašnom dok ne dobijete čvrstu strukturu tijesta (po potrebi dodajte još
brašna). - Razrežite na jednake dijelove, svaki dio zamotajte u papir za pečenje ili foliju i kuhajte na pari
20 minuta. - Potom svaki odrezak umočite u umak za pečenje i prepržite na ulju.
Pljeskavice od graška, zobenih pahuljica i kvinoje
Ovaj je biljni burger neodoljivi spoj graška, kvinoje, zobenih pahuljica i finih začina.
Sastojci dostatni za 4 – 5 pljeskavica:
- 100 g žutog graška (brže će se skuhati ako ga dan prije namočite)
- 30 g crvene (ili neke druge) kvinoje
- 50 g zobenih pahuljica
- 1 čajna žličica mljevenog lana
- 1 dl vode
- 1 jušna žlica senfa
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1/3 čajne žličice ljute paprike
- pola čajne žličice slatke paprike
- 50 g sitno nasjeckanog luka
- 1/3 čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice papra
- 2 jušne žlice cornflakesa
- 2 jušne žlice brašna (pirovo, ali može i obično pšenično).
Priprema
- Grašak i kvinoju kuhajte zajedno nekih 20 minuta, pa ih poslije toga isprite i pustite da se ocijede.
- Za to vrijeme natopite lan i zobene pahuljice u jednom decilitru vode. Neka odstoje par minuta da nabubre i upiju vodu.
- Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro sve izmiješajte, pa malo nauljenim rukama oblikujte
pljeskavice. - Tavu ili roštilj premažite s malo ulja te pecite pljeskavice do željene hrskavosti.
Mediteranski burger
Biljni burger možete napraviti i od tikvice i krumpira.
Sastojci za 8 pljeskavica promjera 10 cm:
- 1 veća tikvica
- 4 veća krumpira
- 1 luk ili bijeli dio poriluka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- korica 1 limuna
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 4 jušne žlice brašna po želji (slanutkovo i pšenično daju najbolji rezulat)
- pola praška za pecivo
- 1 jušna žlica origana
- 2 jušne žlice bosiljka
- 2 jušne žlice ružmarina
- 2 jušne žlice sjeckane kadulje ili majčine dušice
- sol i papar
- 100 g tofua ili kuhanog slanutka (možete probati i bez ovoga, samo će burger biti tanji).
Priprema
- Ogulite i očistite povrće, zatim pripremite ribež i naribajte mrkvu, krumpir i tikvicu na veće komadiće. Češnjak, poriluk ili luk naribajte na sitnije komadiće, gotovo kao pire. Ako koristite tofu, samo ga razmrvite rukama. Ako koristite slanutak, malo ga nasjeckajte ili izgnječite vilicom.
- Sada sve spomenute sastojke prebaciti u jednu veću posudu i dodajte začine, brašno, ulje i sok limuna te dobro promiješajte.
- Na veći ravniji pleh postavite papir za pečenje, bilo bi dobro imati neki okrugli kalup za kekse ili manju tortu koji je veličine prosječnog burgera jer ćete lakše oblikovati jednake polpete koje trebate dobro sjediniti unutar ruba kalupa žlicom. Ovdje je korišten obruč za tortu od 10 cm i dobiveno oko osam polpeta.
- Smjesa se prije pečenja dosta raspada, ali se poveže tijekom pečenja jer ima brašna i praška za
pecivo. Možete oblikovati polpete i rukom, ali potrudite se da su ravnomjerne jer će se tako jednako
ispeći. - Pecite 35 – 40 minuta na 200 °C.
Napomena
Prije pečenja pljeskavice možete dodatno premazati maslinovim uljem i limunovim sokom. Nakon što se polpete ispeku, ostavite ih 5 – 10 minuta da se stisnu, kako biste ih u komadu mogli prebaciti u pecivo, a onda ide najbolji dio, slaganje burgera!
Peciva za burger gotova u sat vremena
I na kraju, što je burger bez peciva za burger?
Sastojci za 4 veća peciva:
- 320 g brašna
- 30 ml maslinovog ulja
- 200 ml vode
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 7 g suhog ili 20 g svježeg kvasca
- sjemenke po želji za posipavanje.
Priprema
- Kvasac, šećer i vodu (toplu) pomiješajte u većoj posudi i ostavite par minuta da se kvasac zapjeni.
- Zatim dodajte ulje, sol i brašno. Tijesto se treba dizati pola sata, a zatim oblikujte peciva u lopticu, premažite uljem i posipajte sjemenkama po želji.
- Pecite na 200 °C 20 – 30 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Medijsko priopćenje Prijatelja životinja.