Čisti zobeni kruh: Bez glutena, kvasca i mliječnih proizvoda! Imamo jednostavan recept za kruh od zobenog brašna pun proteina

Čisti zobeni kruh

Većina recepata za kruh od zobenog brašna traži korištenje i nekog drugog brašna, koje nije nužno bez glutena. Ako želite pripremiti zdravi kruh bez brašna, tj. čisti zobeni kruh koristeći samo zobeno brašno, pročitajte recept u nastavku.

Zobeno brašno bogato je proteinima i vlaknima, a ima i visoku razinu magnezija i ostalih minerala.

U nastavku se nalazi recept za bezglutenski kruh bez kvasca, a još jedan takav recept čeka vas u članku “Recept za zdravi kruh bez glutena“.

kruh od zobenog brašna
FOTO: Shutterstock

Čisti zobeni kruh – recept

Pripremite domaći kruh bez glutena i mliječnih proizvoda.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. Napravite ili pripremite kupljeno zobeno brašno.
  3. U velikoj zdjeli umutite jaja, med, bademovo mlijeko i sol.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  5. Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro promiješajte. Smjesa će biti malo rijetka, ali bi trebala davati otpora.
  6. Pustite smjesu da odstoji pet minuta.
  7. Stavite smjesu u kalup i pecite 40 – 45 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što je zabodete).
  8. Ostavite kruh da se ohladi preko noći kako bi se što manje mrvio.

Prije pečenja na vrh možete posuti cijele zobene pahuljice, sezam ili bučine sjemenke radi boljeg okusa i izgleda te kako biste dobili kruh sa zobenim brašnom i sjemenkama

Jedna napomena – čisti zobeni kruh bi se mogao mrviti više od običnog jer sadrži samo zobeno brašno.

zobeno brašno
FOTO: Shutterstock

Kako napraviti zobeno brašno?

Ako ne želite kupovati zobeno brašno, već napraviti svoje, postupak je vrlo jednostavan. Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zobenih pahuljica. Dakle, ako pripremate sami ovo brašno, potrebni su vam samo zobene pahuljice i blender ili mlinac. Količina zobenih pahuljica je proizvoljna, ali računajte da se volumen malo smanji kada ih pretvorite u brašno.

Potrebno je 30 sekundi pulsirati zobene pahuljice u blenderu (ili dok ne dobijete konzistenciju praha). Pomiješajte dobiveni prah pa pulsirajte još 10 sekundi.

Kada napravite zobeno brašno, spremite ga u hermetičku posudu na suho i hladno mjesto. Nastojte ga potrošiti u roku od oko tri mjeseca.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.94 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu