Čisti zobeni kruh – recept za kruh od zobenog brašna

čisti zobeni kruh

Većina recepata za kruh od zobenog brašna traži korištenje i nekog drugog brašna, koje nije nužno bez glutena. Ako želite pripremiti zdravi kruh bez brašna, tj. koristeći samo zobeno brašno, pročitajte recept u nastavku.

Zobeno brašno bogato je proteinima i vlaknima, a ima i visoku razinu magnezija i ostalih minerala. Više o zobenom brašnu pročitajte ovdje.

U nastavku se nalazi recept za bezglutenski kruh bez kvasca, a još jedan takav recept možete pročitati ovdje

čisti zobeni kruh recept

Čisti zobeni kruh – recept

Ovaj recept naučit će vas kako napraviti domaći kruh bez glutena i bez mliječnih proizvoda.

Sastojci

  • 250 g zobenog brašna,
  • 180 ml bademovog mlijeka (nezaslađeno),
  • 2 jaja,
  • 8 žlica meda,
  • ½ čajna žlica soli,
  • ½ čajna žlica praška za pecivo,
  • ¾ čajne žlice sobe bikarbone.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 C.
  2. Napravite ili pripremite kupljeno zobeno brašno.
  3. U velikoj zdjeli umutite jaja, med, bademovo mlijeko i sol.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  5. Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro promiješajte. Smjesa će biti malo rijetka, ali bi trebala davati otpora.
  6. Pustite smjesu da odstoji 5 minuta.
  7. Stavite smjesu u kalup i pecite 40-45 minuta (ili dok čačkalica ne bude čista kad ju zabodete).
  8. Ostavite kruh da se ohladi preko noći kako bi se što manje mrvio.

Extra korak: prije pečenja na vrh možete posuti cijele zobene pahuljice, sezam ili bućine sjemenke radi boljeg okusa i izgleda, te kako biste dobili kruh sa zobenim brašnom i sjemenkama. 

Napomena: kruh bi se mogao mrviti više od običnog jer sadrži samo zobeno brašno.

Kako napraviti zobeno brašno?

Ako ne želite kupovati zobeno brašno, već napraviti svoje, postupak je vrlo jednostavan. Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zobenih pahuljica. Dakle, ako pripremate sami ovo brašno, potrebne su vam samo zobene pahuljice i blender ili mlinac. Količina zobenih je proizvoljna, ali računajte da se volumen malo smanji kada ih pretvorite u brašno.

Potrebno je 30 sekundi pulsirati zobene pahuljice u blenderu (ili dok ne dobijete konzistenciju praha). Promiješajte dobiveni prah pa pulsirajte još 10 sekundi.

Kada napravite zobeno brašno, spremite ga u hermetičnu posudu na suho i hladno mjesto. Nastojte ga potrošiti u roku od oko 3 mjeseca.

Članak uređen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kruh sa zobenim brašno com, zobeni kruh, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čisti zobeni kruh – recept za kruh od zobenog brašna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Pozdrav. Super je i fino ali vise je kolac nego kruh. Moze se med necime zamjeniti? Hvalaa

    • Poštovana Ela, med možete pokušati zamijeniti javorovim ili kokosovim sirupom ili blendanim datuljama (trebate im dodati nešto vode dok ne dobijete željenu gustoću).

  2. Poštovani,

    Veoma mi se dopao recept za pripremu kruha od čistog zobenog brašna.
    Rado bih pročitala i kako se priprema kruh od kukuruznog brašna, pa Vas molim da o tome nekada pišete.