Potaknite rad organa za detoksikaciju 5-dnevnim jelovnikom

jelovnik za poticanje rada organa za detoksikaciju

Razni detoks programi na bazi sokova, čajeva, odnosno gladovanja dobivaju pozornost baš u proljeće i pred ljeto kada se traže brza rješenja za skidanje suvišnih kilograma i uklanjanja tzv. posljedica teške hrane.

Ipak, detoks ne funkcionira po principu toga da pijemo sokove i čajeve i naše tijelo će se “pročistiti”. Fiziologija i biokemija je puno složenija od toga. Naši organi, pri čemu jetra ima jednu od najvažnijih uloga, rade detoksikaciju. 

Naravno, kada godinama zanemarujemo zdravlje i narušimo funkciju jetre i drugih organa, tada su nam potrebni liječenje i promjena prehrane. No, kako do toga ne bi došlo i kako bismo zapravo bili podrška našim organima za detoksikaciju, najbolje rješenje je generalno zdrav životni stil.

Pročitajte članak “Zdrava prehrana nije dovoljna: Važan je cjelokupni životni stil! Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

Pored kvalitetnog sna, redovne fizičke aktivnosti, izbjegavanja poroka poput cigareta i alkohola, prehrana je jedan od najvažnijih kotačića u pomoći našim organima za detoksikaciju. Osim jetre, to su još bubrezi, koža, pluća, limfni i probavni sustav. 

Važno je razumjeti da za dobru funkciju tijela i organa trebamo našem organizmu pružiti vitamine, minerale, proteine, antioksidanse, zdrave masti i složene izvore ugljikohidrata za energiju, posebice najvećem potrošaču energije – mozgu – koji i koordinira cijelim tijelom. 

Ako se odlučimo za gladovanje, pijenje samo sokova ili čajeva, a da se nakon toga vratimo starim nezdravim prehrambenim navikama, zapravo smo napravili više štete nego koristi.

Nema prečica i nema brzih rješenja. 

Za dugoročno zdravlje najvažnije je imati trajno izgrađene zdrave prehrambene navike i voditi računa o svojem zdravlju općenito. Pijenje sokića ili čajeva jedan ili više dana ne može poništiti posljedice dugogodišnje nezdrave prehrane. 

Pročitajte članak “Detoks tijela: Početkom svake nove godine zavlada pomama za detoksikacijskim preparatima i namirnicama! Evo što o tome kaže nutricionistica“.

Naravno da ćete osjetiti neke benefite takvih vrsta detoksa, no često nisu temeljeni na zaključcima za koje većina misli. Ako i vi smatrate da vam treba detoks, onda krenite s promjenom samo jednog obroka u danu i iz tjedan u tjedan uvodite novu naviku. 

Donosimo jelovnik s ključnim namirnicama koje će dati elana upravo organima za detoksikaciju. Radi se o jednostavnim receptima koji će vam pomoći krenuti od početka, a kasnije sami možete proširiti izbor uravnoteženih obroka. 

Što se tiče rasporeda obroka, ne morate striktno slijediti redoslijed. Kako je svaki od ovih obroka uravnotežen, možete taj dan pojesti doručak iz trećeg dana, a ručak iz petog dana. Prilagodite sebi, vremenu koje imate na raspolaganju za pripremu i onome što vam se taj dan jede. 

Tako ćete i sebi olakšati i smanjiti psihički pritisak da nešto morate. Cilj je upoznati se s uravnoteženim obrocima, uvesti skupine namirnica poput povrća i voća koje bismo trebali svaki dan jesti te povećati unos vlakana i drugih nutrijenata. 

Također, kako u ovim obrocima ima dosta vlakana, ako ih dosad niste jeli dovoljno, moguće je da će doći do osjećaja nadutosti. U tom slučaju smanjite količinu povrća i voća, cjelovitih žitarica i mahunarki na način da umjesto preporučene količine smanjite za jednu trećinu. 

Unos vlakana postepeno dižite kroz vrijeme. Nadutost od vlakana nije znak da se događa nešto loše, već se vaše tijelo mora adaptirati, kao i crijevne bakterije nakon dugog vremena kada ste oskudijevali vlaknima. 

Prvi dan 

Evo primjera obroka za prvi dan.

Doručak - jaja, povrće i nezasićene masti
FOTO: Shutterstock

Doručak – jaja, povrće i nezasićene masti

Za doručak počinjemo s jajima, povrćem i nezasićenim mastima. Dodajemo i integralni tost jer ne želimo izbacivati namirnice. Ako ste dosad jeli bijeli ili polubijeli kruh, zamijenite ga raženim, kukuruznim ili nekim drugim od cjelovitog brašna. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte šparoge i luk oko 3 – 4 minute, a potom dodajte špinat i dinstajte kratko dok ne uvene. 
  2. Prelijte umućena jaja preko povrća i na kraju začinite origanom, paprom i soli. 
  3. Napravite salatu od rikole i cherry rajčica te prelijte limunovim sokom.
  4. Poslužite uz integralni tost i dvije jušne žlice zrnatog sira. 

Ručak – losos s povrćem i kvinojom

Za ručak radimo losos s povrćem i kvinojom. Unosimo protuupalne omega-3 masne kiseline, vlakna i antioksidanse. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama, a grašak i brokulu skuhajte u kipućoj vodi ili na pari
  2. Kad je povrće kuhano, ocijedite kvinoju i povrće, dodajte u tavu, začinite te prelijte biljnim vrhnjem. Dinstajte dok se vrhnje ne upije.
  3. Losos ispecite na maslinovom ulju i također začinite. 
  4. Poslužite losos uz prilog od kvinoje. 

Večera – mahunarke, povrće i bijelo meso

Za večeru biramo nešto lagano i gotovo za nekoliko minuta. Biramo neku od mahunarki, zeleno lisnato povrće i bijelo meso. 

Sastojci:
Sastojci za preljev za salatu:
Priprema
  1. Piletinu začinite i ispecite na maslinovom ulju.
  2. U zdjeli pomiješajte slanutak, matovilac, krastavac i kukuruz.
  3. U posebnoj maloj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko salate od slanutka
  4. Piletinu narežite na kockice i dodajte u salatu ili je poslužite zasebno uz salatu. 
  5. Ako ste bili fizički aktivniji ili ste jako gladni, dodajte i šnitu integralnog tosta ili u salatu dodajte malo kuhane integralne tjestenine. 

Drugi dan 

Evo primjera jelovnika za drugi dan.

Doručak – zobena kaša s bobičastim voćem

Za početak dana biramo zobenu kašu s bobičastim voćem koje je bogato antioksidansima, kefir bogat dobrim bakterijama te dodajemo još vlakana iz pšeničnih mekinja.

Ako tek povećavate unos vlakana, dodajte najviše pet grama pšeničnih mekinja. 

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i odmah konzumirajte. 
Ručak - tortilja s grahom, tofuom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Ručak – tortilja s grahom, tofuom i povrćem

Za ručak biramo integralnu tortilju s grahom, povrćem i kockicama dimljenog tofua. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tortilju zagrijte na tavi.
  2. Dodajte sve sastojke i začinite. 

Večera – hrskavi krekeri

Za večeru biramo opet nešto brzo i lagano s hrskavim krekerima, mladim sirom i povrćem. 

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte mladi sir, sjemenke, češnjak, crni papar i sol.
  2. Premažite krekere sirom i poslužite uz salatu. 

Treći dan 

Evo primjera jelovnika za treći dan.

Doručak – fit sendvič

Ovaj dan započinjemo fit sendvičem. Umjesto šunke, oni koji ne jedu meso mogu koristiti dimljeni tofu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Pecivo prerežite napola i premažite svaku polovicu jednom žlicom humusa.
  2. Kuhana jaja narežite na ploške.
  3. Punite sendvič šunkom, jajima i povrćem te malo popaprite. 

Ručak – varivo od ječma

Treći dan želimo pojesti nešto na žlicu i biramo varivo od ječma. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ječam skuhajte prema uputama. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu, đumbir i prokulice te dinstajte još koju minutu. 
  3. Ulijte povrtni temeljac i, kad zakuha, ubacite kuhani ječam, leću iz konzerve, kelj i začine
  4. Pustite da se kuha oko pet minuta dok kelj ne uvene i poslužite. 
Večera - povrće s grill tave i pureća prsa
FOTO: Shutterstock

Večera – povrće s grill tave i pureća prsa

Za večeru biramo povrće s grill tave i pureća prsa. 

Sastojci:
  • 150 g purećih prsa
  • 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 4 – 5 šampinjona (prepolovljenih)
  • pola šalice kolutova tikvice
  • pola crvene paprike (narezane na veće kocke)
  • nekoliko kolutova ljubičastog luka 
  • 2 – 3 šparoge
  • kolutovi batata
  • pola čajne žličice mljevene paprike
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Puretinu i povrće začinite.
  2. Pecite na grill tavi na maslinovom ulju i poslužite. 

Četvrti dan 

Evo primjera obroka za četvrti dan.

Doručak – pirov griz

Vjerujemo da vam dosad uopće nije bio problem izdržati zbog jednostavnih i ukusnih recepata te raznolikih namirnica. Danas za doručak biramo pirov griz koji dođe kao desert-doručak koliko je ukusan. 

Sastojci:
Priprema
  1. U lonac stavite pirov griz, lanene sjemenke, kakao prah i višnje ako su smrznute te biljni napitak.
  2. Kuhajte uz miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  3. Prošarajte žlicom maslaca od orašastih plodova i posipajte tamnom čokoladom.

Ručak – salata s avokadom i piletinom

Za ručak biramo salatu s avokadom i piletinom. 

Sastojci:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu i prelijte preljevom

Večera – rižoto

Za večeru želimo rižoto, ali u kombinaciji s namirnicama za podršku organima za detoksikaciju. 

Sastojci:
Priprema
  1. Rižu skuhajte prema uputama.
  2. Meso začinite začinima i đumbirom i ispecite na maslinovom ulju. 
  3. U tavi na maslinovom ulju dinstajte povrće, a kada je omekšalo umiješajte rižu, meso i začinite dodatno. Posipajte sezamom.
  4. Poslužite uz salatu od radiča ili rikole. 

Peti dan 

Evo primjera jelovnika za peti dan.

Doručak - dimljeni losos
FOTO: Shutterstock

Doručak – dimljeni losos

Danas za doručak želimo ponovno losos, ali ovaj put dimljeni.

Oni koji žele više proteina mogu napraviti kajganu od jaja i špinata pa staviti avokado na tost, potom jaja, losos i povrće. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tost tostirajte.
  2. Avokado zgnječite vilicom, pa dodajte limunov sok, začine i maslinovo ulje.
  3. Premažite tost avokadom i dodajte šnite lososa.
  4. Sezam kratko tostirajte i posipajte po lososu. 
  5. Preko lososa naslažite povrće. 

Ručak – riblja juha s povrćem

Ručamo riblju juhu s povrćem. Idealan obrok kada vani malo zahladi ili osjećate pad imuniteta. Također, dobar izbor ručka kao podrška jetri i drugim organima za detoksikaciju. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu i celer te dinstajte još nekoliko minuta.
  2. Dodajte brokulu i dinstajte oko tri minute. 
  3. Ulijte temeljac, dodajte začine i lovorov list, a kad zakuha, dodajte ribu i kuhajte oko osam minuta dok se ne počnu trgati komadi ribe. 

Večera – povrće i piletina iz pećnice

Za kraj petog dana za večeru biramo povrće i piletinu iz pećnice.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200° C.
  2. U maloj zdjelici pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, ružmarin, timijan, crni papar, sol
  3. U prethodnu mješavinu začina stavite piletinu na mariniranje oko 15 – 20 minuta
  4. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje, stavite na njega piletinu i pecite u pećnici oko 20 – 25 minuta. 
  5. Dok se piletina peče, u velikoj zdjeli pomiješajte brokulu, mrkvu, tikvicu i papriku te začinite crnim paprom, soli i maslinovim uljem
  6. Na novi pleh stavite papir za pečenje, rasporedite povrće i pecite u pećnici oko 15 – 20 minuta
  7. Kad su piletina i povrće pečeni, poslužite uz umak po želji, npr. humus. 
Za međuobroke, ako ste gladni, birajte fermentirane mliječne proizvode, raznoliko svježe voće te neslane i nepržene orašaste plodove. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu