Vještine za trajno usvajanje zdravih prehrambenih navika, a koje nemaju veze s prehranom

Vještine za trajno usvajanje zdravih prehrambenih navika

Koliko puta ste se osjećali ljutito, obeshrabreno, frustrirano i očajno kada niste uspjeli u procesu mršavljenja? Imali ste plan prehrane, ali kao da se niste bili u stanju pridržavati tog plana, iako su sva jela bila brzo gotova. 

Koliko puta ste izgubili kontrolu jer ste se pogubili u brojnim zahtjevima i izazovima koje ste pred sebe stavili, a koliko puta ste pokušali istovremeno raditi na više važnih stvari? Nažalost, mnogi će tu izgubiti povjerenje i samopouzdanje, smatrati da nisu dovoljno motivirani i disciplinirani. 

Mršavljenje kao i svaka promjena zahtijeva određenu količinu vremena, energije i fokusa, što znači da moramo osloboditi vrijeme i uštedjeti energiju da bismo mogli biti ustrajni u promjeni. 

Dok mnogi krivca traže na pogrešnom mjestu, malo tko preispituje svoje trenutne životne okolnosti, vještine, znanje i prioritete. Upravo zato proces mršavljenja nije lak. Zahtijeva promjenu navika, promjenu načina kako smo dosad živjeli, a da bi iznijeli tu promjenu, potrebne su nam određene vještine. 

Primjerice, ako želite smršaviti, morat ćete naučiti pripremati jednostavne, uravnotežene obroke u skladu s vašim kalorijskim deficitom. To će značiti da trebate usvojiti vještinu pripreme i spremanja obroka.

Međutim, sve te vještine možemo nazvati tzv. tehničkim vještinama. One prave vještine koje su nam potrebne za upravljanje sobom i kontrolom su najznačajnije. Možemo tako ovdje ubrojiti ove važne vještine:

  • poznavanje sebe i autorefleksija
  • poznavanje prioriteta
  • organizacija vremena 
  • planiranje.
autorefleksija
FOTO: Shuterstock

Poznavanje sebe i autorefleksija 

Nažalost, uslijed brzog tempa života, žurbe, a onda i raspršenog fokusa uopće nismo svjesni koliko ponavljamo neke stvari i vrtimo se ukrug. Najbolji primjer za to je kada sebi iznova i iznova obećavamo da od ponedjeljka krećemo na dijetu. 

Zaboravljamo sjesti i sami sa sobom vidjeti što to uporno radimo, a da ne daje rezultate.

Svaki put mislimo da je problem u disciplini i motivaciji pa samo “prepišemo” sve korake kao i dosad i krećemo od magičnog datuma koji će sve promijeniti. 

Naravno da u svemu tome ima i sklonosti perfekcionizmu, samokritičnosti i nerealnim zahtjevima. Dakle, ako nam neka “pravila igre” dosad nisu dala rezultat, zašto mislimo da ćemo, ako ovaj put izdržimo, dobiti ono što želimo? Tko uopće želi biti na takvom režimu?

Svaki put kad ne preispitamo radimo li zaista nešto što nije u skladu s nama, sebe kažnjavamo s još strožim režimom, s još većim kalorijskim deficitom. U takvom raspoloženju i energiji nećemo se ni približiti rezultatima.

Kad se dovoljno iscrpimo od takvih konstantnih pokušaja i osjećaja da smo stalno na početku, taman negdje pred zimske blagdane sebi damo oduška, jedemo idućih mjesec ili dva što i koliko želimo. Jeste li tada sretni? Vjerojatno se osjećate oslobođeno dok opet ne stanete na vagu u sklopu novogodišnjih ciljeva.

Dakle, važno je posjedovati vještinu osvještavanja, poznavanja kako reagiramo, što sebi radimo i govorimo i pitamo se želimo li zaista tako sebe tretirati. Da bismo postigli trajne rezultate, moramo na put promjene krenuti iz ljubavi prema sebi, iz dobre energije i raspoloženja. 

Zato se zapitajte kako reagirate kad si zabranjujete neku hranu? Što se uvijek pokaže točnim? Vjerojatno prejedanje, a onda nakon toga i osjećaj krivnje. Koji monolog u glavi prolazite i kako vaše tijelo reagira kad robujete mitovima o hrani, kao što je onaj da ne smijete jesti ugljikohidrate i morate se držati keto dijete jer je to uspjelo vašoj prijateljici. 

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Jako često se naglašava da je prehrana vrlo individualna, a mi smo i dalje skloni kopirati univerzalne planove prehrane, popularne dijete, uopće ignorirajući hoćemo li se moći toga pridržavati, je li to uopće u skladu s našim potrebama i okolnostima. 

Mi želimo rezultat, fokus je samo na tome, želja za čim bržim rezultatom je toliko jaka da se doslovno maltretiramo tijekom procesa. Upravo je proces najvažniji jer vještine steknute u procesu mršavljenja su one koje kasnije trebate dugoročno da biste toliko željeni rezultat i zadržali. 

Dakle, upoznajte sebe i svoje potrebe, otkrijte moguće prepreke i osvijestite kako reagirate na njih. Tek onda ćete moći birati kako ćete reagirati pri idućoj pojavi – prejesti se ili si dopustiti nešto slatko na vrijeme i bez grižnje savjesti

Mršavljenje je zapravo lakši dio puta. Održati novu tjelesnu masu je puno teži dio, a još je teži ili nemogući ako u procesu mršavljenja nismo uživali te smo stalno bili samokritični, osjećali krivnju i grižnju savjesti. 

Poznavanje prioriteta
FOTO: Shutterstock

Poznavanje prioriteta

Tek kad sebe dobro poznajete moći ćete odrediti i prioritete. Kao što je rečeno na početku, promjena zahtijeva vrijeme i energiju. Ako trenutno imate više prioriteta u životu, npr. djecu, karijeru, školovanje i sl., onda će možda proces mršavljenja biti izvor stresa

Ako želite u bilo čemu rezultate, onda to nešto mora postati prioritet. Koliko će vam energije i vremena trebati ovisno o razini vašeg znanja i dosadašnjih (prehrambenih) navika. Primjerice, ako dosad uopće niste spremali obroke kod kuće i niste imali naviku trenirati, to će biti dvije navike za koje će vam itekako trebati energije i vremena, a i volje. 

I za pripremu obroka i za trening treba izdvojiti vrijeme, međutim, to je nešto u vezi čega trajno trebate napraviti mjesta u rasporedu jer ćete samo tako dugoročno održati zdravlje i željenu kilažu. 

Naravno da ne moramo sate provoditi u kuhinji ili u teretani, ali to je dio koji će zahtijevati svoje. U početku će vam trebati više vremena i energije, dok se ne uhodate. U skladu s tim budite sigurni da ste riješili neke druge prioritete ili da ste ih malo odgodili

Sami trebate zaključiti što vam je u ovom trenutku najvažnije. Ako vam je potrebno tri mjeseca za skidanje suvišnih kilograma i usvajanje trajnih zdravih prehrambenih navika, onda neka vam fokus tri mjeseca bude na tome, a tek onda uključite novi prioritet. 

Jednom kad se uhodate, to postaje navika, ne treba vam više toliko mentalnog napora i vremena jer ćete stvari raditi po automatizmu – i to je dobra vijest. No, nemojte sebe iscrpiti i bičevati očekujući da ćete na više polja dati 100 % sebe. 
Organizacija vremena i planiranje
FOTO: Shutterstock

Organizacija vremena i planiranje

Prva dva koraka su jednostavno preduvjet za dobru organizaciju vremena. U suprotnom možete nešto staviti u kalendar, ali nećete to nužno odraditi ni održati vlastita obećanja. Ako poznajete sebe, onda i znate kada imate najviše energije. 

Primjerice, nije dobro staviti trening u kalendar navečer, ako jednostavno nemate snage, preumorni ste i trening u to vrijeme vam izaziva stres. Ako ste jutarnji tip, onda odradite trening u skladu s tim, u skladu sa sobom. 

Organizacija vremena zahtijeva upravljanje svojom energijom i umom. Pretrpavanje rasporeda nije rješenje. Puno ćete si olakšati ako stvorite rutinu i to ne znači dosadu, već uštedu vremena i mentalne energije. 

U raspored vrlo lako možete staviti fiksno vrijeme treninga, pripreme obroka i spavanja. Ako ste to već posložili, napravili ste pola posla. Ne samo da će vam umno biti lakše, već će i vaše tijelo steći unutarnji bioritam spavanja, treniranja i konzumiranja hrane. 

Također, planirajte i odmor. Odmor se mora naći u kalendaru ako se ne želite osjećati preplavljeno, iscrpljeno i kao da nema kraja obavezama. Taj odmor može biti i odmor od kuhanja i ručak vani. 

Zapamtite, u životu smo najsporiji kada žurimo bez pauze, bez odmora. Posljedice pregorijevanja traju i godinama, a tek onda nećete imati volje za ništa, a ono što vas je prije veselilo također će vam predstavljati napor. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu