Kako bolje organizirati svoje vrijeme?

organizacija

Čini li vam se da nemate dovoljno vremena da sve stignete i da neprestano “trčite” s jednog mjesta na drugo?

Zaostajete li s obavezama na poslu i zbog toga odrađujete prekovremene sate? Zapostavljate li svoju porodicu ili partnera ili nemate dovoljno vremena za sebe?

Svi imamo samo 24 sata u jednome danu i moramo ih rasporediti tako da obavimo sve obaveze koje nas čekaju tijekom dana, a da pri tome imamo slobodno vrijeme za sebe, porodicu, relaksaciju i rekreaciju.

1. Otkrijte kako i na koje aktivnosti trošite vrijeme

Prije nego započnete s izradom strategije za upravljanje vremenom (“time management”) prvo je potrebno da shvatite kako provodite svoje vrijeme.

U tome će vam pomoći pisanje dnevnika u kojem ćete dva tjedna bilježiti svakodnevno, nekoliko puta na dan, vaše svakodnevne aktivnosti.

Nakon dva tjedna potrebno je da analizirate podatke iz vašeg dnevnika te izračunate koliko sati dnevno i tjedno trošite na pojedine aktivnosti.

Može vam se učiniti da ova vježba nema smisla, no ona je vrlo važna jer često nismo ni svjesni gdje nam vrijeme “proleti”.

Mnogi ljudi se iznenade kada izračunaju da tjedno provode 6 ili 10 sati na društvenim mrežama iako im se čini da se na njih prijavljuju svakodnevno na samo 15-tak minuta!

2. Prepoznajte “vremenske krtice”

Kada ste napravili analizu koliko vremena trošite na pojedine aktivnosti, sljedeći korak je da uočite što vam to “jede” vrijeme?

Jesu li to društvene mreže ili možda gledate TV dvadesetak (ili više) sati tjedno?

Provodite li previše vremena pri kupovini namirnica ili na putu do posla zbog gužve? Imate li prijateljicu koja vas “drži” satima na telefonu sa svojim “ljubavnim jadima”?

Budite iskreni prema samima sebi i odredite koje su to aktivnosti koje vam troše značajan broj sati u tjednu, a koje biste mogli “eliminirati”.

3. Odredite gdje želite utrošiti više svog vremena

Morate biti kristalno jasni i iskreni prema samima sebi i definirati koji su vaši prioriteti i ciljevi.

Želite li provesti više vremena s porodicom ili želite napredovati u karijeri, pa vam treba više vremena za prekovremeni rad i usavršavanje ili pak želite zaraditi više novca i treba vam vremena kako biste prihvatili dodatni posao?

Ako niste jasno definirali što je to što uistinu želite, nećete moći napraviti efikasnu strategiju da to ostvarite.

4. Eliminirajte “krtice” iz vašeg rasporeda

Sami ili uz pomoć životnog trenera (life coach) odredite kako možete reducirati vrijeme koje trošite na neproduktivne aktivnosti.

Budite iskreni prema sebi, realni i kreativni te spremni improvizirati i odrediti obaveze kada je ušteda vašeg dragocjenog vremena u pitanju.

Koje aktivnosti možete delegirati? Od koga možete zatražiti pomoć? Možete li ostaviti djecu jedan dan kod bake i djeda kako biste se stigli maksimalno posvetiti novom projektu na poslu, učiti novi jezik ili vještinu koja vam treba za novi posao ili promaknuće?

Možete li si priuštiti kućnu pomoćnicu ili kupiti perilicu za posuđe, kako biste imali više vremena da se posvetite sebi i svome zdravlju te da konačno upišete taj dugo željeni i potrebni tečaj yoge ili pilatesa, kako biste se riješili bolova u vratu i leđima, relaksirali nakon stresnog dana na poslu i bolje spavali?

Možete li pogledati omiljenu seriju na internetu vikendom, bez reklama te tako uštedjeti večernje sate koje provodite pred televizijom i utrošiti ih na večeru ili šetnju s partnerom, igru s djecom ili na satove stranog jezika?

Možete li se bolje organizirati pri kupovini namirnica i kuhanju kako biste uštedjeli vrijeme za druge aktivnosti?

Imajte na umu da ne možete povećati broj sati u danu, no možete povećati svoju produktivnost i organizirati bolje vrijeme koje vam je dostupno!

Organizacija vremena

5. Odredite svoje prioritete

Budite strogi prema sebi kada su u pitanju prioriteti u vašem životu i shodno njima odredite koje su to aktivnosti koje MORATE obaviti tijekom dana ili tjedna, a koje to aktivnosti možete staviti “na čekanje” ili potpuno eliminirati ako za to bude potrebe.

U ovome će vam pomoći izrada ABC-liste obaveza.

Zabilježite u planer ili na papir sve obaveze koje inače obavljate ili planirate obaviti te aktivnosti koje želite obaviti te ih shodno važnosti označite s oznakama:

  • A – ono što moram obaviti
  • B – važno, ali nije hitno
  • C – ovo mogu obaviti kasnije ili eliminirati

Svakog jutra i na početku svakog tjedna pregledajte vašu listu i prvo obavite A stavke, zatim B, a ako budete našli slobodnog vremena obavite sve ono što ste označili sa C.

Ovako ćete uvijek odraditi sve što vam je prioritet te se neće desiti da stvari koje su vam najvažnije završe posljednje, odnosno da “trpe” aktivnosti poput poslovnih obaveza, odlaska doktoru ili vremena provedenog s obitelji.

6. Koristite “pomagala” za organizaciju vremena

Pomozite si u organizaciji vremena elektronskim ili printanim planerom, google-kalendarom, post-it podsjetnicima, alarmom na vašem telefonu…

Ovisno jeste li osoba koja mnogo vremena provodi na telefonu i internetu ili volite pisati dnevnik i printani planer, odaberite ono što će vam biti lakše i što će za vas biti idealno rješenje.

Ako vaši prijatelji imaju “cool” aplikaciju na telefonu ne znači da je ista idealna i za vas, ako pogledate na telefon samo nekoliko puta na dan ili ga često zaboravljate kod kuće.

Za vas može isto toliko biti “cool” i stari, dobri, printani planer ili rokovnik: ako ćete ga uvijek nositi sa sobom!

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu