Umorni ste od kuhanja? Saznajte kako si možete olakšati

kuhanje

Ako osjećate da vam kuhanje oduzima previše truda, vremena i energije, te da biste najradije kuhanje prepustili nekom drugom ili do kraja života jeli gotovu hranu po narudžbi, donosimo vam korisne savjete kako da si olakšate pripremanje hrane i konačno “odahnete”:

Skuhajte veće količine mahunarki unaprijed

Slanutak i različite vrste graha možete skuhati u većoj količini i držati u hladnjaku (u slanoj vodi u kojoj su se kuhali) nekoliko dana, bez straha da će se pokvariti.

Ovo će vam olakšati pripremu salata, namaza poput hummusa ili pave.

Bijeli grah ili slanutak možete propržiti s kurkumom, đumbirom u prahu i malo kumina, te napraviti zdrav prilog za samo 5 minuta, ili čak glavno jelo u kombinaciji s rižom i salatom.

Ako poželite napraviti varivo od graha i slanutka, također će vam biti “pri ruci”.

Neka se u vašem hladnjaku uvijek nađe kuhani krumpir

U Indiji, jedna od osnovnih namirnica u svakom domu je kuhani krumpir.

Veća količina krumpira se skuha u ljusci (često u ekspres loncu) i pohrani u hladnjak, te koristi u razne svrhe.

Budući da je krumpir zaštićen ljuskom, neće pocrniti te ga možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana bez straha da će se pokvariti.

Kuhani krumpir možete jesti kao “snack”, dodati ga u salate, napraviti super-brzu čorbu, dodati ga u variva, te u razna jela od povrća, ili ga pak ispržiti s nekim zelenim povrćem (poput blitve) na maslinovom ulju i imati gotovo jelo za desetak minuta.

Povrće narežite unaprijed i pohranite ga u staklenke

Povrće poput mrkve, cikle i rotkvica možete naribati u većoj količini kada imate vremena (ili usitniti u električnoj sjeckalici za povrće) te ga pohraniti u zatvorenim staklenkama u hladnjaku.

Na ovaj način, povrće će biti spremno za dodavanje u salate, dekoraciju i pripremu jela (sto će znatno smanjiti vrijeme kuhanja).

Naribano korjenasto povrće možete čuvati danima u hladnjaku, te ga koristiti kada god ste u stisci s vremenom.

Kako olakšati kuhanje

Zamrznite sastojke za omiljena jela “u paketu” za dane kada ste “umorni”

Kombinaciju pripremljenih sastojaka za jela koja najčešće pravite možete u omjeru po želji pohraniti u plastične vrećice i zamrznuti.

Kada ste (pre)umorni ili bezvoljni za kuhanje, sve što je potrebno jest da odmrznete već nasjeckano povrće s ostalim sastojcima i da ga propržite, ubacite u ekspres lonac, ili u zagrijanu pećnicu.

Kupite isjeckano povrće za dane kada nemate dovoljno energije

Za slučaj da nemate povrća ili vremena za usitnjavanje istog u svježem stanju, narezano smrznuto povrće dobro će doći za brzu pripremu jela, poput rižota, juha, ili variva.

Uvedite u jelovnik jela za koja ne treba više od 20 minuta za pripremu

Za dane kada nemate vremena niti energije za kuhanje, uvrstite jela kojima ne treba više od 20 minuta za kuhanje.

Na primjer, možete napraviti njoke ili torteline s omiljenim sosom, tjesteninu, varivo od već narezanog smrznutog povrća i krumpira (u ekspres loncu), rižoto s gljivama, propržiti već skuhani slanutak ili kuhani krumpir sa začinima i poslužiti ih sa basmati rižom (kojoj treba 12 minuta da bude skuhana), napraviti brzu čorbicu od kuhanog krumpira…

Ovisno o vašim prehrambenim navikama eksperimentirajte s ”brzim” jelima koja su zdrava.

Iskoristite sve prednosti ekspres lonca

Ekspres lonac jedna je od posuda koju MORATE imati u svojoj kuhinji, budući da on znatno skraćuje vrijeme za pripremu jela (posebno jela od mahunarki).

U ekspres loncu također možete skuhati žitarice za vrlo kratko vrijeme (poput pšenice, ječma), krumpir (za samo 5-10 minuta), te razna variva od povrća i mahunarki.

Osim vremena, ekspres lonac štedi i energiju, te će vam se novac uložen u njega dugoročno “vratiti”.

Uvedite u jelovnik deserte za koje ne treba više od 10 minuta

Za dane kada ste umorni ili nemate vremena za pripremu deserta napravite super-brzi desert, poput ananasa s jogurtom (kojim ćete oduševiti i ukućane i goste), desert od griza i voća s medom, sorbeta od smrznutih malina ili jagoda, sladoleda s orašidima ili šumskim voćem…

Ovi deserti su odlična opcija kada vam dolaze “iznenadni gosti” (neka vam se u hladnjaku uvijek nađe jedna konzerva ananasa, kutija sladoleda ili smrznuto šumsko voće za “slučaj nužde”).

Zatražite od ukućana da vam (barem simbolično) pomognu

Zatražite od ukućana da vam pomognu (poput pospremanja stola ili vraćanja svog tanjura u kuhinju) te da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Svakom ukućanu pojedinačno neće predstavljati “užasno” veliki napor da pospremi stol nakon jela i odnese svoj tanjur u perilicu posuđa, a vama će značiti mnogo.

Možete uvesti i pravilo da onaj tko kuha nema obaveze oko posuđa, ili svakome članu porodice zadužiti da na “svoj” dan u tjednu preuzme odgovornost oko posuđa ili pospremanja stola.

Možete napraviti jedan dan “odmora” od kuhanja i naručiti nešto ili jesti vani, ili pak zamoliti vašeg partnera da nešto skuha (makar to bile i špagete s paradajz sosom☺).

Možete angažirati i djecu u kuhinji i učiniti kuhanje zabavnom aktivnošću za njih (istraživanja pokazuju da djeca koja su angažirana u kuhinji oko pripreme hrane izgrađuju zdravije prehrambene navike u budućnosti: pročitajte više na ovu temu u članku “Kako na zabavan način kuhati s djecom”).

Ovime ne samo da ćete si mrvicu olakšati posao oko pripremanja jela, već ćete i kod svoje djece izgraditi dobre radne navike koje će im pomoći da se razviju u odgovorne i zrele osobe.

Kuhanje s djecom

Nabavite perilicu posuđa (ako je već nemate)

Perilica posuđa će vam znatno olakšati čišćenje nakon pripremanja jela (što je nerijetko zamorniji proces od same pripreme jela).

Nabavite kvalitetan pribor za kuhanje i pripremu jela

Ako režete namirnice tupim nožem, usitnjavate sve sastojke ručno, daska za rezanje se pomiče sa svakim vašim pokretom noža, a povrće “poskakuje” po kuhinji, jelu treba mnogo vremena da se skuha u “običnom” loncu, kuhanje vam sa sigurnošću neće biti “lagana” niti zabavna aktivnost!

Investirati u dobro, kvalitetno posuđe je imperativ za lakšu i bržu pripremu jela.

“Oslonite” se na tehnologiju

U doba kada polovinu dana provodimo na poslu, te se trudimo izbalansirati karijeru i obitelj, ponekad nam se može učiniti da je “nemoguće” ili da nemamo vremena hraniti se zdravo.

Sjeckanje povrća, cijeđenje sokova od svježeg voća, kuhanje… uz sve svakodnevne obaveze može se učiniti previše zahtjevnim.

No, ono što je velika prednost našeg modernog doba jesu električni uređaji, koji nam uistinu mogu pomoći da se hranimo zdravije, tako što nam mogu uštedjeti puno vremena za pripremu jela, učiniti proces kuhanja jednostavnijim, dati nam poletnost i entuzijazam za kuhanje i omogućiti pripremu nekih super-zdravih specijaliteta (poput zelenih smoothija ili bademovog mlijeka).

U ovom članku možete pročitati koji to uređaji bi se svakako trebali naći u vašoj kuhinji da biste sebi olakšali i skratili proces pripremanja hrane.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Umorni ste od kuhanja? Saznajte kako si možete olakšati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.