Kako na zabavan način kuhati s djecom?

dijete kuha

U tekstu “Kako da vaše dijete zavoli povrće” mogli ste pročitati da istraživanja pokazuju da djeca koja s roditeljima sudjeluju u pripremi jela od povrća više vole jesti povrće!

Ako uzmemo u obzir da bi djeca trebala jesti 4-5 porcija voća i povrća dnevno (ne računajući krumpir), onda možemo uvidjeti koliko kuhanje s djecom može biti od koristi za zdravlje i prehrambene navike djece. Uključite vašu djecu u pripremu obroka (to ne znači da ih treba “zaposliti” u kuhinji, već da kuhanje treba kroz igru učiniti zabavnim za djecu). Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako kuhati s djecom:

Nabavite dječji pribor za kuhanje

Kupite za djecu malu pregaču, plastični nož i žlicu, mini-dasku za rezanje, male zdjelice… koje će koristiti kako bi kroz igru “kuhali” s vama i sudjelovali u pripremi hrane.

Čak i ako su vaša djeca mala (3 ili 4 godine) možete im dati malo tijesta koje mogu mijesiti i razvijati mini-oklagijom, gljive koje mogu rezati plastičnim nožem, začinsko bilje koje mogu usitnjavati prstima… Ukoliko još imaju mini-pregaču i kuharsku kapu, učinit ćete kuhanje vašoj djeci super-zabavnom igrom.

Neka vam djeca dodaju povrće tijekom kuhanja

Tijekom pripreme hrane djeca vam mogu dodavati mrkve, paprike, rajčice… Možete ih usput učiti da broje, na primjer dok nam dodaju mrkve (“Jedna, dvije, tri”…) ili ih učiti boje (“Mrkva je koje boje?…Narančasteeee”).

Dopustite djeci da vam dodaju sastojke tijekom kuhanja

djeca-kuhaju

Vaše dijete može ubaciti neko začinsko bilje u jelo, isjeckano povrće u vodu u kojoj će se kuhati jelo, poredati krumpire u protvan prije pečenja ili dodavati jagode ili kolutiće banana u blender.

Ovo će povećati dječje zanimanje za degustaciju jela koje se pravi. Naravno, sve neka se događa uz vašu asistenciju i mjere opreza. Ovisno o uzrastu djeteta, možete odlučiti o “ozbiljnosti” zadatka koji ćete dopustiti djetetu da obavi.

Neka djeca sudjeluju u pripremi zdravih smoothija

Vaše dijete može isjeckati kolutiće banana, dodati listiće špinata ili bobičasto voće u blender… Na ovaj način djeca će sa velikim iščekivanjem gledati kako se smoothie “vrti” u blenderu i poprima zanimljivu boju, te će sa velikom radošću i probati svoj smoothie.

Ukoliko nabavite za njih malu čašu (možda sa zanimljiv likom iz njihovog crtanog filma) onda će šanse da probaju smoothie koji za njih napravite biti još veće.

Recepte za zdrave smoothije možete pronaći u našem smoothie-kutku.

Neka vaše dijete samo odabere povrće za njihov obrok

Dopustite vašoj djeci da odaberu neko povrće po njihovom izboru i to povrće napravite taj dan. Djeci su posebno zanimljive male stvari, pa tako i mini ili baby-povrće i voće. Potrudite se da za njih kupite najmanje mrkvice, mini-rajčice, baby-špinat (ili neka oni sami odaberu “bebice povrća” za svoje jelo na tržnici).

Dopustite djeci da mijese tijesto

Ako postoji neka aktivnost u kojoj djeca stvarno uživaju, to je miješanje tijesta. Ukoliko pravite bilo što od tijesta, odvojite malo tijesta i za djecu: brašno i tijesto su velika zabava za njih. Njihov osmijeh i uzbuđenje dok se igraju sa brašnom i tijestom i vama će uljepšati dan i ugrijati srce.

Za više savjeta kako da vaša djeca usvoje zdrave prehrambene navike pročitajte:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu