Korak koji svi preskaču u procesu mršavljenja, a iznimno je važan!

prije nego što krenemo u proces mršavljenja potrebno je napraviti korak osvještavanja

Iako mnogi misle kako nije lako smršaviti, zapravo je teže održati postignutu tjelesnu masu nakon mršavljenja. To se najčešće događa zbog naglog gubitka kilograma, previše restriktivnih dijeta ili pak popularnih dijeta koje pojedinci slijede, a nisu u mogućnosti držati se takve prehrane dugoročno. 

Komponente kao što su prevelik kalorijski deficit, zabranjivanje namirnica ili gladovanje su određene tehničke stvari koje proizlaze iz neznanja pa rezultiraju povratkom kilograma ili pak začaranim krugom u kojem smo stalno na dijeti. 

Međutim, pored toga postoji još nešto što sabotira proces mršavljenja ili što nas dovodi do toga da ne znamo kako održati postignutu tjelesnu masu. Riječ je o okidačima ili preprekama koje nas vode u gomilanje kalorija, a koje se javljaju baš onda kada nismo pripremljeni na njih. 

Drugim riječima, prije nego što krenemo u proces mršavljenja potrebno je napraviti korak osvještavanja, i to svih onih situacija kad nam se dogodi da pretjerujemo u količini i vrsti hrane. Kada znamo gdje su tzv. mine, lakše ćemo ih izbjeći. 

Ovo je jako dobro poznato svima onima koji godinama pokušavaju smršaviti. Krenuli ste s dijetom, no dogodio se stresan dan ili nepredviđeni događaj, a vi ste na kraju završili u pekarnici ili fast food-u jer ste pregladnjeli. 

Usto, niste stigli odraditi trening i već imate dovoljno razloga da odustanete, date sebi dozvolu da samo još ovaj tjedan nastavite po starom, a onda od idućeg ponedjeljka krećete opet ispočetka. 

Kad ne uzimamo u obzir moguće prepreke, odnosno ono što zovemo životom, uvijek ćemo težiti idealnim uvjetima i od sebe zahtijevati potpunu disciplinu i pridržavanje nerijetko ambicioznog plana koji smo si postavili.

Kako zdravo mršaviti tema je za sebe, a sada ćemo se fokusirati upravo na ovaj važan korak koji mnogi preskaču. Popisat ćemo najčešće okidače ili prepreke koje se javljaju u procesu mršavljenja, a vraćaju nas na početak ili nas pak vode u dozvolu za prejedanje

Bez planiranja obroka, kada ćemo pripremiti veću količinu hrane ili kad jedemo, idemo u nabavku, lako ćemo se izgubiti u cijelom procesu, pregladniti i onda pojesti prvo što nam padne pod ruku
FOTO: Getty Images

Prva prepreka: Nedostatak plana kad nemate vremena 

Prva prepreka se odnosi na organizaciju vremena, odnosno nedostatak adekvatne organizacije vremena. Vrlo je važno poznavati svoj kalendar jer proces mršavljenja, kao i trajna promjena prehrambenih navika ipak zahtjevaju da određeno vrijeme posvetimo planiranju obroka

Bez planiranja obroka, kada ćemo pripremiti veću količinu hrane ili kad jedemo, idemo u nabavku, lako ćemo se izgubiti u cijelom procesu, pregladniti i onda pojesti prvo što nam padne pod ruku. 

Ako vam se s vremena na vrijeme dogodi to da vas nema cijeli dan kod kuće, a vani je toplo vrijeme i ne možete cijeli dan nositi obroke sa sobom, pripremite se za tu situaciju. Primjerice, umjesto da završite u prvoj pekarnici, napravite popis hrane koju možete kupiti u trgovini na uglu.

To može biti banana s proteinskim mliječnim napitkom, možda jogurt s integralnim pecivom, a ako vam se jede slatko, vjerojatno ćete htjeti pojesti proteinsku čokoladicu, umjesto energetske koja sadrži manji udio proteina, a više šećera. 

Isto tako, unaprijed pripremite recepte s izračunatim kalorijama i makronutrijentima te ih rasporedite prema vremenu pripreme – obroci gotovi za pet minuta, 10 minuta ili 30 minuta. 

Prestat ćete gubiti vrijeme na razmišljanje, a znat ćete što točno možete pripremiti s obzirom na raspoloživo vrijeme. Pravilna prehrana ne zahtijeva puno provedenog vremena u kuhinji jer se prednost ionako daje svježim i cjelovitim namirnicama. 

Pročitajte članak “Ideje za ručak preko tjedna: Možete ga ponijeti na posao! Evo jednostavnih recepata“.

Ako se ubrajate u one koji do jučer nisu mogli živjeti bez slatkog i sada ste u procesu mršavljenja, bez obzira na uravnoteženost obroka, prije ili kasnije javit će se ponovno želja za slatkišima
FOTO: Getty Images

Druga prepreka: Želja za slatkišima i zabrana istih

Ako se ubrajate u one koji do jučer nisu mogli živjeti bez slatkog i sada ste u procesu mršavljenja, bez obzira na uravnoteženost obroka, prije ili kasnije javit će se ponovno želja za slatkišima.

Ako ste žena i još vas muče predmenstrualni simptomi, vjerojatnost je veća da ćete se jako zaželjeti slatkiša. Imajte na umu da zabrana bilo koje namirnice ili skupina namirnica dovodi do gubitka kontrole i, kada više ne možemo izdržati, pojedemo sve što smo pronašli od slatkiša u kući. 

Druga važna činjenica koju treba imati na umu u procesu mršavljenja jest da ste prihvatili onaj režim prehrane kojeg ćete se držati i nakon što smršavite, jer inače riskirate povratak kilograma. 

Ako se trajno ne želite odreći slatkiša, onda ih se nemojte odreći u procesu mršavljenja. Umjesto toga, unaprijed odredite malu količinu slatkiša koju ćete pojesti kad se pojavi želja za slatkim. 

Umjesto velikog pakiranja, kupite čokoladicu od 20 ili 30 g. Drugi korak kako da spriječite da pojedete više jest da tu čokoladicu pojedete nakon konkretnog obroka radi stabilnije glikemije.

Treći korak, odlučite da ćete uživati u svakom zalogaju, polako, dopustiti da se čokolada topi u ustima, umjesto da je halapljivo pojedete. Sve to će dovesti do toga da vam zaista prirodno bude dovoljna ta manja količina slatkiša. 

Ako vam se ipak često javlja želja za slatkim, jedan od uzroka može biti:

Pročitajte članak “Žudnja za hranom: Nutricionistica otkriva kako otkriti što je uzrok i stati tome na kraj“.

ako ste krenuli s procesom mršavljenja, a znate da za koji tjedan idete na rođendan ili je blagdan, pripremite se
FOTO: Getty Images

Treća prepreka: Dozvola za odgađanje i prejedanje

Neki pojedinci kreću s dugim periodom mršavljenja koje traje mjesecima, ovisno o količini masne mase koju je potrebno skinuti. Međutim, čak i kraći periodi od npr. tri mjeseca mogu zahvatiti neka događanja ili blagdane koji podrazumijevaju obilje hrane. 

Dakle, ako ste krenuli s procesom mršavljenja, a znate da za koji tjedan idete na rođendan ili je blagdan, pripremite se. Sigurno su vam poznati scenariji kad ste na pragu da vidite prve rezultate, a onda dođe blagdan, pretjerate dan – dva i onda sami sebe sabotirate i odustanete. 

Ovo je posebice izazovno u vrijeme božićnih blagdana kada prejedanje može potrajati i više od mjesec dana, odnosno od pojave prvih adventskih kućica pa sve do prvog siječnja. S druge strane, opet si ne želite nešto braniti i vježbati stoičku disciplinu dok na stolu gledate svu tu hranu. 

Kako se pripremiti za ovu prepreku? Vrlo jednostavno. Odaberite da ćete dan započeti s uravnoteženim obrokom koj inače jedete u procesu mršavljenja. Za ručak ćete jesti ono što će i svi jesti za rođendanskim ili blagdanskim stolom, ali ćete se držati ovih pravila:

  • polovicu tanjura ispunit ćete povrćem
  • odabrat ćete ono što želite pojesti, ali unaprijed ćete odrediti količinu 
  • tijekom obroka pit ćete dosta tekućine, odnosno vodu, a između svakog zalogaja spustit ćete vilicu i nož te dobro sažvakati obrok.

Ovi trikovi se čine banalnima, no toliko su moćni i toliko važni da mnogi podcjenjuju moć svjesnog i prisutnog jedenja. Vaš mozak će na vrijeme dobiti informaciju da je sit, povrće će osigurati stabilnu razinu šećera u krvi, a vi ćete se osjećati zadovoljno i da si ništa niste uskratili. 

Popodne iskoristite za šetnju sa svojim prijateljima ili obitelji, možda ćete zaigrati badminton ili biciklima istražiti okolicu. Navečer možete ponoviti princip kojeg ste se držali za ručkom ili, ako ste motivirani, već s tim večernjim obrokom vraćate se svojim obrocima u kalorijskom deficitu

Dakle, ništa si ne branite jer zabrana i ignoriranje da je blagdan ili rođendan dovodi do prejedanja koje će se pretvoriti u maratonsko uživanje u hrani. Osjećat ćete se i fizički tromo, ali i demotivirano za nastavak. 

Čak i ako se to dogodi, vratite se svojem procesu mršavljenja kao i dosad, bez dodatnih restrikcija u vidu da ćete sada još manje jesti.

Ponavljamo, režim prehrane i prehrambene navike koje izaberete u procesu mršavljenja trebaju biti one kojih ste se u stanju držati godinama. 

Naravno, postoje još brojne prepreke, ali više su vezane uz nedostatak znanja, robovanja copy-paste dijetama i izbacivanju pojedinih skupina namirnica ili makronutrijenata. U takvim uvjetima prethodno nabrojane prepreke još više dolaze do izražaja i drže vas u začaranom krugu. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu