Tjedni jelovnik za srčane bolesnike: Što jesti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Krvožilne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrtnosti, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Među njima se posebno ističu koronarne bolesti poput suženja ili začepljenja krvnih žila koje su zaslužne za opskrbu srca. Takvi slučajevi često zahtijevaju stent, malu mrežastu cjevčicu koja proširuje sužene arterije i osigurava bolji protok krvi.
No, ugradnja stenta ne znači kraj liječenja, već početak ozbiljnije brige o vlastitom zdravlju, pri čemu prehrana nakon ugradnje stenta igra ključnu ulogu.
Zdrava kontinuirana prehrana može znatno smanjiti rizik od ponovnog srčanog udara, poboljšati kontrolu krvnog tlaka, razina kolesterola i tjelesne mase, ali i povećati kvalitetu života.
U nastavku donosimo kako izgleda prehrana kod srčanih bolesnika, ali prikaz je informativnog karaktera i prije primjene savjeta posavjetujte se sa svojim liječnikom.
Evo kako izgleda tjedni jelovnik za srčane bolesnike.
Tjedni jelovnik za srčane bolesnike
Kako biste se lakše prilagodili zdravoj prehrani, svoj fokus prebacite na ono što trebate uključiti u svoju prehranu, a to su:
- vlakna iz povrća i voća, cjelovitih žitarica i mahunarki
- uravnotežen unos omega-3 masnih kiselina, posebice iz ribe poput skuše, lososa, te orašastih plodova i sjemenki (neprženih i neslanih)
- izbjegavanje alkohola i pušenja
- dnevna fizička aktivnost
- dovoljan unos tekućine.
S druge strane, u prehrani se trebaju ograničiti zasićene i trans masti koje posebice dolaze iz visoko procesuirane hrane poput prerađenih žitarica (najčešće u kartonskim kutijama raznih oblika), pekarskih proizvoda, slatkiša, brze hrane, grickalica, suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina.
Zdravi recepti za srčane bolesnike trebaju biti uravnoteženi, raznoliki, s obiljem svježeg povrća, nemasnih izvora proteina poput bijelog mesa i ribe, a od mliječnih proizvoda birajte one niskomasne, npr. s 0,9 % mliječne masti.

Ponedjeljak:
- doručak – 4 – 5 jušnih žlica čistih zobenih pahuljica sa šakom svježih ili smrznutih borovnica, čajnom žličicom chia sjemenki i bademovim napitkom bez dodanog šećera
- ručak – pileća prsa na žaru s kuhanom kvinojom te salatom od rikole, cherry rajčica, maslinovog ulja i limunovog soka
- užina – običan niskomasni jogurt i oko šest badema
- večera – salata s tunom iz salamure, kuhanim jajetom, mladim lukom, 2 – 3 jušne žlice kukuruza iz konzerve, trakicama zelene salate, 1/4 avokada, maslinovim uljem te mediteranskim začinima.
Utorak:
- doručak – integralna šnita kruha s dva pečena jaja na čajnoj žličici maslinovog ulja i šnitom avokada te salatom od rikole i cherry rajčica
- ručak – rižoto s kockicama tofua, graškom i povrćem te salatom po izboru
- užina – jedna voćka po izboru i 5 – 6 oraha
- večera – povrtna juha od tikvice, mrkve, poriluka, graha, krumpira i piletine.
Srijeda:
- doručak – smoothie od baby špinata, jedne banane, 2 – 3 jušne žlice čistih zobenih pahuljica, napitka od zobi ili badema bez šećera; na smoothie dodajte čajnu žličicu mljevenih lanenih sjemenki i nekoliko malina po želji
- ručak – varivo od crvene leće s piletinom, kuhanim povrćem i maslinovim uljem te šnitom raženog ili kukuruznog kruha
- užina – kriška lubenice i nekoliko badema ili oraha
- večera – omlet od dva jaja sa šalicom šampinjona pečenih na čajnoj žličici maslinovog ulja, posluženo uz zelenu salatu sa svježim krastavcem.
Četvrtak:
- doručak – muesli bez dodanog šećera s cjelovitim žitaricama, čašicom običnog niskomasnog jogurta, dvije sušene nasjeckane marelice i nekoliko sjeckanih oraha
- ručak – varivo od slanutka i prosa s kuhanim povrćem (poriluk, mrkva, prokulice … )
- užina – voćka po izboru i šalica biljnog nezaslađenog čaja
- večera – integralna tjestenina s umakom od rajčice i bosiljka, tikvicama i mljevenom puretinom.

Petak:
- doručak – heljdina kaša s cimetom, ribanom jabukom i sjeckanim orasima
- ručak – losos iz pećnice s batatom i raznim povrćem iz pećnice, s malo maslinovog ulja
- užina – niskomasni kefir i svježa marelica
- večera – pečena piletina bez kožice s pireom od graška i kuhanim keljom.
Subota:
- doručak – dva integralna tosta premazana humusom, s dvije šnite niskomasne pureće šunke sa smanjenim udjelom soli te kolutovi svježih krastavaca
- ručak – varivo od ječma, piletine i raznog kuhanog povrća
- užina – kivi i dvije jušne žlice sjemenki bundeve
- večera – omlet od dva jaja sa šalicom šampinjona pečenih na čajnoj žličici maslinovog ulja, posluženo uz salatu po izboru (matovilac, rikola, sezonska salata … ).
Nedjelja:
- doručak – američke palačinke od zobenog brašna bez dodanog šećera s borovnicama i džemom bez šećera
- ručak – file pastrve ili oslića s kuhanom blitvom i krumpirom začinjenim maslinovim uljem
- užina – smoothie od običnog skyr jogurta s bobičastim voćem i bademovim napitkom bez dodanog šećera
- večera – salata od piletine, tj. kockice piletine s trakicama paprike i zelene salate, krastavcem i cherry rajčicama, s 2 – 3 jušne žlice kukuruza i slanutka iz konzerve, začinjeno maslinovim ili bučinim uljem.
Uzmite u obzir i dodatne savjete – hranu minimalno solite i koristite čiste biljne i prirodne začine poput peršina, bosiljka, ružmarina, kurkume, izbjegavajte prženo i pohano te ograničite unos crvenog mesa i punomasnih te prerađenih mliječnih proizvoda.
Pijte vodu tijekom cijelog dana, a možete uvrstiti i nezaslađene biljne čajeve, cijeđenu limunadu bez šećera i izotonične napitke ako imaju zeleno svjetlo. Krećite se i uspostavite bioritam spavanja. Vaša prehrana zapravo udovoljava zdravoj prehrani kako bi se inače trebali hraniti.
Pročitajte i ove članke:
- Ovo su najbolje namirnice za srce
- Top 10 jela za srce: Nutricionistica otkriva koja je hrana dobra za srce, a koju treba izbjegavati
- 2 tipa prehrane za smanjenje triglicerida i lošeg kolesterola.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

7 iznenađujućih nutrijenata kojih vam treba više kako starite
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja