Ovo su najbolje namirnice za srce

namirnice za zdravlje srca

U potrazi za boljim zdravljem srca ne može se precijeniti važnost uravnotežene prehrane.

Ono što konzumirate igra ključnu ulogu u određivanju zdravlja vašeg srca.

Srećom, priroda nudi mnoštvo namirnica koje nisu samo ukusne, već i nevjerojatno korisne za vaš kardiovaskularni sustav.

Najbolje namirnice za srce

Od voća i povrća do orašastih plodova i ribe, uključivanje ovih namirnica koje čuvaju srce u vaše svakodnevne obroke može značajno utjecati na vaše cjelokupno blagostanje.

Evo koje su najbolje namirnice za srce.

Losos

Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos pomaže u snižavanju triglicerida, smanjenju upale i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Zob

Zbog visokog udjela topivih vlakana, zob može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Borovnice

Prepune antioksidansa zvanih flavonoidi, poznato je da borovnice poboljšavaju zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i širenjem krvnih žila.

Orasi

Prepuni omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, orasi mogu poboljšati razinu kolesterola i smanjiti upalu u arterijama.

Avokado

Bogat mononezasićenim mastima, avokado može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i poboljšati cjelokupno zdravlje srca.

Pročitajte članak “Recepti s avokadom: Voće koje smanjuje kolesterol trebalo bi se češće naći na vašem tanjuru, a mi znamo kako“.

avokado može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i poboljšati cjelokupno zdravlje srca
FOTO: Shutterstock

Tamna čokolada

Tamna čokolada u umjerenim količinama sadrži flavonoide i dokazano poboljšava zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika od krvnih ugrušaka.

Špinat

Prepun vitamina, minerala i antioksidansa, špinat potiče zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i poboljšavanjem arterijske funkcije.

Rajčice

Zbog visoke razine likopena, rajčice mogu pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr 7 razloga zbog kojih je rajčica kraljica svakog obroka“.

Bademi

Bogati mononezasićenim mastima, bademi mogu pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje s visokim sadržajem mononezasićenih masti i antioksidansa može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i smanjenju upale u tijelu.

Grah

Pun topivih vlakana i biljnih proteina, grah može poboljšati razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Brokula

Prepuna vitamina, minerala i antioksidansa, brokula potiče zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući funkciju arterija.

Pročitajte članak “Recepti s brokulom: Puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a evo kako je sve možete spremiti“.

lanene sjemenke mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola i smanjenju upale u tijelu
FOTO: Shutterstock

Lanene sjemenke

Bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, lanene sjemenke mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola i smanjenju upale u tijelu.

Naranče

Bogate vitaminom C i vlaknima, naranče mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Kvinoja

Kvinoja je bogata proteinima, vlaknima i antioksidansima, zbog čega može pomoći u poboljšanju zdravlja srca.

Batat

Prepun vitamina, minerala i vlakana, batat može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte članak “Zdravi recepti s batatom: “Slatki krumpir” odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti“.

Zeleni čaj

Zeleni čaj, bogat antioksidansima koji se nazivaju katehini, može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Crno vino

Umjerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, zbog visokih razina antioksidansa poput resveratrola.

Chia sjemenke

Pune omega-3 masnih kiselina i vlakana, chia sjemenke mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola i smanjenju upale u tijelu.

Češnjak

Češnjak sadrži spojeve za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak i razinu kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Šipak

Prepun antioksidansa, šipak može pomoći u poboljšanju zdravlja srca smanjujući upalu i poboljšavajući funkciju arterija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ajmera, R. i Hobbs, H. (2023). 17 Incredibly Heart-Healthy Foods. Healthline.
  2. 21 Foods That Can Save Your Heart. (2023). WebMD.
  3. Gardner, A. (2022). 21 Foods for a Healthy Heart. Heath.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu