Večera za dijabetičare: 13 recepata koje ćete obožavati

Večera za dijabetičare

Pravilna večera za dijabetičare ne mora biti monotona ni bezukusna – naprotiv, može biti raznolika, nutritivna i vrlo ukusna. Uravnotežen obrok koji sadrži zdrave masti, proteine i složene ugljikohidrate pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, ali i osigurava sitost bez naglih skokova glukoze.

Nutricionistica Amy Kimberlain za Everyday Health savjetuje da tanjur podijelite tako da četvrtina bude rezervirana za ugljikohidrate, četvrtina za nemasne proteine, a polovica za povrće koje ne sadrži škrob. To je dobar temelj za planiranje bilo kojeg obroka, osobito kad je u pitanju zdrava večera za dijabetičare.

Večera za dijabetičare – recepti koje će zavoljeti cijela obitelj

U nastavku vam donosimo prijedloge za laganu, zdravu i ukusnu večeru koja će odgovarati osobama s dijabetesom tipa 2, ali i svima koji žele jesti zdravije. Ovo su ideje koje mogu poslužiti kao najbolja večera za dijabetičare, bez potrebe za odricanjem okusa.

Mediteranska salata od brokule s niskim udjelom ugljikohidrata
FOTO: Shutterstock

1. Mediteranska salata od brokule s niskim udjelom ugljikohidrata

Lagano i osvježavajuće jelo koje obiluje vlaknima. Brokula, artičoke, sušene rajčice i luk čine bazu, dok masline i maslinovo ulje dodaju zdrave masnoće.

Umjesto majoneze koristi se grčki jogurt bogat proteinima.
Sastojci za salatu:
  • 5 šalica brokule (narezane na male cvjetiće)
  • pola šalice srca artičoke mariniranih u maslinovom ulju (narezanih)
  • pola šalice sušenih rajčica u maslinovom ulju (grubo nasjeckanih, ulje iscijeđeno)
  • pola šalice maslina bez koštica (prepolovljenih)
  • 1/3 šalice crvenog luka (narezanog na kockice)
  • 1/4 šalice pečenih slanih sjemenki suncokreta.
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev.
  3. Prelijte preljev preko brokule i dobro promiješajte da se dobro obloži.
  4. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a može i preko noći, kako bi brokula upila preljev i razvila okus.
zdrava večera za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

2. Piletina s povrćem iz woka

Brzo, jednostavno i puno okusa. Mrkva, brokula, tikvica i mladi luk uz piletinu bez kože čine idealnu kombinaciju za večeru. Okus se pojačava češnjakom, đumbirom, limetom i umakom od soje s manje soli.

Sastojci:
Priprema
  1. U veliku plastičnu vrećicu ili zdjelu sa zatvaračem stavite jušnu žlicu soja umaka, đumbir, sok pola limete i čajnu žličicu sezamovog ulja. Dodajte komade piletine, zatvorite vrećicu i stavite u hladnjak na jedan sat ili do 24 sata.
  2. Kada je spremno, zagrijte ulje u velikom woku ili tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i marinadu te pržite jednu minutu.
  3. Dodajte mrkvu, brokulu, tikvice, češnjak, mladi luk i jalapeno papričice te pržite još sedam minuta ili dok piletina ne bude gotova, a povrće hrskavo mekano.
  4. Umiješajte preostalu jušnu žlicu soja umaka, preostali sok limete i preostalo sezamovo ulje.
  5. Prije posluživanja umiješajte bosiljak i korijander.
  6. Poslužite sa smeđom rižom po želji.
najbolja večera za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

3. Vegetarijanski tacosi s lećom

Biljna verzija popularnog jela. Leća, rajčice, čili paprike i začini poput kima i paprike osiguravaju obilje proteina, vlakana i okusa. Poslužite u kukuruznim tortiljama ili listovima salate.

Sastojci:
Priprema
  1. U lonac za sporo kuhanje od 5 – 6 l dodajte leću, temeljac, maslinovo ulje, rajčice, luk, češnjak, čili u prahu i papriku. Začinite solju i paprom po ukusu.
  2. Pokrijte i kuhajte na jakoj vatri 3 – 4 sata ili na laganoj 7 – 8 sati.
  3. Umiješajte korijander i sok limete.
  4. Poslužite toplo u zagrijanim tortiljama s raznim dodacima.
Večera za dijabetičare - recepti
FOTO: Shutterstock

4. Zdrava piletina

Umjesto prženja, piletina se peče bez pohanja i poslužuje s umakom od soja umaka, octa i malo smeđeg šećera.

Sastojci za marinadu:
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/8 čajne žličice mljevenog bijelog papra
  • 2 pileća prsa bez kostiju (narezana na tanke komadiće veličine zalogaja).
Sastojci za umak:
  • 1/4 šalice umaka od rajčice
  • 2 jušne žlice rižinog octa
  • 4 čajne žličice hoisin umaka
  • 4 čajne žličice smeđeg šećera
  • 4 čajne žličice soja umaka.
Sastojci za prženje
Priprema
  1. U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob, sol i bijeli papar. Posipajte po narezanoj piletini, promiješajte da se obloži i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 20 minuta.
  2. U međuvremenu, u zasebnoj zdjeli pripremite umak kombinirajući umak od rajčice, rižin ocat, hoisin umak, smeđi šećer i soja umak te dobro promiješajte. Stavite umak sa strane.
  3. U woku na srednje jakoj vatri zagrijte ulje kikirikija.
  4. Dodajte piletinu i pržite je u serijama dok ne bude potpuno kuhana i lagano smeđa.
  5. Dodajte čili i prelijte umakom. Miješajte da se piletina obloži umakom.
  6. Isključite vatru i prebacite jelo na tanjur za posluživanje.
  7. Ukrasite sezamom i nasjeckanim mladim lukom.
lagana večera za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

5. Losos s limunom i češnjakom

Omega-3 masne kiseline iz lososa odlične su za zdravlje srca.

Pečeni losos s limunovom koricom, peršinom i maslinovim uljem savršen je primjer što znači zdrava večera za dijabetičare.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i namažite posudu za pečenje u koju stanu svi komadi lososa s malo ulja.
  2. Zatim pripremite marinadu – u zdjeli umutite sok limuna, češnjak, ulje, sol i papar.
  3. Stavite filee lososa u zip lock vrećicu i prelijte marinadom od limuna. Zatvorite vrećicu i protresite komade lososa kako bi se ravnomjerno premazali marinadom. Ostavite da se mariniraju najmanje 30 minuta.
  4. Sada u pripremljenu posudu složite kriške limuna i na vrh rasporedite losos.
  5. Pecite losos oko 12 – 15 minuta dok ne bude pečen, ovisno o debljini lososa.
  6. Nakon što je gotov, stavite nekoliko kriški limuna na losos i uključite pećnicu na program za pečenje. Pecite 3 minute dok vrh ne postane lijepo zlatan i hrskav.
  7. Na kraju izvadite iz pećnice, ukrasite peršinom i poslužite.
Pizza s kvinojom i povrćem
FOTO: Shutterstock

6. Pizza s kvinojom i povrćem

Kora se priprema od kvinoje i humusa, a nadjev čine tikvice, rajčice i dodatak biljnog sira. Dobar izbor kad želite nešto “brzo i fino” bez narušavanja razine šećera.

Sastojci:
Priprema
  1. Namočite kvinoju u toplu vodu najmanje dva sata, po mogućnosti preko noći. Kada je spremna za pripremu, zagrijte pećnicu na 220 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Ocijedite i isperite kvinoju u finom cjedilu, a zatim je dodajte u blender zajedno sa 60 ml humusa, dvije jušne žlice vode, praškom za pecivo i morskom soli. Miksajte na visokoj brzini dok ne postane glatko i ne dobijete gustu smjesu.
  3. Izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i špatulom je rasporedite u pravokutnik. Tijesto treba biti debljine oko 6 – 7 mm.
  4. Pecite na srednjoj rešetki 10 minuta, zatim ga izvadite i okrenite direktno na lim za pečenje i pecite još osam minuta.
  5. Dok se tijesto peče, tanko narežite tikvice i rajčice na kolutove.
  6. Izvadite tijesto iz pećnice i rasporedite ostatak humusa u ravnomjernom sloju (ovo služi kao “umak”). Na vrh stavite kriške tikvica i rajčice, a zatim sir.
  7. Pecite još 6 – 10 minuta dok se sir ne otopi, a povrće ne zagrije.
  8. Izvadite i narežite na kvadrate.
  9. Posipajte svježim bosiljkom i mljevenom crvenom paprikom te poslužite.
Meksička salata
FOTO: Shutterstock

7. Meksička salata

Hrskava salata od zelene salate, paprike, rajčice i tikvica obogaćena crnim grahom. Preljev od meda i limete daje slatko-kiseli balans. Po želji dodajte pečenu piletinu ili losos.

Sastojci za preljev:
Sastojci za trakice tortilje:
  • 6 kukuruznih tortilja od 15 cm
  • 1 i pol jušna žlica ulja uljane repice
  • pola čajne žličice morske soli.
Sastojci za salatu:
  • 1 srednja glavica rimske salate (nasjeckana na komade od otprilike 1,2 cm)
  • 1 srednja paprika (narezana na komadiće od 0,6 cm)
  • pola srednje jicame (oguljene i narezane na komade od 0,6 cm)
  • 1 srednja tikvica (narezana na kockice od 0,6 cm)
  • 4 srednje rajčice (očišćene od sjemenki i narezane na kockice od 0,6 cm)
  • 4 klipa kukuruza (ako svježi kukuruz nije u sezoni, zamijenite ga s 1 i pol šalicom slatkog, sitnog smrznutog kukuruza)
  • 1 i pol šalica konzerviranog crnog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • pola šalice sitno nasjeckanog korijandera + cijeli listovi korijandera za ukras (po želji).
Priprema
  1. Za preljev pomiješajte sok limete, med, kumin, češnjak i sol.
  2. U laganom, ravnomjernom mlazu dodajte ulja, neprestano miješajući vilicom ili malom pjenjačom.
  3. Kušajte i dodajte još soli i papra, ako je potrebno. Stavite sa strane.
  4. Za trakice kukuruznih tortilja zagrijte pećnicu na 200 °C. Prerežite ih napola. Svaki snop polovica prerežite na tanke trakice, po širini, debljine oko šest milimetara.
  5. Prebacite trakice tortilja u lim za pečenje. Pokapajte uljem, posipajte solju i promiješajte da se oblože.
  6. Pecite 15 – 20 minuta, miješajući svakih pet minuta, ili dok ne postanu svijetlosmeđe i hrskave. Stavite sa strane da se ohlade.
  7. Za salatu stavite kukuruz, dva klipa odjednom, u mikrovalnu pećnicu i grijte 3,5 minute.
  8. Izvadite iz mikrovalne pećnice i ostavite da se hladi pet minuta.
  9. Nakon hlađenja odrežite donji kraj kukuruza, oko 3,5 cm od kraja. Povucite ljusku i svilene niti (gotovo sva svila trebala bi se lako odvojiti). Odrežite zrna s ljuski i ostavite sa strane.
  10. Pomiješajte kukuruz i ostale sastojke za salatu u velikoj zdjeli.
  11. Dodajte preljev i promiješajte da se svi sastojci oblože.
  12. Ukrasite listovima korijandera, po želji.
  13. Poslužite s trakicama tortilje na vrhu ili stavite zdjelu sa strane i pustite goste da se sami posluže.
Ražnjići od lososa i povrća
FOTO: Shutterstock

8. Ražnjići od lososa i povrća

Savršen izbor za roštilj ili brzu večeru. Losos, tikvice, rajčice i luk mariniraju se u maslinovom ulju, limunu i začinima. Poslužite s umakom od jogurta i krastavaca (tzatziki).

Sastojci:
Priprema
  1. Skinite kožu s filea lososa i narežite ga na komade 2,5 – 5 cm.
  2. Iscijedite sok dvaju limuna, a preostali narežite na ploške, uklanjajući sjemenke.
  3. Tikvice i crveni luk tanko narežite oštrim nožem.
  4. U veliku zdjelu dodajte sav narezan losos, povrće, sušene začine, maslinovo ulje i limune i promiješajte. Pokrijte folijom i marinirajte u hladnjaku najmanje 20 minuta ili do dva sata.
  5. Nakon što se losos i povrće mariniraju, poprskajte šest metalnih ražnjića od 30 cm i na njih naizmjenično stavite sav losos i povrće.
  6. Poprskajte roštilj sprejem za kuhanje, a zatim ga zagrijte na 175 °C.
  7. Nakon što se roštilj zagrije, stavite ražnjiće na roštilj i pecite 3 – 5 minuta sa svake strane. Losos će postati ružičast kada bude gotov i malo se zapeći.
  8. Nakon što se ražnjići ispeku, maknite ih s roštilja i poslužite tople s tzatziki umakom.
Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata
FOTO: Shutterstock

9. Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata

Zamijenite klasične listove tjestenine tanko rezanim tikvicama, a mljeveno meso neka bude posve nemasno. Ovo je lagana večera za dijabetičare bez viška kalorija.

Sastojci:
Priprema
  1. Tikvice narežite na ploške od 1,25 cm. Lagano posolite i ostavite sa strane 10 minuta.
  2. Ploške tikvica osušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili vlagu.
  3. Tikvice pecite u pećnici tri minute na jakoj vatri.
  4. Nakon pečenja na roštilju, stavite tikvice na papirnate ručnike (želite iscijediti što više tekućine).
  5. Odrežite vrhove rajčica i na vrhu napravite “X” urez. Stavite ih u kipuću vodu na nekoliko minuta, a zatim ih prelijte hladnom vodom i ogulite. Alternativno možete koristiti konzervirane rajčice.
  6. Grubo nasjeckajte luk, češnjak, čili, oguljene rajčice i gljive.
  7. U duboku tavu dodajte malo spreja za kuhanje ili biljnog ulja i pržite češnjak, luk i čili jednu minutu.
  8. Dodajte rajčice i gljive u tavu i pirjajte povrće još četiri minute. Zatim ih maknite s vatre i ostavite sa strane.
  9. Pirjajte govedinu s paprikom u istoj tavi u kojoj ste kuhali povrće dok potpuno ne porumeni.
  10. Vratite povrće u tavu, zatim dodajte temeljac i preostale začine. Pustite da se umak krčka 25 minuta na laganoj vatri.
  11. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  12. Obložite mali lim za pečenje papirom za pečenje i upotrijebite 1/3 tikvica za sloj na dnu. Na vrh stavite 1/3 umaka od mesa. Dodajte još jedan sloj tikvica i nastavite tako dok ne potrošite umak i tikvice.
  13. Po vrhu rasporedite naribanu mozzarellu i pecite 35 minuta.
  14. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da odstoje 10 minuta prije posluživanja.
Salata od kvinoje i avokada
FOTO: Shutterstock

10. Salata od kvinoje i avokada

Kvinoja s povrćem, avokadom i preljevom od maslinova ulja – brzo, zasitno i nutritivno. Uz dodatak piletine ili tofua postaje cjelovit obrok.

Sastojci za preljev:
Za salatu:
Priprema
  1. Prvo pripremite preljev. U maloj zdjeli ili staklenci pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, ocat, javorov sirup ili med, sol i papar. Stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju, špinat, krastavac, rajčice, avokado i mladi luk.
  3. Prelijte salatu preljevom i lagano miješajte dok se salata ne prekrije preljevom.
  4. Začinite solju i paprom po ukusu pa poslužite.
Tacosi s pečenom cvjetačom
FOTO: Shutterstock

11. Tacosi s pečenom cvjetačom

Cvjetača u začinima i maslinovu ulju, poslužena u tortilji ili na listu salate s umakom od avokada i limete. Ukusan, vegetarijanski recept bez osjećaja težine nakon obroka.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 215 °C.
  2. Narežite jednu glavicu cvjetače na kriške od 2,5 cm, odbacujući debelu stabljiku, pa na cvjetiće.
  3. Pokapajte cvjetaču jušnom žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i začinite s dvije čajne žličice začina za taco. Promiješajte da se ravnomjerno obloži začinima, a zatim rasporedite na veliki lim za pečenje. Po potrebi upotrijebite dvije posude kako cvjetača ne bi bila pretrpana i kako bi se mogla pravilno ispeći.
  4. Pecite 20 minuta, okrenite i nastavite peći dodatnih 15 – 20 minuta ili dok cvjetača ne omekša i ne porumeni.
  5. Za umak od avokada stavite meso avokada u blender ili mini multipraktik. Dodajte sok i koricu jedne srednje limete i pola čajne žličice soli i miksajte dok ne postane glatko i kremasto, po potrebi stružući stranice. Ako trebate razrijediti umak, dodajte jednu jušnu žlicu hladne vode.
  6. Za posluživanje tacosa od cvjetače stavite pečenu cvjetaču na tortilju ili list zelene salate.
  7. Prelijte umakom od avokada i posipajte ukiseljenim crvenim lukom, korijanderom i sirom ako ga koristite.
Juha od piletine i povrća
FOTO: Shutterstock

12. Juha od piletine i povrća

Klasična pileća juha s tikvicama umjesto rezanaca. Niska razina ugljikohidrata, ali bogata proteinima i vitaminima – idealno za hladnije večeri.

Sastojci:
Priprema
  1. Začinite piletinu morskom soli i paprom.
  2. Stavite začinjenu piletinu u sporo kuhalo, dodajte češnjak, luk, mrkvu, celer i pileći temeljac te promiješajte.
  3. Dodajte lovorov list, a zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri 6 – 8 sati ili na jakoj vatri 4 – 5 sati ili dok piletina ne bude kuhana, a povrće mekano.
  4. Izvadite kuhanu piletinu iz sporog kuhala i natrgajte je pomoću dvije vilice.
  5. Dodajte spiralizirane rezance od tikvica, majčinu dušicu i ružmarin te promiješajte.
  6. Pokrijte sporo kuhalo i kuhajte na laganoj vatri dodatnih 8 – 10 minuta ili dok tikvice uglavnom ne omekšaju.
  7. Dodajte sok limuna i peršin te promiješajte.
Špageti od tikvica s pestom
FOTO: Shutterstock

Špageti od tikvica s pestom

Špageti od tikvica bez kuhanja! Pomiješajte ih s domaćim pestom od kelja i posipajte parmezanom. Ako želite, dodajte pečenu piletinu ili puretinu

Sastojci:
  • 4 srednje tikvice
  • pola čajne žličice soli
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola šalice pesta
  • 1 velika zrela rajčica (nasjeckana)
  • svježe mljeveni papar po ukusu
  • svježe mljeveni parmezan po ukusu
  • krupna sol.
Priprema
  1. Tikvice narežite na duge trakice spiralizatorom pa stavite u veliko cjedilo.
  2. Posipajte pola čajne žličice soli po vrhu i promiješajte da se oblože. Ostavite da odstoji 10 minuta.
  3. Dobro isperite i ocijedite, lagano istiskujući višak vlage.
  4. Prebacite tikvice u veliku zdjelu i pokapajte ih maslinovim uljem. Promiješajte da se oblože.
  5. Dodajte pesto i promiješajte da se ravnomjerno obloži.
  6. Podijelite tikvice u četiri zdjele.
  7. Posipajte nasjeckanom rajčicom i posipajte parmezanom, paprom i morskom soli.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bedosky, L. (2025). 13 Delicious Diabetes-Friendly Dinner IdeasEveryday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu