Večera za dijabetičare: 13 recepata koje ćete obožavati
- Budite prvi i komentirajte!
- 15 min čitanja

Pravilna večera za dijabetičare ne mora biti monotona ni bezukusna – naprotiv, može biti raznolika, nutritivna i vrlo ukusna. Uravnotežen obrok koji sadrži zdrave masti, proteine i složene ugljikohidrate pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, ali i osigurava sitost bez naglih skokova glukoze.
Nutricionistica Amy Kimberlain za Everyday Health savjetuje da tanjur podijelite tako da četvrtina bude rezervirana za ugljikohidrate, četvrtina za nemasne proteine, a polovica za povrće koje ne sadrži škrob. To je dobar temelj za planiranje bilo kojeg obroka, osobito kad je u pitanju zdrava večera za dijabetičare.
Večera za dijabetičare – recepti koje će zavoljeti cijela obitelj
U nastavku vam donosimo prijedloge za laganu, zdravu i ukusnu večeru koja će odgovarati osobama s dijabetesom tipa 2, ali i svima koji žele jesti zdravije. Ovo su ideje koje mogu poslužiti kao najbolja večera za dijabetičare, bez potrebe za odricanjem okusa.

1. Mediteranska salata od brokule s niskim udjelom ugljikohidrata
Lagano i osvježavajuće jelo koje obiluje vlaknima. Brokula, artičoke, sušene rajčice i luk čine bazu, dok masline i maslinovo ulje dodaju zdrave masnoće.
Sastojci za salatu:
- 5 šalica brokule (narezane na male cvjetiće)
- pola šalice srca artičoke mariniranih u maslinovom ulju (narezanih)
- pola šalice sušenih rajčica u maslinovom ulju (grubo nasjeckanih, ulje iscijeđeno)
- pola šalice maslina bez koštica (prepolovljenih)
- 1/3 šalice crvenog luka (narezanog na kockice)
- 1/4 šalice pečenih slanih sjemenki suncokreta.
Sastojci za preljev:
- 2 šalice običnog, nemasnog grčkog jogurta
- korica i sok velikog limuna
- 4 i pol čajne žličice monaškog voća (ili granuliranog sladila po izboru)
- 1 + 3/4 čajne žličice sušenog origana
- 1 i pol čajna žličica svježeg češnjaka (nasjeckanog)
- 1 i pol čajna žličica sušenog mljevenog bosiljka
- 1 i pol čajna žličica sušenog mljevenog timijana
- 1 čajna žličica morske soli
- papar
- 2 jušne žlice ulja iz staklenke sušenih rajčica.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev.
- Prelijte preljev preko brokule i dobro promiješajte da se dobro obloži.
- Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a može i preko noći, kako bi brokula upila preljev i razvila okus.

2. Piletina s povrćem iz woka
Brzo, jednostavno i puno okusa. Mrkva, brokula, tikvica i mladi luk uz piletinu bez kože čine idealnu kombinaciju za večeru. Okus se pojačava češnjakom, đumbirom, limetom i umakom od soje s manje soli.
Sastojci:
- 2 jušne žlice soja umaka sa smanjenim udjelom natrija (podijeljeno)
- 1 jušna žlica mljevenog svježeg đumbira
- sok limete (podijeljen)
- 2 čajne žličice sezamovog ulja (podijeljeno)
- 450 g pilećih prsa bez kože i kostiju (narezanih na komadiće)
- 1 jušna žlica ulja uljane repice
- 2 mrkve (narezane na vrlo tanke kolutove)
- 2 šalice cvjetića brokule veličine zalogaja
- 1 srednja tikvica (prerezana napola po dužini, a zatim narezana na polumjesece debljine šest milimetara)
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mlada luka (narezana na komadiće od šest milimetara)
- 1 jalapeño papričica (očišćena od sjemenki i nasjeckana)
- 1/4 šalice narezanog svježeg bosiljka
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandera
- smeđa riža (po želji).
Priprema
- U veliku plastičnu vrećicu ili zdjelu sa zatvaračem stavite jušnu žlicu soja umaka, đumbir, sok pola limete i čajnu žličicu sezamovog ulja. Dodajte komade piletine, zatvorite vrećicu i stavite u hladnjak na jedan sat ili do 24 sata.
- Kada je spremno, zagrijte ulje u velikom woku ili tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i marinadu te pržite jednu minutu.
- Dodajte mrkvu, brokulu, tikvice, češnjak, mladi luk i jalapeno papričice te pržite još sedam minuta ili dok piletina ne bude gotova, a povrće hrskavo mekano.
- Umiješajte preostalu jušnu žlicu soja umaka, preostali sok limete i preostalo sezamovo ulje.
- Prije posluživanja umiješajte bosiljak i korijander.
- Poslužite sa smeđom rižom po želji.

3. Vegetarijanski tacosi s lećom
Biljna verzija popularnog jela. Leća, rajčice, čili paprike i začini poput kima i paprike osiguravaju obilje proteina, vlakana i okusa. Poslužite u kukuruznim tortiljama ili listovima salate.
Sastojci:
- 1 i pol šalica zelene leće (očišćene i isprane)
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1 konzerva kockica rajčice sa zelenim čilijem
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola šalice sitno nasjeckanog žutog luka
- 2 čajne žličice nasjeckanog češnjaka
- 2 čajne žličice mljevenog kima
- 1 i pol čajna žličica čili praha
- 1 čajna žličica mljevene dimljene paprike
- sol
- svježe mljeveni crni papar (po ukusu)
- 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg korijandera
- 1 jušna žlica svježeg soka limete.
Priprema
- U lonac za sporo kuhanje od 5 – 6 l dodajte leću, temeljac, maslinovo ulje, rajčice, luk, češnjak, čili u prahu i papriku. Začinite solju i paprom po ukusu.
- Pokrijte i kuhajte na jakoj vatri 3 – 4 sata ili na laganoj 7 – 8 sati.
- Umiješajte korijander i sok limete.
- Poslužite toplo u zagrijanim tortiljama s raznim dodacima.

4. Zdrava piletina
Umjesto prženja, piletina se peče bez pohanja i poslužuje s umakom od soja umaka, octa i malo smeđeg šećera.
Sastojci za marinadu:
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice mljevenog bijelog papra
- 2 pileća prsa bez kostiju (narezana na tanke komadiće veličine zalogaja).
Sastojci za umak:
- 1/4 šalice umaka od rajčice
- 2 jušne žlice rižinog octa
- 4 čajne žličice hoisin umaka
- 4 čajne žličice smeđeg šećera
- 4 čajne žličice soja umaka.
Sastojci za prženje
- 2 jušne žlice ulja kikirikija
- 1 sušena crvena čili papričica (po želji)
- 1 čajna žličica tostiranih sjemenki sezama
- 1 mladi luk (nasjeckan).
Priprema
- U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob, sol i bijeli papar. Posipajte po narezanoj piletini, promiješajte da se obloži i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 20 minuta.
- U međuvremenu, u zasebnoj zdjeli pripremite umak kombinirajući umak od rajčice, rižin ocat, hoisin umak, smeđi šećer i soja umak te dobro promiješajte. Stavite umak sa strane.
- U woku na srednje jakoj vatri zagrijte ulje kikirikija.
- Dodajte piletinu i pržite je u serijama dok ne bude potpuno kuhana i lagano smeđa.
- Dodajte čili i prelijte umakom. Miješajte da se piletina obloži umakom.
- Isključite vatru i prebacite jelo na tanjur za posluživanje.
- Ukrasite sezamom i nasjeckanim mladim lukom.

5. Losos s limunom i češnjakom
Omega-3 masne kiseline iz lososa odlične su za zdravlje srca.
Pečeni losos s limunovom koricom, peršinom i maslinovim uljem savršen je primjer što znači zdrava večera za dijabetičare.
Sastojci:
- 500 g filea lososa
- 3 srednja limuna (2 iscijeđena + 1 narezan)
- 2 čajne žličice limunove korice
- 3 – 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- sitno nasjeckani svježi peršin.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i namažite posudu za pečenje u koju stanu svi komadi lososa s malo ulja.
- Zatim pripremite marinadu – u zdjeli umutite sok limuna, češnjak, ulje, sol i papar.
- Stavite filee lososa u zip lock vrećicu i prelijte marinadom od limuna. Zatvorite vrećicu i protresite komade lososa kako bi se ravnomjerno premazali marinadom. Ostavite da se mariniraju najmanje 30 minuta.
- Sada u pripremljenu posudu složite kriške limuna i na vrh rasporedite losos.
- Pecite losos oko 12 – 15 minuta dok ne bude pečen, ovisno o debljini lososa.
- Nakon što je gotov, stavite nekoliko kriški limuna na losos i uključite pećnicu na program za pečenje. Pecite 3 minute dok vrh ne postane lijepo zlatan i hrskav.
- Na kraju izvadite iz pećnice, ukrasite peršinom i poslužite.

6. Pizza s kvinojom i povrćem
Kora se priprema od kvinoje i humusa, a nadjev čine tikvice, rajčice i dodatak biljnog sira. Dobar izbor kad želite nešto “brzo i fino” bez narušavanja razine šećera.
Sastojci:
- 3/4 šalice bijele kvinoje namočene u tri šalice vode
- 280 g humusa
- 2 jušne žlice vode
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice morske soli
- 1 mala tikvica
- 2 rajčice
- 1 šalica ribanog veganskog sira ili običnog sira
- sitno nasjeckani bosiljak i pahuljice pečene crvene paprike za ukras.
Priprema
- Namočite kvinoju u toplu vodu najmanje dva sata, po mogućnosti preko noći. Kada je spremna za pripremu, zagrijte pećnicu na 220 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Ocijedite i isperite kvinoju u finom cjedilu, a zatim je dodajte u blender zajedno sa 60 ml humusa, dvije jušne žlice vode, praškom za pecivo i morskom soli. Miksajte na visokoj brzini dok ne postane glatko i ne dobijete gustu smjesu.
- Izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i špatulom je rasporedite u pravokutnik. Tijesto treba biti debljine oko 6 – 7 mm.
- Pecite na srednjoj rešetki 10 minuta, zatim ga izvadite i okrenite direktno na lim za pečenje i pecite još osam minuta.
- Dok se tijesto peče, tanko narežite tikvice i rajčice na kolutove.
- Izvadite tijesto iz pećnice i rasporedite ostatak humusa u ravnomjernom sloju (ovo služi kao “umak”). Na vrh stavite kriške tikvica i rajčice, a zatim sir.
- Pecite još 6 – 10 minuta dok se sir ne otopi, a povrće ne zagrije.
- Izvadite i narežite na kvadrate.
- Posipajte svježim bosiljkom i mljevenom crvenom paprikom te poslužite.

7. Meksička salata
Hrskava salata od zelene salate, paprike, rajčice i tikvica obogaćena crnim grahom. Preljev od meda i limete daje slatko-kiseli balans. Po želji dodajte pečenu piletinu ili losos.
Sastojci za preljev:
- 1/4 šalice svježeg soka limete
- 2 jušne žlice meda
- pola čajne žličice kima
- 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- pola čajne žličice soli
- 2 jušne žlice ulja uljane repice
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- svježe mljeveni crni papar
Sastojci za trakice tortilje:
- 6 kukuruznih tortilja od 15 cm
- 1 i pol jušna žlica ulja uljane repice
- pola čajne žličice morske soli.
Sastojci za salatu:
- 1 srednja glavica rimske salate (nasjeckana na komade od otprilike 1,2 cm)
- 1 srednja paprika (narezana na komadiće od 0,6 cm)
- pola srednje jicame (oguljene i narezane na komade od 0,6 cm)
- 1 srednja tikvica (narezana na kockice od 0,6 cm)
- 4 srednje rajčice (očišćene od sjemenki i narezane na kockice od 0,6 cm)
- 4 klipa kukuruza (ako svježi kukuruz nije u sezoni, zamijenite ga s 1 i pol šalicom slatkog, sitnog smrznutog kukuruza)
- 1 i pol šalica konzerviranog crnog graha (ocijeđenog i ispranog)
- pola šalice sitno nasjeckanog korijandera + cijeli listovi korijandera za ukras (po želji).
Priprema
- Za preljev pomiješajte sok limete, med, kumin, češnjak i sol.
- U laganom, ravnomjernom mlazu dodajte ulja, neprestano miješajući vilicom ili malom pjenjačom.
- Kušajte i dodajte još soli i papra, ako je potrebno. Stavite sa strane.
- Za trakice kukuruznih tortilja zagrijte pećnicu na 200 °C. Prerežite ih napola. Svaki snop polovica prerežite na tanke trakice, po širini, debljine oko šest milimetara.
- Prebacite trakice tortilja u lim za pečenje. Pokapajte uljem, posipajte solju i promiješajte da se oblože.
- Pecite 15 – 20 minuta, miješajući svakih pet minuta, ili dok ne postanu svijetlosmeđe i hrskave. Stavite sa strane da se ohlade.
- Za salatu stavite kukuruz, dva klipa odjednom, u mikrovalnu pećnicu i grijte 3,5 minute.
- Izvadite iz mikrovalne pećnice i ostavite da se hladi pet minuta.
- Nakon hlađenja odrežite donji kraj kukuruza, oko 3,5 cm od kraja. Povucite ljusku i svilene niti (gotovo sva svila trebala bi se lako odvojiti). Odrežite zrna s ljuski i ostavite sa strane.
- Pomiješajte kukuruz i ostale sastojke za salatu u velikoj zdjeli.
- Dodajte preljev i promiješajte da se svi sastojci oblože.
- Ukrasite listovima korijandera, po želji.
- Poslužite s trakicama tortilje na vrhu ili stavite zdjelu sa strane i pustite goste da se sami posluže.

8. Ražnjići od lososa i povrća
Savršen izbor za roštilj ili brzu večeru. Losos, tikvice, rajčice i luk mariniraju se u maslinovom ulju, limunu i začinima. Poslužite s umakom od jogurta i krastavaca (tzatziki).
Sastojci:
- 1 kg filea lososa
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 4 režnja nasjeckanog češnjaka
- pola čajne žličice kima
- pola čajne žličice čilija u prahu
- 1/4 čajne žličice korijandera
- 1 čajna žličica timijana
- 1 čajna žličica origana
- 1/4 čajne žličice pahuljica crvene paprike
- 1 čajna žličica kopra
- 1 čajna žličica morske soli
- pola čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1 velika tikvica
- 3 limuna
- 2/3 šalice rajčica
- 1 mali crveni luk.
Priprema
- Skinite kožu s filea lososa i narežite ga na komade 2,5 – 5 cm.
- Iscijedite sok dvaju limuna, a preostali narežite na ploške, uklanjajući sjemenke.
- Tikvice i crveni luk tanko narežite oštrim nožem.
- U veliku zdjelu dodajte sav narezan losos, povrće, sušene začine, maslinovo ulje i limune i promiješajte. Pokrijte folijom i marinirajte u hladnjaku najmanje 20 minuta ili do dva sata.
- Nakon što se losos i povrće mariniraju, poprskajte šest metalnih ražnjića od 30 cm i na njih naizmjenično stavite sav losos i povrće.
- Poprskajte roštilj sprejem za kuhanje, a zatim ga zagrijte na 175 °C.
- Nakon što se roštilj zagrije, stavite ražnjiće na roštilj i pecite 3 – 5 minuta sa svake strane. Losos će postati ružičast kada bude gotov i malo se zapeći.
- Nakon što se ražnjići ispeku, maknite ih s roštilja i poslužite tople s tzatziki umakom.

9. Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata
Zamijenite klasične listove tjestenine tanko rezanim tikvicama, a mljeveno meso neka bude posve nemasno. Ovo je lagana večera za dijabetičare bez viška kalorija.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- pola čajne žličice soli
- 3 rajčice
- 115 g luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 150 g gljiva
- sprej za kuhanje
- 450 g mljevene govedine (92 % nemasne)
- 1 čajne žličica paprike
- pola kocke pilećeg temeljca
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- 1/3 čajne žličice papra
- pola šalice naribane mozzarelle s niskim udjelom masti.
Priprema
- Tikvice narežite na ploške od 1,25 cm. Lagano posolite i ostavite sa strane 10 minuta.
- Ploške tikvica osušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili vlagu.
- Tikvice pecite u pećnici tri minute na jakoj vatri.
- Nakon pečenja na roštilju, stavite tikvice na papirnate ručnike (želite iscijediti što više tekućine).
- Odrežite vrhove rajčica i na vrhu napravite “X” urez. Stavite ih u kipuću vodu na nekoliko minuta, a zatim ih prelijte hladnom vodom i ogulite. Alternativno možete koristiti konzervirane rajčice.
- Grubo nasjeckajte luk, češnjak, čili, oguljene rajčice i gljive.
- U duboku tavu dodajte malo spreja za kuhanje ili biljnog ulja i pržite češnjak, luk i čili jednu minutu.
- Dodajte rajčice i gljive u tavu i pirjajte povrće još četiri minute. Zatim ih maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Pirjajte govedinu s paprikom u istoj tavi u kojoj ste kuhali povrće dok potpuno ne porumeni.
- Vratite povrće u tavu, zatim dodajte temeljac i preostale začine. Pustite da se umak krčka 25 minuta na laganoj vatri.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Obložite mali lim za pečenje papirom za pečenje i upotrijebite 1/3 tikvica za sloj na dnu. Na vrh stavite 1/3 umaka od mesa. Dodajte još jedan sloj tikvica i nastavite tako dok ne potrošite umak i tikvice.
- Po vrhu rasporedite naribanu mozzarellu i pecite 35 minuta.
- Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da odstoje 10 minuta prije posluživanja.

10. Salata od kvinoje i avokada
Kvinoja s povrćem, avokadom i preljevom od maslinova ulja – brzo, zasitno i nutritivno. Uz dodatak piletine ili tofua postaje cjelovit obrok.
Sastojci za preljev:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 jušna žlica zlatnog balzamičnog ili šampanjskog octa (može se koristiti crveni vinski ocat)
- 1 čajna žličica javorovog sirupa (može se koristiti med)
- sol
- crni papar (po ukusu).
Za salatu:
- 2 šalice kuhane kvinoje
- 2 šalice svježih listova špinata (nasjeckanih)
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
- 1 veliki avokado (oguljen, nasjeckan i bez koštice)
- 2 mlada luka (narezana)
- sol
- crni papar (po ukusu).
Priprema
- Prvo pripremite preljev. U maloj zdjeli ili staklenci pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, ocat, javorov sirup ili med, sol i papar. Stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju, špinat, krastavac, rajčice, avokado i mladi luk.
- Prelijte salatu preljevom i lagano miješajte dok se salata ne prekrije preljevom.
- Začinite solju i paprom po ukusu pa poslužite.

11. Tacosi s pečenom cvjetačom
Cvjetača u začinima i maslinovu ulju, poslužena u tortilji ili na listu salate s umakom od avokada i limete. Ukusan, vegetarijanski recept bez osjećaja težine nakon obroka.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice domaćeg ili kupljenog začina za tacose
- 1 veliki avokado
- 1 srednja limeta (sok i korica)
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 215 °C.
- Narežite jednu glavicu cvjetače na kriške od 2,5 cm, odbacujući debelu stabljiku, pa na cvjetiće.
- Pokapajte cvjetaču jušnom žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i začinite s dvije čajne žličice začina za taco. Promiješajte da se ravnomjerno obloži začinima, a zatim rasporedite na veliki lim za pečenje. Po potrebi upotrijebite dvije posude kako cvjetača ne bi bila pretrpana i kako bi se mogla pravilno ispeći.
- Pecite 20 minuta, okrenite i nastavite peći dodatnih 15 – 20 minuta ili dok cvjetača ne omekša i ne porumeni.
- Za umak od avokada stavite meso avokada u blender ili mini multipraktik. Dodajte sok i koricu jedne srednje limete i pola čajne žličice soli i miksajte dok ne postane glatko i kremasto, po potrebi stružući stranice. Ako trebate razrijediti umak, dodajte jednu jušnu žlicu hladne vode.
- Za posluživanje tacosa od cvjetače stavite pečenu cvjetaču na tortilju ili list zelene salate.
- Prelijte umakom od avokada i posipajte ukiseljenim crvenim lukom, korijanderom i sirom ako ga koristite.

12. Juha od piletine i povrća
Klasična pileća juha s tikvicama umjesto rezanaca. Niska razina ugljikohidrata, ali bogata proteinima i vitaminima – idealno za hladnije večeri.
Sastojci:
- 700 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 čajna žličica morske soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 žuti luk (narezan na kockice)
- 4 mrkve (narezane na ploške)
- 3 stabljike celera (narezane na ploške)
- 8 šalica pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
- 1 lovorov list
- 2 srednje tikvice (spiralizirane)
- 1 čajna žličica svježeg timijana
- 1 čajna žličica svježeg ružmarina
- 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka limuna
- 2 jušne žlice nasjeckanog peršina.
Priprema
- Začinite piletinu morskom soli i paprom.
- Stavite začinjenu piletinu u sporo kuhalo, dodajte češnjak, luk, mrkvu, celer i pileći temeljac te promiješajte.
- Dodajte lovorov list, a zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri 6 – 8 sati ili na jakoj vatri 4 – 5 sati ili dok piletina ne bude kuhana, a povrće mekano.
- Izvadite kuhanu piletinu iz sporog kuhala i natrgajte je pomoću dvije vilice.
- Dodajte spiralizirane rezance od tikvica, majčinu dušicu i ružmarin te promiješajte.
- Pokrijte sporo kuhalo i kuhajte na laganoj vatri dodatnih 8 – 10 minuta ili dok tikvice uglavnom ne omekšaju.
- Dodajte sok limuna i peršin te promiješajte.

Špageti od tikvica s pestom
Špageti od tikvica bez kuhanja! Pomiješajte ih s domaćim pestom od kelja i posipajte parmezanom. Ako želite, dodajte pečenu piletinu ili puretinu.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- pola čajne žličice soli
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola šalice pesta
- 1 velika zrela rajčica (nasjeckana)
- svježe mljeveni papar po ukusu
- svježe mljeveni parmezan po ukusu
- krupna sol.
Priprema
- Tikvice narežite na duge trakice spiralizatorom pa stavite u veliko cjedilo.
- Posipajte pola čajne žličice soli po vrhu i promiješajte da se oblože. Ostavite da odstoji 10 minuta.
- Dobro isperite i ocijedite, lagano istiskujući višak vlage.
- Prebacite tikvice u veliku zdjelu i pokapajte ih maslinovim uljem. Promiješajte da se oblože.
- Dodajte pesto i promiješajte da se ravnomjerno obloži.
- Podijelite tikvice u četiri zdjele.
- Posipajte nasjeckanom rajčicom i posipajte parmezanom, paprom i morskom soli.
Pročitajte i ove članke:
- Recepti za dijabetičare: Ugljikohidrati nisu zabranjeni! Imamo jednostavne i fine recepte koji će šećer držati pod kontrolom
- 20 najboljih ideja za međuobrok ako imate dijabetes
- 10 savjeta kako dobro jesti s dijabetesom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdrave salate kao obrok: Pet recepata koji će vas rashladiti
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja
- lagana večera za dijabetičare
- najbolja večera za dijabetičare
- Večera za dijabetičare
- Večera za dijabetičare – recepti
- zdrava večera za dijabetičare
- Bedosky, L. (2025). 13 Delicious Diabetes-Friendly Dinner Ideas. Everyday Health.