Repičino ulje – ljekovitost, upotreba i cijena

Repičino ulje

Uljana repica ili kanola (Brassica napus) je industrijski važna biljka koja služi za proizvodnju repičinog ulja i biodizela. Repičino ulje je iznimno ljekovito, a osim u prehrani, može se koristiti za kožu i kosu. Hladno prešano ulje repice je široko dostupno i jeftino.

U nastavku članka saznajte zašto je repičino ulje ljekovito te gdje ga kupiti.

Kanola biljka

“Canola” je engleski naziv za ulje uljane repice. Canola oil je također engleski naziv za repičino ulje, samo prošireni. Uljana repica ili kanola je biljka s mnogo industrijski važnih načina primjene, kao što su:

 • proizvodnja repičinog ulja,
 • proizvodnja biodizela,
 • krmno bilje,
 • silaža,
 • zelena gnojidba,
 • med uljane repice,
 • kao smjena između uzgoja pšenice i kukuruza.

Uljana repica

Uljana repica je jednogodišnja biljka s lijepim žarko žutim cvjetovima. Biljka je kultivirana prije mnogo godina križanjem raznih vrsta repice i kupušnjača. U kultiviranim i križanim vrstama biljke uljane repice nema značajne količine erukične kiseline. Ona se prirodno nalazi u divljim vrstama uljane repice i ima loš utjecaj na zdravlje. 

Vodeća organizacija za sigurnost hrane i lijekova, FDA, je proglasila repičino ulje sigurnim za upotrebu i korištenje u ljudskoj prehrani.

Svjetski prinos uljane repice je u 2014. godini bio oko 73.8 milijuna tona, a od jednog hektara polja uljane repice se može dobiti i do 400 litara biodizela. Otprilike 23 kilograma sjemenki uljane repice može dati 10 litara repičinog ulja.

Plod uljane repice je mahuna koja sadrži oko 20 okruglih sjemenki koje su bogate uljem. Prešanjem se dobiva uljna pogača, a to je smjesa čistog ulja uljane repice i ostalih sastojaka sjemenki. Smjesa se zatim pročišćava uz pomoć:

 • organskih otapala poput heksana (kratkog tekućeg ugljikovodika),
 • vodenom precipitacijom, odnosno taloženjem.

Ulje uljane repice u 100 grama sadrži:

Uljana repica – sjetva

Uljana repica se sije krajem ljeta, odnosno krajem kolovoza i početkom rujna. Sije se oko 80 – 100 biljaka po metru kvadratnom površine. Potrebno je oko 8 kilograma sjemena uljane repice za posijati površinu od jednog hektara. Prihrana se provodi jednom, i to krajem veljače.

Žetva uljane repice se provodi kada se biljka počne sušiti, a listovi opadati. Stabljika mijenja boju u tamno žutu do smeđu, a sjemenke se lako osipaju iz plodova.

Uljana repica sjeme – cijena

U Hrvatskoj se uljana repica uzgaja u prosjeku na površini od 30 tisuća hektara. Najveći europski proizvođači su Njemačka i Francuska, a svjetski zemlje Europske Unije, Kanada pa Kina.

Prosječna otkupna cijena sjemena uljane repice se u 2017. godini kretala  od 2.2 do 2.5 kuna po kilogramu. Na godišnjoj razini je to povećanje cijene od 0.42% u odnosu na cijenu sjemena u 2016. godini.

Repičino ulje – ljekovitost

Prešano ulje repice je iznimno ljekovito zbog toga što sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina. Sadrži omega – 3 i omega – 6 masne kiseline u omjeru 1:3 te je treće najkorištenije ulje u prehrani. Korištenje repičinog ulja dovodi do smanjenja koncentracije lošeg kolesterola u krvi, a povećanja:

 • koncentracije tokoferola, preteča za sintezu vitamina E u organizmu,
 • osjetljivosti na inzulin, što dovodi do pravilne hormonalne raspodjele u tijelu.

Američka Agencija za hranu i lijekove proglasila je repičino ulje sigurnim za upotrebu, a osim toga dobrim za zdravlje srca. Znanstveni podaci ukazali su na to da konzumiranje oko 19 grama repičinog ulja dnevno (žlica i pol) može dovesti do smanjenja rizika za obolijevanje od srčanih bolesti.

Ulje uljane repice

Iako se za repičino ulje kaže da je zdravo kao i maslinovo, postoji jedna prednost. Grijanjem i prženjem na repičinom ulju ne stvaraju se loše transmasti kao kod zagrijavanja maslinovog ulja, a i samo repičino ulje je termostabilno.

Repičino ulje možete koristiti za:

 • začinjavanje salate,
 • pripremu umaka,
 • grijanje i prženje hrane.

Repičino ulje za kožu

Ulje repice sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina koje pozitivno djeluju na očuvanje vlažnosti kože. Ipak, po tom svojstvu se ne razlikuje puno od ostalih ulja, jer kao i ostala ulja ostavlja kožu mekanom.

Možda ste nekad čitali sastojke krema ili losiona te naišli na repičino ulje. Ulje repice koje se upotrebljava u kozmetičkim preparatima ne djeluje isto kao i obično ulje koje nanesete na kožu. To je zbog toga što samostalna upotreba ulja može dovesti do začepljenja pora, a u kozmetičkim pripravcima se nalaze drugi sastojci koji to sprječavaju.

Repičino ulje svakako možete uzeti u obzir ako Vam je koža jako suha, tada će svakako pomoći. Za dugotrajnu upotrebu razmislite o nekim drugim tretmanima jer bi dugotrajna upotreba čistog ulja mogla dovesti do većih problema.

Treba napomenuti da se struktura kože lica i tijela razlikuje s tim da je lice osjetljivije na razne preparate. Repičino ulje je sigurnije za upotrebu na koži tijela u smislu duže upotrebe.

Repičino ulje za kosu

Repičino ulje se efikasno može koristiti za zdravlje i rast kose. Repičino ulje je izvrsno za očuvanje prirodne vlažnosti kose, a zbog lagane teksture može lako prodrijeti u dublje slojeve kože tjemena.

Repičino ulje sadrži sterole koji mogu pomoći u obnovi ispucalih vrhova i stanica kose. Također, ulje repice sadrži tokoferole koji su prirodni antioksidansi i preteče sintezi vitamina E. Antioksidativna aktivnost pomaže obnavljanju oštećenih vlasi i bržem rastu kose.

Repičino ulje je dobro za:

Repičino ulje – tretmani za kosu

Ulje repice je zbog svoje teksture zahvalno za pravljenje raznih maski i sprejeva za kosu. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim sastojcima. To su:

 • Sprej za kosu – pomiješajte čašu tople vode i dvije žlice repičinog ulja, smjesu pohranite u bočicu za prskanje i dobro promiješajte. Naprskajte na mokru kosu i lagano umasirajte, a smjesa je idealna za neukroćenu i čupavu kosu. Tu smjesu možete koristiti više puta, ali bočicu pohranite na tamnom i hladnom mjestu.
 • Tretman protiv peruti  – za borbu protiv peruti možete koristiti mješavinu repičinog ulja i ulja čajevca. Na količinu od 2 žlice repičinog ulja dodajte kap ili dvije ulja čajevca, a za poboljšanje mirisa možete dodati kap nekog mirisnog esencijalnog ulja. Mješavinu nanosite na tjeme kroz period od par tjedana, držite 20 minuta i zatim isperite.
 • Maska za suhu kosu – poznati sastojak mnogih maski za kosu kućne izrade je majoneza. Ako pomiješate jednaku količinu majoneze i repičinog ulja dobit ćete hranjivu masku za kosu čiji miris možete poboljšati pomoću esencijalnog ulja. Masku nanesite na tjeme i držite 2 – 3 sata te zatim dobro isperite, a kosa će ostati sjajna, nahranjena i mekana.
 • Tretman toplim uljem – šalicu repičinog ulja blago zagrijte te nježno umasirajte na vlasište. Kosu umotajte u ručnik ili kapicu za tuširanje te držite 20 – 30 minuta prije ispiranja.

Kanola

Repičino ulje – gdje kupiti?

Hladno prešano repičino ulje proizvodi se bez korištenja:

 • štetnih organskih otapala,
 • zagrijanog ulja,
 • klasične filtracije,
 • centrifugiranja.

Zbog toga se dobije manja količina, ali dobiveno ulje uljane repice je zadržalo sve izvorne nutritivne sastojke koje se nekad u procesima pročišćavanja izgube.

Postoje i organski uzgojene biljke uljane repice od kojih se dobije organsko prešano ulje. Takva organska ulja su nešto skuplja od onih uobičajenih koje nalazimo na policama, ali su vrhunske kvalitete.

Repičino ulje – prodaja

Cijena hladno prešanog repičinog ulja je oko 35 kuna za pola litre ulja. Cijena za Zvijezda rafinirano ulje uljane repice se kreće oko 10 kuna, ali sadrži i primjese drugih vrsta ulja poput suncokretovog.

BioBio ulje repice u DM-u košta 31.90 kn, a to je cijena za pola litre ulja. To je ekstra djevičansko repičino ulje, pogodno za vegane i s ambalažom koja se može reciklirati.

Postoje mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja proizvode uljanu repicu, a tako i repičino ulje vrhunske kvalitete u koje se ne dodaju aditivi.

Članak objavljen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: repicino ulje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu