10 savjeta kako dobro jesti s dijabetesom

Budite izbirljivi u odabiru hrane kako biste bolje kontrolirali dijabetes

Budite izbirljivi u odabiru hrane kako biste bolje kontrolirali dijabetes. Kuhanje kod kuće odličan je način da pratite što jedete i zadržite kontrolu nad zdravljem.

Evo nekoliko korisnih savjeta koje možete imati na umu prilikom pripreme obroka ili objedovanja vani.

Birajte cjelovite namirnice

Odaberite smeđu rižu, tjesteninu od cjelovitih žitarica i kruh od 100 % cjelovitog pšeničnog brašna. Uključite u svoju prehranu i druge cjelovite žitarice poput zobi i ječma. Ako ste u žurbi, pakiranje smrznute, prethodno kuhane smeđe riže brz je i praktičan izbor.

Povećajte unos vlakana

Neka svaki obrok sadrži barem osam grama vlakana, posebno kada jedete namirnice bogate ugljikohidratima. Vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, čine vas sitijima i podržavaju zdravlje srca, što je izuzetno važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti.

Uključite u prehranu namirnice poput graška, graha, zobi, ječma, voća (jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusi) i povrća (batat, prokulice, brokula, mrkva, cikla).

Zamijenite neke ugljikohidrate zdravim mastima

Mononezasićene masti, koje se nalaze u orasima, avokadu, maslinovom i repičinom ulju, mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.

Samo pazite na veličinu porcija kako ne biste unosili previše kalorija. Dodajte ove zdrave masti u salate, glavna jela ili umake, a možete ih koristiti i za kuhanje.

Pročitajte članak “Avokado i dijabetes: Nova studija je došla do važnog otkrića vezano za bolje razine glukoze i inzulina“.

Mononezasićene masti, koje se nalaze u orasima, avokadu, maslinovom i kanola ulju, mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

Birajte namirnice koje neće uzrokovati nagli porast šećera

U svoj obrok uključite nemasno meso, perad, ribu, avokado, povrće za salate, jaja i sir.

Ove namirnice mogu pomoći u balansiranju ugljikohidratnih namirnica i spriječiti nagli porast šećera u krvi.

Odaberite nemasne opcije

Tražite recepte s manje zasićenih masti. Birajte nemasne komade mesa, mliječne proizvode s malo masti i biljne izvore proteina poput graha, leće i orašastih plodova. Izbjegavajte kremaste umake i teže masti kada je to moguće.

Provjerite nutritivne informacije

Ako recept uključuje informacije o kalorijama, ugljikohidratima, vlaknima i mastima, iskoristite te podatke za informirani odabir. Držite se preporučene veličine porcija kako biste lakše kontrolirali unos.

Birajte biljne masti

Maslinovo i repičino ulje neka budu vaša osnovna ulja. Ova ulja sadrže mononezasićene masti koje su zdrave za srce, a ulje kanole također sadrži korisne omega-3 masne kiseline.

Pripremite salate unaprijed za praktičnost
FOTO: Shutterstock

Pojednostavite pripremu salata

Pripremite salate unaprijed za praktičnost. Pohranite salatu od špinata u hermetički zatvorenu posudu (bez preljeva). Ovako salate možete jesti tijekom tjedna kao prilog ili užinu.

Pripremite voćnu poslasticu

Samo nekoliko rezova i voće možete pretvoriti u šarenu voćnu salatu. Dodajte malo limunovog soka kako biste spriječili smeđenje i poboljšali okus s vitaminom C.

Pročitajte članak “Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva što je važno znati“.

Odaberite pametne napitke

Pazite na unos kalorija, šećera i alkohola. Ako vam obična voda nije privlačna, probajte gaziranu (neslađenu) vodu ili uživajte u šalici čaja ili kave bez kalorija kao savršen završetak domaćeg obroka. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu