Čajevi za dijabetes: Reguliraju šećer u krvi, smanjuju upalu i povećavaju osjetljivost na inzulin! Evo koji su najbolji

Čajevi za dijabetes

Dijabetes melitus, poznat i kao šećerna bolest, kronično je metaboličko stanje karakterizirano visokom razinom šećera u krvi zbog nemogućnosti gušterače da proizvodi dovoljnu količinu hormona inzulina ili zbog smanjene osjetljivosti tijela na inzulin.

Prirodni čajevi za dijabetes mogu biti osobito korisni jer pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi, smanjuju upalu i povećavaju osjetljivost na inzulin što ih čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom.

Istraživanja potvrđuju da redovito ispijanje čaja pomaže u održavanju pravilne hidratacije tijela koja je ključna za svaki tjelesni proces, uključujući regulaciju šećera u krvi.

Ujedno su pokazala da je dehidracija kod osoba s dijabetesom jedan od glavnih uzroka povećanja šećera u krvi. Stoga je od iznimne važnosti redoviti unos tekućine.

Biljke su bogate ljekovitim spojevima koji su odlični saveznici za prevenciju visokog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka i kardiovaskularnih bolesti.

Polifenoli imaju antioksidativno svojstvo kojim štite organizam od upalnih procesa i razvoja dijabetesa tipa 2, dok flavonoidi pomažu tjelesnim sustavima u boljem radu.

Čajevi za dijabetes – osam vrsta

Biljni čajevi vrlo su cijenjeni kao najbolji lijek za kontrolu dijabetesa jer, kako smo već napomenuli, određene vrste imaju protuupalna svojstva, snižavaju šećer u krvi i senzibiliziraju tijelo na inzulin.

Prema studijama ovo su najbolji čajevi za dijabetes.

Čaj za dijabetes
FOTO: Shutterstock

Čaj od kurkume

Kurkuma je začin dobro poznat po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima za cjelokupno zdravlje organizma. Izvrstan je čaj za dijabetes jer mu je glavni spoj kurkumin koji je poznat po svojim dobrobitima u smanjenju razine šećera u krvi.

Kurkumin poboljšava unos glukoze u tkivima i osjetljivost na inzulin, a studije su pokazale da normalizira razine lipida u krvi i uz to poboljšava rad bubrega. To je od osobite važnosti za dijabetes tipa 2 koji se često povezuje uz bolest bubrega.
Prirodni čajevi za dijabetes
FOTO: Shutterstock

Čaj od đumbira

Čajevi za dijabetes, osim kurkume, uključuju još jednu iznimno ljekovitu začinsku biljku, a to je đumbir. Prema studijima, šalica čaja od đumbira natašte snižava glukozu u krvi.

Zasebno istraživanje je pokazalo da đumbir utječe na kontrolu glikemije u tijelu i povećanu osjetljivost na inzulin. Kao rezultat toga dolazi do većeg unosa glukoze u periferno masno i skeletno mišićno tkivo.

Studija iz 2015. pokazala je kod ispitanika s dijabetesom koji nisu bili na inzulinu poboljšanje kontrole glikemije pri svakodnevnom konzumiranju dodataka đumbira u periodu od tri mjeseca, za razliku od grupe koja ih nije uzimala.

Zeleni čaj i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj i dijabetes

Kao najbolji čaj za dijabetes često se spominje zeleni čaj koji nudi puno zdravstvenih prednosti. Redovito pijenje zelenog čaja smanjuje oštećenje stanica, upalu i poboljšava razinu šećera u krvi.

Određeni spojevi koji se nalaze u zelenom čaju, poput epigalokatehin galata (EGCG), poboljšavaju unos glukoze u mišićne stanice koštanog sustava, čime se smanjuje razina šećera u krvi.

Studije su također pokazale da ispijanjem zelenog čaja natašte možemo značajno smanjiti razinu šećera u krvi, kao i hemoglobina A1C (HbA1C).

Zeleni čaj i ekstrakt zelenog čaja imaju značajnu ulogu u sprječavanju dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Savjetuje se ispijanje 3 – 4 šalice zelenog čaja dnevno kako bi se iskoristile sve njegove prednosti.

Najbolji čaj za dijabetes
FOTO: Shutterstock

Crni čaj

Osim zelenog, čajevi za šećernu bolest uključuju i crni čaj.

Crni čaj sadrži snažne biljne spojeve, uključujući teaflavine i tearubigine, koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Ovi spojevi također pomažu u snižavanju i boljem upravljanju razinama šećera u krvi. Zbog toga je crni čaj dobar za dijabetes.

Crni čaj potiskuje određene enzime koji ometaju apsorpciju ugljikohidrata u tijelu i na taj način pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi.

Studije su pokazale da se redovitom konzumacijom crnog čaja štite stanice gušterače i poboljšava lučenje inzulina u tijelu. Preporučuje se ispijanje 3 – 4 šalice dnevno.

čaj za šećernu bolest
FOTO: Shutterstock

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je nježan čaj za regulaciju šećera u krvi. Poboljšava osjetljivost na inzulin i štiti stanice od oksidativnog stresa koji može dovesti do komplikacija povezanih s dijabetesom.

Samo jedna noć lošeg sna može uzrokovati da tijelo slabije proizvodi inzulin, što potencijalno može povećati razinu šećera u krvi.

Prije spavanja popijte čaj od kamilice da bi lakše zaspali.

Studija objavljena 2018. godine otkrila je da se kod ispitanika s dijabetesom tipa 2 koji su konzumirali čaj od kamilice tri puta dnevno (nakon svakog obroka) tijekom osam tjedana ublažila inzulinska rezistencija i snizili su se upalni markeri.

čajevi za šećernu bolest
FOTO: Shutterstock

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa ima visok sadržaj antioksidansa polifenola i antocijane koji mu daju jarko crvenu boju. Hibiskus pomaže u smanjenju razine šećera u krvi, inzulinske rezistencije u tijelu, kao i u smanjenju upale zbog čega se preporučuje kao čaj za šećernu bolest.

Također, može pomoći u smanjenju, kao i boljem upravljanju razinama visokog krvnog tlaka koji je čest kod osoba s dijabetesom.

Studija provedena na grupi od 60 ispitanika oboljelih od dijabetesa koji su pili 240 ml čaja od hibiskusa, dva puta dnevno kroz mjesec dana, pokazala je značajno poboljšanje u smanjenju sistoličkog krvnog tlaka, za razliku od grupe koja je konzumirala crni čaj.

čaj za regulaciju šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

Čaj od cimeta

Cimet je popularan začin koji ima nevjerojatne zdravstvene prednosti, a posebno antidijabetička svojstva pa se koristi kao čaj za skidanje šećera u krvi.

Cimet kao začin usporava otpuštanje šećera u krvotok i poboljšava unos glukoze u stanice, ali ne smije ga se konzumirati više od tri grama.

Također je poznato da se ispijanjem njegovog čaja poboljšava osjetljivost na inzulin i uzimanjem natašte ima pozitivan učinak na razinu šećera i masnoće u krvi.

prirodni čajevi za dijabetes
FOTO: Shutterstock

Čaj od piskavice

Čaj od piskavice tradicionalni je lijek koji se koristi kao čaj za regulaciju šećera u krvi. Sjemenke piskavice bogate su topivim vlaknima koja pomažu u snižavanju šećera u krvi usporavanjem probave i apsorpcije ugljikohidrata.

Njezina sposobnost da uravnoteži razinu inzulina još je jedan čimbenik koji je ovu biljku potvrdio kao tradicionalni lijek za dijabetes.

Studije pokazuju da sjemenke piskavice imaju izražen učinak u poboljšanju metabolizma lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Druge studije su pokazale učinkovitost piskavice u smanjenju razine glukoze u krvi i liječenju dijabetesa kad se konzumira natašte. Potiče metabolizam te snižava razinu lošeg kolesterola i triglicerida, istovremeno povisujući razine dobrog kolesterola.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barrie, L. (2023). The 7 Best Teas for People With Diabetes. Everyday Health.
  2. Tea and Diabetes. (2022). Diabetes.co.uk.
  3. 5 Most Effective Tea for People with Diabetes. (2022). FitterFly.
  4. Kubala, J. (2020). Tea and Diabetes: Benefits, Risks, and Types to Try. Healthline.

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu