Avokado i dijabetes: Nova studija je došla do važnog otkrića vezano za bolje razine glukoze i inzulina
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Istraživačka studija koja ispituje odnos između konzumacije avokada i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 otkrila je slabu korelaciju između unosa avokada i smanjenog inzulina natašte.
Međutim, ova je korelacija postala beznačajna kada se uzme u obzir indeks tjelesne mase (BMI). Unatoč tome, studija je identificirala “biomarker unosa avokada” kod nekih pojedinaca, značajno povezan s nižom razinom glukoze natašte, smanjenim inzulinom natašte i smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Kad su u pitanju avokado i dijabetes, istraživanje naglašava potencijalnu važnost personaliziranog metaboličkog profiliranja u identificiranju hrane koja može doista doprinijeti zdravlju pojedinca.
Studija na 6.220 odraslih osoba
Studija, temeljena na podacima 6.220 odraslih u dobi 45 – 84 godine koji su sudjelovali u Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, otkrila je da su pojedinačni metabolomski profili, posebno biomarker koji ukazuje na unos avokada, povezani s poboljšanim razinama glukoze i inzulina, neovisno o čimbenicima kao što su BMI, zdravstveno ponašanje i sociodemografski elementi.
Autori ističu da bi kombiniranje znanja o metabolomu s mikrobiomom moglo biti ključno u stvaranju ciljanih, personaliziranih zdravstvenih intervencija. Financirana od strane The Hass Avocado Board, studija predlaže da bi razumijevanje načina na koji prehrana utječe na kardiometaboličko zdravlje moglo dovesti do boljeg upravljanja kroničnim bolestima, uključujući razinu šećera u krvi, triglicerida i kolesterola.
Avokado i dijabetes – utjecaj na metabolizam šećera
Avokado, poznat po bogatom sadržaju vlakana i mononezasićenih masnih kiselina, predlaže se kao hrana zdrava za dijabetes. Studija implicira da avokado može pozitivno utjecati na metabolizam šećera u tijelu. Michelle Routhenstein, kardiološka dijetetičarka, preporučuje druge namirnice sličnih svojstava, kao što su edamame, sjemenke lana i chia sjemenke, za pomoć u kontroli šećera u krvi.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra dijabetes ključnom bolešću 21. stoljeća, s više od 422 milijuna ljudi pogođenih u svijetu u 2014. Dok učestalost i dalje raste, posebno u regijama poput Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Kariba, usvajanje zdrave prehrane, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
Studija istražuje potencijalnu vrijednost konzumacije avokada kao dijela zdrave prehrane za prevenciju dijabetesa, a koja nadopunjuje druge preventivne mjere i lijekove.
Pročitajte i ove članke:
- Recepti s avokadom: Voće koje smanjuje kolesterol trebalo bi se češće naći na vašem tanjuru, a mi znamo kako
- Prirodni lijek za dijabetes: Ovih 10 biljaka koristi se u narodnoj medicini za prirodno snižavanje šećera u krvi
- Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva na što trebate obratiti pozornost i postoji li zabranjeno voće za dijabetičare.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Berman, R. (2023). Could eating avocados help manage blood sugar in diabetes? Medical News Today.
- Wood, A. C. i sur. (2023). Associations between Metabolomic Biomarkers of Avocado Intake and Glycemia in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. The Journal of Nutrition, 153(10): 2797–2807.