Avokado i dijabetes: Nova studija je došla do važnog otkrića vezano za bolje razine glukoze i inzulina

Avokado i dijabetes

Istraživačka studija koja ispituje odnos između konzumacije avokada i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 otkrila je slabu korelaciju između unosa avokada i smanjenog inzulina natašte.

Međutim, ova je korelacija postala beznačajna kada se uzme u obzir indeks tjelesne mase (BMI). Unatoč tome, studija je identificirala “biomarker unosa avokada” kod nekih pojedinaca, značajno povezan s nižom razinom glukoze natašte, smanjenim inzulinom natašte i smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kad su u pitanju avokado i dijabetes, istraživanje naglašava potencijalnu važnost personaliziranog metaboličkog profiliranja u identificiranju hrane koja može doista doprinijeti zdravlju pojedinca.

Metaboliti, male molekule koje nastaju metaboličkim reakcijama, igraju ključnu ulogu u metabolomici – sustavnom proučavanju kemijskih procesa u tijelu.

Studija na 6.220 odraslih osoba

Studija, temeljena na podacima 6.220 odraslih u dobi 45 – 84 godine koji su sudjelovali u Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, otkrila je da su pojedinačni metabolomski profili, posebno biomarker koji ukazuje na unos avokada, povezani s poboljšanim razinama glukoze i inzulina, neovisno o čimbenicima kao što su BMI, zdravstveno ponašanje i sociodemografski elementi.

Autori ističu da bi kombiniranje znanja o metabolomu s mikrobiomom moglo biti ključno u stvaranju ciljanih, personaliziranih zdravstvenih intervencija. Financirana od strane The Hass Avocado Board, studija predlaže da bi razumijevanje načina na koji prehrana utječe na kardiometaboličko zdravlje moglo dovesti do boljeg upravljanja kroničnim bolestima, uključujući razinu šećera u krvi, triglicerida i kolesterola.

studija je identificirala biomarker unosa avokada kod nekih pojedinaca, značajno povezan s nižom razinom glukoze natašte
FOTO: Shutterstock

Avokado i dijabetes – utjecaj na metabolizam šećera

Avokado, poznat po bogatom sadržaju vlakana i mononezasićenih masnih kiselina, predlaže se kao hrana zdrava za dijabetes. Studija implicira da avokado može pozitivno utjecati na metabolizam šećera u tijelu. Michelle Routhenstein, kardiološka dijetetičarka, preporučuje druge namirnice sličnih svojstava, kao što su edamame, sjemenke lana i chia sjemenke, za pomoć u kontroli šećera u krvi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra dijabetes ključnom bolešću 21. stoljeća, s više od 422 milijuna ljudi pogođenih u svijetu u 2014. Dok učestalost i dalje raste, posebno u regijama poput Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Kariba, usvajanje zdrave prehrane, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

Studija istražuje potencijalnu vrijednost konzumacije avokada kao dijela zdrave prehrane za prevenciju dijabetesa, a koja nadopunjuje druge preventivne mjere i lijekove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Berman, R. (2023). Could eating avocados help manage blood sugar in diabetes? Medical News Today.
  2. Wood, A. C. i sur. (2023). Associations between Metabolomic Biomarkers of Avocado Intake and Glycemia in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. The Journal of Nutrition, 153(10): 2797–2807.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu