Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Kada netko želi reći da se treba hraniti zdravo, prvo će reći da treba jesti “nešto na žlicu“. Tu se prvenstveno misli na variva koja obiluju povrćem i mahunarkama. U varivima se nađu i visoko kvalitetne žitarice poput ječma.
Variva su svakako hranjiv obrok, idealan za zimske dane iz više razloga. Osim što unosimo vlakna, unosimo i tekućinu, a zimi često zaboravljamo redovito unositi tekućinu. Variva su odličan način kako jesti više povrća, kako češće unositi mahunarke i sl.
Kao izvor ugljikohidrata dodajte razno korjenasto povrće i cjelovite žitarice, kao izvor proteina dodajte meso ili tofu, a masti će se obično naći iz ulja na kojem dinstate povrće.
Top 10 variva
Donosimo top 10 variva koja se lako spremaju, hranjiva su, odnosno nutritivno bogata, čine uravnotežen obrok i griju u ove hladne dane.
Varivo od ječma
Ječam je odlična žitarica bogata složenim ugljikohidratima, vitaminima B skupine, vlaknima te pojedinim mineralima. U određenim receptima koristi se kao zamjena za rižu, a najčešće se koristi u varivima.
Sastojci:
- 1 šalica ječma
- 300 g mesa po izboru (narezano na kockice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 2 l vode ili temeljca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Ječam isperite i kuhajte prema uputama.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kockice mesa dok ne posmeđe.
- Mesu dodajte povrće i dinstajte još koju minutu.
- Dodajte ječam, lovorov list i temeljac ili vodu te začinite soli i paprom.
- Kada zavrije, pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta.
Varivo od špinata
Špinat ubrajamo u tamnozeleno lisnato povrće bogato vitaminom C. Sadrži i polifenole, magnezij te beta karoten. To znači da konzumacija špinata djeluje protuupalno, a samim time i preventivno na razvoj kroničnih bolesti.
Sastojci:
- 300 g piletine (narezane na kockice)
- 1 snop špinata (nasjeckanog)
- 4 šalice pileće juhe
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu dok ne posmeđi, a nakon toga dodajte luk i češnjak te dinstajte.
- Dodajte krumpir, začine i pileću juhu i pomiješajte.
- Kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta te pred kraj dodajte špinat i kuhajte još minutu.
Varivo od graha i riže
Za one koji vole osnovne namirnice evo jednog recepta za varivo od graha i riže. Dodano povrće, kao i začini obiluju antioksidansima, a spoj žitarice i mahunarke osigurava sve esencijalne aminokiseline.
Sastojci:
- 2 šalice graha (ispranog)
- 1 šalica riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 2 šalice brokule (narezane na cvjetiće)
- 2 šalice mrkve (narezane na kolutove)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- crni papar
- sol.
Priprema
- Rižu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte sve začine i pomiješajte.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte grah i pustite da zavrije.
- Kad je zavrelo, pustite da se kuha oko 15 minuta pa dodajte rižu.
Varivo od kvinoje
Kvinoja je pseudožitarica koja, pored složenih ugljikohidrata, sadrži i dosta proteina. Dobar je izvor vitamina, minerala, vlakana, ali i antioksidansa. Bezglutenska je namirnica i odlična za one koji ne podnose gluten.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje (isprana)
- 500 g puretine (narezane na kockice)
- 2 šalice cvjetače (narezane na cvjetove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 šalice mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 4 šalice pilećeg temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog).
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte puretinu dok ne posmeđi, pa dodajte luk i češnjak i dinstajte još koju minutu.
- Dodajte povrće i dinstajte dok povrće malo ne omekša.
- Dodajte sve začine i pomiješajte.
- Ulijte temeljac i kad zavrije, ostavite da se kuha oko 10 minuta kako bi povrće zadržalo hrskavost.
- Na kraju dodajte kvinoju i pomiješajte.
Varivo od zelenih mahuna
Ovo varivo s razlogom spada u top 10 variva za zimu. Zelene mahune su namirnica koja bi se trebala naći i više puta tjedno na našem jelovniku. Niskokalorična je, obiluje vlaknima, sadrži i ponešto proteina te niz važnih mikronutrijenata. Osim kao varivo, odličan je prilog mesnim jelima.
Sastojci:
- 200 g zelenih mahuna (očišćenih i narezanih)
- 1 šalica ječma
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica timijana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Ječam skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte i drugo povrće te dinstajte i začinite.
- Dodajte ječam i povrtni temeljac i kad zavrije ostavite da se kuha oko 15 minuta.
Varivo od slanutka
Slanutak je univerzalna namirnica koja će se, osim u variva, uklopiti i u razne salate, ali i namaze. Humus je najpoznatiji namaz na bazi slanutka. Riječ je o vrlo hranjivoj mahunarki koja sadrži i izvjesnu količinu proteina te ne izaziva toliko nadutost kao npr. grah.
Sastojci:
- 2 šalice slanutka iz konzerve (ispranog)
- 1 šalica kvinoje
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 400 g pelata
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 zelena paprika (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, pa dodajte i ostalo povrće i dinstajte još nekoliko minuta.
- Dodajte pelate i začine.
- Ulijte povrtni temeljac i kad zavrije, ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Na kraju ubacite slanutak i kvinoju.
Varivo od crvene leće
Još jedna hranjiva mahunarka svakako je leća. Obiluje proteinima i odličan je izbor namirnice u vegetarijanskoj prehrani.
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 mala glavica kupusa (sitno sjeckanog)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica kus-kusa
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 400 g pelata
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte začine i pomiješajte.
- Dodajte povrće i dinstajte dok malo ne omekša.
- Leću dobro isperite pa je dodajte povrću te dodajte i pelate te povrtni temeljac.
- Kad zavrije kuhajte oko 20 minuta, a zadnjih 5 – 10 minuta dodajte kus-kus.
Varivo od graška
Grašak je uobičajena namirnica na našim prostorima, najčešće korištena u rižotu. No, grašak je idealna namirnica za juhe i variva. Sadrži željezo, folnu kiselinu, vitamin A i C te ponešto proteina.
Sastojci:
- 1 šalica prosa
- 1 šalica graška
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice kumina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Proso skuhajte prema uputama i ostavite ga sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte mrkvu, tikvicu i papriku te dinstajte dok povrće malo ne omekša.
- Dodajte začine i pomiješajte.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte grašak i kad zavrije ostavite da se kuha oko 15 minuta na laganoj vatri.
- Na kraju umiješajte proso.
Pročitajte članak “Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti“.
Varivo od batata
Slatki krumpir zaista je ukusna namirnica koja se može pripremiti na milijun načina. Znate li da se od batata može napraviti čak i slatki namaz? Ovo povrće odličan je izvor beta karotena, a sadrži i kalij, jedan od minerala koji ubrajamo u elektrolite.
Sastojci:
- 1 veliki batat (oguljen i narezan na kockice)
- 200 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 poriluk (narezan na kolutove)
- 1 šalica pak choija (narezanog)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 režnja češnjaka (sjeckanog)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte tofu, začine, batat i poriluk te pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte povrtni temeljac i kad zavrije, kuhajte oko 10 minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte pak choi.
Pročitajte članak “Zdravi recepti s batatom: ‘Slatki krumpir’ odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti“.
Varivo od korjenastog povrća
Za kraj evo jednostavnog recepta za varivo od korjenastog povrća kojim ćete osigurati vlakna, razne vitamine i minerale, ali i kompleksne ugljikohidrate. Dodajte izvor proteina po izboru. To mogu biti piletina, puretina ili pak tofu.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckanog)
- 3 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 krumpira (narezanih na kockice)
- 2 pastrnjaka (oguljenih i narezanih na kockice)
- 1 korijen celera (oguljen i narezan na kockice)
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica majčine dušice
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu dok ne posmeđi pa dodajte luk i češnjak i dinstajte dok ne postanu staklasti.
- Dodajte preostalo povrće, pomiješajte i dinstajte još koju minutu.
- Potom dodajte pileći temeljac, lovorov list i začine, pomiješajte i pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Zimska variva: Ne trebate biti ekspert u kuhinji! Imamo pet finih i jednostavnih recepata s kojima ćete jesti više povrća
- Varivo od bundeve i krumpira: Jeftino, nutritivno bogato i prefino! Imamo tri recepta za obrok od povrća čija je sezona na vratima
- Varivo od blitve: Odličan način za veći unos zelenog lisnatog povrća! Imamo recepte bez mesa, s mesom i slanutkom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja