13 namirnica koje biste trebali jesti ako imate dijabetes

namirnice koje trebaju jesti osobe s dijabetesom

Ako živite s dijabetesom, prehrana može igrati ključnu ulogu u tome kako se osjećate i koliko dobro uspijevate kontrolirati razinu šećera u krvi.

Umjesto da se usredotočite na ono što ne smijete jesti, stručnjaci savjetuju da birate namirnice koje potiču stabilan šećer u krvi, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i doprinose općem zdravlju.

U nastavku donosimo 13 najkorisnijih namirnica za osobe s dijabetesom – i jednostavne savjete kako ih uključiti u svakodnevnu prehranu.

1. Povrće bez škroba

Lisnato povrće, brokula, paprika, cvjetača, tikvice i rajčice sadrže malo ugljikohidrata i kalorija, ali su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima.

Zasitit će vas bez naglih skokova šećera u krvi.

Savjet: Kombinirajte različite boje na tanjuru. Kuhajte na pari, pecite ili pržite s minimalno masnoće. Uključite ih u juhe, salate i variva.

2. Cjelovite žitarice

Zob, kvinoja, ječam, smeđa riža i kruh od cjelovitih žitarica sadrže vlakna koja usporavaju probavu i pomažu stabilizaciji šećera.

Savjet: Postupno zamijenite bijele žitarice cjelovitima. Pripremite veću količinu kvinoje ili smeđe riže za više obroka.

3. Mahunarke

Grah, leća, slanutak i grašak bogati su biljnim proteinima, vlaknima i otpornim škrobom koji usporava apsorpciju glukoze.

Savjet: Dodajte ih u juhe, variva ili salate. Koristite ih kao zamjenu za meso. Isperite konzervirane mahunarke radi manjeg udjela soli.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, lanene i chia sjemenke sadrže zdrave masti, proteine i vlakna. Pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i čuvaju zdravlje srca.

Savjet: Pojedite šaku orašastih plodova dnevno. Dodajte sjemenke u smoothie, jogurt ili zobenu kašu. Birajte neslane i nepržene varijante.

orašasti plodovi pomažu u stabilizaciji šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

5. Riba bogata mastima

Losos, skuša, sardine i tuna sadrže omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje srca.

Savjet: Jedite ribu barem dvaput tjedno. Pecite, kuhajte ili grilajte – izbjegavajte prženje. Začinite limunom, začinskim biljem ili maslinovim uljem.

6. Nemasno meso

Pileća i pureća prsa, nemasna svinjetina i govedina dobar su izvor proteina koji pomaže usporiti porast šećera u krvi.

Savjet: Uklonite vidljivu masnoću i kožu. Pripremajte meso pečeno, kuhano ili na žaru.

7. Jaja

Jaja su izvrstan izvor proteina koji povećava sitost i može pomoći u regulaciji šećera.

Savjet: Kuhajte ih, poširajte ili pripremite kajganu. Isprobajte omlet s povrćem ili mini muffine od jaja.

8. Mliječni proizvodi

Jogurt i mlijeko sadrže proteine, kalcij i vitamin D, ali i prirodne ugljikohidrate.

Neka istraživanja povezuju veći unos jogurta s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Savjet: Birajte nezaslađene ili grčke verzije. Dodajte orašaste plodove i voće. Ako izbjegavate mlijeko, probajte nezaslađeno sojino mlijeko.

9. Cjelovito voće

Cjelovito voće sadrži vlakna i antioksidanse, a za razliku od sokova, ne uzrokuje brze skokove šećera. Bobičasto voće, jabuke, kruške, trešnje i agrumi odličan su izbor.

Savjet: Jedite voće umjesto da pijete sok i kombinirajte ga s proteinima (primjerice, jabuka i maslac od kikirikija).

Cjelovito voće sadrži vlakna i antioksidanse, a za razliku od sokova, ne uzrokuje brze skokove šećera
FOTO: Shutterstock

10. Zdrave masti

Maslinovo i avokadovo ulje te avokado sam po sebi mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i podržati rad srca.

Savjet: Koristite maslinovo ulje u salatama. Dodajte avokado u sendviče, jaja ili smoothie.

11. Biljke i začini

Cimet, kurkuma, češnjak i đumbir mogu pomoći u regulaciji šećera i smanjenju upala.

Savjet: Dodajte ih u marinade, juhe ili variva. Koristite svježi češnjak i đumbir kao bazu za jela.

12. Voda i nezaslađeni napitci

Voda je najbolji izbor za hidraciju i održavanje ravnoteže u tijelu.

Savjet: Pijte vodu tijekom dana. Odaberite nezaslađeni čaj ili kavu te izbjegavajte sokove i gazirane napitke.

13. Fermentirana hrana

Kefir, jogurt, kimchi i kiseli kupus podržavaju zdravlje crijeva, što može utjecati i na razinu šećera u krvi.

Savjet: Birajte proizvode s malo šećera i soli. Dodajte ih kao prilog ili dodatak obroku.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Poulson, B. (2025). 13 Foods You Should Be Eating If You Have DiabetesVerywell Health.
  2. Drouin-Chartier, J-P. i sur. (2019). Changes in dairy product consumption and risk of type 2 diabetes: results from 3 large prospective cohorts of US men and womenThe American Journal of Clinical Nutrition, 110(5): 1201–1212.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu