13 namirnica koje biste trebali jesti ako imate dijabetes
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ako živite s dijabetesom, prehrana može igrati ključnu ulogu u tome kako se osjećate i koliko dobro uspijevate kontrolirati razinu šećera u krvi.
U nastavku donosimo 13 najkorisnijih namirnica za osobe s dijabetesom – i jednostavne savjete kako ih uključiti u svakodnevnu prehranu.
1. Povrće bez škroba
Lisnato povrće, brokula, paprika, cvjetača, tikvice i rajčice sadrže malo ugljikohidrata i kalorija, ali su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima.
Savjet: Kombinirajte različite boje na tanjuru. Kuhajte na pari, pecite ili pržite s minimalno masnoće. Uključite ih u juhe, salate i variva.
2. Cjelovite žitarice
Zob, kvinoja, ječam, smeđa riža i kruh od cjelovitih žitarica sadrže vlakna koja usporavaju probavu i pomažu stabilizaciji šećera.
Savjet: Postupno zamijenite bijele žitarice cjelovitima. Pripremite veću količinu kvinoje ili smeđe riže za više obroka.
3. Mahunarke
Grah, leća, slanutak i grašak bogati su biljnim proteinima, vlaknima i otpornim škrobom koji usporava apsorpciju glukoze.
Savjet: Dodajte ih u juhe, variva ili salate. Koristite ih kao zamjenu za meso. Isperite konzervirane mahunarke radi manjeg udjela soli.
4. Orašasti plodovi i sjemenke
Bademi, orasi, lanene i chia sjemenke sadrže zdrave masti, proteine i vlakna. Pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i čuvaju zdravlje srca.
Savjet: Pojedite šaku orašastih plodova dnevno. Dodajte sjemenke u smoothie, jogurt ili zobenu kašu. Birajte neslane i nepržene varijante.

5. Riba bogata mastima
Losos, skuša, sardine i tuna sadrže omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje srca.
Savjet: Jedite ribu barem dvaput tjedno. Pecite, kuhajte ili grilajte – izbjegavajte prženje. Začinite limunom, začinskim biljem ili maslinovim uljem.
6. Nemasno meso
Pileća i pureća prsa, nemasna svinjetina i govedina dobar su izvor proteina koji pomaže usporiti porast šećera u krvi.
Savjet: Uklonite vidljivu masnoću i kožu. Pripremajte meso pečeno, kuhano ili na žaru.
7. Jaja
Jaja su izvrstan izvor proteina koji povećava sitost i može pomoći u regulaciji šećera.
Savjet: Kuhajte ih, poširajte ili pripremite kajganu. Isprobajte omlet s povrćem ili mini muffine od jaja.
8. Mliječni proizvodi
Jogurt i mlijeko sadrže proteine, kalcij i vitamin D, ali i prirodne ugljikohidrate.
Neka istraživanja povezuju veći unos jogurta s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Savjet: Birajte nezaslađene ili grčke verzije. Dodajte orašaste plodove i voće. Ako izbjegavate mlijeko, probajte nezaslađeno sojino mlijeko.
9. Cjelovito voće
Cjelovito voće sadrži vlakna i antioksidanse, a za razliku od sokova, ne uzrokuje brze skokove šećera. Bobičasto voće, jabuke, kruške, trešnje i agrumi odličan su izbor.
Savjet: Jedite voće umjesto da pijete sok i kombinirajte ga s proteinima (primjerice, jabuka i maslac od kikirikija).

10. Zdrave masti
Maslinovo i avokadovo ulje te avokado sam po sebi mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i podržati rad srca.
Savjet: Koristite maslinovo ulje u salatama. Dodajte avokado u sendviče, jaja ili smoothie.
11. Biljke i začini
Cimet, kurkuma, češnjak i đumbir mogu pomoći u regulaciji šećera i smanjenju upala.
Savjet: Dodajte ih u marinade, juhe ili variva. Koristite svježi češnjak i đumbir kao bazu za jela.
12. Voda i nezaslađeni napitci
Voda je najbolji izbor za hidraciju i održavanje ravnoteže u tijelu.
Savjet: Pijte vodu tijekom dana. Odaberite nezaslađeni čaj ili kavu te izbjegavajte sokove i gazirane napitke.
13. Fermentirana hrana
Kefir, jogurt, kimchi i kiseli kupus podržavaju zdravlje crijeva, što može utjecati i na razinu šećera u krvi.
Savjet: Birajte proizvode s malo šećera i soli. Dodajte ih kao prilog ili dodatak obroku.
Pročitajte i ove članke:
- 20 najboljih ideja za međuobrok ako imate dijabetes
- Hrana koja podiže šećer u krvi: Pazite na ovih 6 namirnica
- 10 savjeta kako dobro jesti s dijabetesom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ako ovo radite svaki dan, smanjit ćete rizik od smrti za 83 %!
- Maja Kuzelj Grgić
- 2 min čitanja
- najbolje namirnice za dijabetes
- namirnice koje bi trebele jesti osobe s dijabetesom
- namirnice koje drže šećer pod kontrolom
- Poulson, B. (2025). 13 Foods You Should Be Eating If You Have Diabetes. Verywell Health.
- Drouin-Chartier, J-P. i sur. (2019). Changes in dairy product consumption and risk of type 2 diabetes: results from 3 large prospective cohorts of US men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, 110(5): 1201–1212.