Tjestenina sa sardinama iz konzerve: Brzi i zdravi obrok s lako dostupnim namirnicama! Imamo tri recepta bogata omegom-3, proteinima i mineralima

Tjestenina sa sardinama iz konzerve

Sardine u konzervi praktična su i svestrana namirnica koja nudi bogatstvo okusa i hranjivosti u kompaktnom pakiranju. Ove male, masne ribe pažljivo su pakirane uz razne umake, poput maslinovog ulja, suncokretovog ulja, povrća, limuna ili rajčice, koji čuvaju njihov bogat okus i nutritivne prednosti.

Sardine u konzervi su fantastičan izvor omega-3 masnih kiselina, proteina i esencijalnih minerala poput kalcija i željeza. Njihov prepoznatljiv okus može dodati notu širokom rasponu jela, od tjestenine do salata, što ih čini omiljenim sastojkom, kako za gurmansko, tako i za svakodnevno kuhanje.

Pročitajte članak “Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima“.

Sardine u konzervi
FOTO: Shutterstock

U nastavku provjerite kako se priprema tjestenina sa sardinama u konzervi.

Tjestenina sa sardinama u konzervi – recepti

Kada su u pitanju brzi obroci, tjestenina je vječni favorit.

No, ako joj želite dodati bogat okus i puno više hranjivih tvari, razmislite o uključivanju sardina u konzervi.

Ove sićušne, aromatične ribe pune su omega-3 masnih kiselina, proteina i prepoznatljivog okusa koji jednostavno jelo od tjestenine može pretvoriti u gurmanski užitak.

Špageti sa sardinama, češnjakom i limunom
FOTO: Shutterstock

Špageti sa sardinama, češnjakom i limunom

Ovaj recept kombinira al dente špagete s okusima sardina u konzervi, mljevenog češnjaka i limuna te stvara odlično jelo s tjesteninom koja se brzo priprema s daškom mediteranskog štiha.

Sastojci:
Priprema
  1. Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte 1 – 2 minute dok ne zamiriše.
  3. U tavu dodajte sardine iz konzerve (uključujući i ulje iz konzerve) te ih vilicom razlomite na manje komade.
  4. Ubacite limunovu koricu i sok, lagano promiješajte da se sjedini.
  5. Dodajte kuhane špagete u tavu, miješajući kako bi se tjestenina ravnomjerno prekrila smjesom sardina.
  6. Začinite solju i crnim paprom po ukusu.
  7. Posipajte tjesteninu svježim peršinom.
Tjestenina sa sardinama iz konzerve i rajčice
FOTO: Shutterstock

Tjestenina sa sardinama iz konzerve i rajčice

Ovo jelo od penne tjestenine sadrži konzervirane sardine u umaku od rajčice kombinirane s pirjanim lukom, cherry rajčicama i crnim maslinama, a ukrašeno je svježim bosiljkom i parmezanom.

Sastojci:
  • 200 g penne tjestenine
  • 1 limenka konzerviranih sardina u umaku od rajčice
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 režnja češnjaka (mljevena)
  • pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1/4 šalice crnih maslina (očišćenih od koštica i narezanih na ploške)
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka (natrganog)
  • sol i crni papar po ukusu
  • naribani parmezan za ukras.
Priprema
  1. Skuhajte penne tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu prozirni.
  3. U tavu dodajte sardine iz konzerve u umaku od rajčice i razlomite ih vilicom na manje komade.
  4. Umiješajte prepolovljene cherry rajčice i crne masline te ostavite da se kuhaju nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  5. Ubacite kuhanu penne tjesteninu i svježi bosiljak, pazeći da se sve dobro sjedini.
  6. Začinite solju i crnim paprom po ukusu.
  7. Poslužite vruće, ukrašeno ribanim parmezanom.
Linguini sa sardinama i komoračem
FOTO: Shutterstock

Linguini sa sardinama i komoračem

Priuštite si okus primorske kuhinje receptom za tjesteninu s linguinima prelivenim umakom od citrusnog voća.

Sastojci:
Priprema
  1. Skuhajte linguine prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte tanko narezani komorač i pirjajte dok se ne počne karamelizirati.
  3. Ulijte bijelo vino (ako koristite) i kuhajte nekoliko minuta.
  4. U tavu dodajte sardine iz konzerve (uključujući i ulje iz konzerve) i vilicom ih razlomite na manje komade.
  5. Umiješajte narančinu koricu i sok.
  6. Ubacite kuhane linguine, pazeći da su dobro obloženi mješavinom sardina i komorača.
  7. Začinite solju i paprom po ukusu.
  8. Ukrasite svježim koprom za nalet okusa i boje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kemi. (2022). Canned sardine pasta recipe. Recipe Vibes.
  2. Webb, L. (2022). Sicilian Pasta With Sardines. MyGourmetConnection.
  3. 20 Ways To Eat A Sardine. Wild Planet.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu