Tjestenina sa sardinama iz konzerve: Brzi i zdravi obrok s lako dostupnim namirnicama! Imamo tri recepta bogata omegom-3, proteinima i mineralima
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
![Tjestenina sa sardinama iz konzerve](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Tjestenina-sa-sardinama-iz-konzerve.jpg?x38585)
Sardine u konzervi praktična su i svestrana namirnica koja nudi bogatstvo okusa i hranjivosti u kompaktnom pakiranju. Ove male, masne ribe pažljivo su pakirane uz razne umake, poput maslinovog ulja, suncokretovog ulja, povrća, limuna ili rajčice, koji čuvaju njihov bogat okus i nutritivne prednosti.
Sardine u konzervi su fantastičan izvor omega-3 masnih kiselina, proteina i esencijalnih minerala poput kalcija i željeza. Njihov prepoznatljiv okus može dodati notu širokom rasponu jela, od tjestenine do salata, što ih čini omiljenim sastojkom, kako za gurmansko, tako i za svakodnevno kuhanje.
Pročitajte članak “Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima“.
![Sardine u konzervi](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Sardine-u-konzervi.jpg?x38585)
U nastavku provjerite kako se priprema tjestenina sa sardinama u konzervi.
Tjestenina sa sardinama u konzervi – recepti
Kada su u pitanju brzi obroci, tjestenina je vječni favorit.
Ove sićušne, aromatične ribe pune su omega-3 masnih kiselina, proteina i prepoznatljivog okusa koji jednostavno jelo od tjestenine može pretvoriti u gurmanski užitak.
![Špageti sa sardinama, češnjakom i limunom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Spageti-sa-sardinama-cesnjakom-i-limunom.jpg?x38585)
Špageti sa sardinama, češnjakom i limunom
Ovaj recept kombinira al dente špagete s okusima sardina u konzervi, mljevenog češnjaka i limuna te stvara odlično jelo s tjesteninom koja se brzo priprema s daškom mediteranskog štiha.
Sastojci:
- 200 g špageta
- 1 limenka konzerviranih sardina u maslinovom ulju
- 3 režnja češnjaka (mljevena)
- korica i sok 1 limuna
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice svježeg peršina (nasjeckanog) ili bosiljka
- sol i crni papar po ukusu.
Priprema
- Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte 1 – 2 minute dok ne zamiriše.
- U tavu dodajte sardine iz konzerve (uključujući i ulje iz konzerve) te ih vilicom razlomite na manje komade.
- Ubacite limunovu koricu i sok, lagano promiješajte da se sjedini.
- Dodajte kuhane špagete u tavu, miješajući kako bi se tjestenina ravnomjerno prekrila smjesom sardina.
- Začinite solju i crnim paprom po ukusu.
- Posipajte tjesteninu svježim peršinom.
![Tjestenina sa sardinama iz konzerve i rajčice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Tjestenina-sa-sardinama-iz-konzerve-i-rajcice.jpg?x38585)
Tjestenina sa sardinama iz konzerve i rajčice
Ovo jelo od penne tjestenine sadrži konzervirane sardine u umaku od rajčice kombinirane s pirjanim lukom, cherry rajčicama i crnim maslinama, a ukrašeno je svježim bosiljkom i parmezanom.
Sastojci:
- 200 g penne tjestenine
- 1 limenka konzerviranih sardina u umaku od rajčice
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola luka (sitno nasjeckanog)
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/4 šalice crnih maslina (očišćenih od koštica i narezanih na ploške)
- 1/4 šalice svježeg bosiljka (natrganog)
- sol i crni papar po ukusu
- naribani parmezan za ukras.
Priprema
- Skuhajte penne tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu prozirni.
- U tavu dodajte sardine iz konzerve u umaku od rajčice i razlomite ih vilicom na manje komade.
- Umiješajte prepolovljene cherry rajčice i crne masline te ostavite da se kuhaju nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Ubacite kuhanu penne tjesteninu i svježi bosiljak, pazeći da se sve dobro sjedini.
- Začinite solju i crnim paprom po ukusu.
- Poslužite vruće, ukrašeno ribanim parmezanom.
![Linguini sa sardinama i komoračem](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Linguini-sa-sardinama-i-komoracem.jpg?x38585)
Linguini sa sardinama i komoračem
Priuštite si okus primorske kuhinje receptom za tjesteninu s linguinima prelivenim umakom od citrusnog voća.
Sastojci:
- 200 g linguina
- 1 limenka konzerviranih sardina u maslinovom ulju
- 1 lukovica komorača (tanko narezana)
- pola šalice bijelog vina (po želji)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- korica i sok 1 naranče
- sol i crni papar po ukusu
- svježi kopar za ukras.
Priprema
- Skuhajte linguine prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte tanko narezani komorač i pirjajte dok se ne počne karamelizirati.
- Ulijte bijelo vino (ako koristite) i kuhajte nekoliko minuta.
- U tavu dodajte sardine iz konzerve (uključujući i ulje iz konzerve) i vilicom ih razlomite na manje komade.
- Umiješajte narančinu koricu i sok.
- Ubacite kuhane linguine, pazeći da su dobro obloženi mješavinom sardina i komorača.
- Začinite solju i paprom po ukusu.
- Ukrasite svježim koprom za nalet okusa i boje.
Pročitajte i ove članke:
- 3 brza recepta sa sardinama kao iz dobrog restorana
- Tjestenina s tunom: Odličan izbor za one koji su na redukcijskoj prehrani i one koji su u žurbi! Nutricionistica donosi brze i zdrave recepte
- Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena.
- Kemi. (2022). Canned sardine pasta recipe. Recipe Vibes.
- Webb, L. (2022). Sicilian Pasta With Sardines. MyGourmetConnection.
- 20 Ways To Eat A Sardine. Wild Planet.