Jelovnik za masnu jetru: Nutricionistica otkriva kako trebaju izgledati obroci
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Masna jetra ubraja se u najčešće bolesti jetre. U ovom stanju dolazi do prevelikog nakupljanja masti u jetrenim stanicama. Masna jetra nosi i nazive steatoza jetre ili nealkoholna masna jetra. Masna jetra može, ali i ne mora rezultirati i upalom.
Glavni uzroci masne jetre su zapravo stavke na koje utječemo svojim životnim stilom:
- nezdrava prehrana
- nedostatak fizičke aktivnosti
- pretilost
- prekomjeran unos šećera i masti
- inzulinska rezistencija
- dijabetes tipa 2.
Postoje i drugi uzroci poput genetike ili nekih drugih bolesti, no način prehrane i životnog stila najčešće utječu na nastanak masne jetre koja to postaje kada udio masti premaši 5 % ukupne težine tkiva jetre.
Neki od simptoma masne jetre su:
- bol u srednjem dijelu ili na desnoj strani abdomena
- umor
- slabost
- gubitak apetita
- žućkasta boja kože i bjeloočnica.
Važno je što prije krenuti s liječenjem masne jetre kako stanje ne bi uznapredovalo do nealkoholnog steatohepatitisa, koji povećava rizik od nastanka karcinoma jetre. Redoviti pregledi kod liječnika najbolja su metoda ranog otkrivanja bilo koje bolesti, pravovremenog liječenja i što manjih posljedica.
Jetra je inače naš najveći organ u unutrašnjosti tijela, sudjeluje u probavi, vrlo je važan za detoksikaciju štetnih tvari, a služi i skladištenju energije. Za dijagnosticiranje masne jetre koriste se krvni testovi i vizualni pregledi kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonancija.
Jelovnik za masnu jetru
Kako način prehrane bitno utječe na nastanak masne jetre, važno je usvojiti jelovnik za masnu jetru koji, bez obzira na savjete, treba usvojiti u suradnji sa stručnom osobom nutricionistom.
Ovo je važno zato što treba uzeti u obzir moguće intolerancije i alergije na hranu ako ih osoba ima, vrste lijekova koji se uzimaju, a mogu doći u interakciju s hranom. Bez obzira na to što postoji jelovnik za masnu jetru, važno ga je dodatno individualno prilagoditi.
Prvi korak u svakoj suradnji s nutricionistom jesu uzimanje anamneze i dnevnik prehrane, odnosno utvrđivanje dosadašnjeg stila prehrane. Tako se može utvrditi koje “pogreške” u prehrani su bile okidači za masnu jetru.
Važno je napomenuti da ne postoje zdrava i nezdrava hrana, već samo zdrava i nezdrava prehrana. Drugim riječima, ako ste pretjerali sa šećerom za vrijeme blagdana, a prije i poslije ste se hranili uravnoteženo, nećete dobiti masnu jetru.
Jelovnik kod masne jetre vrlo je sličan principima zdrave prehrane, odnosno onome kako bismo se inače trebali hraniti, a to znači uključiti ove skupine namirnica:
- povrće
- voće
- cjelovite žitarice
- nemasne izvore proteina (riba, bijelo meso)
- izvore nezasićenih masti, poput maslinovog ulja, avokada, sjemenki ili orašastih plodova.
Preporučuje se uvijek hvaljena mediteranska prehrana koja se često okrunjuje izrazom najzdravije prehrane na svijetu. To znači uključiti ribu barem dva puta tjedno, svakodnevno jesti voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, maslinovo ulje, mediteransko bilje, odnosno začine, sjemenke i orašaste plodove.
Ako patite od pretilosti, tada je potrebno smanjiti tjelesnu težinu. Čak i 5 % smanjenja tjelesne težine bitno poboljšava zdravlje. U tom slučaju slijedite mediteransku prehranu, odnosno jelovnik za masnu jetru u kalorijskom deficitu.
U prehrani za masnu jetru potrebno je izbjegavati ili svesti na minimum ovu hranu i pića:
- zasićene masti i trans masti (grickalice, slatkiši, brza hrana, pržena hrana, prženi i posoljeni orašasti plodovi i sjemenke)
- alkohol
- rafinirana ulja i margarin
- punomasni mliječni proizvodi (tvrdi i topljeni sirevi, vrhnje, punomasno mlijeko)
- masni umaci poput majoneze
- crveno meso i mesne prerađevine (paštete, kobasice, hrenovke i sl.)
- dodatno posoljenu hranu i previše soli
- dodani šećer (slatkiši, kolači, gazirana pića i sokovi, masna i slatka lisnata peciva)
- općenito visoko procesuiranu hranu bogatu kalorijama, a siromašnu nutrijentima.
Razmišljajte o strategiji promjene životnog stila. Uvedite redovnu tjelesnu aktivnost, obratite pažnju na to kako i koliko spavate, kako se nosite sa stresom i sl. Ovo je važno jer mnogi u stresu pate od emocionalnog prejedanja.
Tjedni jelovnik za masnu jetru
Imajte na umu da je predloženi tjedni jelovnik za masnu jetru samo okvirni plan te se prije primjene posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom. Ako trebate smršaviti, tada unos količine hrane treba biti prilagođen vašim individualnim izračunatim kalorijama.
Doručak za masnu jetru
Ako se pitate idu li jaja i masna jetra zajedno, da, smijete pojesti koje jaje. Reakcija na unos jaja je individualna. Svakako dodajte puno povrća, odnosno vlakana. Za doručak s jajima možete napraviti sljedeći omlet.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 šalica baby špinata
- pola šalice narezanih šampinjona
- pola glavice crvenog luka
- crni papar
- prstohvat soli.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte i napravite omlet.
Poslužite uz:
- šnitu integralnog kruha
- 2 – 3 šnite avokada
- 1 šalicu rikole.
Za doručak možete napraviti i sendvič s jajem i dimljenim lososom.
Sastojci:
- 2 – 3 šnite dimljenog lososa
- 1 integralno pecivo
- 2 – 3 šnite avokada
- nekoliko koluta ljubičastog luka
- kriške krastavca
- listovi zelene salate
- 1 kuhano jaje.
Kefir i masna jetra
Kao što je naglašeno, u prehrani kod masne jetre važno je smanjiti unos zasićenih masti. Kefir je jedna od blagotvornih namirnica za naše dobre crijevne bakterije, no obično sadrži više masti od jogurta.
Međutim, u trgovini je dostupan kefir s 0,9 % mliječne masti pa možete odabrati i taj. Evo recepta za lagan doručak s kefirom.
Sastojci:
- 200 g kefira
- 15 g pšeničnih posija
- 1 mjerica whey proteina
- 1 šaka borovnica
- 2 – 3 jušne žlice čistih zobenih pahuljica
- 15 g oraha
- 1 čajna žličica lanenih sjemenki.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte.
Dijeta za masnu jetru – recepti
Za ručak birajte bijelo meso, ribu, tofu, obilje raznolikog povrća, cjelovite žitarice, a od masti i rafinirana ulja, a posebice se preporučuje ulje sikavice.
Evo prijedloga ručka ili večere – kvinoja s povrćem i piletinom.
Sastojci:
- 150 g pilećih prsa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 šalica kvinoje
- pola tikvice (narezane na kockice)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 čajna žličica ulja sikavice
- miješana salata po izboru (ribani bijeli kupus, zeleno lisnato povrće itd.)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Piletinu ispecite na jušnoj žlici maslinovog ulja, posolite i popaprite.
- Maknite piletinu pa izdinstajte luk, češnjak i tikvice.
- Piletinu narežite na kockice.
- Pomiješajte zajedno piletinu, kvinoju i dinstano povrće te još začinite s malo crnog papra i prstohvatom soli.
- Poslužite uz zdjelicu salate koju prelijte čajnom žličicom ulja sikavice.
Idući prijedlog za večeru ili ručak uključuje losos. Poslužite ga uz brokulu, salatu od graha te kuhanu žitaricu. Ako nemate vremena kuhati žitarice, poslužite uz krišku integralnog kruha.
Sastojci:
- 1 file lososa (odmrznutog)
- 1 šalica brokule
- 1 šalica konzerviranog graha (ocijeđenog)
- 1 šalica ječma
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina.
Priprema
- Ječam skuhajte i ocijedite.
- Brokulu skuhajte na pari ili u kipućoj vodi. Pazite da previše ne omekša.
- Losos začinite i pecite na gril tavi sa svake strane na maslinovom ulju.
- Pomiješajte brokulu, grah i ječam, začinite mediteranskim začinima, paprom i soli te poslužite uz losos.
Za brzi ručak ili večeru spremite obrok salatu. Ovakvi obroci mogu svaki put, s obzirom na sastojke, imati drugačiju recepturu.
Sastojci:
- 150 g kozica
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- pola avokada (narezanog na kockice)
- 1 šalica slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 1 šalica matovilca
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- nekoliko trakica crvene paprike
- nekoliko kolutova krastavca
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice bosiljka
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna.
Priprema
- Odmrznute gambere ocijedite i ispecite na maslinovom ulju.
- U zdjeli pomiješate povrće, avokado i slanutak te dodajte gambere.
- Začinite začinima i limunovim sokom i pomiješajte.
Čišćenje masne jetre
Pored prehrane koja je jedna od najvažnijih stvari koje treba promijeniti u vezi masne jetre, redovna fizička aktivnost bit će od velike pomoći. Međutim, postoje i određeni nutrijenti koji su posebice dobrodošli kod masne jetre:
Vitamin E je antioksidans, što znači da čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Smanjuje oksidativni stres, upalne procese i poboljšava osjetljivost na inzulin, što je posebice važno jer dijabetes tipa 2 može biti okidač za masnu jetru.
Osim navedenog, vitamin E pomaže u transportu masti iz jetre čime se sprječava prekomjerno nakupljanje masti u jetri. Vitamin E ćemo pronaći u biljnim nerafiniranim uljima poput maslinovog, avokadu, sjemenkama i orašastim plodovima, ribi poput lososa, a upravo su ove namirnice i predložene u iznad navedenim receptima.
Vitamin D podrška je imunološkom sustavu, također smanjuje upalne procese, regulira metaboličke procese, odnosno može utjecati na metabolizam glukoze i masti. U hrani ga ne pronalazimo puno, no riba poput lososa ili skuše, jaja i nemasni mliječni proizvodi obogaćeni vitaminom D su neki od prehrambenih izvora.
Omega-3 masne kiseline su esencijalne, trebamo ih unositi kroz prehranu, djeluju protuupalno, a u suvremenoj prehrani unosimo ih premalo. Omega-3 masne kiseline pomažu u razgradnji triglicerida, a onda i smanjenju nakupljanja masti.
Omega-3 masne kiseline nalaze se u plavoj ribi, posebice u lososu, skuši, lanenom ulju i sjemenkama, chia sjemenkama te orasima.
Probiotici pridonose zdravlju crijevne flore, a imunitet se gradi upravo u crijevima. Bez adekvatne probave i crijevne flore nema odgovarajuće apsorpcije hranjivih tvari. Probiotici također pomažu kod smanjenja upala, a mogu imati i ulogu u metabolizmu lipida.
Osim navedenih nutrijenata, opće je poznato da je kod masne jetre dobro uzimati silimarin ili ekstrakt čička. Pored antioksidativnih i protuupalnih svojstva pomaže u smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Zeleni čaj bogat je katehinima, odnosno antioksidansima koji djeluju protiv oštećenja stanica. Kako je masna jetra zapravo pod upalom, naglašavaju se upravo protuupalna svojstva određenih nutrijenata.
Ne zaboravite svakodnevno jesti raznoliko povrće, ali i voće, posebice bobičasto voće koje obiluje antioksidansima. Ako slijedite mediteransku prehranu, zasigurno ćete poboljšati stanje svoje jetre, ali i zdravlja općenito.
Pročitajte i članke:
- Hrana za jetru: Imamo popis 14 najboljih i najgorih namirnica za zdravlje jetre
- Čajevi za čišćenje jetre: Glavna je za izbacivanje toksina, a štetimo joj nezdravim načinom života! Ovih pet biljaka ubrzat će njezinu obnovu
- Napitak za masnu jetru: Pobijedite “tihog ubojicu” ovim prirodnim čistačima.