Psorijaza i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kronična upalna bolest kože psorijaza očituje se pojavom crvenila i grubim, hrapavim izgledom kože koja izgleda kao da se ljušti. Iako se na prvu može činiti kako je psorijaza dermatološki problem, ona se danas povezuje s imunološkim odgovorom, kao i potencijalnim metaboličkim poremećajima.
Neki od njih su kronične upale niskog stupnja, inzulinska rezistencija, metabolički sindrom i sl. U skladu s tim, prehrana može imati utjecaj na tijek i intenzitet bolesti te je važan dio cjelokupnog pristupa liječenju psorijaze, odnosno njezinog držanja pod kontrolom.
Dakle, psorijaza je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav pogrešno vidi stanice kože kao strane, potičući njihovu prekomjernu proizvodnju stvarajući zadebljanje i ljuskanje.
Psorijaza i prehrana
Kako se psorijaza povezuje s upalnim procesima u tijelu, u skladu s tim je važno voditi računa o protuupalnoj prehrani.
Tako se među najboljima pokazuje upravo mediteranska prehrana koja se nerijetko smatra najzdravijom, a uključuje obilje svježeg povrća i voća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribu i maslinovo ulje.
Prehrana za psorijazu počiva na nekoliko ključnih principa:
- povećati unos omega-3 masnih kiselina
- smanjiti/izbaciti visoko procesuiranu, prženu i masnu hranu
- povećati unos vlakana i namirnica bogatih antioksidansima
- reducirati/izbaciti dodani šećer i alkohol
- držati tjelesnu masu pod kontrolom.

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i jedan su od prvih nutrijenata na koje se fokusiramo kada govorimo o smanjenju upalnih procesa i protuupalnoj prehrani.
Najbolji izvor ovih masnih kiselina je masna riba poput tune, skuše, lososa i srdela, ali većina ribu ne unosi dovoljno često i u dovoljnim količinama.
Važno je ipak povećati unos ribe, odnosno jesti je barem 2 – 3 puta tjedno, uvrstiti i biljne izvore poput mljevenih lanenih sjemenki i chia sjemenki, ali i orahe. Naravno, kad je riječ o orašastim plodovima i sjemenkama, one moraju biti nepržene i neslane.
Hrana koja se prži i poha, koja pliva u ulju, visoko procesuirana hrana koja uključuje slatkiše, grickalice, brzu hranu, pekarske proizvode, gotova i polugotova jela poput noodlesa potiče stvaranje upala u procesu jer takva hrana sadrži vrlo malo korisnih nutrijenata, najčešće je kalorična i dolazi u paketu s transmastima, aditivima, dodanim šećerom, soli, pojačivačima okusa.
Često se na takvu hranu stavlja fokus u kontekstu poticanja rasta tjelesne težine, dok se o njoj premalo razmišlja u kontekstu stvaranja upalnih procesa u tijelu.
S jedne strane, ne samo kod psorijaze, već i općenito, potrebno je tijelu dati ono što mu je potrebno i smanjiti ono što mu šteti u vidu redovite konzumacije.
Tako je bitno povećati unos vlakana koja se direktno održavaju na kvalitetu probave i zdravo stanje naših dobrih crijevnih bakterija, a što je pak u direktnoj vezi s imunitetom koji se gradi upravo u crijevima. Namirnice koje također sadrže protuupalne antioksidanse su najčešće različito povrće i voće.

Posebno se ističu bobičasto voće, poput borovnica i kupina, zeleno lisnato povrće i pojedini začini poput kurkume, đumbira i origana. Od pomoći su i hladno prešana ulja poput maslinovog i lanenog. Nemojte zaboraviti i mahunarke poput graha, graška, boba, leće, slanutka.
Antioksidansi koji se nerijetko nalaze u ovakvim namirnicama su vitamini C i E, cink, selen, polifenoli, beta karoten.
Kao što vidimo, pojedini vitamini i minerali imaju antioksidativno djelovanje. S druge strane, alkohol i dodani industrijski šećer, dakle onaj koji nije prirodno prisutan u hrani, već ga dodajemo, pogoršavaju stanje psorijaze.
Dok alkohol potiče oksidativni stres u jetri proizvodeći upalne citokine, dodani šećeri negativno se održavaju na nagli skok šećera u krvi, što redovitim prakticiranjem može dovesti do inzulinske rezistencije. Visoka razina inzulina potiče oslobađanje faktora rasta koji stimulira proliferaciju stanica kože.
Konačno, vrlo je bitna kontrola normalne tjelesne mase jer debljina sa sobom donosi metaboličke poremećaje, ponekad inzulinsku rezistenciju i potiče upalne procese. Važno je reći da višak masnog tkiva ima ulogu endokrinog organa.
To znači da masno tkivo luči signalne molekule poput leptina koje djeluju proupalno. Već smanjenje težine od samo 5 – 10 % značajno smanjuje rizik od drugih bolesti i poremećaja. Ako imate psorijazu i trebate smršaviti, potražite pomoć nutricionista.
Važno je da se napravi jelovnik koji će za vas biti u blagom kalorijskom deficitu, bez dodatnog stresa u smislu velikog reza unosa energije. Pritom jelovnik treba biti osmišljen tako da djeluje protuupalno, a opet da zadovoljite sve nutritivne potrebe, ali i koje preferencije.

Jaja i psorijaza
Gledajući nutritivni sastav jaja, ona su jedna od vrlo korisnih namirnica, sadrže proteine, zasićene i nezasićene masti te vrlo vrijedne pojedine minerale i vitamine, a pritom nisu toliko kalorična. Hoće li jaja pogoršati simptome psorijaze ili ne često je subjektivan odgovor.
Birajte jaja iz slobodnog uzgoja, idealno jaja kokoši koje se slobodno kreću u prirodi jer takva jaja sadrže i protuupalne omega-3 masne kiseline. Kada se simptomi psorijaze pogoršaju, možete eliminirati jaja na 2 – 4 tjedna i promatrati reakciju kad ih ponovno uvedete.
Med i psorijaza
Med se u narodnoj medicini smatra ljekovitom namirnicom s protuupalnim i antimikrobnim djelovanjem. Međutim, med je isto tako bogat prirodno prisutnim šećerom pa ga ipak ne možemo konzumirati u neograničenim količinama.
S druge strane, mala čajna žličica meda dnevno, koliko se obično preporučuje, neće imati toliko moćan učinak, kao nijedna namirnica sama po sebi, već to ima naša cjelokupna prehrana. Međutim, spominje se med manuke za lokalnu primjenu kod psorijaze s ciljem omekšavanja kože i smanjenja crvenila.
Pročitajte i ove članke:
- Psorijaza: Koje dijelove tijela zahvaća i kako se liječi?
- Psorijaza i godišnja doba: Kako se nositi s promjenama?
- Prirodni lijekovi za psorijazu: Imamo popis narodnih lijekova koji pomažu kod ove upalne bolesti kože.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja