Manuka med – koliko je zdrav, smiju li ga jesti djeca i gdje ga kupiti?

manuka-med

Manuka med jedan je od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Proizvode ga pčele koje oprašuju grmove manuke na Novom Zelandu. Djelovanje ovog meda na zdravlje kreće se od ozdravljenja grla od upala i uravnoteživanja probave do liječenja infekcija u grlu i gingivitisa.

Od ostalih vrsta meda ga izdvaja njegov nutritivni profil. Sirovi med već je poznat po tome što je bogat izvor aminokiselina, B vitamina, kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, fosfora, kalija, natrija i cinka. No manuka med je više od običnog sirovog meda.

U nastavku članka pročitajte koje su dobrobiti manuka meda.

Što je jedinstveni manuka faktor ili UMF?

Naime, nutritivni profil najkvalitetnijeg meda od manuka je oko četiri puta bogatiji od onog koji imaju druge vrste meda.

Početkom 80 – ih godina prošlog stoljeća su novozelandski znanstvenici otkrili da manuka med ima znatno višu razinu enzima od običnog meda. Ti enzimi stvaraju prirodni vodikov peroksid koji djeluje antibakterijski.

Neki sojevi ovog novozelandskog meda su osobito bogati vodikovim peroksidom, metilglioksalom i dihidroksiacetonom. Omjeri tih elemenata utječu na ono što se smatra globalnim standardom kada je u pitanju prepoznavanje i mjerenje antibakterijske snage manuka meda, odnosno na jedinstveni manuka faktor (UMF).

manuka

Foto: Photospin

UMF oznake na manuka medu i njihova namjena:

 • 0 – 4: ne – terapeutski,
 • 4 – 9: održavanja općeg zdravlja dobrobitima meda,
 • 10 – 14: prirodno liječenje i uravnoteživanje bakterija u organizmu,
 • 15+: visoko terapeutski (napomene: ne uzimati više od jedne žlice odjednom).

UMF se ne nalazi u svim cvjetovima manuke. Zbog toga je manuka med s oznakom UMF, za razliku od drugih vrsta manuka meda, puno učinkovitiji.

Da bi se manuka med smatrao terapeutskim, mora imati UMF od najmanje 10, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD. 

Manuka med – ljekovitost 

Zbog sadržaja metilglioksala i vodikovog peroksida, manuka med ima antibakterijsko, protuupalno i zaštitno djelovanje.

Istraživanja, koja navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, pokazuju da se manuka med može koristiti u sljedeće ljekovite svrhe:

 • brže zacjeljivanje rana,
 • zaštita zdravlja usne šupljine,
 • ublaživanje simptoma upale grla,
 • poboljšanje probave,
 • prevencija čireva na želucu,
 • poboljšanje zdravlja kože i ublaživanje akni.

Istraživanja, kao ono iz 2015. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Archives of Microbiology, pokazuju i da med od manuka može ublažiti simptome cistične fibroze, nasljedne bolesti koja rezultira nepravilnim funkcioniranjem staničnih pumpi i oštećenjima mnogih organa, posebno pluća.

Zbog nepravilne filtracije, javlja se niz oportunističkih infekcija i bolesti. Manuka med se pokazao kao dobro pomoćno sredstvo u poboljšanju imuniteta i zaštititi od infekcija respiratornog sustava kod pacijenata.

Kako biste najbolje iskoristili zdravstvene prednosti manuka meda, uzimajte jednu do dvije žličice dnevno.

Možete ih pojesti same, dodati u svoj omiljeni biljni čaj, jogurt ili na tost. 

tost-s-manuka-medom

Foto: Photospin

Manuka med za djecu

Manuka med je hrana koju će roditelji često razmotriti kada biraju namirnice za najmanje. Važno je samo odlučiti kada je najbolje vrijeme da ga uvedete u prehranu svoga djeteta. Pedijatri predlažu da čekate najmanje 12 mjeseci.

Nikako ne biste trebali hraniti dojenčadi medom. Razlog tome je taj što med može sadržavati spore bakterija koje uzrokuju botulizam. To ne znači da med je zagađen. Iste spore nemaju štetan utjecaj na stariju djecu i odrasle osobe s normalnim imunološkim sustavom.

S obzirom na to da su imunitet i probavni sustav dojenčeta još u razvoju, treba biti oprezan. Nakon što je dijete prođe jednu godinu, med je savršeno prihvatljiva hrana za jelo. Zapravo, med je vrlo zdrav dodatak prehrani vašeg djeteta. Pomoću njega na prirodan način možete zasladiti hranu vašeg djeteta.

Osim toga, on može poslužiti kao izvor energije i brojnih vitamina i minerala. Ipak, važno je znati da kod neke djece, koja imaju alergijske reakcije na pelud ili ubode pčela, konzumiranje sirovog meda može biti problematično.

Obratite se svom pedijatru ako dijete ima neku od tih alergija kako bi izbjegli anafilaktički šok.

Manuka med – nuspojave

Manuka med je generalno siguran za upotrebu za sve osobe starije od jedne godine. Međutim, poseban oprez pri upotrebi trebaju primijeniti dijabetičari i osobe alergične na med ili pčelinje ubode.

Prije korištenja novih pripravaka u zdravstvene svrhe se savjetujte s liječnikom.

Manuka med – gdje kupiti i cijena

Manuka med možete kupiti u biljnim i običnim ljekarnama te trgovinama koje su specijalizirane za prodaju organske hrane.

Također, ovaj med u Hrvatskoj možete kupiti i na Internetu, odnosno posredstvom online trgovina. Njegova cijena ovisi o UMF oznaci.

250 grama manuka meda s UMF oznakom 15+ i više košta 600 kuna. Manuka med s UMF 10 upola je jeftiniji.

Čak je i manuka med bez oznake vrlo skupocjen. Za 250 grama takvog meda mogli biste dati oko 130 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Jenkins, R., Wootton, M., Howe, R., Cooper, R. (2015) A demonstration of the susceptibility of clinical isolates obtained from cystic fibrosis patients to manuka honey. Arch Microbiol. 197(4): 597–601.
 2. Berkheiser, K. (2018) 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science. Healthline.
 3. Manuka Honey. (2018) WebMD.
 4. Barrell, A., Butler, N. (2017) Is Manuka honey really a superfood? Medical News Today.

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.69 / 5   13

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: manuka med, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu