Uskrsne namirnice koje bi se trebale češće naći na vašem stolu

uskrsne namirnice

Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba – kada je sve u cvatu, dani su duži i topliji te konačno možemo šetati parkovima punim šafrana i drugih proljetnica. 

Još jedan razlog zašto se veselimo proljeću, pa tako i Uskrsu, jest bogatstvo svježih namirnica. Tako se na uskršnjem blagdanskom stolu nađu:

Naravno, na uskršnjem stolu nalaze se i šunka, janjetina, razni domaći kolači poput makovnjače i orahnjače te nezaobilazni čokoladni slatkiši – uskrsni zečići. No, vidjet ćemo zašto bi se neke od ovih uskrsnih namirnica trebale češće naći na našem stolu. 

Iskoristite njihovu sezonu jer su neke od njih nutritivno bogate i bilo bi šteta da ih svedemo samo na uskrsni jelovnik.

Vidjet ćemo i kako ih možemo koristiti u receptima. 

Mladi luk je bogat vitaminom C
FOTO: Shutterstock

Mladi luk 

Slobodni smo reći da je mladi luk jedan od vjesnika proljeća. Kad ga vidimo u trgovinama i na tržnicama, odmah se prisjetimo da se bliži Uskrs i dolazi proljeće. Najčešće se jede u svježem obliku samostalno uz neki obrok ili pak nasjeckan u salatama. 

Za razliku od drugih vrsta luka, poput klasičnog crvenog, mladi luk je osjetljiv na dulje stajanje pa ga je poželjno držati u hladnjaku i potrošiti u roku od tjedan dana. To će vas navesti da mladi luk i pojedete. 

Mladi luk je bogat vitaminom C koji pogoduje imunološkom sustavu i djeluje kao antioksidans. U svijetu kozmetike serumi na bazi vitamina C doživjeli su pravu revoluciju kad je u pitanju blistava koža, ali ne zaboravite nahraniti kožu i iznutra.

Vitamin C je esencijalan vitamin, što znači da ga svakodnevno moramo unositi, a njegov manjak očituje se umorom i krvarenjem desni. Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, posebice nehemskog iz biljnih namirnica. 

Nadalje, mladi luk sadrži i vitamine topive u mastima, poput A i K, vitamine B skupine, a od minerala kalcij, magnezij, mangan i krom. Zahvaljujući fitokemikalijama i antioksidansima mladi luk pridonosi zdravlju srca, a zbog udjela vlakana pomaže u zdravoj probavi. 

Međutim, pojedinci koji pate od osjetljivog želuca, koji su alergični na luk ili pak uzimaju određene lijekove trebaju biti oprezni s konzumacijom mladog luka. Posavjetujte se s liječnikom o mogućoj interakciji lijekova i mladog luka. 

Oni koji ga dobro podnose trebaju ga uvrstiti u prehranu radi svih gore navedenih benefita. Najlakše ga je jesti uz neko meso, jaja, svježi sir, odnosno konkretan obrok, a možete ga uključiti i u salate. Evo jednog recepta. 

Sastojci:
  • 1 šalica mladog luka (nasjeckanog)
  • 2 šalice mješavine zelenog lisnatog povrća 
  • 1 šalica graha iz konzerve (opranog i ocijeđenog)
  • 1/4 avokada (narezanog na kockice)
  • nekoliko komada cherry rajčica (prepolovljenih).
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite ga sa strane. 
  2. U zdjeli pomiješajte zeleno lisnato povrće, mladi luk, avokado, grah i rajčice.
  3. Prelijte salatu preljevom. 

Pročitajte članak “Mladi luk: Za zdrave oči, dobru probavu i protiv problema sa šećerom, tlakom i kolesterolom! Iskoristite njegovo vrijeme uz ove recepte“.

Rotkvica sadrži samo 16 kcal na 100 g
FOTO: Shutterstock

Rotkvice 

Rotkvica sadrži samo 16 kcal na 100 g i zaista nema prepreke da je jedemo češće u sezoni. Bogata je vitaminom C o kojem smo pisali kod mladog luka te će zadovoljiti oko 25 % dnevne potrebe za vitaminom C.

Pored toga rotkvice sadrže folnu kiselinu, kalij, kalcij, magnezij i željezo.Također, sadrže antifungalna i antikancerogena svojstva zahvaljujući određenim vrstama proteina i spojevima kao što su izotiocijanati. 

Osobe koje su osjetljive na povrće iz skupine Brassicaceae, koje pate od osjetljivog želuca, kao i one koje pate od GERB-a trebaju pripaziti u vezi konzumacije rotkvica. Međutim, većina ljudi će bez ikakvih problema moći konzumirati rotkvice. 

Iako rotkvice, baš kao i mladi luk, možemo narezati i odmah jesti uz glavno jelo, evo jednog recepta kako ih još možete jesti. 

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte rotkvice, krastavac i avokado
  2. U zasebnoj zdjelici pomiješajte sve preostale sastojke kako biste napravili preljev te prelijte preko povrća

Pročitajte članak “Rotkvica: Mala, ali ljekovita eksplozija vitamina i minerala! Uklopite je u svoju prehranu uz ove zanimljive i jednostavne recepte“.

hren je jedna od namirnica koja je zapostavljena u prehrani zbog specifičnog okusa
FOTO: Shutterstock

Hren 

Nažalost, hren je jedna od namirnica koja je zapostavljena u prehrani zbog specifičnog okusa. Hren potiče detoksikaciju, cirkulaciju, pridonosi zdravlju probavnog sustava, a sadrži i antikancerogene spojeve. 

Pomaže kod nadutosti i plinova, a potiče i lučenje probavnih enzima. Sadrži vitamine C i B6, a od minerala fosfor, magnezij, kalcij i kalij. Na unos hrena bi eventualno trebale pripaziti trudnice, osobe osjetljivog želuca i osobe koje su možda alergične na isti. 

Iako hren najčešće jedemo kao umak, evo jednog recepta koji zvuči primamljivo – hren s pečenim jabukama i orasima. 

Sastojci:
  • 2 jabuke (oguljene i narezane na kockice)
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja
  • 2 jušne žlice meda
  • 1 šalica hrena (oguljenog i naribanog)
  • 1/4 šalice oraha (sjeckanih)
  • crni papar
  • sol. 
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite kockice jabuka. 
  3. Prelijte jabuke kokosovim uljem i medom. 
  4. Pecite jabuke oko 20 minuta. 
  5. Potom, u posudi pomiješajte hren i orahe pa im dodajte pečene jabuke
  6. Po želji začinite još paprom i soli te poslužite uz glavno jelo. 

Pročitajte članak “Hren i zdravlje: Svestrani prirodni lijek i čistač organizma! Evo zašto biste ga trebali konzumirati češće“.

Jaja su bila neopravdano prozvana štetnima za zdravlje osoba s visokim kolesterolom ili da uzrokuju visok kolesterol
FOTO: Shutterstock

Jaja

Jaja su bila neopravdano prozvana štetnima za zdravlje osoba s visokim kolesterolom ili da uzrokuju visok kolesterol. No, s napretkom istraživanja pokazalo se da je osjetljivost ljudi na egzogeni kolesterol, dakle iz hrane, vrlo individualna. 

Jaja su se danas vratila u redovitu konzumaciju i česta su namirnica u fitness zajednici.

Sadrže proteine u bjelanjku te mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u žumanjku. Dakle, jaja ne sadrže isključivo zasićene masti. 

Sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, čime pogoduju zdravlju očiju. Jaja su također jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Sadrže i vitamin A i E re riboflavin, a od minerala željezo, selen i cink

Lako ih pripremiti u obliku kajgane, dodajemo ih u proteinske palačinke ili ih jednostavno skuhamo i dodajemo u salate. Kako je proljeće, držimo se laganih recepata i sezonskog povrća pa ćemo jaja ubaciti u salatu kao izvor masti i proteina. 

Sastojci:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. U zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane. 
  2. U zdjeli pomiješajte povrće, kuhana jaja i peršin
  3. Prelijte preljev preko salate, pomiješajte i posipajte sjemenkama bundeve. 

Pročitajte članak “Salata s jajima: Kad imate viška kuhanih jaja, napravite ove brze, uravnotežene i ukusne obroke“.

svježi sir sadrži kalcij, vitamin B12, vitamin B2 te vitamine A i D
FOTO: Shutterstock

Svježi sir 

Što se tiče mliječnih proizvoda, možemo ih podijeliti na svježe, odnosno niskomasne i one s dužim rokom trajanja, odnosno visokomasne poput tvrdih sireva. Sve češće jedemo tvrde sireve bogate mastima, ali i kalorijama, dok smo zapostavili npr. svježi sir bogat proteinima, a s puno manje kalorija

Pored proteina, svježi sir sadrži kalcij, vitamin B12, vitamin B2 te vitamine A i D. Poželjan je za nutritivno bogatije recepte poput štrudli s integralnim korama, kao dodatak kajgani, a odlično će se slagati i uz palentu. Evo jednog takvog recepta. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zakuhajte vodu, dodajte sol pa umiješajte palentu i miješajte kako se ne bi napravile grudice. 
  2. Kad je palenta kuhana, umiješajte svježi sir
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tikvice, pa dodajte baby špinat te posolite i popaprite. 
  4. Preko palente sa svježim sirom prelijte povrće. 

Pročitajte članak “Zdravi recepti sa svježim sirom: Brzo, puno proteina i bez previše kalorija! Ova su jela kao stvorena za dane kada nemate vremena“.

Budući da je kruh namirnica koju svakodnevno jedemo, itekako je poželjno da vodimo računa o njegovu sastavu
FOTO: Shutterstock

Domaći kruh 

Svi znamo da nema ništa ljepše od mirisa domaćeg kruha. Kvalitetni sastojci i razne vrste brašna koje su nam danas dostupne omogućuju nam da napravimo svaki put neki novi recept za kruh, a koji će biti nutritivno kvalitetan. 

Budući da je kruh namirnica koju svakodnevno jedemo, itekako je poželjno da vodimo računa o njegovu sastavu. Dodatno ga obogatite po želji sjemenkama ili čak orašastim plodovima, a možete biti kreativni i napraviti desertni banana kruh.

Evo jednostavnog recepta za kruh od pirovog brašna. 

Sastojci:
Priprema
  1. U manjoj zdjeli pomiješajte kvasac s toplom vodom, a zatim dodajte med te ostavite kvasac do 10 minuta da odstoji
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno i sol
  3. Potom dodajte kvasac pirovom brašnu i sjedinite sastojke. 
  4. Zatim stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane elastično i glatko. 
  5. Stavite tijelo u kalup za kruh, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 45 minuta
  6. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  7. Površinu tijesta lagano zarežite nožem i pecite kruh do 40 minuta, dok ne postane zlatne boje. 
  8. Prije posluživanja ostavite kruh da se ohladi. 
Mrkva se uklapa u brojne recepte, slatke i slane
FOTO: Shutterstock

Mrkva

Priznajte, mrkvu najčešće jedete u juhi koja se nađe u nedjeljnom ručku i ponekad u francuskoj salati. Evo razloga zašto biste mrkvu trebali češće jesti. Izvor je beta karotena, provitamina A koji štiti kožu, a posebice ju je dobro jesti nekoliko mjeseci prije odlaska na plažu. 

Sadrži vlakna i antioksidanse te će uz drugo škrobno povrće poslužiti kao laganiji izvor ugljikohidrata. Mrkva se uklapa u brojne recepte, slatke i slane. Donosimo vam recept za pire od mrkve koji je nutritivna bomba za organizam. 

Sastojci:
  • 4 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan) 
  • 1 čajna žličica đumbira (naribanog) 
  • pola čajne žličice kurkume
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja 
  • crni papar
  • sol
Priprema
  1. Zakuhajte vodu i dodajte mrkvu i krumpir te kuhajte oko 15 minuta dok ne omekšaju. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, đumbir i kurkumu oko dvije minute dok ne puste miris. 
  3. Kad su mrkva i krumpir kuhani, ocijedite ih i vratite u lonac te dodajte smjesu od đumbira i kurkume
  4. Začinite soli i paprom te pomoću štapnog miksera ili blendera napravite pire

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu