Uskrsne namirnice koje bi se trebale češće naći na vašem stolu
- Budite prvi i komentirajte!
- 8 min čitanja

Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba – kada je sve u cvatu, dani su duži i topliji te konačno možemo šetati parkovima punim šafrana i drugih proljetnica.
Još jedan razlog zašto se veselimo proljeću, pa tako i Uskrsu, jest bogatstvo svježih namirnica. Tako se na uskršnjem blagdanskom stolu nađu:
Naravno, na uskršnjem stolu nalaze se i šunka, janjetina, razni domaći kolači poput makovnjače i orahnjače te nezaobilazni čokoladni slatkiši – uskrsni zečići. No, vidjet ćemo zašto bi se neke od ovih uskrsnih namirnica trebale češće naći na našem stolu.
Vidjet ćemo i kako ih možemo koristiti u receptima.

Mladi luk
Slobodni smo reći da je mladi luk jedan od vjesnika proljeća. Kad ga vidimo u trgovinama i na tržnicama, odmah se prisjetimo da se bliži Uskrs i dolazi proljeće. Najčešće se jede u svježem obliku samostalno uz neki obrok ili pak nasjeckan u salatama.
Za razliku od drugih vrsta luka, poput klasičnog crvenog, mladi luk je osjetljiv na dulje stajanje pa ga je poželjno držati u hladnjaku i potrošiti u roku od tjedan dana. To će vas navesti da mladi luk i pojedete.
Mladi luk je bogat vitaminom C koji pogoduje imunološkom sustavu i djeluje kao antioksidans. U svijetu kozmetike serumi na bazi vitamina C doživjeli su pravu revoluciju kad je u pitanju blistava koža, ali ne zaboravite nahraniti kožu i iznutra.
Vitamin C je esencijalan vitamin, što znači da ga svakodnevno moramo unositi, a njegov manjak očituje se umorom i krvarenjem desni. Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, posebice nehemskog iz biljnih namirnica.
Nadalje, mladi luk sadrži i vitamine topive u mastima, poput A i K, vitamine B skupine, a od minerala kalcij, magnezij, mangan i krom. Zahvaljujući fitokemikalijama i antioksidansima mladi luk pridonosi zdravlju srca, a zbog udjela vlakana pomaže u zdravoj probavi.
Međutim, pojedinci koji pate od osjetljivog želuca, koji su alergični na luk ili pak uzimaju određene lijekove trebaju biti oprezni s konzumacijom mladog luka. Posavjetujte se s liječnikom o mogućoj interakciji lijekova i mladog luka.
Oni koji ga dobro podnose trebaju ga uvrstiti u prehranu radi svih gore navedenih benefita. Najlakše ga je jesti uz neko meso, jaja, svježi sir, odnosno konkretan obrok, a možete ga uključiti i u salate. Evo jednog recepta.
Sastojci:
- 1 šalica mladog luka (nasjeckanog)
- 2 šalice mješavine zelenog lisnatog povrća
- 1 šalica graha iz konzerve (opranog i ocijeđenog)
- 1/4 avokada (narezanog na kockice)
- nekoliko komada cherry rajčica (prepolovljenih).
Sastojci za preljev:
- 1 jušna žlica bučinog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1/4 čajne žličice suhog peršina
- 1/4 čajne žličice suhog bosiljka
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite ga sa strane.
- U zdjeli pomiješajte zeleno lisnato povrće, mladi luk, avokado, grah i rajčice.
- Prelijte salatu preljevom.
Pročitajte članak “Mladi luk: Za zdrave oči, dobru probavu i protiv problema sa šećerom, tlakom i kolesterolom! Iskoristite njegovo vrijeme uz ove recepte“.

Rotkvice
Rotkvica sadrži samo 16 kcal na 100 g i zaista nema prepreke da je jedemo češće u sezoni. Bogata je vitaminom C o kojem smo pisali kod mladog luka te će zadovoljiti oko 25 % dnevne potrebe za vitaminom C.
Pored toga rotkvice sadrže folnu kiselinu, kalij, kalcij, magnezij i željezo.Također, sadrže antifungalna i antikancerogena svojstva zahvaljujući određenim vrstama proteina i spojevima kao što su izotiocijanati.
Osobe koje su osjetljive na povrće iz skupine Brassicaceae, koje pate od osjetljivog želuca, kao i one koje pate od GERB-a trebaju pripaziti u vezi konzumacije rotkvica. Međutim, većina ljudi će bez ikakvih problema moći konzumirati rotkvice.
Iako rotkvice, baš kao i mladi luk, možemo narezati i odmah jesti uz glavno jelo, evo jednog recepta kako ih još možete jesti.
Sastojci:
- 1 šalica rotkvica (narezanih na kolutiće)
- 1 krastavac (narezan na kolutove)
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 režanj češnjaka (nasjeckanog)
- 1 jušna žlica svježeg peršina (nasjeckanog)
- 1 jušna žlica svježeg bosiljka (nasjeckanog)
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte rotkvice, krastavac i avokado.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte sve preostale sastojke kako biste napravili preljev te prelijte preko povrća.
Pročitajte članak “Rotkvica: Mala, ali ljekovita eksplozija vitamina i minerala! Uklopite je u svoju prehranu uz ove zanimljive i jednostavne recepte“.

Hren
Nažalost, hren je jedna od namirnica koja je zapostavljena u prehrani zbog specifičnog okusa. Hren potiče detoksikaciju, cirkulaciju, pridonosi zdravlju probavnog sustava, a sadrži i antikancerogene spojeve.
Pomaže kod nadutosti i plinova, a potiče i lučenje probavnih enzima. Sadrži vitamine C i B6, a od minerala fosfor, magnezij, kalcij i kalij. Na unos hrena bi eventualno trebale pripaziti trudnice, osobe osjetljivog želuca i osobe koje su možda alergične na isti.
Iako hren najčešće jedemo kao umak, evo jednog recepta koji zvuči primamljivo – hren s pečenim jabukama i orasima.
Sastojci:
- 2 jabuke (oguljene i narezane na kockice)
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 2 jušne žlice meda
- 1 šalica hrena (oguljenog i naribanog)
- 1/4 šalice oraha (sjeckanih)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite kockice jabuka.
- Prelijte jabuke kokosovim uljem i medom.
- Pecite jabuke oko 20 minuta.
- Potom, u posudi pomiješajte hren i orahe pa im dodajte pečene jabuke.
- Po želji začinite još paprom i soli te poslužite uz glavno jelo.
Pročitajte članak “Hren i zdravlje: Svestrani prirodni lijek i čistač organizma! Evo zašto biste ga trebali konzumirati češće“.

Jaja
Jaja su bila neopravdano prozvana štetnima za zdravlje osoba s visokim kolesterolom ili da uzrokuju visok kolesterol. No, s napretkom istraživanja pokazalo se da je osjetljivost ljudi na egzogeni kolesterol, dakle iz hrane, vrlo individualna.
Sadrže proteine u bjelanjku te mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u žumanjku. Dakle, jaja ne sadrže isključivo zasićene masti.
Sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, čime pogoduju zdravlju očiju. Jaja su također jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Sadrže i vitamin A i E re riboflavin, a od minerala željezo, selen i cink.
Lako ih pripremiti u obliku kajgane, dodajemo ih u proteinske palačinke ili ih jednostavno skuhamo i dodajemo u salate. Kako je proljeće, držimo se laganih recepata i sezonskog povrća pa ćemo jaja ubaciti u salatu kao izvor masti i proteina.
Sastojci:
- 4 kuhana jaja (narezana na ploške)
- 1 šalica baby špinata
- 1 šalica rikole
- 1 šalica matovilca
- 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1/4 šalica sjemenki bundeve
- 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za preljev:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 režanj češnjaka (sjeckan)
- 1 čajna žličica meda
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte povrće, kuhana jaja i peršin.
- Prelijte preljev preko salate, pomiješajte i posipajte sjemenkama bundeve.
Pročitajte članak “Salata s jajima: Kad imate viška kuhanih jaja, napravite ove brze, uravnotežene i ukusne obroke“.

Svježi sir
Što se tiče mliječnih proizvoda, možemo ih podijeliti na svježe, odnosno niskomasne i one s dužim rokom trajanja, odnosno visokomasne poput tvrdih sireva. Sve češće jedemo tvrde sireve bogate mastima, ali i kalorijama, dok smo zapostavili npr. svježi sir bogat proteinima, a s puno manje kalorija.
Pored proteina, svježi sir sadrži kalcij, vitamin B12, vitamin B2 te vitamine A i D. Poželjan je za nutritivno bogatije recepte poput štrudli s integralnim korama, kao dodatak kajgani, a odlično će se slagati i uz palentu. Evo jednog takvog recepta.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 200 g svježeg sira
- 4 šalice vode
- 2 jušne žlice maslaca
- pola šalice baby špinata
- pola šalice tikvice (naribane)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- nekoliko listića svježeg bosiljka.
Priprema
- Zakuhajte vodu, dodajte sol pa umiješajte palentu i miješajte kako se ne bi napravile grudice.
- Kad je palenta kuhana, umiješajte svježi sir.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tikvice, pa dodajte baby špinat te posolite i popaprite.
- Preko palente sa svježim sirom prelijte povrće.
Pročitajte članak “Zdravi recepti sa svježim sirom: Brzo, puno proteina i bez previše kalorija! Ova su jela kao stvorena za dane kada nemate vremena“.

Domaći kruh
Svi znamo da nema ništa ljepše od mirisa domaćeg kruha. Kvalitetni sastojci i razne vrste brašna koje su nam danas dostupne omogućuju nam da napravimo svaki put neki novi recept za kruh, a koji će biti nutritivno kvalitetan.
Budući da je kruh namirnica koju svakodnevno jedemo, itekako je poželjno da vodimo računa o njegovu sastavu. Dodatno ga obogatite po želji sjemenkama ili čak orašastim plodovima, a možete biti kreativni i napraviti desertni banana kruh.
Evo jednostavnog recepta za kruh od pirovog brašna.
Sastojci:
- 500 g pirovog brašna
- 300 ml tople vode
- 7 g suhog kvasca
- 1 jušna žlica meda
- 1 čajna žličica soli
- maslinovo ulje za premazivanje.
Priprema
- U manjoj zdjeli pomiješajte kvasac s toplom vodom, a zatim dodajte med te ostavite kvasac do 10 minuta da odstoji.
- U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno i sol.
- Potom dodajte kvasac pirovom brašnu i sjedinite sastojke.
- Zatim stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane elastično i glatko.
- Stavite tijelo u kalup za kruh, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 45 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Površinu tijesta lagano zarežite nožem i pecite kruh do 40 minuta, dok ne postane zlatne boje.
- Prije posluživanja ostavite kruh da se ohladi.

Mrkva
Priznajte, mrkvu najčešće jedete u juhi koja se nađe u nedjeljnom ručku i ponekad u francuskoj salati. Evo razloga zašto biste mrkvu trebali češće jesti. Izvor je beta karotena, provitamina A koji štiti kožu, a posebice ju je dobro jesti nekoliko mjeseci prije odlaska na plažu.
Sadrži vlakna i antioksidanse te će uz drugo škrobno povrće poslužiti kao laganiji izvor ugljikohidrata. Mrkva se uklapa u brojne recepte, slatke i slane. Donosimo vam recept za pire od mrkve koji je nutritivna bomba za organizam.
Sastojci:
- 4 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 čajna žličica đumbira (naribanog)
- pola čajne žličice kurkume
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zakuhajte vodu i dodajte mrkvu i krumpir te kuhajte oko 15 minuta dok ne omekšaju.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, đumbir i kurkumu oko dvije minute dok ne puste miris.
- Kad su mrkva i krumpir kuhani, ocijedite ih i vratite u lonac te dodajte smjesu od đumbira i kurkume.
- Začinite soli i paprom te pomoću štapnog miksera ili blendera napravite pire.
Pročitajte i članke:
- Zdravi recepti za uskrsni stol koji neće uzrokovati tegobe
- Jela od ostataka uskrsne šunke: Uz ove recepte neće ostati ni mrvica, a tijelo će odmoriti od teške hrane
- Proljetna hrana: Imamo popis, a nutricionistica donosi recepte za laganu probavu.