Jela od ostataka uskrsne šunke: Uz ove recepte neće ostati ni mrvica, a tijelo će odmoriti od teške hrane

Jela od ostataka uskrsne šunke

Uskrsni blagdani se bliže kraju, a kako to obično biva, često spremimo više hrane nego što uspijemo pojesti. Ako se pitate kako iskoristiti ostatke kuhane šunke koja je dominantno jelo za vrijeme Uskrsa, evo nekoliko ideja.

Jela od ostataka uskrsne šunke 

Krenimo od jednostavnih i brzih jela jer, nakon što smo predblagdansko vrijeme proveli u kuhinji spremajući razne delicije, želimo malo odmoriti od složenih recepata.

Kako iskoristiti ostatke kuhane šunke
FOTO: Shutterstock

Proteinska kajgana

Kuhanu šunku iskoristite za pravu proteinsku kajganu koja će vas dugo držati sitima

Sastojci:
  • pola šalice kuhane šunke (narezane na kockice)
  • 2 jaja
  • čajna žličica maslinovog ulja
  • papar
  • 1 čajna žličica sjeckanog peršina
  • 1 integralna tortilja
Priprema
  1. Umutite jaja pa u njih dodajte kockice šunke, peršin i začine po izboru.
  2. Na maslinovom ulju ispecite kajganu kao palačinku. 
  3. Tortilju malo zagrijte, a potom na nju stavite kajganu i zarolajte.
  4. Prerežite tortilja-kajganu napola. 
  5. Poslužite uz zdjelicu svježeg lisnatog povrća. 
Zapečeni krumpir sa šunkom i sirom
FOTO: Shutterstock

Zapečeni krumpir sa šunkom i sirom

Kad su u pitanju jela od ostataka uskrsne šunke, ostatke gotovo bilo koje hrane najbolje je iskoristiti u raznim složencima.  

Najčešći sastojci složenaca jesu krumpir i sir, a oni se uglavnom slažu sa svime. Osim toga, krumpir i sir gotovo uvijek imamo kod kuće.
Sastojci:
Priprema
  1. Skuhajte cijele krumpire s korom. 
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte kockice šunke te malo začinite
  3. Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške. 
  4. Na dno posude rasporedite ploške krumpira, a preko krumpira ravnomjerno rasporedite nadjev od šunke i luka. 
  5. U zdjelici umutite jaje pa dodajte kiselo vrhnje, začine i ribanu mozzarellu. 
  6. Nadjev prelijte preko složenca i pecite na 200 °C.
  7. Kada je složenac poprimio boju, gotov je i izvadite ga iz pećnice. 
Prilog uz kuhanu šunku
FOTO: Shutterstock

Prilog uz kuhanu šunku 

Umjesto francuske salate ili drugih klasičnih priloga uz kuhanu šunku, probajte nešto drugačije. Tjestenina s jabukom, grožđem i pekan orasima možda će izazvati čuđenje, ali pozivamo vas da probate. 

Sastojci:
  • 450 g tjestenine
  • 2 šalice grožđa (napola prerezanih bobica)
  • 3 jabuke (narezane na kockice) 
  • pola šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice limunovog soka 
  • 1 čajna žličica Dijon senfa
  • 3/4 šalice pekan oraha (grubo sjeckanih)
  • 1/3 šalice ribanog parmezana
  • sol
  • papar
  • 1 čajna žličica limunove korice
Priprema
  1. Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, limunovom koricom i senfom pa dodajte sol i papar. 
  2. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a onda je ocijedite i pustite da se malo ohladi. 
  3. Ohlađenu tjesteninu pomiješajte s jabukama, grožđem i pekan orasima. 
  4. Dodajte preljev i pomiješajte pa dodajte parmezan i također promiješajte. 
  5. Tjesteninu zatvorite u hermetički zatvorenu posudu, stavite u hladnjak i potrošite unutar tri dana. 
  6. Poslužite uz kuhanu šunku ili u salatu dodajte kockice šunke. 
Salata od šunke, kupusa i nutritivno bogatije majoneze
FOTO: Shutterstock

Salata od šunke, kupusa i nutritivno bogatije majoneze

U slučaju da vam je dosta teške hrane, iskoristite ostatke kuhane šunke za salatu s kupusom i veganskom majonezom. Treba vam svega nekoliko sastojaka i malo vremena. 

Sastojci:
  • manja glavica kupusa
  • 1 krastavac salatar
  • 1 limenka kukuruza šećerca
  • 225 g kuhane šunke (narezane na kockice)
  • 3/4 šalice veganske majoneze
  • 1 čajna žličica limunovog soka 
  • sol
  • papar. 
Priprema
  1. Kupus narežite na trakice ili naribajte, a krastavac narežite na sitne kockice. 
  2. Sve sastojke pomiješajte i poslužite. 
Složenac sa šunkom
FOTO: Shutterstock

Složenac sa šunkom

Još jedan ukusan složenac sa šunkom sprema se od svega nekoliko sastojaka. Osim šunke, glavni sastojak je brokula. Ako ne volite brokulu, zamijenite je cvjetačom ili drugim povrćem po izboru. 

Sastojci:
  • 3 šalice cvjetova brokule 
  • 1 šalica kuhane šunke
  • 1 šalica cheddar sira (naribanog)
  • 5 jaja
  • 1/4 šalice mlijeka 
  • sol
  • papar
  • 1 čajna žličica maslaca
Priprema
  1. Brokulu kratko prokuhajte u vodi ili na pari te ocijedite.
  2. Premažite posudu za pečenje maslacem, a potom dodajte cvjetove brokule. 
  3. Šunku narežite na kockice i rasporedite po brokuli. 
  4. Na vrh posipajte cheddar sir. 
  5. U zdjelici umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar te promiješajte.
  6. Preljev prelijte preko složenca.
  7. Pecite na 180 °C 30 – 40 minuta. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu