Što s ostacima pečenog mesa? Ne bacajte ih! Izbjegnite povlačenje po hladnjaku i napravite sasvim nova slasna jela

Što s ostacima pečenog mesa

Koliko puta vam se dogodilo da napravite preveliku količinu hrane, odnosno pečenog mesa? Ako se pitate što s ostacima pečenog mesa, saznajte koje recepte možete napraviti i tako iskoristiti ostatke hrane. 

Složenac od ostataka pečenog mesa
FOTO: Getty Images

Složenac od ostataka pečenog mesa

Napravite ukusna jela od ostataka pečenog mesa i sastojaka koje imate kod kuće. Ova jednostavna tjestenina s ostacima mesa svidjet će se svim ukućanima. 

Sastojci:

  • ostaci pečenog mesa (narezani na kockice)
  • 500 g tjestenine od pira
  • 1 tikvica
  • 1 zelena i crvena paprika 
  • 200 ml umaka od rajčice
  • 1 ribana mrkva
  • 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja 
  • 2 – 3 jušne žlice parmezana
  • sol
  • papar. 

Priprema

  1. Pripremite posudu za pečenje tako da je premažete maslinovim uljem, a tjesteninu prokuhajte oko tri minute u vrućoj vodi. 
  2. Tjesteninu rasporedite po posudi za pečenje pa dodajte prethodno pomiješani umak od rajčice, maslinovo ulje i začine
  3. Tikvicu i papriku operite i narežite na kockice, a mrkvu ogulite i naribajte. Povrće umiješajte u tjesteninu. 
  4. Dodajte i ostatke pečenog mesa. 
  5. Posipajte parmezanom i pecite oko 20 minuta na 200 °C.
Saft od ostataka mesa
FOTO: Getty Images

Saft od ostataka mesa 

Ostatke pečenog mesa iskoristite i za ukusni saft koji će se dobro slagati s rižom, tjesteninom, kus-kusom ili nekom drugom žitaricom. Uvijek dodajte i povrće kako biste dobili uravnoteženi obrok. 

Sastojci:

  • ostaci pečenog mesa
  • 500 g šampinjona 
  • 4 čajne žličice maslaca
  • 1 glavica luka 
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica brašna
  • pola čajne žličice majčine dušice
  • 2 šalice povrtnog ili goveđeg temeljca
  • pola čajne žličice paste od rajčice
  • 1/4 šalice bijelog vina 
  • 2 – 3 čajne žličice vrhnja po želji
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslacu. 
  2. Dodajte šampinjone i pirjajte dok ne omekšaju. 
  3. Dodajte sve začine, brašno i pastu od rajčice, sjedinite
  4. Dodajte vino i temeljac te ostavite da se kuha dok se saft ne zgusne. Po želji dodajte tapioka škrob kako bi se saft zgusnuo.
  5. Umiješajte ostatke pečenog mesa i vrhnje po želji. 
  6. Saft prelijte preko riže, tjestenine ili neke druge žitarice te poslužite uz zdjelu svježe salate. 
Musaka od ostataka mesa
FOTO: Getty Images

Musaka od ostataka mesa 

Musaka, kao i složenac odlični su recepti za iskoristiti ostatke pečenog mesa. Klasična musaka s krumpirom lako se priprema, a svi je rado jedemo. 

Sastojci:

  • nekoliko komada krumpira
  • 1 luk (narezan na kockice)
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja 
  • ostaci pečenog mesa
  • 1 čajna žličica mljevenog češnjaka 
  • 1 čajna žličica paprike
  • 2 čajne žličice paste od rajčice
  • 3 umućena jaja
  • 2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Krumpir ogulite, narežite i kuhajte ga u slanoj vodi oko pet minuta. Potom ga ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i ostavite sa strane
  3. Na maslinovom ulju popržite luk.
  4. Dodajte češnjak, začine i pastu od rajčice te ostatke pečenog mesa i sjedinite
  5. Namastite posudu za pečenje i dodajte na dno 1/3 ukupne količine krumpira. 
  6. Prelijte dio smjese preko krumpira pa ponovite postupak.
  7. U zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar, sjedinite te prelijte preko musake.
  8. Pecite u pećnici oko 50 minuta dok se preljev od jaja i mlijeka ne stegne. Kada je musaka pečena, ostavite je da se malo ohladi. 
Salata od pečenog mesa
FOTO: Getty Images

Salata od pečenog mesa

Za one koji su u žurbi ili vole laganija jela slijedi recept za salatu od pečenog mesa. Ovo je idealan obrok za ručak na poslu ili kada ste u procesu mršavljenja.

Sastojci:

Priprema

  1. Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte.
  3. Dodajte ostatke pečenog mesa, kukuruz, začine i dresing za salatu te sjedinite
Polpete od pečenog mesa
FOTO: Getty Images

Polpete od pečenog mesa

Polpete su jedan od najlakših i najbržih načina kako iskoristiti ostatke pečenog mesa. Osim toga, vrlo su ukusne i dobro dođu za razbijanje rutine. 

Sastojci:

  • ostaci pečenog mesa (sitno narezani)
  • 1 glavica luka (nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (mljevena)
  • 1 krumpir (oguljen i nariban)
  • 1 jaje
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 4 čajne žličice sjeckanog peršina
  • 1 šalica brašna 
  • pola šalice maslinovog ulja

Priprema

  1. Krumpir, nakon što ste ga ogulili i naribali, ocijedite ga od viška tekućine.
  2. Pomiješajte ostatke pečenog mesa, luk, krumpir, češnjak, jaja, krušne mrvice, peršin, sol i papar. 
  3. Rukama oblikujte polpete i uvaljajte u brašno. 
  4. Zagrijte ulje na tavi i pecite polpete sa svake strane oko 4 minute, odnosno dok ne poprime boju. 
Pašteta od ostataka pečenog mesa
FOTO: Getty Images

Pašteta od ostataka pečenog mesa 

Kada ne znate što s ostacima pečenog mesa, za doručak ili međuobrok može poslužiti pašteta od ostataka pečenog mesa koja će dati novi i svježiji okus omiljenom tostu. 

Sastojci:

  • 400 g ostataka pečenog mesa
  • 3 jušne žlice milerama
  • 3 jušne žlice senfa
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • sol
  • papar.

Priprema

  1. Sve sastojke dodajte u blender, a meso narežite na kockice i dodajte u blender te izblendajte. 
  2. Paštetu držite zatvorenom u staklenoj posudi u frižideru. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Ostaci pečenog odojka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu