Što s ostacima pečenog mesa? Ne bacajte ih! Izbjegnite povlačenje po hladnjaku i napravite sasvim nova slasna jela
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Koliko puta vam se dogodilo da napravite preveliku količinu hrane, odnosno pečenog mesa? Ako se pitate što s ostacima pečenog mesa, saznajte koje recepte možete napraviti i tako iskoristiti ostatke hrane.
Što s ostacima pečenog mesa?
Napravite ukusna jela od ostataka pečenog mesa i sastojaka koje imate kod kuće.
Složenac od ostataka pečenog mesa
Ova jednostavna tjestenina s ostacima mesa svidjet će se svim ukućanima.
Sastojci:
- ostaci pečenog mesa (narezani na kockice)
- 500 g tjestenine od pira
- 1 tikvica
- 1 zelena i crvena paprika
- 200 ml umaka od rajčice
- 1 ribana mrkva
- 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 – 3 jušne žlice parmezana
- sol
- papar.
Priprema
- Pripremite posudu za pečenje tako da je premažete maslinovim uljem, a tjesteninu prokuhajte oko tri minute u vrućoj vodi.
- Tjesteninu rasporedite po posudi za pečenje pa dodajte prethodno pomiješani umak od rajčice, maslinovo ulje i začine.
- Tikvicu i papriku operite i narežite na kockice, a mrkvu ogulite i naribajte. Povrće umiješajte u tjesteninu.
- Dodajte i ostatke pečenog mesa.
- Posipajte parmezanom i pecite oko 20 minuta na 200 °C.
Saft od ostataka mesa
Ostatke pečenog mesa iskoristite i za ukusni saft koji će se dobro slagati s rižom, tjesteninom, kus-kusom ili nekom drugom žitaricom.
Sastojci:
- ostaci pečenog mesa
- 500 g šampinjona
- 4 čajne žličice maslaca
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica brašna
- pola čajne žličice majčine dušice
- 2 šalice povrtnog ili goveđeg temeljca
- pola čajne žličice paste od rajčice
- 1/4 šalice bijelog vina
- 2 – 3 čajne žličice vrhnja po želji
- sol
- papar.
Priprema
- Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslacu.
- Dodajte šampinjone i pirjajte dok ne omekšaju.
- Dodajte sve začine, brašno i pastu od rajčice, sjedinite.
- Dodajte vino i temeljac te ostavite da se kuha dok se saft ne zgusne. Po želji dodajte tapioka škrob kako bi se saft zgusnuo.
- Umiješajte ostatke pečenog mesa i vrhnje po želji.
- Saft prelijte preko riže, tjestenine ili neke druge žitarice te poslužite uz zdjelu svježe salate.
Musaka od ostataka mesa
Musaka, kao i složenac odlični su recepti za iskoristiti ostatke pečenog mesa. Klasična musaka s krumpirom lako se priprema, a svi je rado jedemo.
Sastojci:
- nekoliko komada krumpira
- 1 luk (narezan na kockice)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- ostaci pečenog mesa
- 1 čajna žličica mljevenog češnjaka
- 1 čajna žličica paprike
- 2 čajne žličice paste od rajčice
- 3 umućena jaja
- 2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Krumpir ogulite, narežite i kuhajte ga u slanoj vodi oko pet minuta. Potom ga ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i ostavite sa strane.
- Na maslinovom ulju popržite luk.
- Dodajte češnjak, začine i pastu od rajčice te ostatke pečenog mesa i sjedinite.
- Namastite posudu za pečenje i dodajte na dno 1/3 ukupne količine krumpira.
- Prelijte dio smjese preko krumpira pa ponovite postupak.
- U zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar, sjedinite te prelijte preko musake.
- Pecite u pećnici oko 50 minuta dok se preljev od jaja i mlijeka ne stegne. Kada je musaka pečena, ostavite je da se malo ohladi.
Salata od pečenog mesa
Za one koji su u žurbi ili vole laganija jela slijedi recept za salatu od pečenog mesa. Ovo je idealan obrok za ručak na poslu ili kada ste u procesu mršavljenja.
Sastojci:
- ostaci pečenog mesa (narezani na kockice)
- pola zelene i crvene paprike (narezane na trakice)
- pola šalice kus-kusa
- 1 šalica matovilca ili rukole
- 2 jušne žlice kukuruza
- 1 jušna žlica dresinga za salatu
- sol
- papar
- pola čajne žličice mediteranske mješavine začina.
Priprema
- Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri.
- Povrće operite, narežite i pomiješajte.
- Dodajte ostatke pečenog mesa, kukuruz, začine i dresing za salatu te sjedinite.
Polpete od pečenog mesa
Ako ne znate što napraviti od ostataka pečenog mesa, polpete su jedan od najlakših i najbržih načina kako iskoristiti ostatke pečenog mesa. Osim toga, vrlo su ukusne i dobro dođu za razbijanje rutine.
Sastojci:
- ostaci pečenog mesa (sitno narezani)
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1 krumpir (oguljen i nariban)
- 1 jaje
- 1 šalica krušnih mrvica
- 4 čajne žličice sjeckanog peršina
- 1 šalica brašna
- pola šalice maslinovog ulja.
Priprema
- Krumpir, nakon što ste ga ogulili i naribali, ocijedite ga od viška tekućine.
- Pomiješajte ostatke pečenog mesa, luk, krumpir, češnjak, jaja, krušne mrvice, peršin, sol i papar.
- Rukama oblikujte polpete i uvaljajte u brašno.
- Zagrijte ulje na tavi i pecite polpete sa svake strane oko 4 minute, odnosno dok ne poprime boju.
Pašteta od ostataka pečenog mesa
Kada ne znate što s ostacima pečenog mesa, za doručak ili međuobrok može poslužiti pašteta od ostataka pečenog mesa koja će dati novi i svježiji okus omiljenom tostu.
Sastojci:
- 400 g ostataka pečenog mesa
- 3 jušne žlice milerama
- 3 jušne žlice senfa
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 crvena paprika
- sol
- papar.
Priprema
- Sve sastojke dodajte u blender, a meso narežite na kockice i dodajte u blender te izblendajte.
- Paštetu držite zatvorenom u staklenoj posudi u frižideru.
Pročitajte i članke:
- Gotovo 1/3 proizvedene hrane se baci: Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?
- Često bacate hranu? Riješite se navika štetnih za naš planet! Napravite ove promjene u kuhinji i doprinesite očuvanju okoliša
- Recepti sa starim kruhom: Zbog ovih jela sa starim kruhom više ni jedna mrvica neće završiti u smeću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja