Što napraviti od ostatka pire krumpira? Šest jela bez muke

Što napraviti od ostatka pire krumpira

Standardni prilog na našim prostorima koji je nezaobilazan barem na nedjeljnim ručkovima je pire krumpir. Međutim, često pretjeramo u količini i nerijetko ostanu ostaci pire krumpira, a znamo da je poželjno iskoristiti hranu, a ne bacati je.

Dobra je vijest da ne morate baciti ostatke, a evo i što napraviti od ostatka pire krumpira.

Što napraviti od ostatka pire krumpira?

Ako se pitate što napraviti od ostatka pire krumpira, možda će vas iznenaditi izbor jela, ali kroketi, kiflice, popečci i njoki samo su neki od ideja kako opet napraviti ukusan prilog bez puno truda.

Kroketi od pire krumpira
FOTO: Shutterstock

Kroketi od pire krumpira

Osim ostatka od pire krumpira, za ovaj recept trebat će vam i ostali ostaci, odnosno namirnice koje imate u svojoj kuhinji i u svakodnevnoj su rotaciji. Kroketi su odličan prilog kada želite nešto hrskavo.

Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 1 jaje
  • 3 jušne žlice brašna
  • crni papar
  • sol
  • ulje za prženje.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i oblikujte krokete.
  2. Zagrijte ulje i pržite krokete dok ne pozlate.
  3. Stavite ih na papirnate ručnike kako bi upili masnoću.

Poslužite ih uz umak po želji.

Popečci od pire krumpira iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Popečci od pire krumpira iz pećnice

Ako ne želite pržiti ili pohati hranu, napravite ukusne popečke od ostataka pirea od krumpira u pećnici.

Poslužite ih uz omiljeni umak ili kao prilog nekom izvoru proteina poput mesa, uz zdjelicu sezonske salate.

Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 1 jaje
  • 2 jušne žlice brašna
  • 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte popečke i posložite ih na lim na papir za pečenje.
  2. Pecite ih na 200 °C oko 20 minuta, dok ne pozlate.
Kiflice od pire krumpira
FOTO: Shutterstock

Kiflice od pire krumpira

Ostaci pire krumpira savršen su sastojak za domaće kiflice. Možete ih iskoristiti umjesto tosta za doručak u kombinaciji s lososom i avokadom te pečenim jajima.

Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 250 g brašna
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke, a potom oblikujte kuglu.
  2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, potom ga izrežite na trokute i zarolajte kiflice.
  3. Stavite ih na papir za pečenje na lim i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Popečci od pire krumpira i sira
FOTO: Shutterstock

Popečci od pire krumpira i sira

Još jedni popečci od ostataka pire krumpira, ovaj put sa sirom, odličan su slani desert ili izbor za doručak.

Ovi popečci su odlični za piknik u prirodi uz jezero.
Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 100 g ribanog sira
  • 1 jaje
  • 3 jušne žlice brašna
  • začini po želji.
Priprema
  1. Sve sastojke dobro pomiješajte i oblikujte popečke.
  2. Popečke pecite na tavi s obje strane dok ne pozlate ili ih pecite u pećnici na vrući zrak na 180 °C oko 10 – 12 minuta, a na pola pečenja ih okrenite.
Njoki od pire krumpira
FOTO: Shutterstock

Njoki od pire krumpira

Ako vam je ostalo i safta i mesa, onda su logičan izbor njoki. Ne morate čak ništa znati o kuhanju da biste spremili ovo jelo.

Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 1 jaje
  • oko 150 – 200 g brašna
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke.
  2. Razvaljajte tijesto i potom režite dijelove tijesta i oblikujte njoke.
  3. Zakuhajte vodu dok ne postane kipuća, ubacite njoke i kad isplivaju na površinu, kuhani su.
  4. Ocijedite ih i poslužite.
Popečci od pire krumpira i tikvica
FOTO: Shutterstock

Popečci od pire krumpira i tikvica

Posljednja u nizu ideja za ostatke od pire krumpira su još jedni popečci. Ako inače volite popečke od tikvica, onda će vam se svidjeti ovi, malo pireom od krumpira pojačani popečci.

Sastojci:
  • 2 šalice pire krumpira
  • 1 jaje
  • 1 mala ribana tikvica (ocijeđena)
  • 3 jušne žlice brašna
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i oblikujte popečke.
  2. Pecite ih na tavi s obje strane dok ne pozlate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu