Što napraviti s ostatkom tjestenine? Evo pet ideja

Što napraviti s ostatkom tjestenine

Ako ste skuhali previše tjestenine, kao da hranite cijelu nogometnu momčad, nakon toga obično vam ostane hrpa podgrijane tjestenine za nekoliko dana, ili još gore, zaboravite je u hladnjaku i na kraju je morate baciti.

Ako ne volite podgrijanu tjesteninu i mrzite bacati hranu, postoje ukusni načini da ostatke tjestenine pretvorite u potpuno nova jela. Evo što napraviti s ostatkom tjestenine.

Što napraviti s ostatkom tjestenine?

U nastavku vam donosimo pet recepata.

što s ostacima tjestenine
FOTO: Shutterstock

1. Frittata od tjestenine

Ovo je jedan od izvrsnih načina recikliranja tjestenine, posebno dugih vrsta poput špageta.

Sastojci:
Priprema
  1. Umutite jaja i začinite ih solju, paprom i parmezanom.
  2. Pomiješajte tjesteninu s jajima da se ravnomjerno obloži.
  3. U tavi zagrijte malo ulja i pecite tjesteninu s obje strane dok ne dobije zlatnu boju.
Frittatu možete peći i u pećnici na 200 °C oko 30 minuta.
Tjestenina od jučer
FOTO: Shutterstock

2. Tjestenina iz pećnice (pasta al forno)

Odličan način za ostatke tjestenine s umakom od rajčice.

Sastojci:
Priprema
  1. Podijelite tjesteninu na dva dijela i premažite posudu za pečenje maslinovim uljem.
  2. Stavite prvi sloj tjestenine.
  3. Dodajte ostale sastojke po želji.
  4. Prekrijte drugim slojem tjestenine, posipajte parmezanom i bosiljkom.
  5. Pecite na 200 °C oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.

Idealno jelo za upotrebu ostataka sireva, povrća i suhomesnatih proizvoda.

Ostaci tjestenine
FOTO: Shutterstock

3. Timballo od tjestenine

Ako se pitate što napraviti s ostatkom tjestenine, ovo je kraljevski način za recikliranje iste! Timballo je talijansko jelo koje se može opisati kao tjestenina “u obliku torte” ili pečeni složenac.

Radi se o jelu u kojem se tjestenina koristi za oblikovanje školjke u koju se stavlja punjenje od mesa, povrća, sira i umaka, a zatim se sve peče u pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

Sastojci:
Priprema
  1. Mesom i ostalim sastojcima punite tjesteninu, a potom pokrijte dno (koje je zapravo vrh kada pripremate jelo) dodatnom tjesteninom kako biste zatvorili timballo.
  2. Pecite na 180 °C oko 45 minuta.

Rigatoni najbolje zadrže umak, ali i penne su prikladne.

salata od ostataka tjestenine
FOTO: Shutterstock

4. Salata od tjestenine

Savršeno za ljeto i ostatke obične tjestenine.

Sastojci:
Priprema
  1. Isperite tjesteninu hladnom vodom da se razdvoje komadići.
  2. Pomiješajte s povrćem i ostalim dodacima.
  3. Začinite maslinovim uljem i balzamičnim octom ili limunom.

Ne ostavljajte salatu suhom – začini podižu okus na višu razinu.

Kako iskoristiti ostatak špageta
FOTO: Shutterstock

5. Frittatina napoletana

Tradicionalno ulična hrana iz Napulja odličan je način za “recikliranje” tjestenine.

Sastojci:
  • ostatak duge tjestenine (bucatini, linguine, špageti) bez umaka
  • grašak
  • šunka
  • mozzarella
  • bešamel
  • brašno
  • voda
  • sol i papar
  • biljno ulje.
Priprema
  1. Pomiješajte tjesteninu s graškom, šunkom, mozzarellom i bešamelom.
  2. Stavite u posudu, pritisnite i ostavite u hladnjaku dva sata.
  3. Pripremite smjesu za pohanje (brašno, voda, sol i papar).
  4. Izrežite tjesteninu u krugove, umočite u smjesu i pržite 5 – 10 minuta sa svake strane dok ne postane zlatna.

Frittatine možete zamrznuti prije prženja i odmrznuti u hladnjaku prije obrade.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 10 Delicious Ways to Jazz Up Leftover Pasta. (2023). 3 Farm Daughters.
  2. Lanzetta, S. 5 ways to recycle leftover pastaThe Pasta Artist.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu