Kukuruz šećerac: Zdravlje, kalorije i recepti – sve je tu!

Kukuruz šećerac - zdravlje

Ako ste ikad provodili ljeto na selu, onda je dio vaših lijepih uspomena pečenje kukuruza, i to najčešće predvečer kad bi nebo bilo prepuno zvijezda. Nažalost, danas su takvi običaji i okupljanja jedva primjetni, a i nekako rjeđe jedemo svježi kukuruz.

Danas kukuruz šećerac kupujemo konzerviran jer je kao takav praktičan, dovoljno je otvoriti konzervu i dodati kukuruz jelima, najčešće rižotu.

Budući da evocira uspomene, posvetit ćemo nekoliko rečenica kukuruzu šećercu te se upoznati s njegovom nutritivnom i kalorijskom vrijednošću te dati poneku ideju za recept.

Kukuruz šećerac – zdravlje

Vitamini B skupine, posebice tiamin i folat, vlakna, antioksidansi poput zeaksantina i luteina, magnezij i fosfor samo su dio nutrijenata koje sadrži ova bezglutenska žitarica. Zbog vlakana pridonosi sitosti i zdravoj probavi, a zahvaljujući spomenutim antioksidansima čuva zdravlje očiju.

Kao riznica vitamina B skupine štiti živčani sustav i pridonosi metabolizmu energije.

Iako sadrži prirodno prisutne šećere, što mu i daje slatkast okus, a onda i naziv, ne izaziva nagle skokove šećera u krvi jer sadrži druge važne nutrijente, posebice vlakna, koja to sprečavaju.

Kukuruz šećerac je odličan izvor složenih ugljikohidrata pa, iako ga volimo jesti samostalno posoljenog, dodajte ga u ručak ili večeru uravnoteženo s nekim kvalitetnim izvorom proteina i povrćem. Tako ćete dobiti uravnoteženi obrok.

Kukuruz šećerac - kalorije
FOTO: Shutterstock

Kukuruz šećerac – kalorije

Na 100 g kuhani kukuruz šećerac sadrži oko 86 kalorija, što je manje od kalorija jedne banane. Od toga sadrži 21 g ugljikohidrata, oko dva grama vlakana i tri grama proteina. U navedenoj količini kukuruza šećerca nalazi se oko četiri grama prirodno prisutnog šećera.

Ako se koristi kukuruz šećerac iz konzerve, dodatno se dodaje šećer, ali ne u pretjeranoj količini, tek oko tri grama dodanog šećera na 100 g kuhanog kukuruza. Možemo zaključiti da je kukuruz šećerac niskokalorična namirnica, a udio šećera vrlo se lako uklapa u dnevne preporuke od oko 30 g.

Kukuruz šećerac – recepti

Slijedi nekoliko jednostavnih recepata s kukuruzom šećercem koji se lako može dodati u jela kao izvor složenih ugljikohidrata, pogotovo kada nemate vremena kuhati žitarice. Iako je riječ o žitarici, kukuruz ubrajamo i u povrće.

Kukuruz šećerac - recepti
FOTO: Shutterstock

Ljetna salata s kukuruzom šećercem

Ova salata idealan je prilog ribi ili bijelom mesu, a ako želite kompletan obrok, ubacite konzervu tune ili kockice piletine.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke pomiješajte, a po želji ohladite salatu prije konzumacije u hladnjaku.
Pljeskavice od kukuruza
FOTO: Shutterstock

Pljeskavice od kukuruza

Ove pljeskavice mogu biti odličan izbor uz jogurt i salatu kada ste na odmoru ili vam se jede nešto hrskavo.

Sastojci:
  • 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
  • 1 jaje
  • 2 jušne žlice integralnog brašna
  • 1 jušna žlica sjeckanog vlasca
  • crni papar
  • sol
  • maslinovo ulje za pečenje.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke, osim ulja i oblikujte pljeskavice.
  2. Pecite ih na tavi na maslinovom ulju sa svake strane oko 2 – 3 minute dok ne porumene.
Kokos kukuruzna juha
FOTO: Shutterstock

Kokos kukuruzna juha

Ako volite kokosovo mlijeko i juhe na bazi njega, onda će vam se svidjeti i ova u kombinaciji s kukuruzom šećercem. Recept je jednostavan i pogodan za one koji žele isprobati nove okuse.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte sjeckani luk, a potom dodajte kockice krumpira i kukuruz.
  2. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok krumpir ne omekša.
  3. Potom, dodajte kokosovo mlijeko i začine te sve usitnite štapnim mikserom.
  4. Poslužite toplo.
Namaz od kukuruza šećerca
FOTO: Shutterstock

Namaz od kukuruza šećerca

Ovaj osvježavajući namaz od kukuruza šećerca i korice limete pravo je osvježenje za doručak ili za snack s krekerima.

Birajte bio ili eko proizvedenu limetu budući da koristite koricu.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i usitnite ih u blenderu ili štapnim mikserom. Po želji naknadno dodajte nekoliko zrna kukuruza radi teksture.
  2. Koristite namaz za tost i tortilje ili kao ljetni dip.
Kukuruzna pita s tikvicama i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Kukuruzna pita s tikvicama i feta sirom

Ako uživate u složenim receptima, onda je ova pita pun pogodak. Svi sastojci su poznati, a začini će podići pitu na višu razinu.

Sastojci:
  • 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
  • 1 ribana i ocijeđena tikvica
  • 100 g razmrvljenog feta sira
  • 2 jaja
  • 3 jušne žlice kukuruznog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • crni papar
  • sol
  • timijan
  • maslinovo ulje za premazivanje.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli u glatku smjesu.
  3. Nauljite kalup i ulijte smjesu.
  4. Pecite pitu oko pola sata dok ne poprimi boju i čvrstu teksturu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu