Juha od kukuruza: Tri fina recepta gotova za 15 minuta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Juha od kukuruza je jednostavna i ukusna juha koja može biti gotova za samo 15 minuta. Ova juha se može pripremiti koristeći zamrznuti kukuruz ili kukuruz u limenci u danima kada ste u žurbi. Ako imate malo više vremena, možete kupiti i cijele svježe klipove kukuruza, skuhati ih, a potom nožem skinuti zrna s klipova.
U nastavku se nalaze tri recepta za juhu od kukuruza te će se za svakoga pronaći nešto – bilo da ste u potrazi za veganskom, krem ili ljutom juhom od kukuruza!

Juha od kukuruza i krumpira
Ova kremasta juha od kukuruza i krumpira obiluje okusom i nutrijentima. Kremastu teksturu i gustoću daje krema pripremljena od indijskih oraščića.
Ova je juha pogodna za osobe koje se pridržavaju veganske prehrane ili izbjegavaju mliječne proizvode, a meni je osobno najdraža verzija juhe od kukuruza.
Sastojci:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 3 – 4 režnja češnjaka
- 3 – 4 srednje velika krumpira
- 4 šalice kukuruza
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 lovorov list
- pola šalice indijskih oraščića
- 2/3 šalice vode
- sol i papar po želji.
Priprema
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje te dinstajte usitnjeni luk, mrkve i celer.
- Nakon pet minuta dodajte usitnjeni češnjak i sve skupa još kratko propržite.
- Dodajte usitnjeni krumpir, kukuruz, povrtni temeljac i lovorov list.
- Kada juha zakuha, smanjite vatru i kuhajte 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje.
- U međuvremenu pripremite kremu od indijskih oraščića. Indijske oraščiće najbolje je natopiti nekoliko sati prije kako bi krema bila što glatkija, ali možete ih i kratko potopiti u vrućoj vodi. Izblendajte indijske oraščiće s 2/3 šalice vode dok ne dobijete glatku kremu.
- Kada je juha gotova, umiješajte u nju kremu od indijskih oraščića. Ako želite da juha bude još kremastija, možete izvaditi dio i izblendati ga, a potom ga umiješati natrag u juhu.
- Dodajte sol i papar po ukusu te servirajte juhu dok je topla!

Krem juha od kukuruza
Krem juha od kukuruza šećerca idealan je comfort food koji podsjeća na zagrljaj u zdjelici. Osim što je ukusna, ova juha je i vrlo jednostavna za napraviti.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslaca
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1/4 šalice usitnjenog peršina
- 3 jušne žlice brašna
- 2 i pol šalice mlijeka
- 1 šalica povrtnog temeljca
- oko 350 g kukuruza
- 2 jušne žlice vrhnja
- sol i papar po želji.
Priprema
- U loncu otopite maslac, a potom dinstajte usitnjeni luk.
- Nakon nekoliko minuta dodajte usitnjeni češnjak i peršin te sve još kratko propržite.
- Dodajte brašno i sve kratko promiješajte.
- Polako počnite dodavati mlijeko uz konstantno miješanje dok ne dobijete gustu juhu.
- Umiješajte temeljac i kukuruz i kuhajte 10-ak minuta.
- Pred kraj dodajte vrhnje, sol i papar po želji. Ako želite u potpunosti krem juhu, možete je izblendati štapnim mikserom.

Meksička juha od kukuruza
Ako ste u potrazi za juhom od kukuruza s malo više karaktera, za vas je ovaj recept.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 6 režnjeva češnjaka
- 1 i pol čajna žličica čilija u prahu
- 1 i pol čajna žličica kumina u prahu
- pola čajne žličice paprike u prahu
- 1/4 čajne žličice korijandera u prahu
- oko 400 g kukuruza
- 1 l povrtnog temeljca
- pola šalice kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice soka limete
- sol i papar po želji.
Priprema
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje te dinstajte usitnjeni luk.
- Nakon pet minuta dodajte usitnjeni češnjak i začine te sve skupa pržite još oko minutu.
- Dodajte kukuruz i uz povremeno miješanje pržite još nekoliko minuta.
- Odvojite polovicu smjese te je izblendajte s povrtnim temeljcem.
- Izblendani temeljac izlijte u lonac i kuhajte sve skupa oko pet minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte kiselo vrhnje, sok limete, sol i papar po želji.
Ovu juhu možete servirati s tortilla chipsom, svježe nasjeckanim jalapeño paprikama i/ili s dodatnom čajnom žličicom vrhnja.
Pročitajte i ove članke:
- Uštipci, hrskave palačinke i guste juhe: 5 recepata koje će obožavati svi ljubitelji kukuruza
- Kukuruz kao prilog: Sad je prava prilika za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala! Imamo 4 recepta za uz meso
- Salata od ječma i kukuruza: Kad tijelo traži lagano! Pripremite jednostavnu salatu koja može biti samostalan obrok ili prilog.
- juha od kukuruza
- juha od kukuruza i krumpira
- krem juha od kukuruza šećerca
- meksička juha od kukuruza
- recepti
- Sullivan, S. (2023). Vegan Potato Corn Chowder. Sarah’s Vegan Kitchen.
- Kylie. (2020). Mexican Street Corn Soup. Midwest Foodie.