Obroci za najzauzetije: Pravilna prehrana je zaista brza i jednostavna! Evo kako od jednog recepta napraviti svaki put drugačije jelo u par minuta
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Uvriježeno je mišljenje da zdrava prehrana zahtijeva puno kuhanja i vremena. Iako su naše bake kuhale jela na žlicu, odnosno različita variva s povrćem, nije nužno da jedemo samo variva da bismo se hranili zdravo. Štoviše, pravilna prehrana je zaista jednostavna, a obroci se spremaju brzo i lako.
Najprije se trebamo upoznati s osnovama pravilne prehrane, kako bismo znali složiti zdrav i kompletan obrok. Pravilna prehrana počiva na tri ključne riječi:
- uravnoteženost
- raznolikost
- umjerenost.
Uravnoteženost znači da imamo dobro raspoređene makronutrijente u obroku, a to su:
- proteini
- (složeni) ugljikohidrati
- masti.
U makronutrijente spadaju još vlakna i voda jer ih trebamo u većim količinama, odnosno u gramima i litrama. No, kako naš organizam ne može probaviti vlakna, tako nemaju dostupnih kalorija za organizam, a voda je bez kalorija te bez nje ne možemo preživjeti.
Vlakna su bitna za probavu, snižavaju razinu šećera u krvi, ovisno o tome jesu li topljiva ili netopljiva, usporavaju ili ubrzavaju prolaz hrane u probavnom sustavu, vežu na sebe otpadne tvari te snižavaju kolesterol u krvi.
Što se tiče proteina, odrasle osobe trebale bi uzimati od 0,8 g proteina po kilogramu tjelesne mase, a taj unos se povećava kod fizički aktivnijih osoba, u procesu mršavljenja i kod oporavka. Najprije bismo trebali izračunati unos proteina, pa onda ostale kalorije rasporediti na ugljikohidrate i masti.
U proteine ubrajamo:
- meso
- ribu i morske plodove
- jaja
- sir
- tofu
- tempeh
- seitan
- mahunarke
- sjemenke i orašaste plodove koji su također izvor proteina.
U ugljikohidrate ubrajamo:
- proso
- kvinoju
- rižu
- tjesteninu
- ječam
- zob
- kus-kus
- kruh i pekarske proizvode
- škrobno povrće poput mrkve i krumpira
- kukuruz
- mahunarke koje također sadrže i ugljikohidrate.
U masti ubrajamo:
- nerafinirana biljna ulja (maslinovo, bučino, suncokretovo)
- maslac
- masne sireve
- kokosovo ulje (sadrži više zasićenih masti)
- sjemenke
- orašaste plodove.
Namirnice bogate vlaknima su povrće i voće, integralne žitarice, mahunarke. Osim vode, tijekom dana možemo piti i nezaslađene biljne čajeve ili vodu u koju smo iscijedili limun.
Pročitajte članak “Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće“.
U nastavku provjerite kako se pripremaju obroci za najzauzetije.
Obroci za najzauzetije – organizacija kuhinje i vremena
Prije nabave namirnica očistite i pospremite kuhinju. Puno je lakše raditi u kuhinji gdje sve ima svoje mjesto i ne gubite vrijeme na traženje sastojaka. Osim toga, bit ćete motiviraniji za pripremu obroka. Kuhinja u neredu znači i bacanje novca jer se često zaboravi na neke namirnice kojima je već istekao rok trajanja.
Pročitajte članak “Proljetno čišćenje kuhinje za novi početak“.
Možete nabaviti staklene posude s naljepnicama na kojima ćete napisati koja je koja namirnica. Začine posložite na jednu policu. Neka su vam uvijek pri ruci daska za rezanje i tava. Na hladnjak magnetima pričvrstite popis jela koje ćete spremati tijekom tjedna.
Odredite dan za kupnju i kupujte s popisom u rukama. Tako ćete se fokusirati na ono što vam je potrebno, spriječiti lutanja po trgovini te uštedjeti vrijeme i novac. Neke trgovine nude i dostavu hrane, pa je to odličan način dodatne uštede vremena.
Odaberite dan u tjednu kada imate najviše vremena, primjerice nedjelju predvečer. Pustite omiljenu glazbu i pripremite veće količine hrane za naredne dane:
- operite i nasjeckajte veće količine povrća te ih stavite u hladnjak u staklene posude
- skuhajte više jaja i u ljusci ih stavite u hladnjak
- ispecite piletinu ili puretinu za naredna dva dana
- skuhajte veću količinu žitarica ili mahunarki te ih pohranite u hladnjak
- pomiješajte začine zajedno u jednu posudicu (primjerice, papar i kurkumu)
- ako kupujete konzerviranu hranu, prednost dajte onoj u staklenci (primjerice, slanutak ili kukuruz iz staklenke umjesto iz konzerve).
Kada ste spremili veću količinu hrane, prije polaska na posao samo ćete pomiješati sastojke, začiniti i uzeti svoj lunch box sa sobom.
Pročitajte članak “Što zdravo jesti na poslu – nutricionistica donosi 10 prijedloga“.
Obroci za najzauzetije – salate kao najbrži i uravnotežen obrok
U svoju salatu uvijek dodajte proteine, ugljikohidrate i masti, a bazu neka čini povrće. Možete se voditi gore navedenim popisom. Kao bazu za ovu salatu uzet ćemo piletinu ili puretinu te mijenjati povrće i žitarice.
Sastojci:
- 150 – 200 g piletine ili puretine
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 50 g prosa
- različito zeleno lisnato povrće (matovilac, rukola, zelena salata)
- 15 g oraha
- začini po želji
- krastavac salatar (izrezan na kolutove).
Priprema
- Piletinu ispecite na maslinovom ulju, začinite i narežite na kockice.
- Proso isperite pod vodom i skuhajte prema uputama.
- Povrće operite i narežite.
- Sve sastojke pomiješajte i začinite.
Ako želite još brže gotov obrok, onda umjesto piletine ili puretine dodajte:
- konzervu tune ili sardine iz konzerve (najbolje u vlastitom soku)
- umjesto ribe dodajte mozzarellu ili zrnati sir
- umjesto životinjskih proteina dodajte narezane kockice tofua
- 150 g kukuruza iz konzerve ili staklenke
- od povrća možete dodati i cherry rajčice, običnu rajčicu, svježu papriku ili ribani kupus
- 1 čajnu žlicu maslinovog ulja po salati.
Umjesto prosa možete dodati bilo koju drugu žitaricu, no proso ima najkraće vrijeme kuhanja. Kus-kus je također brz način pripreme žitarice jer se samo prelije vrućom vodom.
Obroci za najzauzetije – integralna tortilja s povrćem
Ako vam se ne kuhaju žitarice, ponekad je u redu pojesti i tortilju kao izvor ugljikohidrata. Tortilju punite s puno povrća, a kao izvor proteina odaberite nešto s liste.
Sastojci:
- 1 velika integralna tortilja
- rukola
- 2 jušne žlice kukuruza
- ribana crvena paprika
- 2 jušne žlice humusa
- 2 kuhana jaja (skuhana u danu pripreme)
- 1/4 avokada (narezanog na kockice).
Priprema
- Ako ste unaprijed pripremili sve povrće, tada očistite kuhana jaja, a tortilju zagrijte na tavi.
- Tortilju premažite humusom te dodajte povrće, avokado i narezana kuhana jaja.
- Zarolajte i ponesite na posao.
Umjesto jaja možete dodati:
Umjesto humusa možete dodati:
- sirni namaz
- riblju paštetu
- guacamole
- namaz od povrća
- vegansku majonezu.
Umjesto avokada možete dodati:
- 1 jušnu žlicu bučinih ili suncokretovih sjemenki
- 1 jušnu žlicu sjeckanih oraha.
Smoothie za one koji se teško natjeraju na doručak
Smoothie vas neće zasititi kao cjelovite namirnice, ali je i dalje bolji izbor od usputnog stajanja u pekari. S druge strane, odaberite sastojke bogate proteinima, kako ne biste pregladnjeli do ručka. Iz tog razloga kao bazu uvijek koristite:
- 150 g skyra ili quarka.
Ostali sastojci:
- voće po izboru (banana + jagode, mango + kokos)
- 1 jušna žlica sjemenki (lanene, chia) ili 1 jušna žlica maslaca od orašastih plodova
- 3 – 4 jušne žlice zobenih pahuljica
- nekoliko kockica smrznutog špinata.
Ako želite dobiti kremastiju strukturu, koristite smrznutu bananu. Dodajte i mjericu whey proteina, no to je opcionalno.
Pročitajte članke:
- Smoothie od jagode – zdravi i slasni recepti
- Smoothie od špinata – recepti sa svježim i smrznutim špinatom.
Zdrave grickalice s umakom
Ako jedete s nogu, onda je ovo obrok za vas. Baza je humus, namaz od slanutka. Umjesto toga može biti i domaća riblja pašteta od sardina ili tune.
Pročitajte članak “Pašteta od tune – recepti za svačiji gušt“.
Ostali sastojci:
- stapke celera ili mrkve
- integralni krekeri
- nekoliko kockica tvrdog sira.
Priprema
Povrće umočite u humus ili ga namažite na kreker i dodajte kockicu sira.
Hladna tjestenina bogata povrćem
Tjestenina se uklapa u pravilnu prehranu i ima svoje mjesto u povremenoj konzumaciji. Ako ne želite klasičnu bijelu tjesteninu, možete odabrati integralnu ili tjesteninu od slanutka ili leće. Također, na tržištu se nalazi i tjestenina od kukuruza.
Sastojci:
- 50 – 60 g tjestenine
- 120 g brokule
- pola ljubičastog luka
- nekoliko cherry rajčica (prerezanih na pola)
- nekoliko maslina
- 150 g slanutka iz staklenke ili konzerve
- 30 g parmezana
- mješavina mediteranskih začina
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a iznad tjestenine stavite cjedilo i brokulu da se kuha na pari.
- Narežite luk, cherry rajčice i ocijedite slanutak.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke, začinite i posipajte parmezanom.
Umjesto parmezana možete dodati:
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- ribanu mozzarellu
- mljeveni dimljeni tofu.
Umjesto slanutka možete dodati:
- leću iz konzerve
- grah iz konzerve
- grašak iz konzerve.
Umjesto nabrojanog povrća možete dodati:
- smrznutu kuhanu mješavinu povrća
- mahune
- zeleno lisnato povrće
- krastavce
- papriku
- bijeli ili ljubičasti kupus.
Pročitajte članak “Tjestenina s tunom – zdrave verzije s kojima ćete ostvariti svoje fitness ciljeve“.
Ako ne stignete izdvojiti čak ni 10 minuta za pripremu obroka, evo nekoliko prijedloga za kvalitetne obroke putem dostave:
- tortilja s povrćem
- wok s povrćem
- salata s piletinom ili tunom
- tjestenina s piletinom i povrćem.
Neka vam prioritet uvijek bude puno povrća i proteini. Ako želite smršavjeti, tada ne dodajte kupovne dresinge ili majonezu jer je riječ o praznim kalorijama, odnosno dodatnim kalorijama kojima ćete lakše prijeći granicu vašeg potrebnog dnevnog kalorijskog unosa.
Pročitajte i članak “Zdravi sendviči – zanimljivi i fini recepti za sve situacije“.
Pročitajte i ove članke:
- Zdravi brownie: Užitak bez naglog skoka šećera u krvi i prejedanja! Imamo recepte pune proteina i bez običnog šećera
- Kava od gljiva: Zvuči kao nespojiva kombinacija? Evo zašto je trebate probati i po čemu se razlikuje od turske kave
- Zdravi sendviči: Možete ih jesti u bilo koje doba dana ako odaberete prave namirnice! Evo recepata nutricionistice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja