10 zdravih recepata s tofuom koje morate isprobati
- Budite prvi i komentirajte!
- 10 min čitanja
Prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama, uz nizak udio proizvoda životinjskog podrijetla, povezuje se s manjim rizikom od stanja poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
Ipak, osobe koje se odluče za potpuno biljnu prehranu, poput veganstva, mogu propustiti određene nutrijente koji se inače nalaze u mesu i drugim proizvodima životinjskog podrijetla, uključujući proteine, kako je navedeno u jednoj analizi studija.
Odličan način da osobe na biljnoj prehrani povećaju unos proteina je dodavanje tofua u jelovnik. Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka, za Everyday Health objašnjava da je tofu je izvrstan izvor proteina i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo treba.
Nutritivne prednosti tofua
Tofu, popularna zamjena za meso napravljena od kondenziranog sojinog mlijeka, sadrži otprilike 80 kalorija, osam grama proteina (16 % dnevne vrijednosti) i dva grama vlakana (6 % dnevne vrijednosti) na 85 g, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a.
Također je dobar izvor kalcija – oko 150 mg (15 % dnevne vrijednosti) – te sadrži željezo (1,4 mg ili 8 % dnevne vrijednosti), napominje Michalczyk.
Lako upija okus umaka i marinada s kojima ga kombinirate, dodaje Michalczyk.
10 recepata s tofuom
Kako biste uključili više ovog biljnog proteina u svoju prehranu, isprobajte neki od ovih jednostavnih recepata s tofuom.
Čokoladni mousse sa svilenim tofuom
Ovaj mousse od čokolade i svilenog tofua idealan je desert koji spaja bogat okus s laganom i kremastom teksturom.
Sastojci:
- 100 g grubo nasjeckane tamne čokolade
- 1 paket organskog svilenog tofua (sobne tempereature i ocijeđenog)
- 2 jušne žlice javorovog sirupa.
Dodaci (po izboru):
- komadići čokolade
- maline
- kupine
- svježa menta.
Priprema
- Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, svaki put uz miješanje, dok se čokolada ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- U međuvremenu stavite svileni tofu i javorov sirup u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte otopljenu čokoladu i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Rasporedite smjesu u tri čaše i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Za posluživanje ukrasite komadićima čokolade, malinama, kupinama i grančicom svježe mente.
U hladnjaku može stajati do 3 – 4 dana.
Veganski smoothie za povećanje energije
Počnite svoj dan ovim nutritivnim i energizirajućim smoothiejem prepunim prirodnih sastojaka koji će vas napuniti energijom.
Sastojci:
- 1 šalica smrznutih borovnica
- pola šalice smrznutih jagoda
- pola smrznute banane
- pola šalice (zapakiranog) mladog špinata
- pola avokada
- 1/3 šalice svilenog tofua
- 1/4 šalice oraha
- 1 čajna žličica sjemenki konoplje
- 1 – 2 datulje (bez koštica, ovisno o željenoj razini slatkoće)
- 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka.
Priprema
- U blenderu izblendajte sve sastojke dok ne dobijete kremasti napitak.
Ljuta i kisela juha s tofuom
Ova aromatična juha savršena je kombinacija pikantnih i osvježavajućih okusa, idealna za grijanje tijela u hladnijim danima.
Sastojci:
- 1 jušna žlica repičinog ulja
- 1 jušna žlica naribanog svježeg đumbira
- 4 glavice mladog luka
- 1/4 crvenog kupusa
- 3 mrkve
- 200 g šampinjona
- 6 šalica povrtnog temeljca
- pola jušne žlice soja umaka (ili više po ukusu)
- 1,5 – 2 jušne žlice rižinog octa
- 1 jušna žlica umaka od čilija i češnjaka
- 400 g ekstra čvrstog tofua.
Priprema
- Tanko narežite kupus, gljive i mladi luk (i zeleni i bijeli vrh luka).
- Mrkvu ogulite pa narežite na tanke ploške, gulilicom za povrće narežite na trakice ili narežite na tanke štapiće (julienne).
- U veliki lonac dodajte repičino ulje, naribani đumbir i narezane bijele krajeve mladog luka. Pirjajte đumbir i luk na srednjoj vatri dok ne omekšaju (1 – 2 minute).
- Dodajte povrtni temeljac u lonac, zajedno sa soja umakom, octom i umakom od čilija i češnjaka. Potrebna količina umaka od soje, octa i umaka od čilija i češnjaka može biti subjektivna i ovisit će o tome koliko soli sadrži vaš povrtni temeljac. Počnite s manjom količinom, zatim dodajte više po svojem ukusu. Konačna juha trebala bi biti ljuta i začinjena. Zagrijte juhu dok ne postane vruća.
- Ocijedite tofu pa ga narežite na male kockice (dovoljno male da stanu na jušnu žlicu).
- Dodajte tofu u vruću juhu i ostavite da se zagrije (nekoliko minuta).
- Dodajte narezano povrće i kuhajte dok ne omekša ili podijelite povrće u zdjelice za posluživanje, a zatim prelijte vrućom juhom.
- Posipajte narezani zeleni dio mladog luka po svakoj zdjelici. Po želji se u svaku zdjelu može dodati još umaka od čilija i češnjaka.
Veganski začinjeni tacosi za doručak s kajganom od tofua
Začinite svoje jutro veganskim doručkom koji spaja bogate okuse i zadovoljavajuću teksturu.
Sastojci:
- pola jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 paprika (očišćena od jezgre i narezana na kockice)
- pola srednjeg crvenog luka (narezanog na kockice)
- 3 rajčice
- 1 velika pečena crvena paprika iz staklenke (nasjeckana)
- 1 jušna žlica čilija u prahu
- 1 jušna žlica dimljene paprike
- 3/4 čajne žličice morske soli (plus još po ukusu)
- 1 blok čvrstog ili ekstra čvrstog tofua (ocijeđen i ispran)
- sok jedne limete (više ili manje po ukusu)
- 8 – 10 malih zagrijanih kukuruznih tortilja
- 1 zreli avokado (prepolovljen, bez koštica, oguljen i zgnječen s morskom soli + sok od limete po ukusu)
- listovi korijandera (po želji)
- ljuti umak (po želji)
Priprema
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte papriku i crveni luk te pirjajte 4 – 6 minuta, povremeno miješajući.
- U međuvremenu dodajte rajčice u blender i nekoliko puta ih usitnite. Želite da budu temeljito nasjeckane, ali ipak zadrže malo teksture. Ostavite sa strane.
- Dodajte pečenu crvenu papriku, čili u prahu, dimljenu papriku i morsku sol u mješavinu paprike i luka. Nastavite pirjati jednu minutu ili dok začini ne počnu mirisati.
- Umiješajte rajčice i izmrvite tofu. Pržite 10 – 12 minuta ili dok se tekućina ne reducira, uz povremeno miješanje.
- Umiješajte sok limete i nastavite pirjati još samo jednu minutu. Zatim isključite vatru.
- Probajte i po želji začinite s još morske soli.
- Stavite malo nadjeva od tofua u svaku toplu tortilju. Dodajte malo zgnječenog avokada, malo korijandera (ako koristite) i nekoliko mrvica ljutog umaka (ako koristite).
- Poslužite odmah.
Ostaci se mogu čuvati u posebnim posudama u hladnjaku do dva dana.
Jednostavni veganska tjestenina punjena tofu ricottom
Klasičan talijanski comfort food u veganskoj verziji, s bogatom tofu ricottom i aromatičnim umakom od rajčice.
Sastojci za tofu riccotu:
- 1 blok ekstra čvrstog tofua
- 1/4 šalice prehrambenog kvasca
- 1/4 šalice biljnog mlijeka po izboru
- 2 jušne žlice soka limuna
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica morske soli
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica peršina
- 1 šalica nasjeckanog špinata.
Sastojci za umak:
- 1 konzerva zgnječenih rajčica
- 2 čajne žličice mješavine talijanskih začina
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- pola čajne žličice morske soli.
Sastojci za tjesteninu:
- 450 g tjestenine za punjenje
- 1 šalica veganskog sira (naribanog)
- pahuljice crvene paprike za ukras.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 ºC.
- Stavite tofu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Drugim papirnatim ručnikom ili čistim ručnikom za posuđe pritisnite tofu kako biste uklonili dio vode.
- Izmrvite tofu u multipraktiku i miksajte dok ne dobijete mrvice.
- Dodajte preostale sastojke za tofu ricottu (bez špinata) i miksajte dok uglavnom ne bude glatke teksture.
- Premjestite u vrećicu i ostavite sa strane.
- Za umak pomiješajte rajčice i začine. Ostaviti sa strane.
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane dok se dovoljno ne ohladi da se njome može rukovati.
- Kada ste spremni za slaganje tjestenine, stavite pola umaka od rajčice na dno posude za pečenje.
- Pomoću vrećice napunite tjesteninu tofu ricottom. Napunjenu tjesteninu stavite u posudu i nastavite dok se ne napunite svu tjesteninu.
- Po vrhu posipajte sirom.
- Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite na središnjoj rešetki 30 – 35 minuta. Nakon što je ostalo pet minuta do kraja pečenja, uklonite foliju.
- Pustite tjesteninu da se ohladi najmanje pet minuta, zatim premjestite na tanjure i posipajte pahuljicama crvene paprike.
Prženi tofu sa sezamom i češnjakom
Za ukusan i hrskav obrok pripremite tofu pržen sa sezamom i češnjakom, koji je savršen uz sočan umak koji se brzo zgušnjava u tavi.
Sastojci za tofu:
- 400 g ekstra čvrstog tofua
- 2 čajne žlice kukuruznog škroba
- pola jušne žlice sezamovog ulja
- 1 jušna žlica biljnog ulja.
Sastojci za umak:
- 1/4 šalice (60 ml) soja umaka s niskim sadržajem natrija
- 1/4 šalice (60 ml) vode
- 2 čajne žličice meda
- 1 i pol čajna žličica ljutog umaka
- 1 čajna žličica paste od češnjaka
- pola čajne žličice rižinog vinskog octa
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba.
Priprema
- Stavite dva papirnata ručnika na tanjur, a zatim i cijeli blok tofua (ocijeđen od tekućine) na tanjur. Dodajte još dva papirnata ručnika na vrh tofua, a onda i teški predmet na vrh.
- Ostavite tofu da se ocijedi 30 minuta, a na pola puta promijenite papirnate ručnike.
- Nakon što se tofu ocijedi, narežite ga napola, a zatim na kockice i stavite u veliku zdjelu. Po vrhu posipajte kukuruzni škrob i nježno promiješajte rukama kako biste bili sigurni da su svi komadići tofua pokriveni.
- U veliku tavu dodajte sezamovo ulje i biljno ulje, a zatim zagrijte na srednje jakoj vatri.
- Kada se ulje zagrije, dodajte tofu u tavu i pustite da se zapeče sa svih strana.
- U međuvremenu umutite sastojke za umak.
- Nakon što se tofu zapeče i postane hrskav sa svih strana, dodajte umak u tavu – trebao bi se odmah početi zgušnjavati. Promiješajte tofu da se prekrije, a zatim maknite s vatre.
- Poslužite i uživajte!
Palačinke od tofua
Za lagani i zdravi doručak palačinke od tofua pružaju kremastu teksturu i savršeno se slažu s javorovim sirupom i bobičastim voćem.
Sastojci:
- pola pakiranja svilenog tofua (175 g)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog nemliječnog mlijeka)
- pola jušne žlice biljnog ulja + dodatno za prženje
- 125 g višenamjenskog brašna (po potrebi bez glutena)
- 2 jušne žlice kokosovog šećera
- pola čajne žličice mljevenog kardamoma
- pola jušne žlice praška za pecivo (bez glutena po potrebi)
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte tofu, vaniliju i mlijeko dok ne dobijete glatko i gusto tijesto. Po potrebi upotrijebite električni mikser ili blender.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke pazeći da nema grudica.
- Ulijte mješavinu tofua u suhe sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Zagrijte veliku tavu koja se ne lijepi i ulijte vrlo malo ulja.
- Ulijte tijesto za palačinke u tavu i pržite oko dvije minute sa svake strane, dok ne iskoče mjehurići.
- Poslužite s javorovim sirupom i bobičastim voćem.
Veganska krilca od tofua s umakom
S ovim jednostavnim receptom za veganska krilca od tofua uživat ćete u savršenoj kombinaciji slatko-ljutog okusa, idealnom za svaki roštilj.
Sastojci za krilca:
- 1 blok tofua
- pola šalice brašna (koristite brašno od slanutka ili kukuruzni škrob za bezglutensku opciju)
- 1 jušna žlica luka u prahu
- 1 jušna žlica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica krupne soli
- pola čajne žličice crnog papra
- prstohvat kajenskog papra
- 3 jušne žlice biljnog ulja (za prženje).
Sastojci za umak:
- 1 i pol šalica kečapa
- 1 šalica jabučnog octa
- 3/4 šalice balzamičnog octa
- 3/4 šalice javorovog sirupa
- 2 jušne žlice smeđeg šećera
- 1 glavica crvenog luka (mljevena)
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1 čili (bez sjemenki i samljeven).
Priprema
- Zamrznite blok tofua, zatim ga odmrznite, pritisnite i ocijedite višak tekućine.
- Narežite tofu na oblike nalik krilcima ili deblje štapiće (kraći komadi su stabilniji).
- U velikoj zatvorenoj vrećici ili plitkoj zdjeli pomiješajte brašno, luk u prahu, češnjak u prahu, timijan, sol, papar i kajenski papar.
- Stavite komadiće tofua u vrećicu ili zdjelu s mješavinom brašna i začina. Lagano ih protresite ili uvaljajte dok se tofu potpuno ne prekrije smjesom.
- Zagrijte biljno ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Otresite višak brašna s tofua i pržite ga u tavi dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav, oko 4 – 5 minuta po strani.
- Kako biste napravili umak, u malu tavu dodajte kečap, jabučni ocat, balzamični ocat, javorov sirup, smeđi šećer, nasjeckani crveni luk, nasjeckani češnjak i mljeveni čili. Dobro promiješajte da se sjedini.
- Stavite lonac na srednju vatru i lagano kuhajte.
- Pustite da umak krčka bez poklopca oko 30 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne do željene gustoće.
- Ostavite umak da se malo ohladi prije upotrebe.
Zeleni curry od pet sastojaka
Brz i ukusan zeleni curry od tofua, slatkog krumpira i brokule savršen je za svakodnevni obrok s bogatstvom okusa i jednostavnom pripremom.
Sastojci:
- 340 g čvrstog tofua
- malo maslinovog ulja
- malo soli
- 2 batata (oguljena i narezana na kockice)
- 4 jušne žlice zelene curry paste
- tri limenke kokosovog mlijeka od 400 ml
- 3 ili više šalica cvjetića brokule.
Priprema
- Pritisnite tofu papirnatim ručnicima da uklonite vodu.
- Tofu narežite na kockice.
- U velikom loncu za juhu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte tofu, posipajte solju i pržite u tavi 10 – 15 minuta, dok ne porumeni. Izvadite i ostavite sa strane.
- Dodajte batat, kokosovo mlijeko i curry pastu. Pirjajte 5 – 10 minuta dok batat ne omekša.
- Dodajte brokulu i tofu. Pirjajte 3 – 5 minuta dok brokula ne postane svijetlo zelena.
Tofu kajgana
Tofu kajgana je savršen obrok koji podsjeća na klasičnu kajganu, ali u zdravijoj i biljnijoj verziji.
Sastojci:
- 1 blok čvrstog tofua
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice kurkume u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevenog crnog papra.
Priprema
- Izmrvite tofu na komadiće veličine zalogaja vilicom ili jednostavno rukom.
- Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte tofu zajedno sa svim preostalim sastojcima i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Pržite na srednje jakoj vatri oko pet minuta ili dok tofu malo ne porumeni.
- Probajte i po potrebi dodajte još soli.
- Poslužite odmah.
Pročitajte i ove članke:
- Dimljeni tofu: Recepti po preporuci nutricionistice
- Svileni tofu: Tri recepta s omiljenim veganskim proteinom
- Trik za hrskavi tofu koji će voljeti i najveći ljubitelji mesa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ljekovito bilje za pluća: Ovih 9 saveznika olakšava disanje
- Suzana Mussiow
- 7 min čitanja
- Bedosky, L. (2023). 10 Easy Recipes to Whip Up With a Block of Tofu. Everyday Health.
- Fields, H. i sur. (2016). How to Monitor and Advise Vegans to Ensure Adequate Nutrient Intake. Journal of Osteopathic Medicine, 116(2): 96–99.