Jesenske juhe: 16 recepata za kraće i hladnije dane
- Budite prvi i komentirajte!
- 19 min čitanja

Jesenske juhe omiljeni su izbor mnogih kada temperature počnu padati i dani postanu kraći. One ne samo da griju tijelo, već unose i bogatstvo okusa te podsjećaju na sezonske plodove koje jesen velikodušno nudi.
Jesenske juhe – recepti
Jesenske juhe jednostavan su način da unesete više nutrijenata u prehranu i istovremeno uživate u domaćoj, mirisnoj toplini na tanjuru.
Bilo da volite kremaste varijante ili bogate juhe s komadićima povrća, jesenske juhe mogu postati vaš nezaobilazan saveznik u kuhinji.

Juha od crnog graha za 20 minuta
Brza i zasitna juha s crnim grahom, batatom i krem sirom odličan je izbor kada želite toplo i nutritivno jelo bez puno vremena provedenog u kuhinji.
Sastojci za šest porcija:
- 4 šalice neslanog povrtnog temeljca
- 2 konzerve crnog graha bez soli (ispranog) (oko tri šalice)
- 1 pakiranje smrznutog nasjeckanog batata (oko 2 šalice) (odmrznutog)
- 1 konzerva nasjeckanih rajčica bez soli (pečenih na vatri)
- 1 srednji žuti luk (nasjeckan) (oko jedne šalice)
- 1 šalica smrznutog kukuruza
- 1 jušna žlica rashlađene paste od češnjaka
- 1 čajna žličica začina za taco bez soli
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice mljevenog čilija
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1 pakiranje krem sira (narezanog na komadiće, omekšanog)
- svježi listovi korijandera za ukras (po želji)
Priprema
- U velikom loncu pomiješajte temeljac, isprani grah, odmrznuti batat, konzervu rajčica, nasjeckani luk, šalicu kukuruza, jušnu žlicu paste od češnjaka, čajnu žličicu začina za taco, pola čajne žličice soli, pola čajne žličice čilija i 1/4 čajne žličice papra. Pokrijte i zakuhajte na jakoj vatri.
- Otkrijte poklopac, smanjite vatru na srednju i kuhajte bez ometanja dok batat ne omekša, oko 10 minuta.
- Umiješajte omekšali krem sir. Zakuhajte lagano, nepokriveno, na srednjoj vatri; pirjajte pet minuta, povremeno miješajući, dok ne postane glatko i dok se okusi ne sjedine. Podijelite u šest zdjela. Po želji ukrasite korijanderom.

Pečena juha od fete i povrća
Pečena feta u kombinaciji s proljetnim povrćem i kremastim jogurtom pretvara ovu juhu u lagano, ali aromatično jelo bogato okusima.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 svežanj šparoga (oko 450 g) (očišćen od mrvica)
- 2 srednja poriluka (samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, narezana na kolutove debljine 2,5 cm (oko 350 ml))
- 1,5 šalica oguljenog svježeg graška
- 5 velikih režnja češnjaka (zgnječenih i oguljenih)
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra (plus još za ukras)
- 1 blok (170 g) feta sira u salamuri (ocijeđen)
- 4 šalice neslanog povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 pakiranje (140 g) mladog špinata (oko 140 ml)
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra (plus još za ukras)
- pola šalice običnog procijeđenog (grčkog) jogurta sa smanjenim udjelom masti.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. U posudu za pečenje dimenzija 23 x 33 cm pomiješajte narezane šparoge, narezani poriluk, 380 ml graška, zgnječeni češnjak, dvije jušne žlice ulja i 1/4 čajne žličice soli i papra. U sredinu stavite fetu.
- Pecite dok povrće ne omekša, a feta se ne zagrije, oko 30 minuta, miješajući povrće na pola pečenja.
- Po potrebi, radeći u serijama, prebacite fetu i smjesu povrća u blender; dodajte 180 ml temeljca i jušnu žlicu limunovog soka. Zatvorite poklopac blendera i uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Prekrijte otvor čistim ručnikom. Miksajte dok ne postane glatko, oko minutu. Dok blender radi, postupno dodajte 150 g špinata i 60 ml kopra, miksajte dok se potpuno ne sjedini nakon svakog dodavanja; nastavite miksati dok ne postane glatko, još oko dvije minute.

Kremasta juha od krastavaca
Osvježavajuća i lagana juha s krastavcima i avokadom može se poslužiti topla ili hladna, savršena za ljubitelje blažih i kremastih okusa.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mali luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica soka od limuna
- 4 šalice oguljenih, očišćenih od sjemenki i tanko narezanih krastavaca (podijeljeno)
- 1 + 1/2 šalice povrtnog temeljca ili pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom natrija
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog papra
- prstohvat kajenskog papra
- 1 avokado (nasjeckan)
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina (plus još za ukras)
- pola šalice nemasnog običnog jogurta.
Priprema
- Zagrijte jušnu žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 1 – 4 minute. Dodajte jušnu žlicu soka od limuna i kuhajte jednu minutu. Dodajte 3 + 3/4 šalice kriški krastavca, 1 + 1/2 šalice temeljca, pola čajne žličice soli, 1/4 čajne žličice papra i prstohvat kajenskog papra; pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok krastavci ne omekšaju, 6 – 8 minuta.
- Prebacite juhu u blender. Dodajte avokado i 1/4 šalice peršina; miksajte na maloj brzini dok ne postane glatko. Ulijte u zdjelu za posluživanje i umiješajte pola šalice jogurta. Nasjeckajte preostale kriške krastavca. Poslužite juhu toplu ili je stavite u hladnjak i poslužite ohlađenu. Neposredno prije posluživanja, po želji ukrasite nasjeckanim krastavcem i još nasjeckanog peršina.

Juha od slanutka s keljom
Zasitna i nutritivna juha od slanutka, kelja i parmezana pruža savršenu ravnotežu kremaste teksture i bogatog povrtnog okusa.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 jušna žlica ulja iz staklenke sušenih rajčica
- pola šalice nasjeckanih ocijeđenih sušenih rajčica (narezanih na trakice u ulju sa začinskim biljem)
- 1 jušna žlica neslanog maslaca
- 1 velika ljutika (nasjeckana) (oko pola šalice)
- 2 jušne žlice koncentrata neslane rajčice
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
- 6 šalica neslanog povrtnog temeljca
- 1 mala hrpa kelja (očišćenog od stabljika i grubo nasjeckanog)
- pola čajne žličice soli
- pola šalice naribanog parmezana (podijeljenog)
- 1/3 šalice vrhnja za kuhanje
- 50 g krem sira (narezanog na kockice i omekšanog)
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka (plus mali listovi za ukras).
Priprema
- Zagrijte jušnu žlicu ulja od sušenih rajčica i jušnu žlicu maslaca u velikoj pećnici na srednjoj vatri dok se ne otope i ne počnu svjetlucati. Dodajte nasjeckanu ljutiku. Kuhajte, često miješajući, dok ne omekšaju, 2 – 3 minute.
- Umiješajte pola šalice sušenih rajčica, dvije jušne žlice koncentrata rajčice i nasjeckani češnjak; kuhajte, neprestano miješajući, dok se rajčice malo ne raspadnu i ne postanu tamnocrvene boje, oko dvije minute.
- Umiješajte isprani slanutak, šest šalica temeljca, nasjeckani kelj i pola čajne žličice soli. Zakuhajte na srednjoj vatri; kuhajte, otkriveno i povremeno miješajući, dok kelj ne omekša i smjesa se malo ne reducira, 15 – 20 minuta.
- Sklonite s vatre. Dodajte šest jušnih žlica parmezana, 1/3 šalice vrhnja i kockice krem sira; miješajte dok se ne otopi i sjedini, oko jednu minutu. Umiješajte dvije jušne žlice bosiljka. Podijelite u četiri zdjele; pospite s preostale dvije jušne žlice parmezana. Po želji ukrasite listovima bosiljka.

Visokoproteinska protuupalna povrtna juha
Zahvaljujući leći, batatu i kokosovom mlijeku, ova juha pruža obilje proteina i začinsku toplinu koja grije i iznutra.
Sastojci za šest porcija:
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (podijeljeno)
- 1 srednji žuti luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 čajne žličice nasjeckanog svježeg đumbira
- pola čajne žličice soli (podijeljeno)
- 1 + 1/2 jušne žlice curry praha
- 1 jušna žlica mljevene kurkume
- 8 šalica povrtnog temeljca s niskim udjelom natrija
- 1 + 2/3 šalice suhe crvene leće
- 1 srednji batat (oguljen i narezan na kockice)
- 2 srednje mrkve (nasjeckane)
- 1 čajna žličica paprike
- pola čajne žličice sjemenki komorača
- 2 konzerve laganog kokosovog mlijeka (dobro protresene i promiješane)
- 1 + 1/2 jušne žlice soka od limuna (plus još po ukusu)
- nasjeckani svježi korijander za ukras (po želji)
Priprema
- Zagrijte tri jušne žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, dvije čajne žličice đumbira i 1/4 čajne žličice soli; kuhajte, često miješajući, dok luk ne počne omekšavati, oko pet minuta. Dodajte 1 + 1/2 jušne žlice curryja u prahu i jednu žlicu kurkume; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
- Dodajte osam šalica temeljca, 1 + 2/3 šalice leće i preostalu 1/4 čajne žličice soli; zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje slabu; pirjajte, povremeno miješajući, dok leća ne počne omekšavati, oko 15 minuta. Dodajte kockice batata i nasjeckanu mrkvu; pirjajte, povremeno miješajući, dok batat i mrkva ne omekšaju, 14 – 16 minuta.
- U međuvremenu, zagrijte preostale dvije jušne žlice ulja u maloj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte čajnu žličicu paprike i pola čajne žličice sjemenki komorača. Maknite s vatre. Prebacite u malu zdjelu.
- Radeći u dvije ture, prebacite polovicu smjese leće u blender. Pričvrstite poklopac na blender i uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Stavite čisti ručnik preko otvora. Miksajte dok ne postane glatko, oko 45 sekundi. Vratite smjesu u veliku tavu. Ponovite s preostalom smjesom leće.
- Dodajte dobro izmiješano kokosovo mlijeko u pasiranu smjesu leće; lagano kuhajte na srednje slaboj vatri. Umiješajte 1 + 1/2 jušne žlice limunovog soka. Začinite s dodatnim limunovim sokom po ukusu. Ulijte juhu u šest zdjela i prelijte sačuvanom mješavinom paprike i ulja. Ukrasite korijanderom, po želji.

Kremasta juha od povrća s tortelinima
Tortelini i svježi špinat u kremastoj juhi pretvaraju ovo jelo u pravu utješnu hranu za hladne jesenske dane.
Sastojci za šest porcija:
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 velika mrkva (oguljena i nasjeckana)
- 1 mali žuti luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica sitno nasjeckanog češnjaka
- 3 šalice povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom natrija ili pilećeg temeljca bez soli
- 1 konzerva nasjeckanih rajčica bez dodane soli s bosiljkom, češnjakom i origanom (neocijeđenih)
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka (plus još za ukras)
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 1/4 čajne žličice + 1/8 čajne žličice soli
- 1 pakiranje rashlađenih tortelina sa sirom
- 1 pakiranje mladog špinata
- 1 šalica vrhnja za kuhanje.
Priprema
- Zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikom nizozemskom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu i nasjeckani luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko pet minuta. Dodajte jednu jušnu žlicu češnjaka; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
- Umiješajte tri šalice temeljca, konzervu rajčica, dvije jušne žlice bosiljka, pola čajne žličice papra i 1/4 čajne žličice + 1/8 čajne žličice soli; zakuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru na srednju; poklopite i pirjajte, bez ometanja, dok mrkva ne postane hrskava i mekana, oko pet minuta.
- Otkrijte i umiješajte pakiranje tortelina; kuhajte, povremeno miješajući, dok tjestenina ne omekša, oko pet minuta.
- Smanjite vatru na srednje slabu; umiješajte pakiranje mladog špinata i šalicu vrhnja; kuhajte uz stalno miješanje dok špinat ne uvene, oko minutu. Podijelite u šest zdjela; po želji ukrasite dodatnim bosiljkom.

Juha od brokule i cheddara
Kombinacija brokule, cheddara i hrskave slanine daje ovoj juhi bogat, pun okus kojem je teško odoljeti.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 kriške slanine (narezane na sredini, nasjeckane)
- 4 mlada luka (tanko narezana, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni, podijeljeni)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 450 g brokule (stabljike narezane na komade od 1,2 cm, cvjetići na komade od 2,5 cm, ukupno pet šalica)
- 1 mali krumpir (oguljen i narezan na komade od 1,2 cm)
- 4 šalice neslane pileće juhe
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 šalica naribanog oštrog cheddar sira (podijeljeno)
- 1/4 šalice kiselog vrhnja.
Priprema
- U velikoj tavi na srednjoj vatri ispržite slaninu, često miješajući, dok ne postane hrskava (oko pet minuta). Prebacite je šupljikavom žlicom na tanjur obložen papirnatim ručnikom, a sokove sačuvajte u loncu.
- Dodajte bijele dijelove mladog luka u sokove od slanine i pirjajte na srednjoj vatri dvije minute. Zatim dodajte češnjak i kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamiriše (oko jedne minute).
- Umiješajte stabljike i cvjetiće brokule, krumpir i juhu. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, potom smanjite na srednju, poklopite i kuhajte dok povrće ne omekša (oko 12 minuta). Posolite s 1/4 čajne žličice soli.
- Prebacite 3 + 1/2 šalice juhe u blender, dobro zatvorite poklopac (ostavite otvor za paru prekriven ručnikom) i miksajte dok ne postane glatko (oko dvije minute). Vratite izmiksanu smjesu u lonac.
- Dodajte 3/4 šalice cheddara (postupno, po 1/4 šalice) i miješajte dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka.
- Poslužite juhu prelivenu s 1/4 šalice kiselog vrhnja, preostalim sirom, prženom slaninom i zelenim dijelom mladog luka.

Juha od pečenog povrća
Pečeno povrće, kokosovo mlijeko i začini stvaraju kremastu juhu dubokog okusa s daškom egzotike.
Sastojci za šest porcija:
- 1 mali batat (oguljen i narezan na komade)
- 1 mala jabuka (oguljena i narezana na komade)
- 1 mali poriluk (samo bijeli i svijetlozeleni dio, prepolovljen po dužini, narezan na polumjesece debljine 2,5 cm i dobro ispran)
- 600 ml cherry rajčica
- 2 srednje mrkve (oguljene i narezane na komade)
- 3 srednja mlada luka (očišćena i narezana na komade od 2,5 cm)
- 2 jušne žlice tanko narezanog svježeg đumbira
- 6 velikih režnja češnjaka (zgnječenih)
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice mljevenog korijandera
- 4 šalice neslanog povrtnog temeljca ili pilećeg temeljca
- 1 konzerva slanutka ili bijelog graha bez dodane soli (isprana)
- 1 + 1/2 jušne žlice bijelog misa
- 2 čajne žličice sambala oelek
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 + 1/2 jušne žlice odležanog sherry octa
- pola čajne žličice mljevenog papra
- pola čajne žličice soli
- kriške limete za posluživanje (po želji).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 230 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte batat, jabuku, poriluk, cherry rajčice, mrkvu, mladi luk, đumbir, zgnječene češnjeve češnjaka, ulje i korijander; promiješajte da se obloži. Prebacite na veliki lim za pečenje s rubom. Pecite, jednom miješajući, dok ne omekša i ne porumeni, 25 – 30 minuta.
- Radeći u serijama prema potrebi, prebacite pečeno povrće u blender; Dodajte četiri šalice juhe, slanutak (ili bijeli grah), 1 + 1/2 jušne žlice misa i dvije čajne žličice sambal oeleka. Čvrsto zatvorite poklopac blendera; uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Stavite čisti ručnik preko otvora. Miksajte dok ne postane glatko, oko jednu minutu i 30 sekundi. Dodajte konzervu kokosovog mlijeka i 1 + 1/2 jušne žlice octa; miksajte dok se ne sjedini i ne postane glatko, oko 10 sekundi.
- Prebacite juhu u srednje veliku tavu; kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zapari i ne zagrije.
- Pospite s pola čajne žličice mljevenog papra i soli. Poslužite s kriškama limete, po želji.

Pileća juha s tortelinima
Klasična pileća juha obogaćena tortelinima i povrćem donosi toplinu domaće kuhinje u svakoj žlici.
Sastojci za šest porcija:
- 2 jušne žlice neslanog maslaca
- 1 srednji žuti luk (sitno nasjeckan)
- 3 male mrkve (oguljene i tanko narezane)
- 1 velika stabljika celera (sitno nasjeckana)
- 3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg estragona (podijeljeno)
- 1 + 1/2 čajne žličice začina od češnjaka i začinskog bilja bez soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1/8 čajne žličice soli
- 5 šalica neslanog pilećeg temeljca
- 1 pakiranje rashlađenih tortelina sa sirom
- 2 šalice nasjeckane piletine s ražnja
- 2 šalice pakiranog sitno nasjeckanog mladog špinata
- 1 šalica smrznutog zelenog graška
- 1 šalica vrhnja za kuhanje.
Priprema
- Otopite dvije jušne žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i ne postanu prozirni, oko tri minute. Dodajte jušnu žlicu estragona, začin od češnjaka i začinskog bilja, papar i sol; kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
- Umiješajte pet šalica temeljca; poklopite i zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru na laganu i umiješajte pakiranje tortelina (270 g). Pokrijte i kuhajte, ne dirajući, dok ne postanu al dente, oko pet minuta.
- Povećajte vatru na srednju. Umiješajte piletinu, špinat, grašak i vrhnje; kuhajte, nepokriveno i često miješajući, dok špinat ne uvene, a grašak ne postane jarko zelen, 2 – 3 minute.
- Ulijte juhu u šest zdjelica i pospite preostalom jušnom žlicom estragona.

Pileća juha sa sušenim rajčicama
Spoj sušenih rajčica, tikvica i piletine daje ovoj juhi bogat mediteranski karakter.
Sastojci za četiri porcije:
- 1/3 šalice sušenih rajčica narezanih na listiće + 2 jušne žlice ulja iz staklenke
- 1 šalica nasjeckanog luka
- 1 šalica prepolovljene i narezane mrkve
- 2 velika režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica talijanskog začina
- 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 2 šalice pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 1 srednja tikvica (prepolovljena i narezana)
- 3 šalice grubo nasjeckanog svježeg špinata
- 2 šalice nasjeckane kuhane piletine
- 1 jušna žlica bijelog vinskog octa.
Priprema
- Zagrijte ulje od sušenih rajčica u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i mrkvu; kuhajte, miješajući, dok ne omekšaju, oko četiri minute. Dodajte češnjak i talijanski začin; kuhajte, miješajući, jednu minutu. Dodajte brašno; kuhajte, miješajući, još jednu minutu.
- Dodajte mlijeko, temeljac, sol i papar; pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da lagano kuha. Dodajte tikvice i sušene rajčice; kuhajte, povremeno miješajući i smanjujući vatru da se lagano kuha, dok tikvice ne omekšaju, oko osam minuta.
- Dodajte špinat i piletinu; kuhajte, miješajući, dok špinat ne uvene, a juha ne postane vruća, još oko dvije minute. Maknite s vatre i umiješajte ocat.

Jednostavna juha od krumpira i poriluka u sporom kuhalu
Kremasta i nježna juha od krumpira i poriluka savršeno se kuha sama dok vi uživate u toplini doma.
Sastojci za osam porcija:
- 1,5 kg krumpira (oguljenog i nasjeckanog)
- 6 šalica tanko narezanog poriluka (dobro ispranog, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi)
- 1 velika stabljika celera (sitno nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom natrija ili bez pilećeg temeljca
- 2 jušne žlice neslanog maslaca
- 3 srednja režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 lovorova lista
- 1 čajna žličica sitno nasjeckanog svježeg timijana
- 3/4 čajne žličice soli
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- pola šalice Boursin sira s češnjakom i začinskim biljem
- 3/4 šalice začinjenih krutona (grubo izmrvljenih)
- 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg vlasca
- 2 jušne žlice svježeg kopra.
Priprema
- Pomiješajte krumpir, poriluk, celer, temeljac, maslac, češnjak, lovorov list, timijan, sol i papar u sporom kuhalu od šest litara; dobro promiješajte. Pokrijte i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko četiri sata na visokoj temperaturi ili devet sati na niskoj.
- Izvadite i bacite lovorov list. Umiješajte vrhnje i Boursin. Pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi dok se sir ne otopi, oko 20 minuta. Pomoću gnječilice za krumpir zgnječite smjesu dok ne postignete željenu gustoću.
- Podijelite juhu u osam plitkih zdjela. Na svaku stavite krutone, vlasac i kopar.

Kremasta juha od rajčice i kvinoje
Spoj sočnih rajčica, aromatičnog povrća i crvene kvinoje pretvara ovu kremastu juhu u lagano, ali zasitno jelo puno proteina i vlakana.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 šalice nasjeckanog žutog luka
- 1 šalica nasjeckane mrkve
- 1 šalica nasjeckanog celera
- 1 šalica nasjeckane crvene paprike
- 1 jušna žlica nasjeckanog češnjaka
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 2 čajne žličice sušenog bosiljka
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica grubo mljevenog papra
- 2 konzerve cijelih rajčica bez dodane soli
- 2 + 1/2 šalice mlijeka sa smanjenim udjelom masti
- 2 šalice mljevenog mlijeka
- pola šalice crvene kvinoje
- svježi bosiljak i/ili listovi peršina za ukras.
Priprema
- Zagrijte ulje u velikoj pećnici na srednje jakoj vatri. Dodajte luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko pet minuta. Umiješajte mrkvu, celer i papriku; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko pet minuta. Umiješajte češnjak, origano, bosiljak, timijan, sol i papar; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu. Umiješajte rajčice i pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje slabu i kuhajte, povremeno miješajući drvenom žlicom da se rajčice razbiju, dok se ne zgusne, 30 – 40 minuta. Maknite s vatre.
- Umiješajte mlijeko i umak od rajčice. Miksajte juhu štapnim mikserom dok se ne zgusne i postane glatka, oko minutu.
- Umiješajte kvinoju i pustite da zavrije na srednje slaboj vatri; kuhajte, često miješajući, dok kvinoja ne omekša, 10 – 15 minuta. Ukrasite bosiljkom i/ili peršinom, po želji.

Pileća juha sa špinatom i artičokama u sporom kuhalu
Nježna pileća prsa, špinat i artičoke u kremastoj juhi iz sporog kuhala stvaraju savršeno toplo i nutritivno jelo bez puno truda.
Sastojci za šest porcija:
- 450 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 pakiranje smrznutih srca artičoke (odmrznutih)
- 110 g smrznute cvjetače
- 170 g krem sira sa smanjenim udjelom masti
- 110 g pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom natrija
- 1 srednji žuti luk (sitno nasjeckan)
- 1 šalica mlijeka sa smanjenim udjelom masti
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica soli
- 3/4 čajne žličice mljevenog papra
- 3/4 čajne žličice luka u prahu
- pola čajne žličice mljevene crvene paprike
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1 šalica naribanog punomasne mozzarelle
- 1 pakiranje mladog špinata (oko 140 g)
- 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- 1 jušna žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca.
Priprema
- U sporo kuhalo od šest litara dodajte piletinu, srca artičoke, cvjetaču, krem sir, juhu, luk, mlijeko, češnjak u prahu, sol, papar, luk u prahu i mljevenu crvenu papriku; promiješajte da se sjedini. Pokrijte i kuhajte dok termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, oko četiri sata na visokoj temperaturi ili 6 – 7 sati na niskoj. Prebacite piletinu na dasku za rezanje; isjeckajte je pomoću dvije vilice.
- U maloj zdjeli umutite vrhnje i brašno dok ne postane glatko; umiješajte u juhu. Umiješajte mozzarellu, špinat i isjeckanu piletinu. Pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi dok se juha ne zgusne, a špinat ne uvene, oko 15 minuta; promiješajte.
- Podijelite juhu u osam plitkih zdjela. Pospite peršinom i vlascem.

Kremasta juha od sušenih rajčica i špinata s raviolima
Bogata kremasta juha u kojoj se spajaju sušene rajčice, ravioli sa sirom i svježi špinat donosi pravi talijanski ugođaj u tanjur.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 jušne žlice ulja iz staklenke sušenih rajčica
- pola šalice sušenih rajčica s uljem (grubo nasjeckanih)
- 1 šalica nasjeckanog žutog luka
- 2 čajne žličice paste od češnjaka
- 1 čajna žličica talijanskog začina bez soli
- 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
- 4 šalice povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom natrija
- 1 pakiranje mini raviola sa sirom
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
- 1 jušna žlica vode
- 8 šalica pakiranog mladog špinata
- pola šalice vrhnja za kuhanje
- 1 jušna žlica soka od limuna.
Priprema
- Zagrijte ulje od sušenih rajčica u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sušene rajčice i luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne postane proziran, oko tri minute. Umiješajte pastu od češnjaka, talijanski začin i mljevenu crvenu papriku; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu.
- Umiješajte temeljac; zakuhajte na jakoj vatri. Dodajte raviole; kuhajte uz povremeno miješanje dok ne postanu al dente, oko pet minuta. U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob i jušnu žlicu vode; prelijte u kipuću juhu. Kuhajte uz miješanje dok se lagano ne zgusne, oko minutu. Maknite s vatre.
- Dodajte špinat, vrhnje i sok od limuna; miješajte dok špinat ne uvene, oko minutu.

Juha od pečenog krumpira s puno maslaca
Kremasta juha s krumpirom, cheddar sirom i hrskavom slaninom pruža savršen balans između utjehe i bogatog okusa.
Sastojci za šest porcija:
- 1 jušna žlica neutralnog ulja (poput repičinog ili avokada)
- 2 kriške slanine (prepolovljene)
- pola šalice nasjeckanog luka
- 0,5 kg krumpira (opranog i narezanog na kockice)
- 4 šalice pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom natrija
- pola šalice kiselog vrhnja sa smanjenim udjelom masti
- pola šalice ribanog ekstra oštrog sira cheddar (podijeljeno)
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog papra
- 1/4 šalice nasjeckanog vlasca ili sitno nasjeckanog mladog luka.
Priprema
- Zagrijte jušnu žlicu ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte slaninu i kuhajte, povremeno okrećući, dok ne postane hrskava, 4 – 5 minuta. Prebacite na papirnati ručnik da se ocijedi, ostavljajući ulje i sokove slanine u tavi. Dodajte pola šalice luka u tavu i kuhajte, miješajući, dok ne počne omekšavati, 2 – 3 minute. Dodajte krumpir i četiri šalice temeljca. Zakuhajte. Smanjite vatru da lagano kuha i kuhajte dok krumpir ne omekša, 12 – 15 minuta.
- Šupljikavom žlicom prebacite otprilike polovicu krumpira u zdjelu i zgnječite gnječilicom za krumpir dok ne postane gotovo glatko, ali i dalje malo grudasto. Vratite pire krumpir u tavu zajedno s pola šalice kiselog vrhnja, 1/4 šalice sira i 1/4 čajne žličice papra. Kuhajte uz miješanje dok se sir ne otopi i juha ne zagrije, 1 – 2 minute. Poslužite ukrašeno mrvljenom slaninom, preostalom 1/4 šalice sira i 1/4 šalice vlasca (ili mladog luka).

Kremasta juha od piletine i gljiva
Piletina i raznolike gljive u kremastoj podlozi s mlijekom i timijanom čine ovu juhu mirisnom, nutritivnom i idealnom za hladne dane.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 kg pilećih prsa s kostima i kožom (oko dva prepolovljena prsa)
- 700 g svježih miješanih gljiva (narezanih)
- 450 ml nasjeckanog žutog luka
- 250 ml narezane mrkve
- 2 jušne žlice mljevenog češnjaka
- 350 ml nasjeckanog svježeg timijana ili 2 čajne žličice sušenog timijana
- 3 jušne žlice višenamjenskog brašna
- 3 šalice punomasnog mlijeka
- 2 šalice neslanog pilećeg temeljca
- 3/4 čajne žličice soli
- pola šalice smrznutog graška.
Priprema
- Pecite piletinu, s kožom prema dolje, u velikom teškom loncu na srednje jakoj vatri dok kožica ne postane zlatnosmeđa, a mast se ne otopi, oko šest minuta. Prebacite piletinu na tanjur; uklonite i bacite kožicu.
- Dodajte gljive i luk u sokove u loncu; kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok gljive ne porumene, a luk ne omekša, oko sedam minuta. Dodajte mrkvu, češnjak i timijan; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu. Dodajte brašno; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne porumeni, oko minutu. Dodajte mlijeko, juhu i sol; promiješajte da se sjedini. U smjesu umiješajte piletinu. Zakuhajte na jakoj vatri; smanjite vatru da lagano kuha. Kuhajte dok termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, 20 – 25 minuta.
- Prebacite piletinu na dasku za rezanje; ostavite da odstoji pet minuta. Meso natrgajte na komadiće veličine zalogaja; bacite kosti. Umiješajte natrganu piletinu i grašak u juhu. Poslužite vruće.
Pročitajte i ove članke:
- Ove juhe možete zamrznuti i jesti kad nemate vremena za kuhanje
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- 3 savjeta za kuhanje fine juhe koja uspijeva svaki put.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako smanjiti LDL kolesterol prirodnim putem?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Menk, L. (2025). Our 16 Best Creamy Soup Recipes to Make This Fall. EatingWell.