Ove juhe možete zamrznuti i jesti kad nemate vremena za kuhanje

Zamrzavanje juhe

U današnjem užurbanom životnom tempu pronalazak vremena za pripremu zdravih domaćih obroka može se činiti kao daleki san. Međutim, juha se pojavljuje kao kulinarski heroj jer je jednostavna i nutritivna, a istovremeno je prikladna opcija koja se može pripremiti unaprijed i pohraniti u zamrzivač.

Unatoč zabludi da je juha bogata natrijem, domaće verzije zapravo mogu imati mnogo manje natrija u usporedbi s konzerviranim varijantama. Ovdje navedeni recepti sadrže manje od 500 mg natrija po obroku, a dodavanjem svježeg ili smrznutog povrća i mahunarki možete povećati vlakna, vitamine i minerale u svojoj prehrani.

Juhe poput minestrone, pileće juhe ili juhe od leće često imaju još bolji okus nakon dan ili dva, jer se okusi stope i pojačaju.

Većina juha može se čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca bez značajnog gubitka kvalitete
FOTO: Shutterstock

Zamrzavanje juhe

Zamrzavanje juhe odličan je način za planiranje brzih i jednostavnih obroka. Kako biste održali okus, bitno je pustiti juhu da se potpuno ohladi prije nego je prebacite u posude prikladne za zamrzavanje.

Većina juha može se čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca bez značajnog gubitka kvalitete, iako bi u juhe koje u koje inače idu mliječni proizvodi ili tjestenina te sastojke trebalo dodati nakon odmrzavanja.

Kada zagrijavate smrznutu juhu, jednostavno je kuhajte na štednjaku i prilagodite začine po ukusu. Dodavanje svježeg začinskog bilja ili citrusa može osnažiti okuse. Zamrzivač pun domaće juhe osigurava da je hranjiv obrok uvijek nadohvat ruke.

Evo četiri recepta za juhu savršenih za punjenje vašeg zamrzivača.

Juha od piletine i divlje riže
FOTO: Shutterstock

Juha od piletine i divlje riže

Ova juha prepuna je povrća i cjelovitih žitarica, pružajući vlakna, vitamine i minerale. Za ovaj recept koristite aparat za sporo kuhanje (slow cooker).

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk, gljive, mrkvu i celer dok ne postanu prozirni.
  2. Premjestite kuhano povrće, juhu, piletinu, majčinu dušicu, sol, papar i rižu u aparat za sporo kuhanje i kuhajte na niskoj temperaturi 5 – 6 sati ili na visokoj 2 – 3 sata.
  3. Prije posluživanja umiješajte mlijeko (po želji).
Juha od graška
FOTO: Shutterstock

Juha od graška

Ova je juha zdrava za srce jer sadrži malo natrija, a uz to i začinsko bilje, što je čini zasitnom i nutritivnom opcijom.

Sastojci:

Priprema

  1. Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru. Pirjajte maslinovo ulje, luk i celer dok luk ne postane proziran, 7 – 10 minuta.
  2. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, još oko minutu.
  3. Umiješajte povrtnu juhu, dvije šalice vode, grašak, lovor, majčinu dušicu, sol, papar i šunku, ako koristite. Zakuhajte, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok grašak ne omekša, oko 60 – 80 minuta.
  4. Ako koristite kost sa šunkom, uklonite je. Šunku pažljivo narežite i vratite u juhu.
Pileća tortilja juha
FOTO: Shutterstock

Pileća “tortilja” juha

Pripremite ukusnu juhu s grahom za dodane proteine i vlakna te rajčicom za antioksidanse.

Sastojci:

  • 6 šalica pileće juhe s niskim sadržajem natrija
  • 400 g rajčice (narezane na kockice)
  • 100 g zelenog čilija
  • 1 kg sirovih pilećih prsa ili pilećih fileta
  • 2 limenke graha (ocijeđene i isprane)
  • 2 šalice smrznutog kukuruza
  • pola čajne žličice luka u prahu
  • pola čajne žličice čilija u prahu
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • po želji kriške avokada, kriške limete, narezane tortilje.

Priprema

  1. Stavite sve sastojke (osim dodataka po izboru) i dvije šalice vode u veliki lonac na srednje jakoj vatri. Pustite da zavrije, poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok se piletina ne skuha i dosegne unutarnju temperaturu od 70 °C, oko 30 minuta.
  2. Izvadite piletinu iz juhe i pomoću dvije vilice je pažljivo narežite prije nego je vratite u lonac. Prije posluživanja juhu obogatite dodacima po želji.
Juha od leće
FOTO: Shutterstock

Juha od leće

Leća je bogat izvor proteina, vlakana i raznih nutrijenata, što ovu juhu čini zdravim izborom za svaku dijetu.

Sastojci:

Priprema

  1. Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru. Dodajte maslinovo ulje, luk, mrkvu i celer i kuhajte uz miješanje dok povrće ne omekša, oko 7 – 10 minuta.
  2. Zatim dodajte leću, juhu, rajčice, papriku, kumin, sol i papar. Zakuhajte, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok leća ne omekša, 35 – 40 minuta.
  3. Po želji upotrijebite blender za kako biste dobili krem juhu.
  4. Prije posluživanja umiješajte pola žličice limunove korice i limunovog soka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kennedy, K. (2024). 10 Soothing Soup Recipes to Stock Your Freezer. Everyday Health.
  2. Stanko, C. (2023). 80 Soups That Freeze Well. Taste of Home.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu