Juha protiv prehlade: Dosta vam je pileće? Donosimo 6 recepata za jednako zdrave alternative koje će vas oporaviti

Juha protiv prehlade

Kada ste bolesni, nekoliko uobičajenih namirnica može pridonijeti vašem oporavku jednako kao i tradicionalna pileća juha s rezancima.

Pročitajte članak “Pileća juha za prehladu: Lijek iz bakine kuhinje! Evo kako napraviti juhu koja će vas preporoditi i ojačati“.

Iako postoji niz prednosti konzumiranja pileće juhe s rezancima, postoji širok spektar drugih zdravih izbora koji će poboljšati vaše zdravstveno stanje.

Ako vam je već dosta iste stare juhe, postoje mnogo juha protiv prehlade koje će ojačati vaš imunološki sustav.

Juha protiv prehlade – šest recepata

S obiljem šarenog povrća prepunog antioksidansima, puno proteina i hranjivim tvarima iz cjelovitih žitarica – ovih šest ukusnih i zdravih alternativa poslužit će kada ste bolesni, a želite nešto drugačije od pileće juhe s rezancima.

Juha od piletine i tortelina
FOTO: Shutterstock

Juha od piletine i tortelina

Povećajte udio hranjivih tvari u uobičajenoj kombinaciji piletine i tjestenine uključivanjem omiljenih tortelina umjesto običnih rezanaca.

Prema pouzdanom izvoru Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) tortelini od špinata dodaju hranjive tvari za jačanje imuniteta poput vitamina C i cinka, dok varijante punjene sirom dodaju masti i proteine.

Sastojci:
  • pola jušne žlice maslinovog ulja
  • 4 mrkve (oguljene i narezane na kockice)
  • pola šalice celera (narezanog na kockice)
  • pola šalice luka (narezanog na kockice)
  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • 170 g svježih ili smrznutih tortelina
  • 1 i pol šalica pečene piletine (nasjeckane)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • crni papar
  • 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog).
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte mrkvu, celer i luk i kuhajte dok ne omekšaju, ali ne porumene, oko 10 minuta.
  3. Dodajte pileću juhu i torteline. Zakuhajte i kuhajte dok tortelini ne omekšaju, oko tri minute.
  4. Umiješajte piletinu, sol i papar i kuhajte dok se ne zagrije.
  5. Poslužite posipano svježim peršinom.
Juha od jabuka i kiselog kupusa
FOTO: Getty Images

Juha od jabuka i kiselog kupusa

Možda ste navikli spremati kiseli kupus kao prilog, ali njegova je primjena puno šira. Dugo se koristi u kuhinji srednje i istočne Europe kao temeljac za juhu.

Kao fermentirana hrana, kiseli kupus sadrži prirodne probiotike koji bi mogli igrati ulogu u funkciji imunološkog sustava.

Dodavanjem ocijeđenog soka kiselog kupusa u recept u nastavku povećat ćete probiotičku vrijednost ove slatko-slane juhe.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte ulje repice u loncu na srednjoj vatri.
  2. Dodajte luk i kuhajte dok ne počne omekšavati, oko tri minute.
  3. Dodajte jabuke i začinite solju i paprom.
  4. Pirjajte još tri minute, zatim smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok se jabuke i luk ne karameliziraju, oko 15 minuta.
  5. Dodajte kiseli kupus i pojačajte vatru na srednje jaku. Kuhajte dok se kiseli kupus ne osuši i počne lijepiti za dno posude (oko 10 minuta).
  6. Dodajte povrtni temeljac, lovorov list i klinčiće te pustite da zavrije.
  7. Smanjite vatru i pirjajte oko 20 minuta ili dok kiseli kupus ne omekša.
  8. Uklonite lovor i klinčiće te poslužite.

Ovu juhu slobodno obogatite kuhanim žitaricama poput kvinoje ili bulgura.

Meksička juha od slanutka i kvinoje
FOTO: Shutterstock

Meksička juha od slanutka i kvinoje

Ova meksička juha od slanutka i kvinoje je bogati proteinski obrok biljnog podrijetla.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte crveni luk, jalapeño i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju.
  3. Začinite solju, paprom, čilijem u prahu, kimom i origanom.
  4. Dodajte povrtni temeljac i kvinoju. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 12 – 15 minuta ili dok kvinoja ne omekša.
  5. Dodajte slanutak, kukuruz i rajčice i kuhajte dok se ne zagriju.
  6. Poslužite s korijanderom i avokadom kao ukrasom.
Krem juha od kelja i bijelog graha
FOTO: Shutterstock

Krem juha od kelja i bijelog graha

Kelj je zaslužio titulu superhrane s višestrukim nutrijentima koji blagotvorno djeluju na imunološki sustav.

Ova kremasta, ugodna juha protiv prehlade bogata je vitaminom C, cinkom i antioksidansima, a tu je i mnogo drugih ukusnih sastojaka koji zaokružuju profil mediteranskog okusa.

Sastojci:
  • 3 limenke bijelog graha
  • 4 i pol šalice pilećeg temeljca
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 4 trake slanine (nasjeckane)
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • pola šalice nasjeckane mrkve
  • pola šalice nasjeckanog celera
  • 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 jušna žlica svježeg mljevenog ružmarina
  • 1/4 čajne žličice crvene paprike u prahu
  • 1 crveni krumpir (oguljen i narezan na manje komade)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 2 šalice nasjeckanog kelja
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršina.
Priprema
  1. Jednu konzervu graha ocijedite i isperite. Pomiješajte u blenderu sa šalicom pilećeg temeljca.
  2. Ocijedite i isperite druge dvije konzerve graha i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i kuhajte dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu šupljikavom žlicom i ostavite sa strane.
  4. Dodajte luk, mrkvu i celer u temeljac. Kuhajte dok ne omekša, oko 6 – 7 minuta, povremeno miješajući.
  5. Umiješajte češnjak, ružmarin i ljuskice crvene paprike. Kuhajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, neprestano miješajući.
  6. Dodajte izmiksani grah, ocijeđeni grah, krumpir, preostalu pileću juhu, sol i papar.
  7. Pirjajte bez poklopca na srednjoj ili srednje niskoj vatri 20 – 25 minuta ili dok povrće ne omekša, a juha malo reducira.
  8. Umiješajte kelj i kuhanu slaninu i pirjajte dok kelj ne uvene. Kušajte i po želji prilagodite začine.
Tajlandska crvena curry juha s rezancima
FOTO: Shutterstock

Tajlandska crvena curry juha s rezancima

Malo začina možda je upravo ono što vam je liječnik preporučio kako biste očistili sinuse. Kad se napravi s crvenom paprikom, tjestenina od crvenog curryja u ovoj živahnoj juhi sadrži kapsaicin, spoj poznat po razgradnji sluzi.

Sastojci:
  • 230 g rižinih rezanaca
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 batat (oguljen i narezan na kockice)
  • 1 glavica luka (nasjeckana)
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • 1 limenka svijetlog kokosovog mlijeka
  • 2 jušne žlice crvenog curryja
  • 2 jušne žlice ribljeg umaka
  • 2 šalice nasjeckane kuhane piletine
  • 1 jušna žlica soka od limete
  • 2 jušne žlice svježeg bosiljka.
Priprema
  1. Skuhajte rižine rezance prema uputama na pakiranju pa stavite sa strane.
  2. U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte batat i luk i kuhajte dok ne postane hrskavo, 5 – 7 minuta.
  3. Dodajte pileći temeljac, kokosovo mlijeko, curry i riblji umak. Pirjajte dok batat ne omekša, 8 – 10 minuta.
  4. Dodajte kuhanu piletinu, sok od limete i kuhane rižine rezance i pirjajte dok se ne zagriju.
  5. Poslužite sa svježim bosiljkom kao ukrasom.
Juha od pečene cvjetače
FOTO: Shutterstock

Juha od pečene cvjetače

Vitamin C možda neće izliječiti običnu prehladu, ali je važan nutrijent u velikoj slici imunološkog zdravlja.

Dok agrumi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog sadržaja vitamina C, cvjetača je iznenađujući izvor ovog nutrijenta. Jedna šalica sadrži 58 % pouzdanog izvora preporučene dnevne vrijednosti USDA-e.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. U maloj posudi pomiješajte muškatni oraščić, sol, papar i češnjak u prahu.
  2. Rasporedite cvjetove cvjetače na veliku tepsiju. Prelijte uljem i začinite mješavinom začina.
  3. Pecite cvjetaču u prethodno zagrijanoj pećnici 25 – 30 minuta uz jedno miješanje.
  4. Kad je gotova, lagano je zgnječite gnječilicom za krumpir.
  5. Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i kuhajte i miješajte dok ne porumeni, oko 10 minuta.
  6. Posipajte brašno preko luka i promiješajte da se prekrije.
  7. Polako ulijevajte pileću juhu i mlijeko te miješajte pjenjačom dok se brašno ne otopi.
  8. Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne, a zatim smanjite vatru na najnižu te umiješajte cvjetaču.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu