Bijeli grah: Recepti sa “zapostavljenom” mahunarkom
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Bijeli grah izvrsna je namirnica za svakodnevnu prehranu s obzirom na svoju nutritivnost. Tako 100 g konzerviranog bijelog graha sadrži tek oko 60 kalorija, pet grama proteina i četiri grama vlakana.
Bijeli grah bogat je i mineralima poput željeza, magnezija, kalija i vitamina B skupine. Zbog udjela vlakana pomaže u snižavanju visokog kolesterola i probavi, daje osjećaj sitosti te pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Ako volite bijeli grah, recepti u nastavku će vam se sigurno svidjeti.
Bijeli grah – recepti
Ova mahunarka tradicionalna je na ovim našim prostorima, ali ipak je zapostavljena. Također, bijeli suhi ili konzervirani grah je jedna od jeftinijih namirnica, a toliko nutritivna. Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti bijeli grah u receptima.
Osim variva, bijeli grah možete spremiti na salatu, kao zapečeni, za izradu pirea, vege burgera.
Osim konzerviranog, možete kupiti i suhi bijeli grah pa ga skuhati. Evo i odgovora kako pripremiti suhi grah i koliko se kuha bijeli grah:
- Bijeli grah isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili potencijalne nečistoće.
- Potopite bijeli grah u tri puta većoj količini hladne vode i ostavite ga da se namače oko 6 – 8 sati (može i preko noći).
- Nakon namakanja, procijedite i isperite grah.
- Ubacite ocijeđeni bijeli grah u lonac i ulijte svježu vodu (omjer vode i graha treba biti 3:1).
- Od začina po želji dodajte lovorov list, češnjak, celer, luk, ali ne i sol kako ne bi postao tvrđi.
- Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru.
- Poklopite grah i ostavite da se kuha do sat vremena, a ako ste preskočili namakanje, tada ga kuhajte i do dva sata.
- Povremeno provjerite tvrdoću, odnosno mekoću graha kako se ne bi raskuhao.
- Kada je kuhan, ocijedite ga.

Zapečeni bijeli grah – recept
Savršen prilog glavnom jelu koji će biti odlična zamjena za standardne priloge poput pire krumpira, a toliko bogatih aroma i okusa. Ribani sir dat će posebnu težinu ovom jelu.
Sastojci:
- 400 g kuhanog bijelog graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 200 ml pelata
- 1 jušna žlica paste od rajčice
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica slatke paprike
- pola čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 100 ml vode
- 1 čajna žličica meda
- 50 g ribanog parmezana ili gaude
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i mrkvu te dinstajte još koju minutu.
- Dodajte začine, med, pelate i pastu od rajčice, a zatim i vodu i pustite da se krčka oko pet minuta.
- Ubacite bijeli grah i pustite da se krčka još pet minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Prebacite grah u vatrostalnu posudu te po vrhu posipajte sir.
- Pecite oko 20 minuta dok se sir ne otopi i ne pozlati.
- Zapečeni grah savršeno će ići uz domaći pečeni hrskavi kruh.

Bijeli grah – varivo
Ako ste više od klasičnih jela s bijelim grahom, uvijek možete pripremiti nešto toplo i na žlicu. Obožavamo variva jer dopuštaju spajanje raznih namirnica, a mogu biti i kompletan obrok.
Sastojci:
- 200 g bijelog graha
- 100 g ječma
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 stabljika celera (nasjeckana)
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 1 jušna žlica paste od rajčice
- 1 čajna žličica slatke paprike
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice mljevenog kima
- 1 čajna žličica soli
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1,2 l povrtnog temeljca
- svježi peršin za posipanje.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk oko tri minute, a potom dodajte češnjak, mrkvu, celer i krumpir te dinstajte još tri minute.
- Dodajte konzerviranu rajčicu i pastu, slatku papriku i kim i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte kuhani grah, ječam, lovorov list te ulijte povrtni temeljac.
- Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte papar i sol, a prije posluživanja posipajte peršinom.
- Poslužite uz krišku domaćeg kruha.

Bijeli grah – salata
Ovisno o drugim sastojcima, bijeli grah na salatu bit će uravnotežen obrok, a ovdje ćemo to postići dodatno feta sirom. Za one kojima trebaju konkretni ugljikohidrati, slobodno dodajte malo kuhane tjestenine ili kus-kusa.
Sastojci:
- 250 g kuhanog bijelog graha
- pola glavice crvenog luka (narezan na polumjesece)
- 1 paprika (narezana na kockice)
- 1 krastavac (narezan na kockice)
- oko 8 komada prepolovljenih cherry rajčica
- 3 jušne žlice sjeckanog peršina
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice crnog papra
- 50 g feta sira
- 5 komada maslina.
Priprema
- U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, origano, papar i sol.
- U velikoj zdjeli pomiješajte grah s povrćem.
- Prelijte dresing preko salate, pomiješajte i po vrhu dodajte feta sir.

Bijeli grah iz konzerve – recepti
Ako nemate vremena kuhati bijeli grah, sasvim je u redu i onaj iz konzerve. Dovoljno je da ga isperete i dalje koristite prema želji. S dolaskom toplijih dana krenut će i prva roštiljanja na otvorenom, a mi vam donosimo recept za vege burger od bijelog graha.
Sastojci:
- 400 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola šalice sitnih zobenih pahuljica
- 1 jušna žlica soja sosa
- 1 jušna žlica senfa
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice kima
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica mljevenog lana
- 3 jušne žlice vode.
Priprema
- Bijeli grah zgnječite vilicom ili štapnim mikserom tako da ostane i pokoji komad.
- Grahu dodajte senf, soja sos, maslinovo ulje, češnjak i crveni luk.
- Pomiješajte lan s vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta.
- U grah dodajte takozvano laneno jaje i zobene pahuljice. Ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku oko 20 minuta.
- Oblikujte četiri pljeskavice debljine oko 1,5 cm.
- Pecite pljeskavice s obje strane na tavi na maslinovom ulju ili ih ispecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, a na pola pečenja ih okrenite.
- Pljeskavice po želji ispecite i na roštilju tako da ih s obje strane prethodno premažete maslinovim uljem.
- Pljeskavice stavite u peciva za burgere, dodajte umak po želji i poslužite uz pečeni batat.

Namaz od bijelog graha
Ako želite ukusan i nutritivan namaz za svoje vege burgere, doručak ili jednostavno namaz koji ćete dodati na tortilju ili sendvič, evo prijedloga s konzerviranim bijelim grahom.
Sastojci:
- 400 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 1 režanj češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica soka od limuna
- 1 jušna žlica tahinija
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice dimljene paprike
- 2 – 3 jušne žlice vode.
Priprema
- U blender stavite sve sastojke i izblendajte u namaz, a vodu dodajte prema potrebi.
- Po želji, u namaz ubacite tostirane sezamove sjemenke ili svježi peršin.
- Poslužite uz tostirani tost ili tortilja čips.
Pročitajte i ove članke:
- Gravče na tavče: Tradicionalno makedonsko jelo koje su pripremale naše bake i mame! Evo kako napraviti zapečeni grah koji konkurira varivu
- Varivo od mungo graha: Savjeti za kuhanje i pet recepata
- Zaboravili ste namočiti grah preko noći? Nema veze, imamo savjet kako spasiti stvar.