Bijeli grah: Recepti sa “zapostavljenom” mahunarkom

Bijeli grah Recepti sa zapostavljenom mahunarkom

Bijeli grah izvrsna je namirnica za svakodnevnu prehranu s obzirom na svoju nutritivnost. Tako 100 g konzerviranog bijelog graha sadrži tek oko 60 kalorija, pet grama proteina i četiri grama vlakana

Bijeli grah bogat je i mineralima poput željeza, magnezija, kalija i vitamina B skupine. Zbog udjela vlakana pomaže u snižavanju visokog kolesterola i probavi, daje osjećaj sitosti te pomaže u regulaciji šećera u krvi

Ako volite bijeli grah, recepti u nastavku će vam se sigurno svidjeti.

Bijeli grah – recepti 

Ova mahunarka tradicionalna je na ovim našim prostorima, ali ipak je zapostavljena. Također, bijeli suhi ili konzervirani grah je jedna od jeftinijih namirnica, a toliko nutritivna. Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti bijeli grah u receptima. 

Osim variva, bijeli grah možete spremiti na salatu, kao zapečeni, za izradu pirea, vege burgera.

Praktički, bijeli grah je univerzalna namirnica koju možete uklopiti u gotovo svako jelo. 

Osim konzerviranog, možete kupiti i suhi bijeli grah pa ga skuhati. Evo i odgovora kako pripremiti suhi grah i koliko se kuha bijeli grah:

  1. Bijeli grah isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili potencijalne nečistoće.
  2. Potopite bijeli grah u tri puta većoj količini hladne vode i ostavite ga da se namače oko 6 – 8 sati (može i preko noći).
  3. Nakon namakanja, procijedite i isperite grah.
  4. Ubacite ocijeđeni bijeli grah u lonac i ulijte svježu vodu (omjer vode i graha treba biti 3:1).
  5. Od začina po želji dodajte lovorov list, češnjak, celer, luk, ali ne i sol kako ne bi postao tvrđi.
  6. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru. 
  7. Poklopite grah i ostavite da se kuha do sat vremena, a ako ste preskočili namakanje, tada ga kuhajte i do dva sata.
  8. Povremeno provjerite tvrdoću, odnosno mekoću graha kako se ne bi raskuhao. 
  9. Kada je kuhan, ocijedite ga
Bijeli grah - recepti 
FOTO: Shutterstock

Zapečeni bijeli grah – recept 

Savršen prilog glavnom jelu koji će biti odlična zamjena za standardne priloge poput pire krumpira, a toliko bogatih aroma i okusa. Ribani sir dat će posebnu težinu ovom jelu. 

Sastojci:
  • 400 g kuhanog bijelog graha
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 ribana mrkva
  • 200 ml pelata
  • 1 jušna žlica paste od rajčice 
  • 1 čajna žličica origana
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • pola čajne žličice crnog papra
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 100 ml vode
  • 1 čajna žličica meda
  • 50 g ribanog parmezana ili gaude
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i mrkvu te dinstajte još koju minutu.
  2. Dodajte začine, med, pelate i pastu od rajčice, a zatim i vodu i pustite da se krčka oko pet minuta. 
  3. Ubacite bijeli grah i pustite da se krčka još pet minuta. 
  4. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  5. Prebacite grah u vatrostalnu posudu te po vrhu posipajte sir
  6. Pecite oko 20 minuta dok se sir ne otopi i ne pozlati. 
  7. Zapečeni grah savršeno će ići uz domaći pečeni hrskavi kruh. 
Bijeli grah - varivo 
FOTO: Shutterstock

Bijeli grah – varivo 

Ako ste više od klasičnih jela s bijelim grahom, uvijek možete pripremiti nešto toplo i na žlicu. Obožavamo variva jer dopuštaju spajanje raznih namirnica, a mogu biti i kompletan obrok.

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk oko tri minute, a potom dodajte češnjak, mrkvu, celer i krumpir te dinstajte još tri minute. 
  2. Dodajte konzerviranu rajčicu i pastu, slatku papriku i kim i dinstajte još jednu minutu. 
  3. Dodajte kuhani grah, ječam, lovorov list te ulijte povrtni temeljac
  4. Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta. 
  5. Pred kraj kuhanja dodajte papar i sol, a prije posluživanja posipajte peršinom
  6. Poslužite uz krišku domaćeg kruha. 
Bijeli grah - salata 
FOTO: Shutterstock

Bijeli grah – salata 

Ovisno o drugim sastojcima, bijeli grah na salatu bit će uravnotežen obrok, a ovdje ćemo to postići dodatno feta sirom. Za one kojima trebaju konkretni ugljikohidrati, slobodno dodajte malo kuhane tjestenine ili kus-kusa

Sastojci:
  • 250 g kuhanog bijelog graha
  • pola glavice crvenog luka (narezan na polumjesece)
  • 1 paprika (narezana na kockice)
  • 1 krastavac (narezan na kockice)
  • oko 8 komada prepolovljenih cherry rajčica 
  • 3 jušne žlice sjeckanog peršina
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja 
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice origana
  • pola čajne žličice crnog papra
  • 50 g feta sira
  • 5 komada maslina.
Priprema
  1. U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, origano, papar i sol.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte grah s povrćem
  3. Prelijte dresing preko salate, pomiješajte i po vrhu dodajte feta sir. 
Bijeli grah iz konzerve - recepti 
FOTO: Shutterstock

Bijeli grah iz konzerve – recepti 

Ako nemate vremena kuhati bijeli grah, sasvim je u redu i onaj iz konzerve. Dovoljno je da ga isperete i dalje koristite prema želji. S dolaskom toplijih dana krenut će i prva roštiljanja na otvorenom, a mi vam donosimo recept za vege burger od bijelog graha. 

Sastojci:
  • 400 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog i ispranog) 
  • pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • pola šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 jušna žlica soja sosa
  • 1 jušna žlica senfa
  • pola čajne žličice dimljene paprike
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice crnog papra 
  • pola čajne žličice kima 
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica mljevenog lana
  • 3 jušne žlice vode. 
Priprema
  1. Bijeli grah zgnječite vilicom ili štapnim mikserom tako da ostane i pokoji komad.
  2. Grahu dodajte senf, soja sos, maslinovo ulje, češnjak i crveni luk. 
  3. Pomiješajte lan s vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta. 
  4. U grah dodajte takozvano laneno jaje i zobene pahuljice. Ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku oko 20 minuta. 
  5. Oblikujte četiri pljeskavice debljine oko 1,5 cm. 
  6. Pecite pljeskavice s obje strane na tavi na maslinovom ulju ili ih ispecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, a na pola pečenja ih okrenite
  7. Pljeskavice po želji ispecite i na roštilju tako da ih s obje strane prethodno premažete maslinovim uljem
  8. Pljeskavice stavite u peciva za burgere, dodajte umak po želji i poslužite uz pečeni batat
Namaz od bijelog graha 
FOTO: Shutterstock

Namaz od bijelog graha 

Ako želite ukusan i nutritivan namaz za svoje vege burgere, doručak ili jednostavno namaz koji ćete dodati na tortilju ili sendvič, evo prijedloga s konzerviranim bijelim grahom. 

Sastojci:
  • 400 g bijelog graha iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja 
  • 1 jušna žlica soka od limuna
  • 1 jušna žlica tahinija
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice crnog papra
  • pola čajne žličice dimljene paprike 
  • 2 – 3 jušne žlice vode. 
Priprema 
  1. U blender stavite sve sastojke i izblendajte u namaz, a vodu dodajte prema potrebi
  2. Po želji, u namaz ubacite tostirane sezamove sjemenke ili svježi peršin
  3. Poslužite uz tostirani tost ili tortilja čips. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu