Varivo od mungo graha: Savjeti za kuhanje i pet recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Mungo grah svoje porijeklo vuče iz Indije, a poznat je još pod nazivom “zeleni grah”. Blagog je, orašastog okusa pa se lako prilagođava raznim jelima. Kod nas se može kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju nutritivno bogate namirnice.
Samim time je i mungo grah vrlo hranjiv, pa tako 100 g mungo graha sadrži:
- 347 kalorija
- 62 g ugljikohidrata
- 7 g vlakana
- 24 g proteina.
Kao što vidimo, bogat je složenim ugljikohidratima, vlaknima i proteinima, a u ayurvedskoj medicini koristi se kao čistač organizma.
Mungo grah – kuhanje
Prije nego što skuhate mungo grah, potrebno ga je namočiti na nekoliko sati, oko šest sati. Potom se neoljušteni mungo grah kuha do pola sata, a oljušteni gotovo dvostruko kraće. Mungo grah možete koristiti i za dobivanje klica, a one će izbiti ako mungo grah isperete i držite u vlažnoj krpi 1 – 2 dana.
Varivo od mungo graha – recepti
Mungo grah se najčešće koristi za variva, juhe, salate i curryje. Primjerice, u Indiji je sastojak variva od leće poznatog kao dal ili se dodaje riži čime se dobiva jelo khichdi. Donosimo nekoliko ideja za varivo od mungo graha.
Jednostavno varivo od mungo graha
Kada pogledate popis sastojaka, sve što će vam vjerojatno trebati jest mungo grah. Ostale sastojke sigurno imate kod kuće ili su dio vašeg standardnog jelovnika.
Sastojci:
- 200 g mungo graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 200 g pelata
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- peršin za posipanje.
Priprema
- Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte češnjak, a nakon toga i mrkvu.
- Dodajte kockice krumpira, lovorov list i pelate te dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte mungo grah, papar, sol i mljevenu papriku.
- Ulijte litru i pol vode te ostavite da se kuha oko pola sata.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.
Varivo od mungo graha na indijski
Ako volite ipak malo eksperimentirati i dodati pokoji indijski začin, onda je ovaj recept za vas. Čak i ako nemate iskustva s azijskom kuhinjom, ovo ćete varivo jednostavno napraviti.
U receptu se koristi kokosovo mlijeko – misli se na ono iz konzerve, ne iz tetrapaka.
Sastojci:
- 200 g mungo graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica ribanog đumbira
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 šalica špinata
- sok jedne limete.
Priprema
- Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk, češnjak i đumbir, a potom dodajte kurkumu, korijander i kumin te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte mungo grah i jednu litru vode te kuhajte oko pola sata.
- Potom, ulijte kokosovo mlijeko, pomiješajte i kuhajte još 10 minuta.
- Umiješajte špinat i sok limete, a kada špinat uvene, varivo je gotovo.
Kremasto varivo od mungo graha
Ako volite koristiti kokosovo mlijeko iz konzerve, onda evo još jednog recepta za kremastu teksturu variva od mungo graha.
Sastojci:
- 200 g mungo graha
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 paprika (narezana na kockice)
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- 1 čajna žličica curry praha
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- svježi peršin za posipanje.
Priprema
- Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite.
- Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša.
- U drugom loncu na zagrijanom kokosovom ulju dinstajte češnjak, đumbir u prahu i curry prah dok ne ispuste mirisne arome.
- Dodajte tikvicu i papriku te dinstajte, a potom ulijte kokosovo mlijeko te dodajte mungo grah. Kuhajte još oko 10 minuta.
- Dodajte papar i sol, a prije posluživanja posipajte peršinom.
Varivo od mungo graha sa slatkim krumpirom i kikiriki maslacem
Za dašak egzotike upustite se u isprobavanje zanimljivih okusa. Ovo je dokaz kako se možete igrati u kuhinji, a opet pojesti nutritivno bogat obrok.
Sastojci:
- 200 g mungo graha
- 1 batat (narezana na kockice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice nezaslađenog kikiriki maslaca
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- 1 čajna žličica curry praha
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 50 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- sok jedne limete
- crni papar
- sol.
Priprema
- Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite.
- Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša.
- U drugom loncu na zagrijanom kokosovom ulju dinstajte luk i češnjak, a zatim dodajte curry i đumbir u prahu te kratko dinstajte.
- Dodajte batat, kikiriki maslac i mungo grah te ulijte kokosovo mlijeko i povrtni temeljac.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Pred kraj umiješajte sok od limete, popaprite i posolite.
Varivo od mungo graha s povrćem
Za one koji putem variva žele unijeti što više povrća tu je recept za njih. Dodajte tikvicu i poriluk, ali i drugo povrće po želji.
Sastojci:
- 200 g mungo graha
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 poriluk (narezan na kolutiće)
- 1 stabljika celera (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica majčine dušice
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite.
- Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša.
- U drugom loncu na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk i češnjak.
- Potom dodajte mrkvu, celer i tikvicu, a od začina majčinu dušicu i papriku.
- Dodajte mungo grah i povrtni temeljac te kuhajte na laganoj vatri do 20 minuta.
- Pred kraj dodajte limunov sok, sol i papar.
Pročitajte i ove članke:
- Zanemarena namirnica u Hrvatskoj: Brzo se kuha, puna je proteina, a kilogram košta svega 5 eura
- Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo?
- Ovo se događa ako svaki dan jedete dodatnu porciju mahunarki.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
9 neobičnih simptoma koji bi mogli biti reumatoidni artritis
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja