Varivo od mungo graha: Savjeti za kuhanje i pet recepata

Varivo od mungo graha

Mungo grah svoje porijeklo vuče iz Indije, a poznat je još pod nazivom “zeleni grah”. Blagog je, orašastog okusa pa se lako prilagođava raznim jelima. Kod nas se može kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju nutritivno bogate namirnice.

Samim time je i mungo grah vrlo hranjiv, pa tako 100 g mungo graha sadrži:

  • 347 kalorija
  • 62 g ugljikohidrata
  • 7 g vlakana
  • 24 g proteina.

Kao što vidimo, bogat je složenim ugljikohidratima, vlaknima i proteinima, a u ayurvedskoj medicini koristi se kao čistač organizma.

Konzumacija mungo graha pridonosi zdravoj probavi, podržava kardiovaskularni sustav, a prikladan je i za dijabetičare. 
Mungo grah - kuhanje
FOTO: Shutterstock

Mungo grah – kuhanje 

Prije nego što skuhate mungo grah, potrebno ga je namočiti na nekoliko sati, oko šest sati. Potom se neoljušteni mungo grah kuha do pola sata, a oljušteni gotovo dvostruko kraće. Mungo grah možete koristiti i za dobivanje klica, a one će izbiti ako mungo grah isperete i držite u vlažnoj krpi 1 – 2 dana. 

Varivo od mungo graha – recepti

Mungo grah se najčešće koristi za variva, juhe, salate i curryje. Primjerice, u Indiji je sastojak variva od leće poznatog kao dal ili se dodaje riži čime se dobiva jelo khichdi. Donosimo nekoliko ideja za varivo od mungo graha

Jednostavno varivo od mungo graha
FOTO: Shutterstock

Jednostavno varivo od mungo graha

Kada pogledate popis sastojaka, sve što će vam vjerojatno trebati jest mungo grah. Ostale sastojke sigurno imate kod kuće ili su dio vašeg standardnog jelovnika. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite. 
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte češnjak, a nakon toga i mrkvu
  3. Dodajte kockice krumpira, lovorov list i pelate te dinstajte nekoliko minuta. 
  4. Dodajte mungo grah, papar, sol i mljevenu papriku. 
  5. Ulijte litru i pol vode te ostavite da se kuha oko pola sata
  6. Prije posluživanja posipajte peršinom. 
Varivo od mungo graha na indijski
FOTO: Shutterstock

Varivo od mungo graha na indijski 

Ako volite ipak malo eksperimentirati i dodati pokoji indijski začin, onda je ovaj recept za vas. Čak i ako nemate iskustva s azijskom kuhinjom, ovo ćete varivo jednostavno napraviti.

U receptu se koristi kokosovo mlijeko – misli se na ono iz konzerve, ne iz tetrapaka. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk, češnjak i đumbir, a potom dodajte kurkumu, korijander i kumin te dinstajte još jednu minutu. 
  3. Dodajte mungo grah i jednu litru vode te kuhajte oko pola sata.
  4. Potom, ulijte kokosovo mlijeko, pomiješajte i kuhajte još 10 minuta. 
  5. Umiješajte špinat i sok limete, a kada špinat uvene, varivo je gotovo. 
Kremasto varivo od mungo graha
FOTO: Shutterstock

Kremasto varivo od mungo graha

Ako volite koristiti kokosovo mlijeko iz konzerve, onda evo još jednog recepta za kremastu teksturu variva od mungo graha.

Sastojci:
Priprema
  1. Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite. 
  2. Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša. 
  3. U drugom loncu na zagrijanom kokosovom ulju dinstajte češnjak, đumbir u prahu i curry prah dok ne ispuste mirisne arome. 
  4. Dodajte tikvicu i papriku te dinstajte, a potom ulijte kokosovo mlijeko te dodajte mungo grah. Kuhajte još oko 10 minuta. 
  5. Dodajte papar i sol, a prije posluživanja posipajte peršinom. 
Varivo od mungo graha sa slatkim krumpirom i kikiriki maslacem
FOTO: Shutterstock

Varivo od mungo graha sa slatkim krumpirom i kikiriki maslacem

Za dašak egzotike upustite se u isprobavanje zanimljivih okusa. Ovo je dokaz kako se možete igrati u kuhinji, a opet pojesti nutritivno bogat obrok. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite. 
  2. Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša. 
  3. U drugom loncu na zagrijanom kokosovom ulju dinstajte luk i češnjak, a zatim dodajte curry i đumbir u prahu te kratko dinstajte. 
  4. Dodajte batat, kikiriki maslac i mungo grah te ulijte kokosovo mlijeko i povrtni temeljac. 
  5. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. 
  6. Pred kraj umiješajte sok od limete, popaprite i posolite. 
Varivo od mungo graha s povrćem
FOTO: Shutterstock

Varivo od mungo graha s povrćem 

Za one koji putem variva žele unijeti što više povrća tu je recept za njih. Dodajte tikvicu i poriluk, ali i drugo povrće po želji. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mungo grah namočite u vodu preko noći ili barem na šest sati, a potom ga ocijedite i isperite. 
  2. Potom, dodajte svježu vodu u lonac i kuhajte mungo grah oko pola sata dok ne omekša. 
  3. U drugom loncu na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk i češnjak
  4. Potom dodajte mrkvu, celer i tikvicu, a od začina majčinu dušicu i papriku. 
  5. Dodajte mungo grah i povrtni temeljac te kuhajte na laganoj vatri do 20 minuta.
  6. Pred kraj dodajte limunov sok, sol i papar. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu