Koliko magnezija dnevno je potrebno konzumirati?

Koliko magnezija dnevno

Magnezij je neophodan za cjelokupno zdravlje, od funkcije mišića i živaca do srčanog ritma i zdravlja kostiju. Kao elektrolit magnezij pomaže u reguliranju kemijskih reakcija i ravnoteže tekućine u tijelu.

U nastavku saznajte koliko magnezija dnevno je potrebno konzumirati.

Koliko magnezija dnevno?

Ako se pitate koliko magnezija dnevno (odnosno koliko mg magnezija dnevno) je potrebno unijeti, preporučeni dnevni unos magnezija ovisi o dobi, spolu i životnom razdoblju.

Za odrasle muškarce dnevni unos se kreće 400 – 420 mg, dok se za odrasle žene kreće 310 – 320 mg. Ako se pitate koliko magnezija dnevno u trudnoći je potrebno, trudnice i dojilje trebaju nešto više.

Unatoč njegovoj važnosti, gotovo polovica odraslih u SAD-u ne dobiva dovoljno magnezija. Tijelo apsorbira samo 30 40 % magnezija iz izvora hrane poput lisnatog povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica.

Suplementi mogu pomoći u premošćivanju ovog jaza ako je unos hranom nedovoljan.
Nedostatak magnezija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Nedostatak magnezija – simptomi

Utvrđivanje nedostatka magnezija je izazovno jer se manje od 1 % magnezija u tijelu nalazi u krvi. Simptomi nedostatka uključuju zatvor, umor, grčeve mišića, anksioznost, depresiju, sindrom nemirnih nogu i glavobolje.

Određena zdravstvena stanja i lijekovi mogu povećati potrebu za magnezijem ili smanjiti njegovu razinu. Starije odrasle osobe i osobe s poremećajem upotrebe alkohola također su u opasnosti od nedostatka.

Ako sumnjate na nedostatak, posavjetujte se sa svojim liječnikom o uzimanju dodatka. Većina ljudi ima koristi od 200 300 mg magnezija dnevno, ali doze iznad 350 mg mogu uzrokovati probavne probleme poput proljeva i grčeva u želucu. Najbolje je uzimati suplemente s hranom, kako bi se smanjile nuspojave.

Kada uzimate magnezij, vodite računa o drugim nutrijentima poput kalcija i željeza koji mogu ometati njegovu apsorpciju. Ako ih uzimate u suplementima, učinite to u različito vrijeme.

Iako je općenito siguran, oni sa srčanim ili bubrežnim bolestima ili oni koji uzimaju određene lijekove trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja nadomjestaka magnezija. Prekoračenje preporučene doze može dovesti do bolova u trbuhu i proljeva.

Ukratko, iako je magnezij ključan za zdravlje, mnoge odrasle osobe ne unose ga dovoljno. Dodaci prehrani mogu biti korisni, posebno za osobe s određenim zdravstvenim problemima ili nedostacima u prehrani, ali važno je ne prekoračiti preporučenu dozu kako biste izbjegli nuspojave.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Griffin Morgan, R. (2024). Magnesium. WebMD.
  2. Migala, J. (2024). How Much Magnesium Should You Take Per Day? Everyday Health.
  3. Berkheiser, K. (2023). How Much Magnesium Should You Take Per Day? Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu