Hrana za zdravu prostatu: Uz redovite preglede i zdrave navike, evo kako prehranom očuvati organ koji je od velike važnosti za reprodukciju

Hrana za zdravu prostatu

Mala, ali toliko važna žlijezda prostata smještena je ispod mokraćnog mjehura. Važna je kod reprodukcije jer proizvodi sjemenu tekućinu koja pomaže u boljoj pokretljivosti spermija. U starijoj dobi nerijetko se javlja povećanje prostate

Ono uzrokuje češće mokrenje, ali i problem sa zaustavljanjem istog. Druge bolesti i poremećaji vezani uz prostatu su rak prostate i prostatitis. Pored redovitih pregleda iznimno su važni i način života te prehrana za zdravu prostatu

Hrana za zdravu prostatu 

Iako postoji određena hrana koja posebno pogoduje zdravlju prostate, moramo krenuti od osnova. Nijedan dodatak prehrani i nijedna namirnica nemaju toliku moć kao cjelokupna prehrana. 

Dakle, u redu je nakon stručnih konzultacija uzimati dodatke prehrani za zdravu prostatu i sl., ali ako prehrana nije zdrava i pravilna, nećemo vidjeti učinke. Zato se takvi dodaci i zovu dodaci prehrani. 

Uvijek je lakše uzeti tabletu za čiju nam konzumaciju treba nekoliko sekundi, dok zdrava prehrana zahtijeva edukaciju, trud i vrijeme. No, zato kad jednom usvojimo i primijenimo osnove pravilne prehrane, ne čuvamo samo zdravlje prostate, već i zdravlje svih tjelesnih sustava.

Hrana za zdravu prostatu treba biti minimalno procesuirana, cjelovita i što je moguće svježa. Takva hrana istovjetna je svojem izvornom obliku, što bi značilo da jabuka koju smo ubrali izgleda kao i jabuka na drvetu – nije prerađena npr. u sok. 

U popisu sastojaka nalazi se mali broj njih, najčešće bez nepoznatih i kompliciranih naziva. Hrana za prostatu čini bazu pravilne prehrane, a u to se ubrajaju:

Hrana za prostatu
FOTO: Shutterstock

Naravno, pojedine su namirnice bogate određenim tvarima koje posebno djeluju na zdravlje prostate, no za početak ćemo krenuti općenito od pravilne prehrane. Volumenom najveći dio kroz dnevnu prehranu zauzimaju povrće i voće. 

Potrebno ga je jesti u raznim bojama, raznih vrsta, pripremljeno na lešo, kuhano na pari i nikako raskuhano, kako bi se očuvali svi nutrijenti. Povrće i voće će, pored mikronutrijenata, dati toliko potrebna vlakna pri čemu muškarci za zdravlje trebaju između 25 – 38 g

Vlakna su neprobavljiva, ali su važna za zdravu probavu i crijevnu mikrofloru. Probava i stanje probavnog sustava u direktnoj su vezi s imunitetom i cjelokupnim zdravljem. Potrebno je pojesti oko 3 – 5 porcija povrća dnevno, a to znači jednu polovicu tanjura ispuniti povrćem unutar jednog obroka. 

Također, 2 – 3 porcije voća u obliku cjelovite voćke zadovoljit će potrebu za ovom skupinom namirnica. Važno je unositi i cjelovite žitarice i mahunarke, koje će dodatno pomoći unosom vlakana.

Jedno od temeljnih načela pravilne prehrane jest raznolikost. Zato je bitno osvijestiti unos pojedinih namirnica. Krumpir ili riža kao prilog nisu dovoljni. Ubacite u prehranu kao prilog hranjive cjelovite žitarice poput ječma, kvinoje i heljde ili pak raznoliko škrobno povrće poput mrkve, bundeve ili batata

Isto tako, priprema hrane prženjem trebala bi biti zadnja opcija. Dinstanje, kuhanje i pečenje u pećnici dobre su alternative kojima ne unosimo kancerogene spojeve, a koji nastaju uslijed prženja. 

U salate dodajte hladno prešano maslinovo ili bučino ulje, posipajte salate raznim sjemenkama poput lana, suncokreta ili bundeve. Možete i nasjeckati orahe, bademe ili lješnjake. Sve su to kreativni načini unosa zdravih masti

prehrana za zdravu prostatu
FOTO: Shutterstock

Hrana za zdravu prostatu – koje namirnice pogoduju zdravlju prostate?

Sada pogledajmo koje namirnice je poželjno uvrstiti u prehranu za zdravu prostatu jer se ističu pojedinim sastojcima. Podsjećamo, nijedna namirnica nema moć poništiti učinke cjelokupne loše prehrane i nezdravog stila života poput pušenja, nespavanja ili sjedilačkog načina života. Također, alkohol i prekomjeran unos šećera imaju posljedice na prostatu. 

Krenimo od rajčica bogatih likopenom. Iako trebamo dati prednost svježem povrću, u ovom slučaju više likopena ćemo dobiti iz kuhane rajčice. Likopen se ubraja u karotenoide koji upravo rajčici daju crvenu boju. Osim u rajčici, ima ga u lubenici te crvenom voću i povrću. 

Pročitajte članak “Namirnice koje su zdravije kad ih skuhate“.

Iduća lista povrća odnosi se na dobro znanu brokulu, ali i kupus, cvjetaču, kelj i prokulice. Bogate su tvarima koje potiču prirodnu detoksikaciju tijela povoljno djelujući na hormonski status, ne samo muškaraca, već i žena. 

Jabuka i prostata dobro se slažu jer svima nam je poznata uzrečica “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!”. Razlog pripisujemo vlaknima u jabuci, točnije pektinu koji je izvrstan za zdravlje probavnog sustava. Već smo spomenuli da zdravlje crijeva ima direktne veze s cjelokupnim zdravljem organizma. 

jogurt i prostata
FOTO: Shutterstock

Još jedna korelacija koja se spominje su jogurt i prostata, međutim ova veza nije direktna. Jogurt je kvalitetna namirnica općenito za zdravlje zbog udjela dobrih bakterija. Posebna prednost je ako je obogaćen vitaminom D bez kojeg nema snažnog imuniteta i zdravlja. 

Na listi namirnica svakako neka se nađe plava riba bogata protuupalnim omega-3 masnim kiselinama. Odaberite losos, skušu, srdelu s kostima, a nešto rjeđe tunu. Dovoljno je jesti ribu dva puta tjedno, ali nemojte je pržiti. 

Pojedini začini poput kurkume djeluju antikancerogeno ako se redovito konzumiraju. Zaboravite mješavine začina s dodanim pojačivačima okusa te dajte priliku mediteranskim začinima, kombinaciji kurkume i crnog papra, kuminu i moru drugih prirodnih začina bogatih antioksidansima

Brusnice, posebice u obliku dodatka prehrane, korisne su za zdravlje prostate. Brusnice sadrže proantocijanide te antioksidanse poput vitamina C djelujući protiv upala, pa tako i protiv upale prostate. 

Ponegdje se mogu pronaći informacija da pivo i prostata imaju dobar “deal“. Međutim, ovo je sklizak teren. Pivo sadrži alkohol, a alkohol pogoršava cjelokupno zdravlje. Nekima ovo može biti zeleno svjetlo da uživaju u prekomjernim količinama piva. Pročitajte članak “Pivo i prostata: Saznali smo kakve veze imaju omiljeno alkoholno piće i muška žlijezda važna za plodnost! Evo što to znači za konzumaciju“.

Svakako valja biti oprezan. Alkohol sadrži sedam kalorija po gramu te spada u kalorične izvore pića. Proteini i ugljikohidrati, za usporedbu, sadrže četiri kalorije po gramu. Održavanje normalne tjelesne mase jedan je od bitnih faktora za zdravlje prostate.

Pročitajte članak “Posljedice alkohola na organizam: Jednom kad ste oštetili organe, povratka nema! Nutricionistica otkriva detalje“. 

Isto tako, jaja i prostata imaju određene veze. Jaja se ubrajaju u vrlo jeftinu, a kvalitetnu namirnicu. Dok je bjelanjak bogat proteinima, žumanjak sadrži kolin. Umjerena konzumacija jaja sasvim je prihvatljiva. 

Prevencija bolesti prostate
FOTO: Shutterstock

Prevencija bolesti prostate

Ako želite spriječiti bolesti i poremećaje prostate, krenite na vrijeme. Kad nastupe prvi problemi, ni tada nije kasno razmišljati o prehrani, no navike se stječu ranije i na vrijeme. Ako niste sigurni kako provesti pravilnu prehranu u praksi, angažirajte nutricionista koji će vas naučiti osnove. To znanje trebat će vam cijeli život. 

Usvojite ove savjete i stavite pod svoju kontrolu zdravlje prostate:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu