Jesenske juhe: 16 recepata za kraće i hladnije dane

Jesenske juhe

Jesenske juhe omiljeni su izbor mnogih kada temperature počnu padati i dani postanu kraći. One ne samo da griju tijelo, već unose i bogatstvo okusa te podsjećaju na sezonske plodove koje jesen velikodušno nudi.

Jesenske juhe – recepti

Jesenske juhe jednostavan su način da unesete više nutrijenata u prehranu i istovremeno uživate u domaćoj, mirisnoj toplini na tanjuru.

Ako tražite inspiraciju za ukusne i zdrave obroke, donosimo vam ideje i prijedloge koje će vas osvojiti.

Bilo da volite kremaste varijante ili bogate juhe s komadićima povrća, jesenske juhe mogu postati vaš nezaobilazan saveznik u kuhinji.

Jesenske juhe - recepti
FOTO: Shutterstock

Juha od crnog graha za 20 minuta

Brza i zasitna juha s crnim grahom, batatom i krem sirom odličan je izbor kada želite toplo i nutritivno jelo bez puno vremena provedenog u kuhinji.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. U velikom loncu pomiješajte temeljac, isprani grah, odmrznuti batat, konzervu rajčica, nasjeckani luk, šalicu kukuruza, jušnu žlicu paste od češnjaka, čajnu žličicu začina za taco, pola čajne žličice soli, pola čajne žličice čilija i 1/4 čajne žličice papra. Pokrijte i zakuhajte na jakoj vatri.
  2. Otkrijte poklopac, smanjite vatru na srednju i kuhajte bez ometanja dok batat ne omekša, oko 10 minuta.
  3. Umiješajte omekšali krem ​​sir. Zakuhajte lagano, nepokriveno, na srednjoj vatri; pirjajte pet minuta, povremeno miješajući, dok ne postane glatko i dok se okusi ne sjedine. Podijelite u šest zdjela. Po želji ukrasite korijanderom.
Pečena juha od fete i povrća
FOTO: Shutterstock

Pečena juha od fete i povrća

Pečena feta u kombinaciji s proljetnim povrćem i kremastim jogurtom pretvara ovu juhu u lagano, ali aromatično jelo bogato okusima.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. U posudu za pečenje dimenzija 23 x 33 cm pomiješajte narezane šparoge, narezani poriluk, 380 ml graška, zgnječeni češnjak, dvije jušne žlice ulja i 1/4 čajne žličice soli i papra. U sredinu stavite fetu.
  2. Pecite dok povrće ne omekša, a feta se ne zagrije, oko 30 minuta, miješajući povrće na pola pečenja.
  3. Po potrebi, radeći u serijama, prebacite fetu i smjesu povrća u blender; dodajte 180 ml temeljca i jušnu žlicu limunovog soka. Zatvorite poklopac blendera i uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Prekrijte otvor čistim ručnikom. Miksajte dok ne postane glatko, oko minutu. Dok blender radi, postupno dodajte 150 g špinata i 60 ml kopra, miksajte dok se potpuno ne sjedini nakon svakog dodavanja; nastavite miksati dok ne postane glatko, još oko dvije minute.
Kremasta juha od krastavaca
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od krastavaca

Osvježavajuća i lagana juha s krastavcima i avokadom može se poslužiti topla ili hladna, savršena za ljubitelje blažih i kremastih okusa.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte jušnu žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 1 – 4 minute. Dodajte jušnu žlicu soka od limuna i kuhajte jednu minutu. Dodajte 3 + 3/4 šalice kriški krastavca, 1 + 1/2 šalice temeljca, pola čajne žličice soli, 1/4 čajne žličice papra i prstohvat kajenskog papra; pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok krastavci ne omekšaju, 6 – 8 minuta.
  2. Prebacite juhu u blender. Dodajte avokado i 1/4 šalice peršina; miksajte na maloj brzini dok ne postane glatko. Ulijte u zdjelu za posluživanje i umiješajte pola šalice jogurta. Nasjeckajte preostale kriške krastavca. Poslužite juhu toplu ili je stavite u hladnjak i poslužite ohlađenu. Neposredno prije posluživanja, po želji ukrasite nasjeckanim krastavcem i još nasjeckanog peršina.
Chickpea soup with kale
FOTO: Shutterstock

Juha od slanutka s keljom

Zasitna i nutritivna juha od slanutka, kelja i parmezana pruža savršenu ravnotežu kremaste teksture i bogatog povrtnog okusa.

Sastojci za četiri porcije:

  • 1 jušna žlica ulja iz staklenke sušenih rajčica
  • pola šalice nasjeckanih ocijeđenih sušenih rajčica (narezanih na trakice u ulju sa začinskim biljem)
  • 1 jušna žlica neslanog maslaca
  • 1 velika ljutika (nasjeckana) (oko pola šalice)
  • 2 jušne žlice koncentrata neslane rajčice
  • 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
  • 6 šalica neslanog povrtnog temeljca
  • 1 mala hrpa kelja (očišćenog od stabljika i grubo nasjeckanog)
  • pola čajne žličice soli
  • pola šalice naribanog parmezana (podijeljenog)
  • 1/3 šalice vrhnja za kuhanje
  • 50 g krem ​​sira (narezanog na kockice i omekšanog)
  • 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka (plus mali listovi za ukras).

Priprema

  1. Zagrijte jušnu žlicu ulja od sušenih rajčica i jušnu žlicu maslaca u velikoj pećnici na srednjoj vatri dok se ne otope i ne počnu svjetlucati. Dodajte nasjeckanu ljutiku. Kuhajte, često miješajući, dok ne omekšaju, 2 – 3 minute.
  2. Umiješajte pola šalice sušenih rajčica, dvije jušne žlice koncentrata rajčice i nasjeckani češnjak; kuhajte, neprestano miješajući, dok se rajčice malo ne raspadnu i ne postanu tamnocrvene boje, oko dvije minute.
  3. Umiješajte isprani slanutak, šest šalica temeljca, nasjeckani kelj i pola čajne žličice soli. Zakuhajte na srednjoj vatri; kuhajte, otkriveno i povremeno miješajući, dok kelj ne omekša i smjesa se malo ne reducira, 15 – 20 minuta.
  4. Sklonite s vatre. Dodajte šest jušnih žlica parmezana, 1/3 šalice vrhnja i kockice krem ​​sira; miješajte dok se ne otopi i sjedini, oko jednu minutu. Umiješajte dvije jušne žlice bosiljka. Podijelite u četiri zdjele; pospite s preostale dvije jušne žlice parmezana. Po želji ukrasite listovima bosiljka.
Visokoproteinska protuupalna povrtna juha
FOTO: Shutterstock

Visokoproteinska protuupalna povrtna juha

Zahvaljujući leći, batatu i kokosovom mlijeku, ova juha pruža obilje proteina i začinsku toplinu koja grije i iznutra.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. Zagrijte tri jušne žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, dvije čajne žličice đumbira i 1/4 čajne žličice soli; kuhajte, često miješajući, dok luk ne počne omekšavati, oko pet minuta. Dodajte 1 + 1/2 jušne žlice curryja u prahu i jednu žlicu kurkume; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
  2. Dodajte osam šalica temeljca, 1 + 2/3 šalice leće i preostalu 1/4 čajne žličice soli; zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje slabu; pirjajte, povremeno miješajući, dok leća ne počne omekšavati, oko 15 minuta. Dodajte kockice batata i nasjeckanu mrkvu; pirjajte, povremeno miješajući, dok batat i mrkva ne omekšaju, 14 – 16 minuta.
  3. U međuvremenu, zagrijte preostale dvije jušne žlice ulja u maloj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte čajnu žličicu paprike i pola čajne žličice sjemenki komorača. Maknite s vatre. Prebacite u malu zdjelu.
  4. Radeći u dvije ture, prebacite polovicu smjese leće u blender. Pričvrstite poklopac na blender i uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Stavite čisti ručnik preko otvora. Miksajte dok ne postane glatko, oko 45 sekundi. Vratite smjesu u veliku tavu. Ponovite s preostalom smjesom leće.
  5. Dodajte dobro izmiješano kokosovo mlijeko u pasiranu smjesu leće; lagano kuhajte na srednje slaboj vatri. Umiješajte 1 + 1/2 jušne žlice limunovog soka. Začinite s dodatnim limunovim sokom po ukusu. Ulijte juhu u šest zdjela i prelijte sačuvanom mješavinom paprike i ulja. Ukrasite korijanderom, po želji.
Creamy vegetable soup with tortellini
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od povrća s tortelinima

Tortelini i svježi špinat u kremastoj juhi pretvaraju ovo jelo u pravu utješnu hranu za hladne jesenske dane.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. Zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikom nizozemskom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu i nasjeckani luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko pet minuta. Dodajte jednu jušnu žlicu češnjaka; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
  2. Umiješajte tri šalice temeljca, konzervu rajčica, dvije jušne žlice bosiljka, pola čajne žličice papra i 1/4 čajne žličice + 1/8 čajne žličice soli; zakuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru na srednju; poklopite i pirjajte, bez ometanja, dok mrkva ne postane hrskava i mekana, oko pet minuta.
  3. Otkrijte i umiješajte pakiranje tortelina; kuhajte, povremeno miješajući, dok tjestenina ne omekša, oko pet minuta.
  4. Smanjite vatru na srednje slabu; umiješajte pakiranje mladog špinata i šalicu vrhnja; kuhajte uz stalno miješanje dok špinat ne uvene, oko minutu. Podijelite u šest zdjela; po želji ukrasite dodatnim bosiljkom.
Juha od brokule i cheddara
FOTO: Shutterstock

Juha od brokule i cheddara

Kombinacija brokule, cheddara i hrskave slanine daje ovoj juhi bogat, pun okus kojem je teško odoljeti.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 kriške slanine (narezane na sredini, nasjeckane)
  • 4 mlada luka (tanko narezana, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni, podijeljeni)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 450 g brokule (stabljike narezane na komade od 1,2 cm, cvjetići na komade od 2,5 cm, ukupno pet šalica)
  • 1 mali krumpir (oguljen i narezan na komade od 1,2 cm)
  • 4 šalice neslane pileće juhe
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 šalica naribanog oštrog cheddar sira (podijeljeno)
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja.

Priprema

  1. U velikoj tavi na srednjoj vatri ispržite slaninu, često miješajući, dok ne postane hrskava (oko pet minuta). Prebacite je šupljikavom žlicom na tanjur obložen papirnatim ručnikom, a sokove sačuvajte u loncu.
  2. Dodajte bijele dijelove mladog luka u sokove od slanine i pirjajte na srednjoj vatri dvije minute. Zatim dodajte češnjak i kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamiriše (oko jedne minute).
  3. Umiješajte stabljike i cvjetiće brokule, krumpir i juhu. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, potom smanjite na srednju, poklopite i kuhajte dok povrće ne omekša (oko 12 minuta). Posolite s 1/4 čajne žličice soli.
  4. Prebacite 3 + 1/2 šalice juhe u blender, dobro zatvorite poklopac (ostavite otvor za paru prekriven ručnikom) i miksajte dok ne postane glatko (oko dvije minute). Vratite izmiksanu smjesu u lonac.
  5. Dodajte 3/4 šalice cheddara (postupno, po 1/4 šalice) i miješajte dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka.
  6. Poslužite juhu prelivenu s 1/4 šalice kiselog vrhnja, preostalim sirom, prženom slaninom i zelenim dijelom mladog luka.
Juha od pečenog povrća
FOTO: Shutterstock

Juha od pečenog povrća

Pečeno povrće, kokosovo mlijeko i začini stvaraju kremastu juhu dubokog okusa s daškom egzotike.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 230 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte batat, jabuku, poriluk, cherry rajčice, mrkvu, mladi luk, đumbir, zgnječene češnjeve češnjaka, ulje i korijander; promiješajte da se obloži. Prebacite na veliki lim za pečenje s rubom. Pecite, jednom miješajući, dok ne omekša i ne porumeni, 25 – 30 minuta.
  2. Radeći u serijama prema potrebi, prebacite pečeno povrće u blender; Dodajte četiri šalice juhe, slanutak (ili bijeli grah), 1 + 1/2 jušne žlice misa i dvije čajne žličice sambal oeleka. Čvrsto zatvorite poklopac blendera; uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Stavite čisti ručnik preko otvora. Miksajte dok ne postane glatko, oko jednu minutu i 30 sekundi. Dodajte konzervu kokosovog mlijeka i 1 + 1/2 jušne žlice octa; miksajte dok se ne sjedini i ne postane glatko, oko 10 sekundi.
  3. Prebacite juhu u srednje veliku tavu; kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zapari i ne zagrije.
  4. Pospite s pola čajne žličice mljevenog papra i soli. Poslužite s kriškama limete, po želji.
Pileća juha s tortelinima
FOTO: Shutterstock

Pileća juha s tortelinima

Klasična pileća juha obogaćena tortelinima i povrćem donosi toplinu domaće kuhinje u svakoj žlici.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. Otopite dvije jušne žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i ne postanu prozirni, oko tri minute. Dodajte jušnu žlicu estragona, začin od češnjaka i začinskog bilja, papar i sol; kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
  2. Umiješajte pet šalica temeljca; poklopite i zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru na laganu i umiješajte pakiranje tortelina (270 g). Pokrijte i kuhajte, ne dirajući, dok ne postanu al dente, oko pet minuta.
  3. Povećajte vatru na srednju. Umiješajte piletinu, špinat, grašak i vrhnje; kuhajte, nepokriveno i često miješajući, dok špinat ne uvene, a grašak ne postane jarko zelen, 2 – 3 minute.
  4. Ulijte juhu u šest zdjelica i pospite preostalom jušnom žlicom estragona.
Pileća juha sa sušenim rajčicama
FOTO: Shutterstock

Pileća juha sa sušenim rajčicama

Spoj sušenih rajčica, tikvica i piletine daje ovoj juhi bogat mediteranski karakter.

Sastojci za četiri porcije:

  • 1/3 šalice sušenih rajčica narezanih na listiće + 2 jušne žlice ulja iz staklenke
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • 1 šalica prepolovljene i narezane mrkve
  • 2 velika režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 čajna žličica talijanskog začina
  • 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 šalice pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 1 srednja tikvica (prepolovljena i narezana)
  • 3 šalice grubo nasjeckanog svježeg špinata
  • 2 šalice nasjeckane kuhane piletine
  • 1 jušna žlica bijelog vinskog octa.

Priprema

  1. Zagrijte ulje od sušenih rajčica u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i mrkvu; kuhajte, miješajući, dok ne omekšaju, oko četiri minute. Dodajte češnjak i talijanski začin; kuhajte, miješajući, jednu minutu. Dodajte brašno; kuhajte, miješajući, još jednu minutu.
  2. Dodajte mlijeko, temeljac, sol i papar; pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da lagano kuha. Dodajte tikvice i sušene rajčice; kuhajte, povremeno miješajući i smanjujući vatru da se lagano kuha, dok tikvice ne omekšaju, oko osam minuta.
  3. Dodajte špinat i piletinu; kuhajte, miješajući, dok špinat ne uvene, a juha ne postane vruća, još oko dvije minute. Maknite s vatre i umiješajte ocat.
Potato and leek soup
FOTO: Shutterstock

Jednostavna juha od krumpira i poriluka u sporom kuhalu

Kremasta i nježna juha od krumpira i poriluka savršeno se kuha sama dok vi uživate u toplini doma.

Sastojci za osam porcija:

  • 1,5 kg krumpira (oguljenog i nasjeckanog)
  • 6 šalica tanko narezanog poriluka (dobro ispranog, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi)
  • 1 velika stabljika celera (sitno nasjeckana)
  • 4 šalice povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom natrija ili bez pilećeg temeljca
  • 2 jušne žlice neslanog maslaca
  • 3 srednja režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckanog svježeg timijana
  • 3/4 čajne žličice soli
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • pola šalice Boursin sira s češnjakom i začinskim biljem
  • 3/4 šalice začinjenih krutona (grubo izmrvljenih)
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg vlasca
  • 2 jušne žlice svježeg kopra.

Priprema

  1. Pomiješajte krumpir, poriluk, celer, temeljac, maslac, češnjak, lovorov list, timijan, sol i papar u sporom kuhalu od šest litara; dobro promiješajte. Pokrijte i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko četiri sata na visokoj temperaturi ili devet sati na niskoj.
  2. Izvadite i bacite lovorov list. Umiješajte vrhnje i Boursin. Pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi dok se sir ne otopi, oko 20 minuta. Pomoću gnječilice za krumpir zgnječite smjesu dok ne postignete željenu gustoću.
  3. Podijelite juhu u osam plitkih zdjela. Na svaku stavite krutone, vlasac i kopar.
Kremasta juha od rajčice i kvinoje
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od rajčice i kvinoje

Spoj sočnih rajčica, aromatičnog povrća i crvene kvinoje pretvara ovu kremastu juhu u lagano, ali zasitno jelo puno proteina i vlakana.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte ulje u velikoj pećnici na srednje jakoj vatri. Dodajte luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko pet minuta. Umiješajte mrkvu, celer i papriku; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko pet minuta. Umiješajte češnjak, origano, bosiljak, timijan, sol i papar; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu. Umiješajte rajčice i pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje slabu i kuhajte, povremeno miješajući drvenom žlicom da se rajčice razbiju, dok se ne zgusne, 30 – 40 minuta. Maknite s vatre.
  2. Umiješajte mlijeko i umak od rajčice. Miksajte juhu štapnim mikserom dok se ne zgusne i postane glatka, oko minutu.
  3. Umiješajte kvinoju i pustite da zavrije na srednje slaboj vatri; kuhajte, često miješajući, dok kvinoja ne omekša, 10 – 15 minuta. Ukrasite bosiljkom i/ili peršinom, po želji.
artičoke i špinat
FOTO: Shutterstock

Pileća juha sa špinatom i artičokama u sporom kuhalu

Nježna pileća prsa, špinat i artičoke u kremastoj juhi iz sporog kuhala stvaraju savršeno toplo i nutritivno jelo bez puno truda.

Sastojci za šest porcija:

Priprema

  1. U sporo kuhalo od šest litara dodajte piletinu, srca artičoke, cvjetaču, krem ​​sir, juhu, luk, mlijeko, češnjak u prahu, sol, papar, luk u prahu i mljevenu crvenu papriku; promiješajte da se sjedini. Pokrijte i kuhajte dok termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, oko četiri sata na visokoj temperaturi ili 6 – 7 sati na niskoj. Prebacite piletinu na dasku za rezanje; isjeckajte je pomoću dvije vilice.
  2. U maloj zdjeli umutite vrhnje i brašno dok ne postane glatko; umiješajte u juhu. Umiješajte mozzarellu, špinat i isjeckanu piletinu. Pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi dok se juha ne zgusne, a špinat ne uvene, oko 15 minuta; promiješajte.
  3. Podijelite juhu u osam plitkih zdjela. Pospite peršinom i vlascem.
Kremasta juha od sušenih rajčica i špinata s raviolima
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od sušenih rajčica i špinata s raviolima

Bogata kremasta juha u kojoj se spajaju sušene rajčice, ravioli sa sirom i svježi špinat donosi pravi talijanski ugođaj u tanjur.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 jušne žlice ulja iz staklenke sušenih rajčica
  • pola šalice sušenih rajčica s uljem (grubo nasjeckanih)
  • 1 šalica nasjeckanog žutog luka
  • 2 čajne žličice paste od češnjaka
  • 1 čajna žličica talijanskog začina bez soli
  • 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 4 šalice povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom natrija
  • 1 pakiranje mini raviola sa sirom
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba
  • 1 jušna žlica vode
  • 8 šalica pakiranog mladog špinata
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 jušna žlica soka od limuna.

Priprema

  1. Zagrijte ulje od sušenih rajčica u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sušene rajčice i luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne postane proziran, oko tri minute. Umiješajte pastu od češnjaka, talijanski začin i mljevenu crvenu papriku; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu.
  2. Umiješajte temeljac; zakuhajte na jakoj vatri. Dodajte raviole; kuhajte uz povremeno miješanje dok ne postanu al dente, oko pet minuta. U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob i jušnu žlicu vode; prelijte u kipuću juhu. Kuhajte uz miješanje dok se lagano ne zgusne, oko minutu. Maknite s vatre.
  3. Dodajte špinat, vrhnje i sok od limuna; miješajte dok špinat ne uvene, oko minutu.
Juha od pečenog krumpira s puno maslaca
FOTO: Shutterstock

Juha od pečenog krumpira s puno maslaca

Kremasta juha s krumpirom, cheddar sirom i hrskavom slaninom pruža savršen balans između utjehe i bogatog okusa.

Sastojci za šest porcija:

  • 1 jušna žlica neutralnog ulja (poput repičinog ili avokada)
  • 2 kriške slanine (prepolovljene)
  • pola šalice nasjeckanog luka
  • 0,5 kg krumpira (opranog i narezanog na kockice)
  • 4 šalice pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom natrija
  • pola šalice kiselog vrhnja sa smanjenim udjelom masti
  • pola šalice ribanog ekstra oštrog sira cheddar (podijeljeno)
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog papra
  • 1/4 šalice nasjeckanog vlasca ili sitno nasjeckanog mladog luka.

Priprema

  1. Zagrijte jušnu žlicu ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte slaninu i kuhajte, povremeno okrećući, dok ne postane hrskava, 4 – 5 minuta. Prebacite na papirnati ručnik da se ocijedi, ostavljajući ulje i sokove slanine u tavi. Dodajte pola šalice luka u tavu i kuhajte, miješajući, dok ne počne omekšavati, 2 – 3 minute. Dodajte krumpir i četiri šalice temeljca. Zakuhajte. Smanjite vatru da lagano kuha i kuhajte dok krumpir ne omekša, 12 – 15 minuta.
  2. Šupljikavom žlicom prebacite otprilike polovicu krumpira u zdjelu i zgnječite gnječilicom za krumpir dok ne postane gotovo glatko, ali i dalje malo grudasto. Vratite pire krumpir u tavu zajedno s pola šalice kiselog vrhnja, 1/4 šalice sira i 1/4 čajne žličice papra. Kuhajte uz miješanje dok se sir ne otopi i juha ne zagrije, 1 – 2 minute. Poslužite ukrašeno mrvljenom slaninom, preostalom 1/4 šalice sira i 1/4 šalice vlasca (ili mladog luka).
Kremasta juha od piletine i gljiva
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od piletine i gljiva

Piletina i raznolike gljive u kremastoj podlozi s mlijekom i timijanom čine ovu juhu mirisnom, nutritivnom i idealnom za hladne dane.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Pecite piletinu, s kožom prema dolje, u velikom teškom loncu na srednje jakoj vatri dok kožica ne postane zlatnosmeđa, a mast se ne otopi, oko šest minuta. Prebacite piletinu na tanjur; uklonite i bacite kožicu.
  2. Dodajte gljive i luk u sokove u loncu; kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok gljive ne porumene, a luk ne omekša, oko sedam minuta. Dodajte mrkvu, češnjak i timijan; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko minutu. Dodajte brašno; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne porumeni, oko minutu. Dodajte mlijeko, juhu i sol; promiješajte da se sjedini. U smjesu umiješajte piletinu. Zakuhajte na jakoj vatri; smanjite vatru da lagano kuha. Kuhajte dok termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, 20 – 25 minuta.
  3. Prebacite piletinu na dasku za rezanje; ostavite da odstoji pet minuta. Meso natrgajte na komadiće veličine zalogaja; bacite kosti. Umiješajte natrganu piletinu i grašak u juhu. Poslužite vruće.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:
  1. Menk, L. (2025). Our 16 Best Creamy Soup Recipes to Make This FallEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu