Prirodno liječenje inzulinske rezistencije: Sve je češća pojava, a vodi do dijabetesa i bolesti srca! Evo kako spriječiti da do toga dođe
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Prirodno liječenje inzulinske rezistencije, koja je sve češća zdravstvena pojava, postalo je nužna metoda koja je pokazala odlične rezultate kod stanja neispravnog reagiranja tijela na inzulin.
Inzulin je hormon koji oslobađa žlijezda gušterača (pankreas), a služi za kontrolu šećera u krvi. Uz pomoć ovog važnog hormona glukoza iz krvi se transportira u stanice kako bi tijelo dobilo potrebnu energiju. Osim glukoze, inzulin služi i za regulaciju metabolizma triju glavnih vrsta hranjivih tvari – ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
Ako tijelo postane otporno na inzulin, to otežava ulazak glukoze u stanice, što dovodi do visoke razine šećera u krvi koja može oštetiti krvne žile, živce i organe, povećavajući rizik od mnogih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.
Gušterača proizvodi više inzulina za kompenzaciju, što s vremenom može iscrpiti gušteraču i beta stanice koje proizvode inzulin, što je uobičajeno kod dijabetesa tipa 2.
Dobra vijest je da postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste prirodno povećali svoju osjetljivost na inzulin. Određene prehrambene i životne navike mogu dramatično poboljšati ili spriječiti ovo stanje. Prirodni dodaci prehrani također mogu pomoći u održavanju optimalne razine glukoze i poboljšati opće zdravlje.
Prirodno liječenje inzulinske rezistencije
Kako biste poboljšali osjetljivost na inzulin, isprobajte neke od prirodnih načina liječenja. Oni obično uključuju jednostavne promjene u životnom stilu i dodavanje određenih namirnica poput čajeva ili začina koji vam mogu postati odlični saveznici u svakodnevnom životu.
Krećite se
Tjelovježba je ključna za poboljšanje osjetljivosti na inzulin jer mišići i stanice trebaju gorivo tijekom i nakon vježbanja. Polusatno vježbanje 3 – 5 puta tjedno trenutno povećava osjetljivost na inzulin. Tjelesna aktivnost istovremeno pomaže u mršavljenju, što dodatno povećava osjetljivost na inzulin.
Razna su istraživanja također otkrila da trening otpora može povećati osjetljivost na inzulin kod muškaraca i žena s ili bez dijabetesa. Svakih 10 % povećanja mišićne mase rezultira smanjenjem inzulinske rezistencije za 11 %.
Skinite nekoliko kilograma
Prekomjerna težina, osobito salo na trbuhu, smanjuje osjetljivost na inzulin. Usto, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 stvaranjem hormona koji potiču otpornost na inzulin u mišićima i jetri. Gubitak težine je učinkovit način za smanjenje sala na trbuhu, povećanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, naročito ako imate preddijabetes.
Kontrolirajte stres
Mnoga su istraživanja otkrila da visoke razine hormona stresa smanjuju osjetljivost na inzulin. Konstantan stres uzrokuje da tijelo postane otpornije na inzulin.
Kako biste ublažili stres, bavite se glazbom, jogom, meditacijom, pisanjem ili bilo čim drugim što vam opušta um i čini vas sretnima.
Spavajte više
Nekoliko studija povezuje nedostatak sna sa smanjenom osjetljivošću na inzulin. Nedostatak sna također može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. S druge strane, dobar san može spriječiti pojavu inzulinske rezistencije i ojačati vaš imunološki sustav.
Uključite nove prehrambene smjernice
U prehrani izbjegavajte sve ono što na nezdrav način podiže razinu inzulina u krvi, kao što su trans masne kiseline kojima obiluje prerađena i pržena hrana, noćne grickalice ispred televizora koje obiluju ugljikohidratima, gazirana pića, sportski napici, rafinirani šećer ili fruktoza.
Umjesto toga pokušajte slijediti nove smjernice u svakodnevnoj prehrani.
Jedite visokokvalitetne proteine
Protein regulira proizvodnju inzulina, što rezultira postupnijim povećanjem šećera u krvi nakon obroka. Konzumiranje visokokvalitetnih proteina tijekom dana povećava osjetljivost na inzulin i osigurava održivu energiju. Bogati izvori proteina uključuju leću, nemasno meso, perad, ribu, jaja, tofu, sjemenke i orašaste plodove.
Smanjite ugljikohidrate
Ugljikohidrati mogu uzrokovati povećanje razine inzulina u krvi. Radije konzumirajte složene ugljikohidrate umjesto jednostavnih ili rafiniranih. Ograničite unos na 1 – 2 porcije obroka kao što su batat, krumpir, zobene pahuljice, integralna riža, kvinoja ili leća. Jedna porcija odgovara otprilike jednoj kriški integralnog kruha.
Povećajte unos vlakana
Kombinacija složenih ugljikohidrata s hranom bogatom vlaknima također smanjuje glikemijski odgovor u tijelu, budući da vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera.
Zahvaljujući tome dolazi do postupnijeg porasta razine šećera u krvi nakon obroka. Hrana bogata vlaknima uključuje mahunarke, zeleno lisnato povrće, avokado, maline, kruške, zob i sjemenke bundeve.
Dodajte više začina svojim obrocima
Određeni začini povećavaju signaliziranje inzulina stanicama nemasnog tkiva, čime smanjuju skladištenje energije u obliku masti. Takvi začini uključuju cimet, đumbir, kurkumu, češnjak, piskavicu i crni papar, a koji su u istraživanjima pokazali vrlo dobre rezultate u povećanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju razine šećera u krvi.
Posipajte hranu cimetom
Cimet ima jaka antioksidativna i protuupalna svojstva te snažno djelovanje na inzulin i kontrolu šećera u krvi. Velik broj studija je pokazao njegovu sposobnost u poboljšanju osjetljivosti inzulinskih receptora.
Na temelju studija preporučuje se dnevna doza između 3 – 10 g za učinkovito liječenje inzulinske rezistencije.
Koristite čajeve od ljekovitog bilja
Biljke koje mogu pružiti odlične rezultate u povećanju osjetljivosti na inzulin uključuju peršin, ružmarin, bosiljak, kopar, komorač, kumin, muškatni oraščić i origano. Istraživanje je identificiralo najmanje 900 organskih spojeva sadržanih u raznim biljkama i začinima koji mogu pridonijeti smanjenju inzulinske rezistencije.
Ove biljke možete koristiti kao učinkovit čaj za inzulinsku rezistenciju.
Zeleni čaj je izvrstan čaj za inzulinsku rezistenciju, naročito kod osoba koje imaju preddijabetes ili su u opasnosti od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u održavanju zdrave razine inzulina. Sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin galat, koji bi mogao biti odgovoran za poboljšanje osjetljivosti na inzulin.
Povećajte unos magnezija
Magnezij djeluje kao prirodni inzulinski senzibilizator, utječući na inzulinske receptore u svakoj stanici tijela, zbog čega može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Hrana bogata magnezijem uključuje bademe, indijske oraščiće, zeleno lisnato povrće, brokulu, sjemenke sezama i bundeve.
Ulje crnog kima (Nigella sativa)
U ayurvedskoj tradicionalnoj medicini crni kim je dobro poznat po svojem antidijabetičkom djelovanju. Ekstrahirano iz sjemenki istoimene biljke Nigella sativa, ovo snažno ulje može značajno pomoći u smanjenju visoke razine šećera u krvi i dijabetesa zbog utjecaja na inzulin i glukozu.
Jabučni ocat
Jabučni ocat pomaže u povećanju osjetljivosti na inzulin kod osoba s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2 jer smanjuje šećer u krvi i poboljšava učinkovitost inzulina. Odgađa kod želuca otpuštanje hrane u crijeva, dajući tijelu više vremena da apsorbira šećer u krvotok.
Dodaci prehrani
Različiti dodaci prehrani mogu pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin, uključujući vitamin C, probiotike i magnezij.
Krom poboljšava sposobnost inzulinskih receptora da snize razinu šećera u krvi. Berberin se nalazi u raznim biljkama poput žutike, zlatnice, coptisa (kineski) i oregonskog grožđa. Ovaj biljni sastojak smanjuje razinu šećera i pomaže u održavanju njegove optimalne razine te je dobar protiv pretilosti i dijabetesa.
Resveratrol se nalazi u tamnoj čokoladi, crnom vinu, u kožici grožđa i drugog bobičastog voća, a vjeruje se da povećava osjetljivost na inzulin.
Pročitajte i ove članke:
- Doručak kod inzulinske rezistencije: Smiju li se jeste zobene pahuljice ili piti kava? Nutricionistica otkriva detalje
- Preddijabetes: Kakva vam je glukoza natašte? Evo kako izgleda test za intoleranciju i postoje li simptomi koji upućuju na veću opasnost
- Revolucionalno otkriće u prevenciji dijabetesa: Za zdravu razinu glukoze u krvi važno je u koje doba dana vježbate.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Raman, R. (2023). Top Natural Ways to Improve Your Insulin Sensitivity. Healthline.
- Sruthi M. (2022). 14 Natural Ways to Improve Your Insulin Sensitivity. MedicineNet.
- INSULIN RESISTANCE IN-DETAIL: SIGNS, CAUSES, AND THE BEST INSULIN RESISTANCE NATURAL TREATMENT OPTIONS. Makari Wellness.